Pelargonie z czym w kompozycji?
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pelargonie - z czym można posadzić?
Niestety nie mam zdjecia. Nie mialam problemu z wyjeciem cebulek. Tylko one sie namnozyly i po sezonie mialam kubek mniejszych cebulek. Wsadzilam je niedawno do skrzynki z pelargonia ale cos nie chca kielkowac. Chyba uszkodzil je jakis szkodnik. Dzis kupilam nowe cebulki bo chcialabym ponownie miec takie zestawienie. aha. Mialam tylko deppego zwyklego zielonego a pelargonia byla angielska.
Odświeżam temat, bo pelargonie za chwilę pójdą u nas na zewnątrz. Mamy różne z serii Temprano, Corriente a do ziemi pójdą Calliope.
Link usunięty/K
Link usunięty/K
Zakwitły nam pelargonie..
Bardzo piękna jest Temprano Lavender o dużych pełnych kwiatach, na zdjęciu wyszedł jakiś wściekły róż, a w rzeczywistości jest niespotykany lawendowy jak na wklejce

i Temprano Maxime, czerwona jak krew, taka półpełna z dużymi kwiatami

Obie mają o wiele większe kwiaty niż przeciętne, często spotykane zwisające bluszczolistne. Piękna też jest biała z drobnym czerwonym oczkiem Corriente Luna.
Bardzo piękna jest Temprano Lavender o dużych pełnych kwiatach, na zdjęciu wyszedł jakiś wściekły róż, a w rzeczywistości jest niespotykany lawendowy jak na wklejce

i Temprano Maxime, czerwona jak krew, taka półpełna z dużymi kwiatami

Obie mają o wiele większe kwiaty niż przeciętne, często spotykane zwisające bluszczolistne. Piękna też jest biała z drobnym czerwonym oczkiem Corriente Luna.
Ja najczęściej łączę pelargonię stojącą (tzw. krakowiaki) z pelargonią bluszczolistną i z lobelią -też zwisającą - zwykle niebieską z białym oczkiem i (czasami) białą stojącą. Mam tylko zdjęcie bez białej lobelii...

W tym roku jeszcze nie zagospodarowałam balkonu, bo wciąż wydaje mi się za zimno - ale kusi mnie, aby pelargonię pnąca pojedynczą zamienić na pełną. Nie wiem tylko co zrobić, żeby obficie kwitła...

W tym roku jeszcze nie zagospodarowałam balkonu, bo wciąż wydaje mi się za zimno - ale kusi mnie, aby pelargonię pnąca pojedynczą zamienić na pełną. Nie wiem tylko co zrobić, żeby obficie kwitła...
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- Pawel42
- 500p
- Od: 6 maja 2014, o 12:36
- Kontakt:
Ja natomiast sadzę p.angielskie z petuniami bo oba gatunki są tak samo żarłoczne więc podlewam tym samym nawozem i tą samą dawką.
Paweł
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
Pelikano a gdzie zakupiłeś Lavender? Na PW lub do właściwego wątku zapraszamy?Adm.Uwielbiam taki kolor pelargonii!!!! Raz kiedyś miałam z Auchan i posadziłam go z lawendą, rozmarynem i macierzanką w kompozycji i niestety później mi się nie udało trafić takiego koloru, a pelargonie bluszczolistne mi kiepsko zimują i właściwie zaczynają kwitnąć na koniec sezonu. 

kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
- adamanna
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 kwie 2008, o 23:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ja kupiłam dziś lawendową na rynku, pierwszy raz na takie trafilam , jest piękna i jutro dokupię jeszcze jedną 

- Pawel42
- 500p
- Kontakt:
A ja mam pytanie kluska do Ciebie.Posadziłaś pelargonię z lawendą? To chyba nie było udane sąsiedztwo z uwagi na fakt że lawenda lubi zdecydowanie bardziej suche stanowisko i o wiele mniej nawozu niż żarłoczna pelargonia?! Lawendę mam na rabacie szczególnie odmianę Nico i jest piękna sama w sobie choć najlepiej wygląda nasadzana w grupie.
Paweł

Ja posadziłam kiedyś pelargonie ze smagliczką nadmorską i nie było to dobre połączenie. Smagliczka potrzebowała dużo wody, a dla pelargonii było to o dużo za dużo. Od kilku lat pelargonie sadzę same, ale po dwa kolory do doniczki.
A ja z kolei byłam zadowolona z takiego połączenia. W zeszłym roku kupiłam białą pelargonię rabatową i podsadziłam białą smagliczką. Jedyne co, to smagliczka niestety zrobiła sobie długą przerwę w kwitnieniu.. Ale w tym roku powtórzyłam to zestawienie, tylko, że moje pelargonie dopiero startują po zimowej przerwie i niestety z 6 uratowanych 3. Ale jeżeli któraś czubatka lub werbena zakwitnie mi na biało to dodam ją do zestawu, żeby coś zwisało w dół.
- Pawel42
- 500p
- Kontakt:
Napiszę tak kluska skoro tak potężnie się rozrastała to może zupełnie nieświadomie zakupiłaś odmianę Grosso?
Ona rzeczywiście lubi wyrastać okazale.
Ja mam dwie odmiany wspomnianą Hitcote Blue i Nico (ta jest srebrzysta) obie zimują u mnie dobrze bez okrywania posadzone przy południowej ścianie.
Nie wyobrażam sobie ogrodu bez lawendy ale do skrzynek jeszcze jej nie sadziłem,być może to błąd...
Ona rzeczywiście lubi wyrastać okazale.
Ja mam dwie odmiany wspomnianą Hitcote Blue i Nico (ta jest srebrzysta) obie zimują u mnie dobrze bez okrywania posadzone przy południowej ścianie.
Nie wyobrażam sobie ogrodu bez lawendy ale do skrzynek jeszcze jej nie sadziłem,być może to błąd...

Paweł
Kupiłam lawendową
Nie jest co prawda tak ładna jak Magdy, bo ma węższe płatki i jest ich bardzo dużo, przez co wydaje się być zbyt kosmata i jest dosyć wybujała, ale jest!
Posadziłam po raz kolejny z lawendą (2 odmiany z lidla Felice i Felice Purple) macierzanką cytrynową Doone Valley, macierzanką bezodmianową ciemne listki fioletoworóżowe kwiatki, bodziszek popielaty Ballerina i lobelia jasnoróżowa . Kupiłam też białą pelargonię i zrobiłam podobne zestawienie, jednak bodziszka dodałam korzeniastego album, bo taki mam, ale jest ciut za wysoki, więc się rozejrzę, może kupię niższy na podmianę, i dodałam szałwię lekarską Iceterina (ale zrobiłam sadzonkę od mojej i tak mikronowej) i cząber. Jak wszystko się ładnie zagęści, to pokażę zdjęcia.
Pelikano możesz pokazać jak Twoja Lavender wygląda po rozwinięciu całego kwiatu?

Posadziłam po raz kolejny z lawendą (2 odmiany z lidla Felice i Felice Purple) macierzanką cytrynową Doone Valley, macierzanką bezodmianową ciemne listki fioletoworóżowe kwiatki, bodziszek popielaty Ballerina i lobelia jasnoróżowa . Kupiłam też białą pelargonię i zrobiłam podobne zestawienie, jednak bodziszka dodałam korzeniastego album, bo taki mam, ale jest ciut za wysoki, więc się rozejrzę, może kupię niższy na podmianę, i dodałam szałwię lekarską Iceterina (ale zrobiłam sadzonkę od mojej i tak mikronowej) i cząber. Jak wszystko się ładnie zagęści, to pokażę zdjęcia.
Pelikano możesz pokazać jak Twoja Lavender wygląda po rozwinięciu całego kwiatu?
- zuzola11
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 sty 2013, o 10:36
Mam na balkonie posadzone pelargonie bluszczolistną, zauważyłam , że niektóre liście żółkną co może być tego przyczyną ?
zuzola11 zapraszam - Moje pierwsze "kroki" na działce
Kasia
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 27&start=1" onclick="window.open(this.href);return false;
Kasia
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 27&start=1" onclick="window.open(this.href);return false;