Ogród jol_ki 2016

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród jol_ki 2016

Post »

Ojeju, cudowna ta piwonia! Piszę się na choćby mały kawałek karpy, jak się da oddzielić. Cudo! Ja też uwielbiam piwonie ;:167
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jolu,ja tu zaglądam za każdym razem i zachwycam się twoimi kwiatami ;:167
Piwonia przepiękna,może robić bez podpisu za różę ;:138
Tak wam zazdroszczę tych kwitnących róż.
U mnie ten tydzień bardzo opóźnił kwitnięcie nowych róż ale prognozy teraz są lepsze,to może i ja jakieś różyczki ujrzę.
Czekam na pomidorki,pozdrawiam i dobrej pogody życzę,bo coś tam u was deszcze zapowiadają ale może się pomylą :;230
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Joluś ja też zaglądałam do Ciebie wczoraj, ale nie miałam siły już pisać ;:168
Ta piwonia niemniej piękna niż róże ;:167 Cudo po prostu. Co to za odmiana ? Choć przystopowałam z piwoniami i od kilku lat ich nie kupuję, to pod Twoim wpływem chyba znowu zacznę :lol:
Mój J. Popiełuszko zapączkowany ładnie, ale aż się boję o nim wspominać, bo co roku w trakcie kwitnienia dopada go uwiąd :evil:
O różach to już nic nie napiszę, tylko popatrzę i powzdycham :D
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Czołem Czołgistki :wink: Cieszę się, że wszystkie (no prawie...) się zameldowałyście, przynajmniej nie mam wrażenia, że wstawiam tu te zdjęcia sama dla siebie :;230

Alutka jak tylko da się podzielić tę karpę, to dam znać. Ostrzegam, że może to potrwać kilka lat, zależy jak będzie przyrastać.

Magda no i się pomylili :lol: Deszczu nie było, za to od rana wiał zimny porywisty wiatr, a teraz jest około 11C. Brr.
Dla Ciebie moje tarasowe pomidory - fotka z rana... Teraz już tak niestety nie wyglądają... Przewróciła się na nie suszarka z praniem i straciły kilka liści, na szczęście obyło się bez złamań.

Obrazek

Wiolka chyba to piwonia Sorbet. Ty wzdychasz u mnie a ja u Ciebie :wink:

Wczoraj pokazały pierwsze kwiaty róże sadzone wiosną :heja Pierwsza z najnowszych odmian zakwitła John Keats

Obrazek

Zaraz za nią była Mayflower

Obrazek

To tyle z młodziaków. Starszyzna nie jest gorsza i powolutku pokazuje na co ją stać :wink:

Queen of Sweden

Obrazek

Obrazek

Heidi Klum

Obrazek

Gentle Hermione ;:167

Obrazek

Souvenir du dr Jamain

Obrazek

Pstrokacizna NN - generalnie nie przepadam za takimi różami, a ta jest efektem mojej wizyty w Końskich kilka lat temu - Magda ma ogromny swój udział w obecności tej róży w moim ogrodzie ;:224 Teraz jestem bardziej asertywna :;230

Obrazek

Pirouette

Obrazek

Obrazek

Olivia Rose

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mme Plantier

Obrazek

Clair Renaissance - chyba sprawię jej parasol, tak ładnie wygląda tylko z rana, gdy jeszcze jest w cieniu. Później ma zwieszone główki :(

Obrazek

Eden Rose

Obrazek

Bonica

Obrazek

Zakwitł pierwszy liliowiec - Little Wine Cup

Obrazek

Pierwszy kwiat Mme Julia Correvon

Obrazek
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jakie zgrabniutkie pomidorki ;:138
Ja bym im więcej ziemi sypnęła albo to tak na fotce wygląda...

Jolu ,bardzo cię przepraszam za tą różę.Ja nie znoszę tych pstrokatych :;230 już mi dawno przeszło.
Na całe szczęście wszystkie już u mnie przemarzły :;230 :;230 :;230
Trzymam więc kciuki za twoją,może tej zimy się uda... :;230

Chyba muszę przestać chodzić do waszych ogródków.Tak wam pięknie te panny kwitną a ja czekam :evil:
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18

Post »

Nie jestem miłośnikiem róż, nie mam i nie będę chyba miał żadnej, ale podoba mi się kolor Twojej John Keats.
Jak znajdujesz kwiat Mme Julii ? Może być? Pomyśl, co się bedzie działo za 2-3 lata;)
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Jolu, Madzia ma rację... sypnij trochę ziemi pomidorkom, a te dolne liście z plamkami oberwij...
Powiem szczerze, że ja też nie lubię takich pstrokatych róż, ale u Ciebie mogą rosnąć... cudności Jolu...
Twoja Clear zwiesza główki ?... moja stoi na baczność, ale jeszcze nie kwitnie.. spóźnialska jedna...

A teraz słowo do Jurka... ja kiedyś też tak mówiłam.... miałam od zawsze kilkanaście róż i zarzekałam się że ani jednej więcej... a teraz ?.... cała setka i ciągle mi mało... ;:306
Tobie się już kolor podoba, więc na pewno zmienisz zdanie.. prędzej czy później, ale zmienisz...
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Pstrokacizna również i w nie moim typie, chociaż parę lat temu przechodziłam krótką fascynację takimi kolorowymi. Moim marzeniem była Hokus Pokus :;230 Na szczęście mi przeszło i to bez uszczerbku dla ogrodu :;230
Gratuluję pierwszych kwitnień maluszków. John Keats to to samo co Colette. Miałam ją długo w koszyku i nie mogłam zdecydować się ostatecznie na zamówienie. Jak się zdecydowałam to już jej nie było ;:223 Tak więc sezon w plecy z tą różą.
U mnie z wiosennych dziś rozkwitła Susan Wiliam Elis a następną w kolejce wydaje się .... Desdemona :heja
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Karolcia pisze:Jakie zgrabniutkie pomidorki ;:138
Ja bym im więcej ziemi sypnęła albo to tak na fotce wygląda...
Magduś podsypię ziemi, dziś niestety nie zdążyłam - obcinałam przekwitłe kwiaty piwonii i róż oraz rwałam liście porażone czarną plamistością. Całe 15l wiadro narwałam, a to jeszcze nie koniec. Na oprysk niestety nie było czasu.
Kwieciak przenosi się też na róże :evil: Kupiłam Decis i będę działać.
Karolcia pisze:Jolu ,bardzo cię przepraszam za tą różę.Ja nie znoszę tych pstrokatych :;230 już mi dawno przeszło.
Na całe szczęście wszystkie już u mnie przemarzły :;230
Trzymam więc kciuki za twoją,może tej zimy się uda... :;230
Magda, ta pstrokacizna to jakaś terminatorka jest :;230 Nawet jej kopczyka nie robię a ona sobie pięknie radzi.
Nie jest w moim guście, ale fajne wspomnienia przywołuje to niech sobie rośnie. Na szczęście ma miejscówkę której nie widzę zbyt często :wink:
Jurek pisze:Jak znajdujesz kwiat Mme Julii ? Może być? Pomyśl, co się bedzie działo za 2-3 lata;)
Mme Julia jest bardzo ładna, ma sporo pąków i już w tym roku będzie co oglądać. A za 2 -3 lata to chyba będę ciągle przechodzić obok tego ogrodzenia z powojnikami włoskimi :lol: I podziwiać :D

Gabi ziemi sypne, liście oberwę, rozkaz wykonam :wink:
Wydaje mi się, że moja Claire ma po prostu za sucho :oops: Rośnie na rabacie gdzie jest bardzo słaba ziemia i pomimo, że dałam jej w dołek lepszej to jest tam bardzo sucho. Będę ją teraz regularnie podlewać, może to coś da?

Wiolka Desdemona powiadasz.. I S W-E :tan Już nie mogę się doczekać.
Moje jeszcze daleko w tyle.

Za to zakwitł dziś Allbrighton Rambler ;:138 ;:138
Od razu podbił moje serducho. Ze wstydem przyznam, że nie pamiętam czy kwitł w ubiegłym roku :oops:
Kwiat dość mały w porównaniu chociażby z OR. Jutro cyknę jakąś fotkę porównawczą.
Mam go od jesieni 2014, sprowadziła go dla mnie z Niemiec nasza forumowa Deidre.
Bardzo się cieszę, że mam aż 2 sztuki 8-)
Sami zobaczcie. Bladawiec, ale za to jaki uroczy ;:167

Allbrighton Rambler
Obrazek

Piwonia, którą ostatnio pokazywałam zmieniła wygląd :shock:
Sama już nie wiem, czy to Sorbet, czy Raspberry Sundae (kupowane w tym samym czasie) czy jeszcze coś innego :roll:

Obrazek

Kwitnie też kupiona razem z nią koleżanka, na razie bezimienna.

Obrazek

Muszę poszukać, może jest jakiś wątek identyfikujący piwonie?
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jolu,przepiękna śmietankowa Allbrighton ;:138
Jesteś pewna że ten badziew zżerający to kwieciak?
Już dawno czas kwieciaka minął,sprawdź i porównaj ,bo to może być ogrodnica niszczylistka ;:163
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Cudna ta Allbrighton. Nigdy nie była na liście chciejstw, no ale przecież nie można mieć wszystkiego.
Piwonie równie piękne. Zauważyłam już u siebie że ich czas niestety powoli się kończy.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Ja mam Sorbet, ale wygląda inaczej ;:185
slimak900
200p
200p
Od: 27 lut 2013, o 12:25

Post »

Piękne i eden rose czekam na pierwsze kwitnienie mojej królewny ale to jeszcze trochę do twojej ;:168
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Obiecany w wątku Wiolki przepis na ekologiczną walkę z czarna plamistością.

Do 1 litra ciepłej wody dodajemy 1/4- 1/5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej. Najlepiej rozpuścić w 1/2 szklanki wody w temp. powyżej 20C i dodać do opryskiwacza. Do tego dodajemy 1/2 łyżeczki jakiegokolwiek oleju jadalnego. Dobrze wstrząsamy, bo olej nie łączy się z wodą, więc musi małymi cząsteczkami w miarę równomiernie wypełnić wodę i opryskujemy. Środek także działa na duże populacje mszyc. Nie należy pryskać w ciągu słonecznego dnia, ponieważ kropelki oleju mogą podziałać jak soczewki i poparzyć roślinę.
Częstotliwość użycia 2x w odstępie 2 tygodni.

Pochodzi on ze strony oczarjk.pl

Dziś miałam gości, więc na szybko cyknęłam zdjęcie liliowca i piwonii. Wyobraźcie sobie, zero focenia róż :roll:
Jutro nadrobię :wink: Do rozkwitu szykują się Radio Times, Desdemona, The Ancient Mariner, Warwick Castle, Susan Williams-Ellis i wiele innych :D ;:167

Jeden z najstarszych liliowców w moim ogrodzie, nie znam nazwy. Kolor nie należy do moich ulubionych, ale u liliowców jest OK.

Obrazek

Piwonia

Obrazek

Obrazek

I powojnik Jerzy Popiełuszko

Obrazek

Lecę zobaczyć co tam u Was słychać :D

PS. Ziemia do pomidorów dosypana :uszy
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Joluś ;:196
Ja zaglądam codziennie, tylko na pisanie nie zawsze starcza sił. Za to dzisiaj zachwyciłam się Twoimi dwoma różami szczególnie. A mianowicie, Gentle Hermione i Allbrighton Rambler. Obie wyjątkowo urodziwe ;:167 Tę druga kupowałaś zdaje się na wiosnę? A co możesz powiedzieć o Gentle? Dzisiaj rano uważnie się jej przyglądałam i miałam ochotę kliknąć, żeby ją zamówić...Ale wiesz, że jednej nie opłaca się kupować :;230 , więc na razie się wstrzymałam.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”