Madagaskar i reszta świata 4 - piasek pustyni

Zablokowany
Awatar użytkownika
jang
500p
500p
Od: 11 paź 2012, o 10:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Madagaskar i reszta świata 4 - piasek pustyni

Post »

Uncarina roeoesliana, śliczna, a jak zakwitnie to dopiero będzie :D
Moja nie wypuściła jeszcze nawet jednego miniaturowego listka ;:145

Hoji nie mam więc się nie znam ale kwiaty zawsze wszystkie mi się podobały i u Ciebie też je z największą przyjemnością obejrzę :D
Ipomoea choćby tylko dlatego, że grubaski to dla mnie bardzo ładne ;:138
piasek pustyni pisze:Euforbie:
Obrazek
No tak a Julian obibok jak zwykle gdzieś w jakimś kąciku albo śpi albo się obżera ;:224
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No tak...zapomniałam o Julianie... gdzie on :?: no chyba nie odszedł :?:
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2009, o 21:15

Post »

A te kompostowniki to rozumiem dobrze służą jako substrat dla madagaskarczyków?
Moje wątki: najstarszy, stary, nowy
Albumy: Mediolobivia, Aylostera
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ha, ha...ja właśnie zasiadłam do kompa i nadrabiam zaległości na Forum, bo...planuję dzisiaj myć okna :wink:
Przy okazji całe towarzystwo na balkon i wielkie trucie, bo ciągle jakieś niedobitki wełnowców korzeniowych pojawiają się tu i ówdzie :?

Świetnie ci przezimowały "liściaste" wilczomlecze! Moje zgubiły niemal wszystkie liście, a najstarsza E. lophogona ciągle tkwi na etapie trzech liści, ale w końcu wypatrzyłam, że coś sie wykluwa. Musiałam ją tak przesuszyć, że zamarły pączki - to co teraz widzę, to jakieś awaryjne - wychodzą jakby spod skórki
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Ale szał na mycie okien :;230 :;230 Dziękuję Wam serdecznie za wizyty!
Henryku - nie będzie żadnych wykrętów, oczywiście! Jakże by miały być...?
Marianie - dziękuję za wizytę i za miłe słowa. Też tylko czekam, bo ruch w kaktusach aż miło
Artur - urodzaj to chyba za dużo powiedziane, ale ja się cieszę z każdego kwitnienia. Wiesz, większość moich ulubieńców nie jest chętna do kwitnienia, więc każdy pąk to dla mnie olbrzymia radocha. Będzie tak i u Ciebie.
Magda - właśnie wiem, pamiętasz że o to samo Cię pytałam w zeszłym roku? Natomiast ja naprawdę nie jestem chętna, aby one kwitły w tym roku. Wolałabym, i to mówię najzupełniej serio, żeby one nabrały siły, zaaklimatyzowały się, a potem - czyli tam pi razy oko za rok - będę się z nimi kłócić o kwiaty. Z drugiej zaś strony nie będę im bronić, ale kibicować teraz nie zamierzam. Ściągam je bez namysłu do kąpieli i tylko dzięki temu zobaczyłam te pąki. Jak utrzymają się, to dobrze, wolałabym jednak aby teraz rosły. Twojej księżniczki szkoda...
Danusiu - jak chcesz, mogę pokazać pozostałe trzy kocurki :;230
Aga - uncarinie rośnie pączek, i to nie jeden, a pięć :-) Brzuszek owszem również, ale nie ma tu prawdy, że podopieczny upodabnia się do właściciela ;:oj
Lucy - dokładnie, jak pies do jeża, zwklekałam ile się da, aż nadszedł urlop i upojnie go należało wykorzystać. Co do Ipomoea - wiem, że mamy taką samą. Nie otwierałam Twojej, choć korciło mnie strasznie aby porównać, ale wolałam poczekać na Twoje fotki. Moja przyszła bez pędu, dokładnie taka, jaką pokazałam. A co do morza - to oczywiście! Nie wiem, czy się kąpią, ale na plaży to normalnie lipiec.
Lucynko - no gymnolami, jak widać... A astro... Hmm, jakby to powiedzieć... No są. Jak zasłużą, to je oczywiście pokażę, na razie się o to nie starają, a inne wręcz przeciwnie. A swinto nie swinto, cysto byc musi, kruca bomba, mało casu w tygodniu.
Arku - mi jej nie żal, ona sobie spała w najlepsze, a ja ten bajzel musiałam ogarnąć, jakbymn mało miała roboty. Ma kocica szczęście, że ją bardzo kochamy
Janku - Uncarina już kwitła, w zeszłym roku. To był jej debiut, a mam ją od... nasionka :-) Wszystkie zresztą uncariny jakie mam są z mojego wysiewu. A ponieważ już kwitła, to w tym roku pozwoliłam sobie na mały eksperyment i zmieniłam jej miejsce w dczasie pączkowania. Jak mimo zmiany lokalizacji rozwinie się kwiat, będzie to dla mnie ważna informacja. Obecnie rozwija się jej aż pięć pąków!
Obrazek

Obrazek

Ipomoea to też rodzaj, który bardzo lubię, i już o tym pisałam.
A Julian...Julian sobie poszedł płakać. Pingwiny zostały same. Ach, jest jeszcze król szczurów :;230

Aga - no gdzieś się zapodział, nic nie poradzę :D

Marku - jak najbardziej! Jakby co, wiedzą co ich czeka, może dlatego się starają.

Beata - no właśnie, mycie okien zaczyna się od pobytu na Forum. U mnie było to samo:-)))

Serdecznie raz jeszcze dziękuję za wizyty!

U mnie mały ruch. Przejechałam dzisiaj z moim M po wszelkich składach budowlanych, w poszukiwaniu prętów ogrodzeniowych. Iiiiii tam, pręty jak pręty, ale wróciłam z prezentem na Dzień Matki. Przepiękny, kwitnący, z obłędnym zapachem, "jaśmin Madagaskaru" czyli Stephanotis floribunda, przywędrował razem ze mną:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ponieważ takie obfite kwiecie to jednak w większości zasługa szklarniowych hodowli, na następne mogę poczekać ohoho i jeszcze dłużej, stąd obfociłam ile się da. Szkoda, że zapachu nie mogę przesłać. Razem z S. floribunda variegata stanowią taki obrazek:

Obrazek

Obrazek

No i coś ruszyło się z Cynanchum sp. - dziwne to jest, zwyczajowo inaczej wygląda odrost, a tutaj taka siurpryza:
Obrazek

Obrazek

Pamiętacie Hibiscus cannabinus? Wygląda na to, że jednak jest to jednoroczna - wyrosnąć, zakwitnąć i cześć. Przez obłęd ostatnich tygodni nie miałam czasu uchwycić wielu, jednak tak wygląda jeden po kwitnięciu:
Obrazek

W kaktusach upały dały znać o sobie. Po gymnolkach wystartowały chamaczki i Setiechinopsis mirabilis:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jednak najbardziej, nie wiadomo zupełnie dlaczego, rozczuliła mnie Aylostera albiflora. Tak się bałam, że moje zimowanie może być za ciepłe, a tymczasem...

Obrazek

Szalenie się cieszę z tego cuda! Oby tylko donosiło pąki, ale już to jest dla mnie bardzo ważne.

Uff, trochę się rozpisałam, ale to efekt nadrabiania zaległości w świecie roślin. Dziękuję temu, kto doczytał do końca :;230 I pozdrawiam wręcz letnio!
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Stephanotisy niesamowite! ;:oj

Też już miałem w domu kilka - żaden się dłużej nie utrzymał a w każdym razie nigdy nie zakwitł ponownie. Tobie więcej sukcesów z tymi roślinami życzę. :wink:

No i kaktusy - jak wszystkie rośliny u Ciebie mają się doskonale!
Miło patrzeć na pąki, na widoczny wzrost roślin. Czekam na pierwsze kwiaty na tych roślinach! ;:173
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

No proszę i nasza Żanetka powróciła z opowieściami...czekałam na to... i czekam na więcej ;:196
Stephanotisy wyglądają bardzo efektownie, a kaktusy...to już tylko rączki zacierać i czekać na kwiaty ;:65
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

piasek pustyni pisze: / ... / ale wróciłam z prezentem na Dzień Matki. Przepiękny, kwitnący, z obłędnym zapachem, "jaśmin Madagaskaru" czyli Stephanotis floribunda, przywędrował razem ze mną:

Obrazek
- z takiego prezentu niejedna Matka byłaby zadowolona, piękna roślina i ten jej zapach ;:138 .
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Obiecujące zapowiedzi na chamaczkach i setiechinopsisie :) . Chamaczki masz różne?
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Euforbie-niezmiennie mnie zachwycają ;:167
;:167
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 cze 2014, o 14:05

Post »

Żanetko podziwiam Cię za te wszystkie kaktuski i te inne których zupełnie nie znam :D Kalanchoe tyle odmian ;:oj a na hoję krohnianę sama choruję :D
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
jandom1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2014, o 13:02

Post »

Powiększyłaś kolekcję o piękną roślinę, jestem pod wrażeniem :!: ;:oj ;:138 I czekam na kwiaty Twoich kaktusowych podopiecznych, chamaki to jedne z tych które lubię najbardziej ;:215
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani! Bardzo serdecznie dziękuję za wizyty - jak zawsze jesteście tu najmilej widzianymi gośćmi ;:138
Henryku - to moje drugie podejście, i do variegaty, i do tego "zwykłego". Mam jednak nadzieję, że tym razem zostaną u mnie dłużej. Jak tylko stefanek przestanie kwitnąć, przesadzę go do lawy, jak wariegatkę, i mam nadzieję, że będzie żył długo i szczęśliwie. Trzymajcie kciuki, proszę :D
Agnieszko - ja na forum już chyba zapuściłam korzenie, więc nigdzie się stąd nie wybieram, i dziękuję za miłe słowa ;:196
Mieczysławie - dziękuję! Wręcz uwielbiam to właśnie zdjęcie, które zacytowałeś, bo kwiaty pokazują się w tej niewiarygodnej "woskowej" otoczce. Są naprawdę cudowne, ale zapach to obłęd!
Basiu! Tak, chamaki mam różne, ale nasza Mała zimą po nich wędrowała i oczywiście etykietki poszły sobie razem z nią. Jeśli zakwitną, dam radę je rozpoznać, ale na razie stoją jako sp. :D
Ewuniu - dziękuję! Kilka z nich rośnie dla Ciebie, wiesz o tym ;:196
Iwonko - mnie za kaktusy? ;:oj Już widzę, jak koledzy się tu śmieją, bo ja akurat jestem jedną z najmniej chyba "kaktusowych" osób z tego zacnego tutaj Towarzystwa :;230 Przebija mnie chyba tylko Janek, Mieczysław i Beata :) Niemniej bardzo Ci dziękuję za miłe słowa odnośnie moich Kalanchoe - krohniana to niby zwyklak, ale śliczny. Jak nie znajdziesz a u mnie będzie rosła, to da się uciachać, na pewno :D
Filip - bardzo dziękuję! Ja też jeśli chodzi o chamaki, to jestem nimi zachwycona, trzyma mnie tak jakoś drugi sezon, ale ciągle brak miejsca nie pozwala na ich takie szersze załadowanie :wink: Ale kto wie, co wypadnie tej zimy ;:131

A skoro jesteśmy przy kaktusach, to może czas rzucić okiem na wysiane towarzystwo... Uff, popikowałam wszystkie. Katorżnicza robota, bo wzrok niestety już nie ten i niektóre pod lupą musiałam patrzeć, czy przypadkiem nie spikowałam korzonkiem do góry - obłęd... ;:219 Niektóre jeszcze świeżo "mokre", co widać na zdjęciach, ale teraz już oczywiście wsiąknięta pożywka. Musiałam już wszystkie przepikować, bo glony się rozpanoszyły. Tak to wygląda, i jeśli coś jest nie tak, to mówcie, bardzo proszę. To w końcu mój pierwszy wysiew kaktusów...No dobra, drugi, ale ten pierwszy to były same błędy i wypaczenia, liczy się tylko jako "doświadczenie" i dla wyciągnięcia wniosków ;:306 Tak to teraz wygląda:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A rzut ogólny w znowu pełniej mnożarce to taki:

Obrazek

Życzę Wam miłego odpoczynku i serdecznie pozdrawiam! :wit
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

Całe pole wysiałaś :lol: Ilość niesamowita. A ciekawe, co zrobisz, jak to wszystko Ci się uchowa i wyrośnie :lol:
No nie wierzę, że jeszcze i kaktusów setki pomieścisz. Kiedyś musi Ci miejsca braknąć :wink:
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Magda... Szczerze mówiąc - nie wiem...Na razie o tym nie myślę - znaczy, myślę, ale jeszcze póki co ta ilość pudełek powiedzmy ma miejsce, dopóki jest lato, będą na balkonie, ale to w lipcu dopiero. Na zimę jeszcze nie wiem. Naprawdę, po raz pierwszy nie wiem - ale za to wiem, że coś się wymyśli ;:108 Niech tylko rosną zdrowo!
Spis moich wątków
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”