Ogródek Gosi cz.15

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Gosi cz.15

Post »

Gosiu cudowne zakupy zrobiłaś ;:63
Pięknie kwitną Ci irysy i róże - śliczne te pustaczki ;:215
Obrzeża sama robisz ;:oj ja też muszę się wsiąść jak skończę sadzenie - czy tą kostkę kupujesz na metry czy na sztuki ???
Pozdrawiam i życzę dużo sił ;:196
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Aniu, oglądałam ostatnio Gardeners World. Własnie Monty Don używała takiego aeratora, ale mówił, że to na mały kawałek, bo ciężko go używać.
Tk mi się wydaje, że biohumus pomaga.
Na rabatach już widać, że ziemia jest bardziej zwięzła. Na trawniku, który teraz kopię, a który nie był nawożony mam po prostu pył. Kończąc prace na nim wyglądałam jak górnik, cała czarna.

Teresko, kostke układam sama. Na suchym betonie. Kupuję na kilogramy. Podjeżdżam i biorę kilka kilogramów do bagażnika, a potem jak się skończy dokupuję.
Siły się przydadzą, bo mam jeszcze sporo ziemi do przerzucenia, żeby wyrównać trawnik ;:196

Dzisiaj nareszcie porządnie popadało. Wręcz lało. Dawno takiej ulewy nie było.
Padało i to 2 razy dzisiaj. Jestem szczęśliwa, bo doraźne podlewanie pomaga, ale tylko na trochę
Pierwszy dzień nie pracowałam w ogordzie, to znaczy nie podlewałam.
Przydał się taki dzień odpoczynku

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Gosiu, przepiękne jest to ostatnie zdjęcie. ;:167
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dorota71 pisze:Gosiu, przepiękne jest to ostatnie zdjęcie. ;:167
Jasne, bo z moimi ulubionymi schodami Gosinymi. ;:303 ;:303 ;:303

Gosiu, tyle u Ciebie cudnych roślin, ;:63 pięknych kwiatów, ;:63 uroczych zakątków, ;:63 a Ty na podłoże narzekałaś....
W czwartek widzimy się u Reni?
Może chciałabyś jakieś roślinki ode mnie? Nie krępuj się, proszę.
Podlało nam nareszcie. ;:333 Mogłoby jeszcze trochę. ;:108
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Aga2016
50p
50p
Od: 17 kwie 2016, o 19:41

Post »

Podpisuję się pod opinią zdjęcie ostatnie piękne ;:108 ale ty jesteś pracowita efekty mówią same za siebie ;:333 ;:433 miło spacerować po Twoich ogrodowych ścieżkach ;:167
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Gosia, kostkę układasz sama?! :shock: :shock: No teraz to ja już nie wiem co napisać.. Wypada mi zakasać rękawy i zamiast czekać na łaskę eMa samej wziąć się za murowanie.. Tylko kto by po mnie poprawiał ;:306
Nie wiesz co robić z popiołem? jeśli masz naturalny popiół z drewna czy spalonych chwastów to możesz go z powodzeniem wysypywać na rabaty. Podobno genialnie użyźnia i odżywia ziemię ;:108 ja tak robię ze swoim popiołem z kominka - nic się nie marnuje ;:224
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
jolcia1212
500p
500p
Od: 8 gru 2009, o 21:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Gosiu
W tym sezonie jeszcze ani razu nie podlewałam, nie miałam wrażenia ze było tak sucho.
Gosiu czy Twój żółty berberys to Maria?
zapatrzyłam sie ostatnio na Twój bagażnik i też wybrałam się na shhoping :tan
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Gosiu, dziękuję za sympatyczne spotkanie u Reni. ;:196
Widziałam, że zrobiłaś kilka zdjęć w Jej ogrodzie. Mam nadzieję, że pokażesz je na Forum.
Mam prośbę. Zrób to w wątku Reni. ;:cm
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Gosiu zakupy ;:215 Trochę zazdroszczę, że możesz tak poszaleć, bo u mnie już z miejscem bardzo krucho i każdą zachciankę muszę dobrze przemyśleć :? .

Wielkie ;:138 dla pierwszych różanych kwiatów.
Eyes for You ma trochę zmienne kolory. Wszystko zależy od ilości słońca. Momentami moja miała nawet różowe środki.
Po Twoim wpisie poszłam z ciekawości zmierzyć swoją i jest trochę wyższa niż Ci napisałam. Ma 50 cm i tworzy dość foremny krzaczek.
Czy Twoja to tegoroczna sadzonka?
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Znowu długo mnie nie było. Za mało czasu. Ciągle cos się dzieje, nie koniecznie ogródkowego
W czwartek byłam z Lucynką u naszej Renatki Renzal. Zupełnie inaczej opisywała swój ogród niż jest naprawdę
U niej w wątku pokazałam jej ogród swoimi oczami.
Nadal nie mogę dokończyć trawnika. Jakoś ciągle coś mi przeszkadza.
Za tydzień wyjeżdżam w Lubelskie na 3 dni, znowu prace ogrodowe będą do tyłu.

Dorotko ;:196

Lucynko, znowu miło było spotkać się z Tobą. Mam nadzieje, że teraz spotkamy się u mnie, tylko szkoda, że w najlepszym czasie mnie nie będzie. Mam nadzieje, że jeszcze moje róże będą kwitły
Zdjęcia już umieściłam :D
Chyba dzisiaj porządnie Twoja działeczkę podlało?
U mnie raptem pokropiło

Aga, niestety nie robie tyle ile bym chciała. Najgorszym wrogiem jest czas. Mam za dużo obowiązków, znajomych, spotkań :wink:

Sabinko, kostka to pikuś. to są leciutkie kosteczki, można przekładac, układać, dopasowywać. To takie puzzle.
Wiem, że popiół to nawóz, ale nie wiedziałam, czy popiół z iglaków jest taki sam jak z drzew liściastych. Spróbuję.

Jolu, to masz szczęście. U mnie deszcze sa bardzo rzadkie. Jedyna porządna ulewa była w środę. Zazwyczaj albo w ogóle nei opada, albo tak jakby ksiądz kropidłem pokropił.
Dzisiaj lało ale parę kilometrów ode mnie.
Ja w następny weekend znowu jadę na szkółking na Lubelszczyznę. Tam to dopiero będzie szaleństwo :D

Dorotko, nie wiem jak to się dzieje, ale ja co roku mam masę roślin do sadzenia. Chyba 4 lata temu płakałam, że chyba zakończyła się już przygoda z sadzeniem. A tu nagle niespodzianka. Zmieniła mi się koncepcja, doszła nowa rabata i stało się
Chociaż tak naprawdę to ja mam jeszcze bardzo dużo trawnika ;:306
Moje Oczeta to jesienny nabytek i zaskoczyły mnie swoją witalnością. Kwitnie na całego. Małe toto, ledwo odrosło od ziemi :D

Tak w ogóle to jestem zadowolona z róże, które mi zostały po tej zimie. Straciłam kilka, ale to nic. Jest miejsce na kolejne.
Za to te co zostały kwitną przepięknie. Szkoda tylko, że zdjęcia kiepskie

Zachwyciłam się kwiatem Clair Marshall. Marny krzaczek, ale kształt kwiatka ;:167
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Eden jak zwykle kwitnie obłędnie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Leonardo wygląda obłędnie. Zdjęcia nie potrafią tego oddać
Obrazek

Pierwszy kwiat Gardenraume
Obrazek

I Geoff Hamilton. Nie chciał się rozkręcić, nie chciała, aż w końcu się przyjął. Ma sporo kwiatów
Obrazek

A Comte de Chambord to się porządnie rozszalała
Obrazek

Obrazek

Na dzisiaj koniec róż, bo kwitną jeszcze piwonie. A jak wiele z Was wie mam do nich słabość, ale za bradzo one do mnie nie
Więc każdy kwiat cieszy.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Na razie to tyle. Może jeszcze jedna zakwitnie :( Na 9
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Rzeczywiście obłędnie kwitną Twoje królewny a to super cieszy oko i ;:167
Czy możesz pokazać Clematis w zbliżeniu bo widzę, że łączy się z piwoniami ciekawe.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

U Ciebie Gosiu róże już kwieciście wystartowały :shock: ;:63 U nas na ROD przynajmniej żadnej obfitości kwitnień różanych jeszcze nie ma...Nieliczne tylko ładnie ukwiecone krzaczki spotkać można...Wczoraj przyglądałam się im u sąsiadki i u niej także po zimie róże jeszcze słabo wystartowały...większość ma dopiero pojedyncze pączki a krzaczki bliżej ziemi niż nieba...U mnie dokładnie tak samo... ;:131 Zawsze to lżej... ;:306
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Prześliczne róże, Gosiu i piwonie też ;:138
Nie narzekaj na piwonie. U mnie w tym roku też kwitły znacznie mniejszą ilością kwiatów.
Prawdopodobnie dziwaczna zima i sucha wiosna zrobiły swoje..
Deszcz? U mnie? No co Ty.... Lekko podlało. Na tyle, że z wężem nie musiałam startować. ;:306
Za zdjęcia dzięki ;:167 ;:167
Pozdrawiam. Lucyna
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Pokazałaś pięknego pełnego bodziszka, cudny ;:215 Jestem pełna podziwu dla ilości prac jakie wykonujesz i jeszcze mówisz, że to pikuś ;:oj To, że Ci się chce, to mnie nie dziwi. Jesteśmy zdolne góry przenosić dla naszych ogrodów, ale żeby tak dosłownie? Irysy, piwonie- jeszcze chwila i rzeczywiście już ich nie będzie. Koronkowe iryski wyglądają obłędnie. U mnie pomimo kilkukrotnego deszczu, ziemia znowu robi się sucha. Żeby były efekty, to powinno padać dużo i częściej. I oczywiście koniecznie tylko w nocy :;230
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, wydaje mi się, że w tym roku kwitną jakoś wcześniej. Musze sprawdzić zdjęcia z ubiegłego roku.
Powojnika posadziałam za piwonią. Ma bambusowy stelaż. Widać go na jednym ze zdjęć. Po prostu zwisa nad piwonią. Drugi powojnik wolał się na niej położyć ;:306

Maryniu, mam wrażenie, że w tym roku jakoś lepiej kwitną niż w zeszłym i szybciej. Straciłam chyba 4 róże, ale reszta jakby odbiła ze zdwojoną siłą. Nawet róże, które do tej pory nie wypuszczały podziemnych pędów, teraz wytworzyły ich sporo. Jestem bardzo zadowolona ;:138
W sobotę będę we F. uzupełnię niektóre braki różane ;:173

Lucynko,
ale u mnie niektóre w ogóle nie kwitną. I to nawet te, które kwitły w zeszłym roku
Pączki im sczerniały. Też zwalam na wiosnę, bo przecież w najważniejszym momencie nie miałam wody do podlewania.
A ja myślałam, że u Ciebie lało, takie chmury szły. U mnie raptem pokropiło, dzisiaj podlewałam.

Iwonko, ja mam bardzo dużo różnych roślinek. Czasem jestem zła bo giną w morzu innych. Uwielbiam takie maluszki, ale nie umiem ich wyeksponować. A poza tym ostatnio mnie wzięło na duże rośliny :D
Własnie ten bodziszek jest wysoki. Robi wrażenie i jest niesamowity, bo kwitnie już chyba 2 tydzień? A może jeszcze dłużej? Oczywiście potem będzie jeszcze powtarzał.
U mnie niestety deszczu jest bardzo mało. Chyba znowu w tym roku będzie trzeba podlewać non stop. Jestem chyba nawet się poświęcić, tylko żeby przez kilka dni popadało
Czasem bardzo mi się nie chce. Ale czasem przychodzi mobilizacja. Tym razem w postaci sąsiadki, od której pożyczyłam taczki, bo moje się zepsuły. Wczoraj poprosiła o zwrot, bo od poniedziałku będą jej potrzebne. Dzięki temu mam już wyrównany cały teren pod trawniczek :tan
Na razie nie będę siała, bo wyjeżdżam od piątku na cały weekend. Nie miałby jej kto podlewać.

Chyba przez późną porę zapomniałam się pochwalić, że od Renatki oprócz masy roślin dostałam takie poidełko

Obrazek

A poza tym nadal kwitną róże :D

Kolejna piękność Aphrodite
Obrazek

Obrazek

Zaczyna Jazz
Obrazek

Pastella
Obrazek

Stephane Baronin zu Gutenberg
Obrazek

Obrazek