Nie, to była jednorazowa przygoda, przez przypadek się tak rozpędziłam, najbardziej zależało mi na G. chacoense.sokolica pisze:Tak się tylko mówiJak zaczęłaś to pewnie wejdzie Ci to w krew
Najładniejsze są trudne do zdobycia. W tym roku byłam w kilku czeskich kolekcjach , ale tych gymnoli, które wymieniłaś w ofertach nie było. Ale właśnie na tym polega cała zabawa, na ciągłym poszukiwaniu czegośsokolica pisze:A gdzie najładniejsze: spegazzinii v. major i spegazzinii ssp. sarkae?

Dziękuję w imieniu roślinekhen_s pisze:Super roślinki!

Tak, wystarczył jeden rzut oka na G. spegazzinii punillense i już nie mogłam się oprzeć. G. spegazzinii nie spieszą się specjalnie ze wzrostem, ale jak już dorosną i rozkwitną są zachwycające.hen_s pisze:Szczególnie podoba mi się G. spegazzinii punillense El. Obelisco, Salta, Arg., niestety ono (u mnie) rośnie irytująco wolno i jakoś nie może pokazać całej swojej urody...
ejacek pisze:Akurat gymnole są na tyle atrakcyjne , że podobają się nawet bez kwiatów , choć kwiaty oczywiście mają bardzo ładne.
Dlatego tak je lubię, ale coś nie mogę zapomnieć Twoich strombo

Specjalnie dla Ciebie kwiatki G. erinaceumD-avi-D pisze:Lubię te cierniuchy u erinaceum, a i kwiat na pewno będzie fajny

Dziękuję, a na dokładkę taki cierniuszekjandom1 pisze:Kolejny pokaz pięknych gymnoli, jak lubię te ciernie

Dziękuję Małgosiu, wiadomo gymnonolina pisze:Rewelacyjne spegazzinii![]()
![]()
same w sobie już piękne, a kwiatki to tylko dodatek;:215
Reszta Gymno również piękne (wiadomo)

Jest mnóstwo fajnych rodzajów, ja skupiłam się na gymnolach bo jakoś tak przypadły mi do gustumaryjan13 pisze:W zasadzie to wszystkie kaktusy są ładnymi roślinami; no może z kilkoma wyjątkami jak dla mnie.
Gymnole wg mnie należą do tych ładniejszych.

Na pożegnanie taki zielony akcencik

Pozdrawiam