Róże i bajkowy świat ogrodów 2015 -cz.II

Zablokowany
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Róże i bajkowy świat ogrodów 2015 -cz.II

Post »

Wiosna i lato to cudowny czas w ogrodach, chciałoby się zatrzymać go jak najdłużej, zwłaszcza, że u nas tak krótko trwa.
Dzisiaj słyszałam, że na Śląsku wczoraj mocno popadało a u nas nadal sucho, ale takich nawałnic na pewno bym nie chciała. Mam nadzieję, że w Waszych ogrodach obyło się jednak bez strat.

Dorotko17 u mnie raczej nie ma miejsca na przyginanie gałązek do ziemi, one ściśnięte jak sardynki w puszcze. Teraz zastanawiam się jak je porozsadzać, bo za kilka lat to już w ogóle tam palca nie wcisnę. Na pewno będę musiała zabrać stamtąd Rhapsody in Blue, bo sąsiadująca z nią Reine des Violettes to mocno ekspansywna panna. Rozkłada swoje gałązki bardzo szeroko.

Dorotko350
to jest nadzieja, że mamy tę samą różę, bo ja też swoją kupiłam wiosną w Auchan. To już teraz jestem pewna, że nie pozostanie bezimienną. Faktycznie u dziewczyn widziałam, starsze pędy wyglądają bardzo groźnie, ale może na młodych pędach tylu kolców nie ma. Zastanawia mnie tylko kolor pąków, są prawie czarne, później jaśnieją,pod koniec kwitnienia znów kwiat mocno ciemnieje i przybiera barwę bardzo podobną do Munstead Wood. Poczekamy jak zakwitnie u Ciebie i będziemy porównywać ;:108

Alegoria szkoda było mi wyrzucić kwiatostany szczypiorku, bo kolorek i kształt ciekawy a było tego bardzo dużo. W sobotę miałam chwilkę wolnego i stąd pomysł na bukieciki. Fajnie, że się podobają, bo mnie efekt końcowy z tak niepozornych kwiatostanów też zaskoczył.

Danusiu
masz rację, muszę pomyśleć ;:108 .

Aniu, dziękuję ;:196

Dzisiejszy widok z okna dla Was moi mili goście ;:196 Jak widzicie firanki poszły na bok ;:224

Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Brak mi słów, tak mi się podoba twoja różanka ;:167 Rób zdjęcia na zapas ;:333
Moja M.Hilling dopiero zaczyna, ma może z siedem kwiatków....bardo daleko jej do twojej ;:131
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

O matko... ;:oj jaki ten duecik piękny... ;:138
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Szkoda ,ze na moje róże kto inny zagląda z okna i zapachy też idą w jego stronę nie w moją ;:174 Moja Rhapsody niestety musi odchorować przesadzanie ,bo większość łodyg bez pąków
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Daysy chylę czoła przed widokiem Nevady i M.Hilling ;:180 Cóż to za widok niesamowity ;:oj Też chciałabym móc patrzeć przez okno na takie cuda, ale u mnie na wielkoludy tego typu miejsca już nie ma ;:185 . Będę zachwycać się Twoimi ;:138
Danka11
200p
200p
Od: 8 kwie 2014, o 15:58

Post »

Daysy, powiedz proszę, że to jakiś fotomontaż, bo zaraz wszystkie pousychamy z zazdrości.

Cudne masz te róże, zaglądam i napatrzeć się nie mogę ;:oj ;:oj ;:oj ;:oj ;:180 ;:180 ;:180 ,
Szkoda tylko, że zapachu nie da się poczuć.

Jeszcze trochę popatrzę i znowu mojemu mężowi ubędzie trawnika ;:224 .
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Jak długo rosną u Ciebie Marguerite Hilling i Nevada?
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Od 2-ch dni pada, jest naprawdę cudownie, ciepło i wreszcie rośliny dostały odpowiednią ilość wilgoci. Już był ku temu naprawdę czas.
Wiem, że to dobry czas na wszelkie choroby i widać już pierwsze ich symptomy na różach, ale mimo wszystko, cieszę się, że nie muszę biegać z wężem po ogrodzie. Na dzisiaj też zapowiadają deszcz, więc jest nadzieja, że różane pączki wreszcie zaczną się normalnie rozwijać a jest ich sporo w tym roku. Szczególnie na ostatnio zakładanej, czyli zwanej przeze mnie północnej.
I właśnie chcę dziś pokazać właśnie tę rabatkę, chociaż większość róż jeszcze pąkach, ale kwiatuszki też już widać.

Najpierw jednak pokażę mój nowy "bardzo stary" pojemnik na zioła. Znaleziona na strychu u mojej teściowej, nikomu niepotrzebna dzieża, w której kiedyś wyrabiało się ciasto na chleb, podobno ;:131 Nie wiem ile to może mieć lat, ale dostała właśnie podpórki i nowe przeznaczenie ;:173 . Stoi na południowym tarasie, więc ziółka powinny się dobrze czuć.

Obrazek

Teraz zapraszam na rabatkę

Pierwsze kwiaty Souvenir du dr Jamain,

Obrazek

Jeden z krzaczków Winchester Cathedral

Obrazek

Jenny Duvall, tę muszę podwiązać, bo leży cała na ziemi, chyba umówiła się z Harrison'Yellow, bo ten też udaje w tym roku płożącą

Obrazek

Variegata Di Bologne

Obrazek

Captain Howyard

Obrazek

Comte de Chambord jeszcze w pąkach, ale kolorek już pokazała

Obrazek

Tuscany

Obrazek

I jej sąsiadka Veilchenblau, obie jeszcze jak widzicie w pąkach, które wiele obiecują

Obrazek

Oczywiście szczytem naiwności było wierzyć, że wszystkie marketówki okażą się tymi, którymi być powinny. Tym razem moja Wonder Blue okazała się być Nostalgią ;:224 . Płakać z tego powodu chyba nie będę, ponieważ pierwsza, która zakwitła wydaje się całkiem niezłą różą, długo trzyma kwiat, po ścięciu w wazonie też spisywała się nieźle. Kolorem jednak ma się nijak do pokazanej na kartoniku ;:306

Obrazek

Jeszcze czekam tylko na kwiaty jednej angielki i nn-ki z jesieni ubiegłego roku, ale one chyba czekają na specjalne fanfary by pokazać swoje kwiaty ;:224

Dorotko71 obie różyczki mam od wiosny 2013 roku :) .

Danusiu, no muszę Cię rozczarować, niestety to nie fotomontaż ;:306 . Trawnik dobrze utrzymany też ma swój urok ;:333 Po dwudniowych deszczach dzisiaj raczej nie nadają się do pokazania, ale może wieczorem dojdą do siebie, dlatego zdjęcie jest z soboty.

Obrazek

Dorotko ja też przeceniłam możliwości mojego zakątka albo nie doceniłam możliwości moich róż, bo jest tam już w tej chwili po prostu busz, a co będzie za kilka lat ;:202 . Strach się bać.

Jadziu źle dobrałaś miejsce ;:333 dla swoich panienek, ale niech i sąsiad ma coś od Ciebie. Mam nadzieję, że docenia widoki i zapachy i wkrótce odwdzięczy się podobnymi ;:224 . Nie wiem, czy dobrze myślę, ale mam wrażenie, że takim dziwnym zachowaniom róż jest panująca susza w ubiegłym roku i tegoroczna wiosna. U mnie tylko róże na rabacie północnej, która była pod specjalną opieką w ubiegłym roku, nie mają takich problemów. Najgorzej wyglądają te sadzone w grudniu, tam prawie żadna nie ma pąków.

Tolinko chyba jednak byś nie chciała się zamieniać ze mną. Możesz jednak mnie odwiedzić i nie tylko zobaczyć, ale i poczuć różane aromaty.

Lucynko na okna mogę się z Tobą zamienić, nie ma sprawy, gorzej z widokami ;:306

Maju,Gabrysiu ;:196 , też mam zawsze dreszczyk czekając na ich kwitnienie.

April daj im chwilkę czasu a pokażą, co potrafią. Niedługo u siebie będziesz podziwiać takie widoki. Nie wiem jak długo masz swoje, moje sadzone w 2013 roku, więc to już ich 3-ci sezon u mnie. A ziemię mają raczej podłą w tym miejscu. Staram się im jednak dogadzać. Podsypuję im troszkę więcej jedzonka, aby wyrównać niedostatki glebowe.

Dla Was ;:167 jeszcze raz mój duecik

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Jakie piękne,obsypane pąkami krzaki ;:215 Zioła w dzieży super pomysł,lubię takie przerobione,stare i niepotrzebne komuś rzeczy :D
Mój Doktorek ostatnio był w pąkach,ale jutro jak pojadę pewnie i ja ujrzę kwiaty ;:oj Duecik bosssski:)
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Daysy, Veilchenblau jak rozkwitnie, to będzie istne szaleństwo kwitne!
Dzieża wygląda rewelacyjnie, ma nowe piękne życie wśród pachnących ziół.
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Widok z okna bajka a firanki niech sobie odpoczywają przez lato ;:224, genialne wprost połączenie i pomysł.
Widzę mój ukochany Captain Hoyward uwielbiam jego kolor, zapach.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

Daysy, po prostu mnie zatkało po obejrzeniu Twoich róż :shock: Nevada i M. Hilling powodują szybsze bicie serca już podczas oglądania zdjęć, a na żywo ten widok pewnie grozi natychmiastowym wołaniem karetki ;:167 Ach, gdybym tylko miała gdzie je wetknąć... nie zastanawiałabym się ani chwili!
Poproszę o więcej zdjęć ;:138 :wit
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Pięknie masz, ciągle wzdycham. Ja swojej M.Hilling w tym roku to już raczej nie będę podziwiać. Trzy dni ulew zrobiło swoje, akurat w fazie kwitnienia.

J.Duval też mi się kładzie, dziś dostanie balkonik jak dla starszej osoby, a to jej pierwsze kwitnienie u mnie :;230
x-al-ia

Post »

daysy, widzę, że na ogrodową scenę coraz liczniej wkraczają kwiaty Souvenir du docteur Jamain i Winchester Cathedral... ;:167 Reszta też piękna, bo jak tu odmówić urok którejkolwiek z nich... :wink:
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Nevada nigdy mi się nie znudzi została dopisana do listy życzeń .Widok z okna ;:oj ;:oj ja też kcem taki .Veilchenblau oj pokaże pięknota.U mnie jakaś plaga owadów zawładnęła różami :oops: Fajny pomysł na wykorzystanie dzieży.
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”