Moje roślinki... apus.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje roślinki... apus.

Post »

Jadziu, dzisiaj kupiłam dwa rodzaje traw, oczywiście nazw już zapomniałam ;:306 wiem że jedna się przebarwia na jesień na czerwono... :) Te niebieskie, to nie lobelia... ale... yyy....uuu... skleroza moja... ;:14 To straszne, dobrze że pamiętam jak do domu trafić... ;:131
Posadziłam jeszcze gazanie. Wiosną zrobię przebudowę tej rabaty, a zimą będę malował jej koncepcję.
Mam też wysiane w donicach stokrotki afrykańskie, ale straszne maluchy z nich jeszcze...

Beatko, właśnie cynie i astry to niezawodne do zimy kwiaty (chyba że coś zje siewki, bo smakoszy różnej maści nie brakuje), przyszłą wiosną muszę przemyśleć całą tę rabatę.
Powiem Ci, że z godecją coś jest na rzeczy - kupiłam 3 torebki - dwie z firmy L., a trzecią z innej. Dwie posiałam na tej dużej rabacie, a tę trzecią w innym miejscu i ta wschodzi. Nawet zbyt gęsto.
Beskidzki Aniołek stracił kwiaty od gradu, oberwałam już, żeby zbudował zieloną masę. :tan
A widziałaś jakie mają sadzonki? Dorodne, czy takie pędzone jednoroczne?

Alexio, miło Cię widzieć w moich skromnych progach ;:196
Zapraszam jak najczęściej, będę odsłaniać każda różę, która uraczy mnie kwiatem :)

Madziu, u mnie grad uciął dwa pędy róż, albo nadal grasuje jakaś karczownica-paskudnica ;:223
I powojnikowe kwiaty trochę pobijane (te nowe), ale to i tak musiałam odciąć, bo one maluchy jeszcze i muszą trochę podrosnąć, a nie eksploatować się w kwiat.
Byłam dzisiaj u bylinowych pań... zwlekłam jeszcze małe co-nieco m.in. floksy... mam ich już trochę, ale pani mi obiecała takie stare odmiany... zobaczymy co zakwitnie ;:3
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Te tarasowe kwiatki to jak z obrazka Basiu :)
Gradobicie? ;:oj Oj, też bym się bała....jaka ta pogoda kapryśna być potrafi? ;:oj
Dobrze, że straty niewielkie.
Nazw traw też nie pamiętam, no jakieś trudne do zapamiętania, a może ich uroda mało indywidualna jest i jednorodna, że trudno z nazwą skojarzyć? Mi tylko takie wytłumaczenia się nasuwa, chociaż nazwy kwiatów też zdarza mi się pomylić i ku mojej złości coraz częściej ostatnio. ;:124 ;:306
No cóż, mózg się nie regeneruje jak wątroba. :roll: ;:306
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu, te tarasowe straszne bździaki w tym roku, jeszcze takich maleństw nie miałam, chyba pipetą je zacznę dokarmiać... :;230 te zimnice dały się im również we znaki... Petunie, to mają może z 8 cm.... :roll:

Ja mam taką sklerozę, że dzisiaj kupując kwiatki, pani mi dwa razy mówiła, co kupiłam we wtorek u niej...
i tak zapomniałam nim doczłapałam do samochodu... ;:306
(kupuje u tej kobiety już od kilku lat, więc zna mnie bardzo dobrze... w sumie cały skalniak zakupiłam u niej, baaa... często pamięta, że to już kupowałam, ale tego to nie, bo to ma nowe...). :;230
A może czas jakiś ginko biloba na pamięć brać? Tylko, żeby nie zapomnieć łykać... :;230 :;230 :;230
Pozdrawiam, Basia.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Basiu - odpowiedziałam Ci na PW.
No to poczekamy sobie do jesieni na trawy, jestem bardzo ciekawa na które się skusiłaś.
Ja w trawy weszłam na dobre od zeszłego roku - oczarowana trzema rozplenicami gdzieś w ogrodzie - wypatrzyłam je jak jechałam autobusem. Wcześniej miałam tylko obiedkę i miskanta Zebrinus. Teraz zaczyna się z nich powoli robić maleńka kolekcja, i na tym jeszcze nie koniec.... :tan
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Basiu to może to żeniszki one też sa niebieskie .No cóż jak nie zgadniemy to obejrzymy potem jak zakwitnie.No cóż SKS to nasze drugie ja :;230 Trawa to może Red Baron tylko on lubi iść rozłogami wiec od razu trzeba go ujarzmić
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu, ślazówkę też bardzo polecam, jakby co. Też jest do jesieni niezawodna.
Na razie mam tylko tę różową.
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Basiumoże i bździaki, jak piszesz, ale za to jakie kolorowe. Ślicznie Ci przyozdobią taras ;:108 Szczęściara z Ciebie, skoro już kwitną Ci różyczki. Ta różowa NN bardzo urokliwa ;:63
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

A mnie ta Twoja różowa nn bardzo przypomina Leonardo da Vinci ;:108
Warto by się jej bliżej przyjrzeć, ale tak mi się wydaje, że to Leoś. Czy kwiat długo się utrzymuje? Jeśli tak i na dodatek jest prawie bez zapachu, to stawiam właśnie na niego.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko, mnie też trawy zaczęły zachwycać, podglądam je w innych ogrodach i naprawdę super z nich dekoracja, praktycznie od sierpnia i wczesnej wiosny mogą zdobić. Miskanty mi chodzą po głowie... :tan
Beatko ślazówkę miałam w ubiegłym roku, w tym też posiałam, ale coś nie widzę jej... ;:oj
Mam nadzieję, że wyszła, tylko zapomniałam o niej... :;230 Ale też ją lubię. Ma swój urok. ;:167

Jadziu żeniszki mam z rozsadek... może sobie przypomnę jaka to inna niebieska istotka... ;:223 a jak nie, to zakwitną i będziemy miały zgadywankę... :;230
Trawa, to może faktycznie Red Baron??? Hmm... Ujarzmić, czyli od rany w donicy sadzić?

Iwonko, nie było mnie 4 dni w domu i moja maleństwa fajnie podrosły i zaczęły kwitnąć. Już widzę, że trzeba będzie je rozsadzić, bo będzie gęstwina. :)
Pączusiów coraz więcej na różach, jeszcze kilka dni i będę miała więcej w kwieciu... :tan

Dorotko, faktycznie bardzo moja podobna do Leonarda! Bardzo bym chciała, żeby tak było i okazało się, że to on.
Róża już przekwitła (był tylko jeden pączuś), kwitła ponad tydzień, ale wydaje mi się, że gwałtowne deszcze zbiły jej kwiatek.
Zapach był, ale jak nos wsadziłam w jej kielich. Aromat przypominający stare róże :?: :roll: Nie wiem czy potrafię zapach opisać.

Dzisiaj mam wolne więc obchód po ogrodzie zrobiłam... mszyce na kilku różach, szczególnie na Variegata di Bologna i na Colette. Ale zrobiłam oprysk z piołuny. I co się dało zdjęłam palcami, jak to nie pomoże wytoczę armaty... :wink:

V.di Bolonia zbudowała już zgrabny krzaczek i ma już jednego pąka, który lada dzień się otworzy: ;:167

Obrazek

Obrazek

Eden Rose też szykuje się do kwitnienia... już nie mogę się doczekać, aż całkowicie się ujawni:
Obrazek

To samo Pastella... ma sporo pączków i coraz bliżej... ;:167
Obrazek

Mocno zapączkowana stara NN krzaczasta już gotowa na spektakl... oj będzie cudo:

Obrazek

Łubinki:

Obrazek

Dyptam daje czadu... w tym roku pięknie się rozrósł:

Obrazek

Młoda Krzewuszka w formie drzewka też zakwitła:

Obrazek

Oraz piwonie...kolejny rok mnie nie zawiodły, tylko deszcz je położył:
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Basia.
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Ale piękne widoczki :D Różyczki już tuż tuż, a te łubiny po prostu cudne. Moje juz zaczynają przekwitać. jeszcze kilka dni i w większości zetnę ale kilka z tych ciekawszych kolorków zostawię aby zebrać nasionka.
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Basiu, piękne te Twoje łubiny ;:215 Wstyd się przyznać, ale nie mam ani jednego... :(
Róże w blokach startowych - zapowiada się pięknie ;:108 Szczególnie jestem ciekawa V di Bolonia ;:65 Bardzo mi się onegdaj podobała, ale jakoś się nie złożyło, żeby ją kupić. Tym bardziej będę podglądać u Ciebie :D
U mnie też piwonie się pokładają - codziennym burzom nie dały rady ;:185 Nie znasz przypadkiem nazwy swojej piwonii?
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiolu ja też zostawię do wysiania, szczególnie biały, żółty i czerwony łubin, bo mało ich...

Ten biało-czerwony też zostawię do wysiania:
Obrazek

Elwi łubiny są bardzo wdzięczne, uwielbiam je, tylko czasami coś dołem ich liście chorują, albo je coś zjada...
W ubiegłym roku żółty był największy, w tym roku niebieskie - filetowe dają popis. :)
Piwonia jednak ma ciężkie kwiaty i deszcze im groźne. Kilka musiałam urwać do wazony, bo leżaly całkowicie na ziemi... teraz mi pachną w domku :) Odmiany piwonii nie znam niestety...
Pozdrawiam, Basia.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękne są te łubiny jednokolorowe, piękne ;:303
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Powiem Ci Beatko, że mnie mocno zaskoczyły w tym roku te całe czerwone... bo w ubiegłym roku je posadziłam i mam wrażenie, że zakwitły jako czerwono-białe, ale teraz dochodzę do wniosku, że one chyba w ogóle nie kwitły. ;:224
Pozdrawiam, Basia.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mój tegoroczny LO :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A dzisiaj rozkwitła, pomimo deszczu, krzaczasta róża NN, która w ubiegłym roku kwitła kilkoma kwiatami a w tym...będzie szaleństwo, szkoda, ze nie znam jej imienia:
Obrazek

A tak prezentuje się cały krzak (zakulowałam go wiosną)
Obrazek
Pozdrawiam, Basia.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”