Madagaskar i reszta świata - cz. 5

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Madagaskar i reszta świata - cz. 5

Post »

To ja dziękuję, Henryku :D Myślę, że niektóre perełki warte były tego zachodu. A to wszystko po to, by niezdecydowani złapali bakcyla ;:138
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

piasek pustyni pisze:Mam nadzieję, że teraz kto chce, może obejrzeć detale przy listkach.
- o tak, teraz fotki widoczne (u mnie), a roślinki widać są po niedawnej kąpieli, jeszcze maja kropelki wody na listkach.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Większość jest do ukorzenienia, Mieciu, toteż swoim starym sposobem zawsze po wsadzeniu w lawę mają od razu prysznic, by wilgoć się rozprowadziła dokładnie w podłożu.
Odkąd używam tej lawy, jak dotąd nie miałam kłopotu z ukorzenieniem żadnej hoi (nie mówię o tajlandzkich, bo niektóre już było widać, że się nie da, ale tych naszych). Lawa plus mnożarka, czasem szklarenka ta balkonowa, nawóz do hydro i witaminki działają cuda, jeśli chodzi o korzonki. Natomiast... zawsze gorzej jest z utrzymaniem i prowadzeniem, bo to jednak jest trudniejsza sztuka... No zobaczymy, jak będzie teraz. Trzymajcie kciuki, proszę :D
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 cze 2014, o 14:05

Post »

Żanetko,ale masz dużo hoji ,jak się tak rozrosną ale będzie widok :D
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Awatar użytkownika
PiotrAPD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2015, o 01:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

I ja się melduję w "nowej" części ;:7 Czekam na mammillarkę ernestii. Nadal ma pąki czy już coś się ruszyło?
Pozdrawiam
Piotr
Mój wątek
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Żanetko dobrze że dałaś większe zdjęcia, bo linki nie działają ;:185

Sprawdziłam kwitnienia tych hoi, są...cudne, oby udało się ;:138

Jedno pytanie ...kiedy multiflora robi się variegata, kiedy możemy spodziewać się przebarwień na listkach ;:88
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko, Piotrze, Aga - wielkie dzięki za wizytę!

Iwonko - ja bym chciała, żeby się rozrosły. Ba, wpadłam dziś na genialny pomysł. W końcu najlepszą miejscówkę mam zarezerwowaną dla malgaskich roślinek, a te chwilowo są na balkonie. I te najmłodsze, te ukorzeniające się, ale i te co kołkują już ponad rok przeniosłam na te najcieplejsze i najbardziej słoneczne okna. Znaczy: parapety. Ale mi się rozluźniło w tym moim mini hojarium! I tak sobie pomyślałam, że przecież nie da rady ich tak ustawić doniczka w doniczkę, one potrzebują przestrzeni... W tej chwili jest każda idealnie wyeksponowana, do każdej mam dostęp - nadal trudny, ale już nie aż tak...I zaplanowałam zupełnie inny rozstaw i ustawienie, ale to dopiero jesienią, jak już zamontujemy tam doświetlenie. I wywalimy szafę oczywiście.

Piotrze - dzięki za obecność! Nie, M. ernestii jeszcze sobie pączkuje, a to u nas trochę chyba potrwa, bo słońce to ostatnio się obraziło i po upałach trzeba było przeprosić się z cieplejszymi ubraniami. Ale zdążyła się pokazać (o tyle, o ile) M. haehneliana:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Aga - a zadałaś pytanie, na które sama nie znam odpowiedzi! Teoretycznie jest tak, że może żaden liść się nie pokazać variegatkowy! Ale widziałam mamusię tej roślinki i nowe listki rosły jej wariegatkowe już typowe dla tej odmiany. Ile na wybarwione listki będę czekać ja, to się okaże. Kiedyś ;:306 A na kwitnienia... to poczekamy, poczekamy, ja naprawdę wolę, aby one poszły teraz w korzenie. Reszta przyjdzie w odpowiedniej chwili. A przy okazji, bo zaliczyłam przecież podlewanie, dla Ciebie zdjęcie mojej monstery wczasującej się z uzdrowiskowym powietrzem:

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam cieplutko!
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kształty i kolory liści - zachwycające! ;:138
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aga - a zadałaś pytanie, na które sama nie znam odpowiedzi! Teoretycznie jest tak, że może żaden liść się nie pokazać variegatkowy! Ale widziałam mamusię tej roślinki i nowe listki rosły jej wariegatkowe już typowe dla tej odmiany.
Dużo daje tu utrzymanie rosliny w silnym oświetleniu , w słabszym liście mogą nie być wariegatkowe , być może tu pies pogrzebany
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

piasek pustyni pisze: one potrzebują przestrzeni... (...) I zaplanowałam zupełnie inny rozstaw i ustawienie, ale to dopiero jesienią, jak już zamontujemy tam doświetlenie. I wywalimy szafę oczywiście.
A jakbys się tak jeszcze pozbyła męża, dzieci i kota, to dopiero miałyby lebensraum! :;230 :;230

Monstera śliczna ;:108
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 cze 2014, o 14:05

Post »

Żanetko trzymam kciuki za przemeblowania ;:215 ,ale ty jeszcze takie piękne liściory też posiadasz? ;:oj piękności ;:167
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Henryk, Jacek, Lucynko, Iwonko - wielkie dzięki!

Henryku - tak, mnie też te kolory jakby fascynują. Mniej niż u innych moich roślin, ale zawsze :D
ejacek pisze: Dużo daje tu utrzymanie rosliny w silnym oświetleniu , w słabszym liście mogą nie być wariegatkowe , być może tu pies pogrzebany
Może, pewnie że tak, ale i nie musi...Chyba tak do końca nie ma na to reguły. Co innego opalone liście od słoneczka, a co innego wybarwienie tzw. stałe (mówię w przypadku hoi). Bywają odmiany, które z wiekiem tracą swoje wybarwienie i już, dlatego np. w pewnym źródle dla hojomaniaków zawsze są opisy, czy dana odmiana ma trwałe wybarwienie, czy znika np. na starość. Tu się po prostu zobaczy.

Lucynko!
onectica pisze: A jakbys się tak jeszcze pozbyła męża, dzieci i kota, to dopiero miałyby lebensraum! :;230 :;230
Co by miały??? ;:oj :;230 A nie prościej frispejs? :;230
Ale kota się nie pozbędę, mowy nie ma ;:185

Iwonko - dzięki, posiadam co ja poradzę, kiedyś miałam fazę na aglaonemy i tak kilka innych zieloności się przypałętało. To stoją ;:306

A dziś wpadłam na chwilę, bo znów jestem o rok starsza, a za nic młodsza, i taki prezencik zafundowała mi po raz drugi hoja lacunosa 'Giant' :tan

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Piękna jest, pięknie pachnie zwłaszcza wieczorem, normalnie rozkosz zasypiać otulona (między innymi ;:306 ) takim zapachem - hoje są cudoooowne!

Miłego dnia Wam życzę ;:196
Spis moich wątków
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08

Post »

O, widzisz, Żanetko, taka hoja to by mi się podobała... ;:204 Super są te kwiatki ;:oj
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko - to nic prostszego, tylko przyjrzeć się wszystkim tak zwanym "drobnolistnym", czyli; lacunosa i jej różne odmiany, krohniana, mathildae, curtisii, panchoi i jeszcze wiele wiele innych. Lacunosy są wdzięczne i chętnie kwitną, co jak widać na przykładzie tej powyżej, choć nie wszystkie są takie chętne do kwitnienia, ale zasadniczo mają też tę cechę, że ładnie pachną. Możesz też przyjrzeć się kuzynkom hoi - rodzajowi Dischidia, też kwitną ślicznie...

- tu masz moją Dischidia nummularis:
Obrazek

a zajmują mniej miejsca, choć ja akurat jakoś do dischidia specjalnie nie mam ciągot. Ale niektórzy wolą te niż hoje - ja nie ;:oj
Spis moich wątków
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08

Post »

To też fajne :wink: Będę intensywnie myślała - na razie budżet ograniczony kaktusami, to mam jeszcze czas, zanim zacznę się dokładnie przypatrywać hojom :lol:
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”