Borówka - NAWOŻENIE
- NOWY 83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Borówka amerykańska - nawożenie
Bo kwasek cytrynowy zakwasza węglem C a węgiel łączy się z tlenem i powstaje co2 które ulatuje [rozpuszcza się w powietrzu ] tak mi się wydaje , w niektórych dziedzinach kwasek cytr. jest uważany za co2 w proszku a co2 zakwasza wodę wspomnę o tym że minerały w wodzie też niwelują działanie co2 który je rozpuszcza [bufor] . No i dwa opakowania na 1000 l. troszkę mało , sugeruj się tym drugim pomiarem ale pamiętaj że dodawanie kwasku zakwasza wodę nie symetrycznie , [im pH . niższe tym mniej kwasku potrzeba żeby zakwasić [o tyle samo jednostek] ]
-
- 100p
- Od: 20 sty 2016, o 09:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A co polecacie do zakwaszania wody ?
- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie powiem ci bo mam 50 ha . borówki , nie powiem ci bo mam 2 krzaczki i zakwaszam sobie kwaskiem [ a o kwasku wiem z akwarystyki ] ale właściwie nie wiem czemu to taka tajemnica z tym zakwaszaniem wody do borówki ale spoko ma się różnych znajomych podpytam tylko to potrwa
. Tak na szybko znalazłem AGROCID SUPER 25 L 1% roztwór daje 2,5 pH ale co i jak czytaj bo to na partyzanta znalazłem , no i napiszcie czy to może być bo ułatwi to wielu osobą uprawę borówek ponad 2 szt.
oczywiście .

- patryk10015
- 500p
- Od: 1 maja 2015, o 20:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przy nie wielkich ilościach borówki do zakwaszania wody wystarczy kwasek cytrynowy. Przy większych plantacjach do zakwaszania można użyć kwasu ortofosforowego wychodzi po prostu ekonomiczniej niż kwasek cytrynowy.
-
- 500p
- Od: 7 lip 2015, o 15:09
Mój sposób jest taki: elektrolit do akumulatora 1L cena 4zł w moim sklepie motoryzacyjnym. Skład: kwas siarkowy 36%, woda 64%. Nie wiem na ile litrów wody wystarczy ale ja kupiłem dwa tygodnie temu i już kilka razy zakwasiłem wodę w wielkiej wannie w której trzymam odstaną wodę i starczy na jeszcze dwa razy. Taką wanną wody o pH około 4-4,5 podlewam 38 krzaków jednorazowo. Bardzo proste w użyciu- wlać, zamieszać i sprawdzić pH metrem aż do uzyskania pożądanego pH.
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Jakie powinno być optymalne pH wody do podlewania a jakie zraszania?
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- tamburyn
- 200p
- Od: 8 gru 2014, o 10:55
Cześć,
mam lekki problem. Jeszcze chyba do wyciągnięcia.
Kilku borówkom brakowało Magnezu- prysnąłem siarczanem Mg. No i teraz znowu wylazły braki potasu na nich.
Mam siarczan potasu i chcę prysnąć.
Jakie stężenie będzie w porządku do wykonania takiego oprysku? I czy w ogóle to ma sens?
Kilku borówkom brakowało Magnezu- prysnąłem siarczanem Mg. No i teraz znowu wylazły braki potasu na nich.
Jakie stężenie będzie w porządku do wykonania takiego oprysku? I czy w ogóle to ma sens?
Piotrek
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Wątek:robert16zgas pisze:A co polecacie do zakwaszania wody ?
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... wasi%C4%87
A z doświadczenia najlepiej używać wody deszczówki, odpowiednie nawozy i niczym zakwaszać nie trzeba!
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
Może zacznij od tego dlaczego brakowało magnezu, bo za chwilę twoje borówki zwariują z nadmiaru szczęścia.tamburyn pisze:..Kilku borówkom brakowało Magnezu- prysnąłem siarczanem Mg...
Proponuję wyłącznie (tak na czuja

Pokaz te borówki bo coś mi się nie wydaję że jak brakowało magnezu to po jednym oprysku nie może brakować potasu.tamburyn pisze:Cześć,
Niedobory magnezu powstają na glebach piaszczystych i jak przesadzimy z podlewaniem potasem.
Brak potasu w borówce to liść wygląda jakby usechł a środkowy nerw jest zielony
- tamburyn
- 200p
Dzięki za odpowiedzi.
Prawdopodobnie Pelikano ma rację. pH podłoża jest do bani.
Znalazłem tą stronę na forum i Twój wpis Markis
:
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=966
To co się u mnie dzieje najbardziej przypomina "chlorozę liści wywołaną zbyt wysokim pH". Jeszcze nie jest tak zaawansowana, ale coś się zaczyna dziać.
Borówki mam posadzone rok i 2 lata temu. Podlewane wodą ze studni. Ostatnio deszczówką. Poza siarczanem amonu, potasu i dolistnie siarczanu magnezu nie dostawały niczego zakwaszającego podłoże. pH gleby rodzimej 5,3. Sadzone torfie wymieszanym z glebą, stos 2:1.
Mam 16 krzewów, ale tylko niektóre wykazują braki. A wszystkie nawoziłem jednakowo.
Mam też na jednej chlorozę "żelazową". Może to faktycznie zbyt wysokie pH i problemy z przyswajaniem?
Zakwaszam. Czuję, że może pomóc.
Każde podlewanie teraz powinno być z kwaskiem cytrynowym? Taki w płynie może być? W prochu nie było na stanie w sklepie.
Ile tego jednorazowo na 10 litrów wody?
Prawdopodobnie Pelikano ma rację. pH podłoża jest do bani.
Znalazłem tą stronę na forum i Twój wpis Markis

http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=966
To co się u mnie dzieje najbardziej przypomina "chlorozę liści wywołaną zbyt wysokim pH". Jeszcze nie jest tak zaawansowana, ale coś się zaczyna dziać.
Borówki mam posadzone rok i 2 lata temu. Podlewane wodą ze studni. Ostatnio deszczówką. Poza siarczanem amonu, potasu i dolistnie siarczanu magnezu nie dostawały niczego zakwaszającego podłoże. pH gleby rodzimej 5,3. Sadzone torfie wymieszanym z glebą, stos 2:1.
Mam 16 krzewów, ale tylko niektóre wykazują braki. A wszystkie nawoziłem jednakowo.
Mam też na jednej chlorozę "żelazową". Może to faktycznie zbyt wysokie pH i problemy z przyswajaniem?
Zakwaszam. Czuję, że może pomóc.
Każde podlewanie teraz powinno być z kwaskiem cytrynowym? Taki w płynie może być? W prochu nie było na stanie w sklepie.
Ile tego jednorazowo na 10 litrów wody?
Piotrek
Łyżeczka na 10 litrów i możesz co podlewanie ale kwaskiem na stałe nie zakwasisz. Do tego potrzeba kwasu siarkowego lub elektrolit, ewentualnie kwas fosforowy. I kup sobie pH metr do wody na allegro są po około 5-60 zł, działają i co najważniejsze są w miarę dokładne.
- Jarowo
- 200p
- Od: 9 maja 2016, o 07:55
Elektrolit zakwasi na dłużej ziemię niż siarczan amonu?markis80 pisze:Łyżeczka na 10 litrów i możesz co podlewanie ale kwaskiem na stałe nie zakwasisz. Do tego potrzeba kwasu siarkowego lub elektrolit, ewentualnie kwas fosforowy. I kup sobie pH metr do wody na allegrooo są po około 5-60 zł, działają i co najważniejsze są w miarę dokładne.
Nawożenie borówki
Mam takie pytanie chodzi o nawożenie borówki czy używać nawozy wieloskładnikowe bezpośrednio na ściółkę (kora sosnowa) czy też odgarnąć wierzchnią warstwę ściółki i mieszać z glebą nawóz do borówki.Czy po odgarnięciu ściółki nawóz nie spali korzeni gdyż widzę że korzenie przerastają do ściółki a nawozy zawierają siarkę która zakwasza glebę? Jak postępować w takim przypadku proszę o fachową pomoc.
- tamburyn
- 200p
Jednak zapytam, bo nie chce to dziadostwo schodzić.

Co jej jest?

Co jej jest?
Piotrek