Słoneczne rabaty 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Słoneczne rabaty 3

Post »

Ale już masz kwitnienia ;:oj
U mnie jeszcze pusto
Muszę koniecznie to zmienić
Niestety piwonie mnie nie lubią, albo wcale nie kwitną, albo mają bardzo mało kwiatow
Za to lepiej sobie radzą orliki i postanowiałam, ze nie będę ich ścinać za wcześnie w tym roku, żeby więcej się wysiało. Poprzesadzam w te miejsca, gdzie teraz pusto
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Sabinko.
Dotarłam w końcu do Ciebie. Tak mało czasu teraz mam. Poznaje jednego a drugi kolor nie zakwitł?
Piękne kwitnienia. Za całokształt ;:138 Przejeżdżałam przez Twoją miejscowość. Miałam ochotę wstąpić na kawusie. Może i na coś słodkiego. W Boże Ciało był torcik upieczony?
Coś mi pokrapuje deszczyk. Niech pada nawet tydzień. A do Ciebie dotarł? :wit
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Sabinko, podziwiałam kwiaty i wzdychałam jak pięknie aż...
Zobaczyłam torcik.
Piękny ;:oj
Kiedy ja się tak nauczę?
Gratuluję talentu. ;:108
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p
Od: 23 maja 2014, o 14:34

Post »

Ależ u Ciebie pięknie, kolorowo. Róże już zaczęły kwitnąć. ;:138 Piwonie, irysy i łubiny to moi ulubieńcy.
Pięknie się prezentują, brawo ;:138
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Sabina i ja jestem zagorzałym obrońcą piwonii ;:108 Sama do mojego małego ogrodu posadziłam osiem karp. Nie wyobrażam sobie swojego ogrodu bez nich. I tylko po troszku rozpaczam że nie wszystkie karpy chcą przyrastać, niektóre wypuszczają po 1-2 listki, a inne rozrastają się bezproblemowo. Jak tak dalej będzie przyjdzie mi te liche wymienić ;:151
Iryska którym się tak zachwycasz udało mi się też w tym roku zdobyć. I ja byłam nim zachwycona. Na razie w pąku, mam nadzieję że nie okaże się pomyłką :|
Kwitnienia różane już masz przecudne ;:167 Nie można oczu oderwać ;:333
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Kochani moi, pada deszcz :heja
Róże zaczęły się ścigać, która piękniejsza i muszę przyznać, ze póki co rządzi Arthur Bell. Co za cudo, a jaki zapach ;:oj Jak deszcz zrobi sobie jutro przerwę to pójdę pstryknąć co i jak i powrzucam aktualne zdjęcia.
Nadal zachwycają mnie wszędobylskie azalie i rododendrony. Muszę koniecznie sprawić sobie chociaż 2-3 sztuki, ale to temat na kolejne lata.. Bo tak jak piszę: z tymi rodkami to prędzej czy później nadrobię. Nie mogę się na nie napatrzeć w waszych wątkach ;:oj W tym roku wolę nie zadręczać mojego ślubnego, bo mi wszelkie szalone pomysły zakupowe wybije z głowy łopatą..serio..
Wczoraj koniec końców wyrwałam go siłą z pracy i "sugestywnie przekonałam" do pojechania na bazar. Efekt? Posadziliśmy pomidory.. tzn on sadził, a ja robiłam za kontrolę jakości ;:306 Przez kilka dni muszę wiec być miła i grzeczna :;230
Aaaa, byłabym zapomniała. Zrobiłam wreszcie oprysk na mączniaka - wczoraj.. biorąc pod uwagę, ze dzisiaj pada pewnie nic z tego nie będzie ;:223

Sylwia, ten busz to wygląda pięknie tylko z daleka. W rzeczywistości jedna roślina włazi na drugą i dosłownie walczą o słońce. Ale tak to jest jak ktoś chce mieć gęsto sadząc młode rośliny ;:224

Elwi, z tymi odmianami to jest różnie. Mam niby wszystkie podpisane, ale jak zaczęłam kiedyś porównywać w wątkach identyfikacyjnych to wychodziły różne cuda. Mogę podpisywać nazwami pod jakimi je kupiłam..
Iryski tak cudnej urody mam dopiero pierwszy rok. To dar serca od Beatki/Bejki ;:108
Co do piwonii drzewiastej, to jak dobrze poszukać to bardzo ładne odmiany o pełnych kwiatach można kupić już za 30-40 zł
tak wyglądają mojej szwagierki, kupowane w ubiegłym roku.

Obrazek

Tulap, ja wierzę w taką cenę, bo co sprzedawca to inna kwota za tą samą roślinę. Z tego co pamiętam to piwonie można sadzić końcem wakacji, ale poprawcie mnie jak coś pokręciłam..
Rhapsody.. a pomyśleć, ze chciałam się jej pozbyć. Wcale nie przyrastała, a o kwiatach to nawet nie wspomnę. Teraz chyba wzięła się w garść i nadrabia. Najwyższy pęd ma ponad 1.6 m ;:oj

Beacia, żałuję że nie mam tak pozytywnie zakręconych sąsiadów. Moi to raczej z tych ludzi co to patrzą na ogród z bardziej pragmatycznego punktu widzenia. Ma być czysto, elegancko i użytkowo. Miejsce na grilla, duży trawnik, a kwiaty tylko takie nie wymagające większego nakładu pracy. Z drugiej strony mam szwagierkę, z którą, póki co, dzielę podwórko. Tu znowu miłość do roślin przychodzi falami. Najpierw kupowanie wszystkiego co ładne i modne, wsadzanie, podziwianie i zapomnienie. Dlatego między innymi mam taki problem z mszycami czy chorobami grzybowymi. Przecież nie wystarczy opryskać u mnie skoro kilka metrów dalej rośliny uginają się pod nawałnicą mszyc :roll: W tym roku zacisnęłam zęby i robiąc oprysk u siebie psiknęłam na rośliny na rabatach u szwagierki.. przynajmniej na te najbliżej moich ;:204

Aneczka, Alchymist to najstarsza róża jaka u mnie rośnie. Sadzili ją teściowie jakieś naście lat temu.. i tak rośnie sobie obok kapliczki do dnia dzisiejszego. Nie dostaje żadnego nawozu, nie jest okrywana na zimę.. nawet kopczyka nie dostaje. Mistrzyni wytrzymałości.. żeby tylko powtarzać chciała, ale powiem ci, że zaczynam dorastać do róż które kwitną tylko raz w sezonie. Mam już Constance Spry, Mme Louis Leveque, Cristatę i Mme Plantier. Wszystkie mobilizują się jeden jedyny raz, ale jak już zakwitną tak klękajcie narody ;:108

Gosia, a te piwonki to nie siedzą u ciebie zbyt głęboko? U moich widać nawet kłącza w niektórych miejscach. Dodatkowo czytałam gdzieś, że to bardzo żarłoczne rośliny i lubią dobry kompościk lub gnojówkę na śniadanko :lol:

Ala, drugi jest ładnie rozrośnięty, ale póki co nie ma żadnego pączka. Może on jakiś późniejszy? Początkowo myślałam, że posadziłam je razem obok siebie, dopiero jak zobaczyłam te małe różowe kwiatuszki to olśniło mnie, że jednak rozdzieliłam :D
Deszcz wreszcie dotarł i w samą porę bo zaczynałam się już martwić tą popękaną ziemią.

Witch, talent talentem. Najważniejsze jest ćwiczyć i ćwiczyć.. Moja rodzinka już tak się nauczyła, ze jak tylko zbliżają się jakieś okazje typu imieniny urodziny, dzień matki itp to dzwonią kilka dni przed i pytają czy pamiętam :;230 A ja potem siedzę i piekę i zdobię po nocach.. ale nie mam co narzekać. Jak mi powiedział małżonek "gdybyś tego nie lubiła to byś nie robiła" i w sumie coś w tym jest ;:224

Jola, piwonie, irysy i łubiny to taki żelazny zestaw majowy. Nie wyobrażam sobie bez nich ogrodu, a dodać do tego wcześnie zakwitające róże i kwitnący wciąż jaśmin i można odlecieć całkowicie.. Chwilo trwaj ;:oj

Zuza, witam z klubie obrończyń, tyle tylko że Tulap okazał się szybko przystać do naszej grupy miłośników więc nie mamy już przed kim bronić naszych pannic.
Piszesz, że niektóre odmiany kapryszą? kobieto mówisz to do osoby, która 5 lat czeka aż jej zawinie piwonka kupiona na allego jako małe 2cm kłącze ;:306 Kupiłam wtedy 5 sztuk. 4 z nich już zakwitły, dwie okazały się pomyłkami, a jedna nadal wypuszcza dwa- trzy listki i nic. Ale ja jestem cierpliwa, jak już tyle zaczekałam to zaczekam ile będzie trzeba :twisted:

Zdjęcia jeszcze z wczoraj, bo dzisiaj PADAŁO cały dzień!

na pierwszym planie dwukolorowa piwonka nn

Obrazek

od lewej na pierwszym planie nn i Alice Crousse, w tle Kansas i Shirley Temple

Obrazek

Obrazek

Władysława

Obrazek

Jeanne d'Arc

Obrazek

Karl Rosenfield

Obrazek

Specjalnie dla Aneczki.. takie możesz pstrykać.. tylko ładniejsze, bo mój makro jest do niczego ;:185

Obrazek
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Sabina mam to samo - też czekam już piąty rok na piwonie :D
Masz już całkiem niezłą kolekcję ;:333
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Sabinko, ale pokaz kolorów ;:oj Słów mi zabrakło z wrażenia. Piękne piwonie, no wyobrażam sobie jak pachną ;:224
Iryski niesamowite mają wybarwienie. Właśnie u Beatki ostatnio dostałam oczopląsu od ilości kolorów, kształtów. Odejść od monitora nie mogłam.

A róże...Ach, same ślicznotki ;:167
Rhapsody tak właśnie lubi "wydzielać" pojedyncze kwiaty, mimo, że na jednej łodyżce potrafi mieć kilkanaście pączków.
U mnie też pojawił się mączniak. Zauważyłam go na Crocus Rose. Pierwszy oprysk na grzyba zrobiłam dzisiaj. Oby zadziałał, bo choroby pojawiły się wyjątkowo wcześnie w tym sezonie ;:202
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Sabina, śliczne Ci one, wszystkie ;:167
Ja to myślę że trzeba bronić honoru piwonii przed wszystkimi którzy twierdzą że nie sadzą, bo krótko kwitną.
A ja tam lubię nawet ich liście jak już przekwitną ;:108
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Sabinko, ja również uwielbiam piwonie i gdyby nie limit areału to miałabym ich więcej. ;:215
Ogrody o tej porze aż kipią kolorami, kształtami i cudownymi zapachami, które przenikając się nawzajem tworzą istną symfonię. ;:433 ;:433
Fantastycznie ujęłaś ogrodowego grajka, kołysankami wtórującemu pobzykiwaniom zapracowanym owadom. ;:oj
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Bo te nasze ulubione róże to wiedzą,że mogą się lenić,a my im tylko dogadzać będziemy. Z tego powodu moja Burgundy Iceberg jednym pędem o 10cm ponad najwyższy się wybiła i ma może pół metra. Tak samo z resztą ;:173
Piwonie końcem wakacji powiadasz...Nuu,jak się rower dobrze sprzeda i wystąpią sytuacje losowe to mogę z pięć kupić :lol:
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ależ ta Twoja Cornelia ma pączków. Całe mnóstwo! Nie znam tej róży, muszę sobie poczytać o niej.
Choroby grzybowe i u mnie już dają znać o sobie. Nie pamiętam, żeby kiedykolwiek tak wcześnie się pojawiały.
No a te Twoje piwonie - rewelacja!
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Witam :wit
Muszę wam powiedzieć, że wystarczył jeden dzień żeby odpowiednio napoić rośliny ;:108 Przez calutki wczorajszy dzień niezmordowanie podlewało ogród, dzisiaj zaczęło się przejaśniać i już wieczorem niebo rozpogodziło się na tyle, że można było liczyć gwiazdy. Zapowiada się więc piękny weekend.
Kasia, Dorotka, Zuza, Stasiu, Tulap, Wanda ;:196

Mokre i szczęśliwe rośliny ;:306

Abraham Darby

Obrazek

Arthur Bell
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Alchymist

Obrazek

Obrazek

Constance Spry.. dwa lata oczekiwania i wreszcie pierwszy kwiat :heja

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Cristata w swoich napoleońskich czapkach

Obrazek

Augusta Louise

Obrazek

Cornelia

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

zagadka.. Glamis Castle czy White Gruss an Aachen

Obrazek

Obrazek

Louise Odier

Obrazek

Obrazek

Mme Louis Leveque.. ciekawe czy deszcz nie wyświadczył jej niedźwiedziej przysługi.. Pamiętając ubiegłoroczne "mumie" trzymam za nią kciuki..

Obrazek

Mary Rose

Obrazek

Othello

Obrazek

Queen of Sweden

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Souvenir du Docteur Jamain

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

iryski iryski.. ;:138

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

pierwsza lwia paszczka

Obrazek

i szalone ostróżki

Obrazek

Biała Shirley Temple

Obrazek

Najstarsza piwonia w ogrodzie, teściówkowa nn... prawdopodobnie Joanna d`Arc

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Multi Blue

Obrazek

I jak mam wyplewić rabaty skoro zamiast chwastów wszędzie wychodzą Werbeny i Kleome ;:oj

Obrazek
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

U mnie to samo z werbenami i jeszcze z szałwią trójbarwną. Ponasadzałam gdzie tylko mogłam, trochę porozdawałam sąsiadkom i resztki wyplewiłam.
Kochana, przepiękne widoki serwujesz. Te piwonie boskie, a róże - brak słów. A to wszystko z dodatkiem pięknych bylin. Siedzę i oczu nie mogę oderwać :D
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Sabinko byłam blisko ciebie na sabacie czarownic. ;:113 Gdybym wiedziała, że taki tort stoi, to bym bez zaproszenia zajechała. :) Równanie działki to straszna praca i koszty. My kupiliśmy 14 piętnastotonowych ciężarówek ziemi i tak mamy lekki spadek, ale M absolutnie nie chciał murów oporowych. Ogród taki kolorowy, piwonie prawie tak piękne, jak róże, a ile mniej pracy z nimi. ;:108 Na matkę wielu róż, Constance Spry warto było czekać, jest wyjątkowa. ;:oj Piękne zdjęcia w deszczu, szkoda tylko, że piwoniom tak woda pochyla kwiaty. Poznałaś mój ból z siewkami. ;:173 Pozdrawiam słonecznie. ;:3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”