Moje kaktusy na przywitanie - Phacops

Zablokowany
jandom1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2014, o 13:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje kaktusy na przywitanie - Phacops

Post »

Kwiat niepodważalnie ma swój urok ! ;:oj jakiej jest wielkości sama roślina , bo 15 lat to jednak sporo ? :)
Awatar użytkownika
Andrew Be
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Phacops pisze:Andrzej wyskakuj z jakimś kwiatem u L. chrysochete
No ciekawe skąd mam go wziąć :P one muszą mieć chyba nieco więcej wiosen na karku niż dwie.
peter86 pisze: Nie szpanuj :wink:
8-)
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
peter86
500p
500p
Od: 14 mar 2011, o 23:42

Post »

Phacops pisze: Długo nie chciała kwitnąć a to jest okaz 15 letni... rok temu pierwszy kwiat teraz więcej i się rozkręca...
No ale czego wymagać od jednego z najpotężniejszych gatunków z swoim rodzaju.
Szkoda że masz tylko jedną taką roślinę. Mając już 2 mógłbyś produkować nasiona. W ten sposób mógłbyś rozpropagowywać ten gatunek bo powiem że całkiem ładny. Korpus mocno ocierniony dodaje tej roślinie uroku. Ładnie i naturalnie wygląda. Czyli masz u siebie doskonałe warunki do uprawy kaktusów.

Też mam często pojedyncze kaktusy u siebie ale chcę mięć po 4-5 minimum żeby móc się bawić w pylenie i dochować się własnych nasion. Roślina kiedyś padnie ale mając nasiona można ją odnowić bez konieczności zakupu nasion które czasem mogą już być niedostępne z różnych powodów. Na nasionach też można zarobić i to na wiele sposobów. Można sprzedać, wymienić lub podarować np. bankowi nasion PTMK.
Awatar użytkownika
Phacops
1000p
1000p
Od: 8 wrz 2012, o 09:43
Kontakt:

Post »

peter86 pisze: Szkoda że masz tylko jedną taką roślinę. Mając już 2 mógłbyś produkować nasiona. W ten sposób mógłbyś rozpropagowywać ten gatunek bo powiem że całkiem ładny. Korpus mocno ocierniony dodaje tej roślinie uroku. Ładnie i naturalnie wygląda. Czyli masz u siebie doskonałe warunki do uprawy kaktusów.

Też mam często pojedyncze kaktusy u siebie ale chcę mięć po 4-5 minimum żeby móc się bawić w pylenie i dochować się własnych nasion. Roślina kiedyś padnie ale mając nasiona można ją odnowić bez konieczności zakupu nasion które czasem mogą już być niedostępne z różnych powodów. Na nasionach też można zarobić i to na wiele sposobów. Można sprzedać, wymienić lub podarować np. bankowi nasion PTMK.
Bez obaw mam trochę polowych siewek letnich jak i tegoroczne siewy. Starszę sztuki te właśnie 15 letnie to niektóre się mnożą przez odrosty i z tego też jest jakiś zarobek. W tym roku nawet asortyment odrostowy się powiększy... Nasiona to ja mam różne i te też schodzą jako mieszanka. Może być trochę ciekawych krzyżowań bo teraz była koordynacja... Zobaczymy może coś się zapyliło. Sam tego nie wysieję nie dam rady.
jandom1 pisze:Kwiat niepodważalnie ma swój urok ! ;:oj jakiej jest wielkości sama roślina , bo 15 lat to jednak sporo ? :)
To była trochę zabiedzona sztuka mam ją od 3 lat u mnie ładnie rośnie. Jak na 15 letni okaz faktycznie winna być większa, ma gdzie z 7 cm
Moja Galeria
Letnia wyprzedaż Sprzedam
Awatar użytkownika
Andrew Be
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 14:19

Post »

Phacops pisze:Może być trochę ciekawych krzyżowań bo teraz była koordynacja... Zobaczymy może coś się zapyliło.
A masz opisanych "rodziców" tych krzyżówek. jeśli tak fajnie, bo jeżeli to nie wiadomo co z z czym, to ja bym takich nie wysiewał wcale.
Zbyt piękne są naturalne formy, by zalewać rynek hybrydami no name. To oczywiście tylko moja opinia... :P
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Phacops
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

BigDonn pisze: A masz opisanych "rodziców" tych krzyżówek. jeśli tak fajnie, bo jeżeli to nie wiadomo co z z czym, to ja bym takich nie wysiewał wcale.
Zbyt piękne są naturalne formy, by zalewać rynek hybrydami no name. To oczywiście tylko moja opinia... :P
Teraz miałem koordynacje
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Tak wiec nie wiem co tam się mogło zapylić
Moja Galeria
Awatar użytkownika
Phacops
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Thelocactus bicolor var. potosii BG326
Obrazek

Lobivia hybr.
Obrazek

Echinopsis ancistopora
Obrazek

Thelocactus bicolor var. potosii BG326
Lobivia hybr.
Obrazek

Multiplexy też już kwitną. Lobivia ferox LF 128 jednak nie zakwitnie bo pąk zasuszony.

Coś to etykiet z puszki
Obrazek
Moja Galeria
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

Kolorowo :D Piękne kwitnienia, zwłaszcza Echinopsis.
Urządzenie ciekawe. Jakiej wielkości są litery i czy można regulować ich rozmiar? Dla mnie sam nr polowy to za mało, a wybijając całą nazwę blaszka pewnie zajęłaby pół doniczki.
Awatar użytkownika
peter86
500p
500p
Od: 14 mar 2011, o 23:42

Post »

Phacops pisze: Coś to etykiet z puszki
Obrazek
Taki masz numerator?? Ile taka zabawka kosztuje?? Ja mam takie wybijane przy pomocy młotka 4mm ale drażni mnie szukanie za każdym razem następnego. Tu wystarczy przesunąć i jedzie się dalej.
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Echinopsisy super, innym niczego nie ujmując. ;:173
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

kwiatki super , różne kolory , ale zaciekawiło mnie urządzenie do wybijania liter na paskach metalu ;:88
Awatar użytkownika
Phacops
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Dziecięca wytłaczarka oryginalnie dla plastikowych jednak i blacha z puszki też się nadaje.
Moja Galeria
Awatar użytkownika
PiotrAPD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2015, o 01:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kwiaty WIELKIE i piękne ale rzeczywiści to urządzonko też mnie zaciekawiło :)
Pozdrawiam
Piotr
Mój wątek
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 12:15

Post »

Phacops pisze:Tak wiec nie wiem co tam się mogło zapylić
Ja w tym momencie np z rebucji nawet nie zrywam takich owoców. A jśli chodzi o chamaki, lobiwki czy echinopsy, nic nie ma prawa ich zapylić z wyjątkiem mnie. Dlatego, póki kwitną, stoją na parapecie.
Podoba mi się szczególnie twoja L. aurea hybr. Ja to bym użył jej pyłku do zapylenia kwiatu 'Violet' (u mnie były takie plany w tym roku, użyć pyłku żółto kwitnącej hybrydy do zapylenia 'Violet' lub 'Lincoln Imp', jednak ani V. ani Imp nie kwitły), coby zobaczyć, co z tego wyniknie.
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
Phacops
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

moritius pisze: Podoba mi się szczególnie twoja L. aurea hybr. Ja to bym użył jej pyłku do zapylenia kwiatu 'Violet' (u mnie były takie plany w tym roku, użyć pyłku żółto kwitnącej hybrydy do zapylenia 'Violet' lub 'Lincoln Imp', jednak ani V. ani Imp nie kwitły), coby zobaczyć, co z tego wyniknie.
Praktycznie wszystkie L. aurea to są zółte. U mnie 'Violet' kwitł i coś tam się zapyliło i mogło czymś zółtym ale ile tych nasion tam w tym jest..... Już lepiej same lobivie pylić a echinopsisy to dopiero.... Co mu sie popyli z echinopsisów i lobivi jak nie będę miał pewności co i jak to pewnie pod koniec roku puszczę bo ja już tego nie wysieje. Jak ktoś ma się bawić w sianie to niech próbuje na czymś takim niż sklepowe kolumnowce gdzie może poza ferakami to już nie ma nic innego.
Moja Galeria
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”