Uprawa melonów cz. 2
Re: Uprawa melonów cz. 2
Ślimaków bym się nie bał- trochę granulatu i po sprawie- Czarna agrotkanina ogranicza parowanie wody i wahania temperatur-oraz nagrzewa ziemię także korzenie mają lepsze warunki do wzrostu,poza tym owoce melonów leżące na gołej ziemi mogą gnić- także zastanów się ...
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Czyli ,to co rosnie po trzecim liściu właściwym, uszykujemy? Dobrze zrozumiałam?agnesa700 pisze:sajmon0609 na początek jak twój melon będzie miał trzy liście, to uszczknij czubek w celu rozkrzewienia
RODBiala myślałam o tym, ale agrowłókninę kochają ślimaki, więc z niej zrezygnowałam. Będę pielić na bieżąco.
-
- 500p
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dobrze zrozumiałaś
Po czwartym liściu też będzie dobrze. Nowe odmiany tego zabiegu nie wymagają.
Pozdrawiam
Bea
-- 1 cze 2016, o 10:06 --
Pozdrawiam
Bea

Pozdrawiam
Bea
-- 1 cze 2016, o 10:06 --
Włókninę pod melony dajemy przede wszystkim, by zapewnić korzeniom wyższą temperaturę. Melony bardzo to lubią.agnesa700 pisze: myślałam o tym, ale agrowłókninę kochają ślimaki, więc z niej zrezygnowałam. Będę pielić na bieżąco.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Bea
- Aquaforta
- Od: 26 cze 2012, o 16:28
- Kontakt:
Dobrze jest rośliny ciepłolubne sadzić na końskim oborniku. Jest "ciepły", podobne właściwości ma owczy i jeszcze jakieś zwierzątka go produkują 
Najpopularniejszy bydlęcy jest zimnym obornikiem.

Najpopularniejszy bydlęcy jest zimnym obornikiem.
Pozdrawiam
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Ja dopiero dzisiaj uszczyknęłam stożek wzrostu za 4 liściem .
bo mam odmianę Emir .
Hmmm to teraz nie wiem czy dobrze zrobiłambeata_m pisze:Nowe odmiany tego zabiegu nie wymagają.

- camellia
- Od: 21 mar 2010, o 16:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Na początek? Później trzeba im jeszcze coś uszczykiwać?agnesa700 pisze:na początek jak twój melon będzie miał trzy liście, to uszczknij czubek w celu rozkrzewienia
Z moich notatek (a melona mam pierwszy raz) wynika, że pędy uszczykuje się nad drugim liściem za zawiązkami owoców. Oprócz tego na roślinie pozostawiamy 5 zawiązków owoców - pozostałe urywamy.camellia pisze:Na początek? Później trzeba im jeszcze coś uszczykiwać?agnesa700 pisze:na początek jak twój melon będzie miał trzy liście, to uszczknij czubek w celu rozkrzewienia
-
- 500p
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie przejmuj się. Nawet jeśli nowe odmiany nie wymagają uszczykiwania, to ten zabieg im nie zaszkodzi. Ja dopiero dziś sadziłam swoje melony do gruntu (wszystkie ogrodowe prace mam w tym sezonie mocno opóźnione). Rozsada miała po 5-6 liści. Oglądałam każdą sadzonkę - jak nie miała wypuszczonych pędów bocznych to uszczykiwałam stożek wzrostu, jak pędy były to do ziemi bez uszczykiwania.chudziak pisze:Hmmm to teraz nie wiem czy dobrze zrobiłambeata_m pisze:Nowe odmiany tego zabiegu nie wymagają.bo mam odmianę Emir .
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Bea
Tak wyglądają moje melony dwa tygodnie od wsadzenia do gruntu:

pierwszy kwiatek:

cała reszta ma już malutkie pączusie:

pierwszy kwiatek:

cała reszta ma już malutkie pączusie:

- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Moje wyglądają o wiele gorzej. Za to jeden w tunelu bardzo ładnie rośnie 

- Aquaforta
- Od: 26 cze 2012, o 16:28
- Kontakt:
Wczorajszej nocy temperatura załatwiła mi część pomidorów i winorośl. Leżą czarne jak po przymrozkach. Pomidorowi +5 wystarczy, ale żeby winogron padł...
Melony na szczęście w szklarni mają się dobrze i kwitną- na razie męskimi
Melony na szczęście w szklarni mają się dobrze i kwitną- na razie męskimi

Pozdrawiam
Na moich melonach pierwsze kwiaty żeńskie
kilka padło ofiarą ślimaków ale reszta rośnie.

- mymysteryy
- Od: 6 sie 2014, o 07:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ślimaki chyba wyjątkowo gustują w melonach. Po wysadzeniu do gruntu rozsady melonów, dyń i tykw po pierwszej nocy zniknęły wszystkie melony i zostały po nich tylko małe kikutki i karteczki z nazwą zawieszone na łodydze
(rosnących obok tykw nawet się nie tknęły, dynie lekko nadgryzły). Dobrze, że nie wysadziłam wtedy wszystkich naraz, więc kolejne zabezpieczyłam butelkami.