Borówka - NAWOŻENIE

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2014, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Borówka amerykańska - nawożenie

Post »

Bo kwasek cytrynowy zakwasza węglem C a węgiel łączy się z tlenem i powstaje co2 które ulatuje [rozpuszcza się w powietrzu ] tak mi się wydaje , w niektórych dziedzinach kwasek cytr. jest uważany za co2 w proszku a co2 zakwasza wodę wspomnę o tym że minerały w wodzie też niwelują działanie co2 który je rozpuszcza [bufor] . No i dwa opakowania na 1000 l. troszkę mało , sugeruj się tym drugim pomiarem ale pamiętaj że dodawanie kwasku zakwasza wodę nie symetrycznie , [im pH . niższe tym mniej kwasku potrzeba żeby zakwasić [o tyle samo jednostek] ]
robert16zgas
100p
100p
Od: 20 sty 2016, o 09:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A co polecacie do zakwaszania wody ?
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2014, o 20:23

Post »

Nie powiem ci bo mam 50 ha . borówki , nie powiem ci bo mam 2 krzaczki i zakwaszam sobie kwaskiem [ a o kwasku wiem z akwarystyki ] ale właściwie nie wiem czemu to taka tajemnica z tym zakwaszaniem wody do borówki ale spoko ma się różnych znajomych podpytam tylko to potrwa :) . Tak na szybko znalazłem AGROCID SUPER 25 L 1% roztwór daje 2,5 pH ale co i jak czytaj bo to na partyzanta znalazłem , no i napiszcie czy to może być bo ułatwi to wielu osobą uprawę borówek ponad 2 szt. :D oczywiście .
Awatar użytkownika
patryk10015
500p
500p
Od: 1 maja 2015, o 20:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przy nie wielkich ilościach borówki do zakwaszania wody wystarczy kwasek cytrynowy. Przy większych plantacjach do zakwaszania można użyć kwasu ortofosforowego wychodzi po prostu ekonomiczniej niż kwasek cytrynowy.
Tomala3d
500p
500p
Od: 7 lip 2015, o 15:09

Post »

Mój sposób jest taki: elektrolit do akumulatora 1L cena 4zł w moim sklepie motoryzacyjnym. Skład: kwas siarkowy 36%, woda 64%. Nie wiem na ile litrów wody wystarczy ale ja kupiłem dwa tygodnie temu i już kilka razy zakwasiłem wodę w wielkiej wannie w której trzymam odstaną wodę i starczy na jeszcze dwa razy. Taką wanną wody o pH około 4-4,5 podlewam 38 krzaków jednorazowo. Bardzo proste w użyciu- wlać, zamieszać i sprawdzić pH metrem aż do uzyskania pożądanego pH.
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Jakie powinno być optymalne pH wody do podlewania a jakie zraszania?
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Awatar użytkownika
tamburyn
200p
200p
Od: 8 gru 2014, o 10:55

Post »

Cześć,
mam lekki problem. Jeszcze chyba do wyciągnięcia.
Kilku borówkom brakowało Magnezu- prysnąłem siarczanem Mg. No i teraz znowu wylazły braki potasu na nich.
Mam siarczan potasu i chcę prysnąć.
Jakie stężenie będzie w porządku do wykonania takiego oprysku? I czy w ogóle to ma sens?
Piotrek
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

robert16zgas pisze:A co polecacie do zakwaszania wody ?
Wątek:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... wasi%C4%87
A z doświadczenia najlepiej używać wody deszczówki, odpowiednie nawozy i niczym zakwaszać nie trzeba!
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

tamburyn pisze:..Kilku borówkom brakowało Magnezu- prysnąłem siarczanem Mg...
Może zacznij od tego dlaczego brakowało magnezu, bo za chwilę twoje borówki zwariują z nadmiaru szczęścia.
Proponuję wyłącznie (tak na czuja :wink: ) staranne podlewanie kwaśną wodą/nawet kwasek cytrynowy wystarczy/ i niedopuszczenie do przesuszenia czy zalania korzeni.
markis80
100p
100p
Od: 27 maja 2011, o 22:47

Post »

tamburyn pisze:Cześć,
mam lekki problem. Jeszcze chyba do wyciągnięcia.
Kilku borówkom brakowało Magnezu- prysnąłem siarczanem Mg. No i teraz znowu wylazły braki potasu na nich.
Mam siarczan potasu i chcę prysnąć.
Jakie stężenie będzie w porządku do wykonania takiego oprysku? I czy w ogóle to ma sens?
Pokaz te borówki bo coś mi się nie wydaję że jak brakowało magnezu to po jednym oprysku nie może brakować potasu.
Niedobory magnezu powstają na glebach piaszczystych i jak przesadzimy z podlewaniem potasem.
Brak potasu w borówce to liść wygląda jakby usechł a środkowy nerw jest zielony
Awatar użytkownika
tamburyn
200p
200p

Post »

Dzięki za odpowiedzi.
Prawdopodobnie Pelikano ma rację. pH podłoża jest do bani.
Znalazłem tą stronę na forum i Twój wpis Markis :) :
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=966

To co się u mnie dzieje najbardziej przypomina "chlorozę liści wywołaną zbyt wysokim pH". Jeszcze nie jest tak zaawansowana, ale coś się zaczyna dziać.
Borówki mam posadzone rok i 2 lata temu. Podlewane wodą ze studni. Ostatnio deszczówką. Poza siarczanem amonu, potasu i dolistnie siarczanu magnezu nie dostawały niczego zakwaszającego podłoże. pH gleby rodzimej 5,3. Sadzone torfie wymieszanym z glebą, stos 2:1.
Mam 16 krzewów, ale tylko niektóre wykazują braki. A wszystkie nawoziłem jednakowo.
Mam też na jednej chlorozę "żelazową". Może to faktycznie zbyt wysokie pH i problemy z przyswajaniem?

Zakwaszam. Czuję, że może pomóc.

Każde podlewanie teraz powinno być z kwaskiem cytrynowym? Taki w płynie może być? W prochu nie było na stanie w sklepie.
Ile tego jednorazowo na 10 litrów wody?
Piotrek
markis80
100p
100p
Od: 27 maja 2011, o 22:47

Post »

Łyżeczka na 10 litrów i możesz co podlewanie ale kwaskiem na stałe nie zakwasisz. Do tego potrzeba kwasu siarkowego lub elektrolit, ewentualnie kwas fosforowy. I kup sobie pH metr do wody na allegro są po około 5-60 zł, działają i co najważniejsze są w miarę dokładne.
Awatar użytkownika
Jarowo
200p
200p
Od: 9 maja 2016, o 07:55

Post »

markis80 pisze:Łyżeczka na 10 litrów i możesz co podlewanie ale kwaskiem na stałe nie zakwasisz. Do tego potrzeba kwasu siarkowego lub elektrolit, ewentualnie kwas fosforowy. I kup sobie pH metr do wody na allegrooo są po około 5-60 zł, działają i co najważniejsze są w miarę dokładne.
Elektrolit zakwasi na dłużej ziemię niż siarczan amonu?
asior00
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 mar 2016, o 19:31

Nawożenie borówki

Post »

Mam takie pytanie chodzi o nawożenie borówki czy używać nawozy wieloskładnikowe bezpośrednio na ściółkę (kora sosnowa) czy też odgarnąć wierzchnią warstwę ściółki i mieszać z glebą nawóz do borówki.Czy po odgarnięciu ściółki nawóz nie spali korzeni gdyż widzę że korzenie przerastają do ściółki a nawozy zawierają siarkę która zakwasza glebę? Jak postępować w takim przypadku proszę o fachową pomoc.
Awatar użytkownika
tamburyn
200p
200p

Post »

Jednak zapytam, bo nie chce to dziadostwo schodzić.

Obrazek

Co jej jest?
Piotrek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”