Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Soniu byłam,podziwiam wszystko co rośnie w Twoim kolorowym , dopieszczonym ogrodzie. ;:215 Dla Ciebie też kolorowych snów. Ja też idę lulać, bo mam dziś dość. :wit ;:196
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

tak tawuły są śliczne ;:167 ja sie obraziłam trochę na trawy, wczoraj razem z mamą wyrzuciłyśmy ponad 10 kęp traw które niestety nie przezimowały....
Soniu zdjęcie hakone tegoroczne :shock: ? u mnie dopiero co wypuszcza ale pięknie przezimowały i wiem że tym akurat się u mnie podoba :)
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No to w takim razie jak Twoje już takie olbrzymy to upewniam się że ta moja hakone padła, a taka ładna była ;:151
Widzę zakup rozplenicy Fireworks - śliczna niewielka trawka niestety szybko jesienią pada - pierwsze przymrozki i koniec. Mi się w tym roku nie udało z jej nasion nic wyhodować ;:185
Soniu, masz miskanta zebrinusa? Mój w tym roku ładnie odbił ale... cały jest zielony :shock: Brak charakterystycznych prążków. Czy jest jeszcze szansa że się wybarwi czy lipa?
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Soniu boskie masz te ślimaki! Bardzo ale to bardzo mi się podobają. Pochwal Ema, koniecznie! A przy tych tawułach to już w ogóle bajka. ;:180
Jak nie zapomnę, to cyknę dziś fotkę w jakich warunkach moje gipsówki się nie rozkładają. ;:306
Kępa irysów imponująca. Moje to jeszcze młodziutkie wypierdki. ;:224
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Alu wsadzasz, przesadzasz, pracujesz, a odpocząć trzeba. ;:108

Anitko u mnie przez cztery zimy żadna trawa nie padła. Nawet teoretycznie jednoroczne przeżywały. W tym roku 5 konwalników, siedem turzyc Silwer, 14 turzyc włosistych, 2 Gracimillusy, 2 Morning Light. ;:174 Wczoraj pytałam w znajomej szkółce o miskanty, to dowiedziałam się, że dopiero ukorzeniają , bo padło im 90 % sadzonek. Takie niby lekkie zimy, nie są dobre dla roślin. Hakone już takie duże, one u mnie ruszają szybko, pierwsza zawsze jest turzyca palmowa, już w kwietniu zielona.

Zuza im suchsze miejsce, tym hakone ładniejsza. Ta na pierwszym zdjęciu rośnie na korzeniach klona, tam nigdy nie ma nadmiaru wilgoci. Dwie przycisach tuż przy tujach, też sucho, a trzy na podwyższonej rabacie. Jak wszystkie trawy pewnie nie tolerują wilgoci. Fireworks kupiłam świadomie, dla koloru. ;:215 Zebrinus zawsze wychodzi zielony, dopiero z czasem się wybarwia. Zdjęcie zrobione przed chwilą, jest cały zielony. Nawet mój M się załapał na zdjęcie. :)

Obrazek

Aniu ślimaki wędrują po rabatach, ale jakoś ostatnio stoją w miejscu, widzę je z kuchni. :D Irysy fioletowe już przekwitają, a białe stoją jak zaklęte, jeden pokazał kwiat.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Piękna ta ogromna hosta ;:167
Ta trzmielina zółtawa i rodek biały,,piękne zestawianie ,cudnie to wygląda:)
hakone tez imponujące.Ile trzeba czekać na taki okaz ???
Aga2016
50p
50p
Od: 17 kwie 2016, o 19:41

Post »

Soniu, u mnie koło działki jest plantacja pokrzyw ;:224 zetnę je i ulokuję w beczce, po jakim czasie taka mikstura nadaje się do podlewania i jak często można podlewać nią rośliny?
pozdrawiam
Agnieszka ;:196
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Nie wiedzieć czemu robotnicy rzadko interesują się naszymi kwiatami ;:224 U mnie na tyle ekip remontowych tylko pan od kostki znał się na rzeczy :wink: Za to od razu było to widać po tym jak delikatnie obchodził się z roślinkami, które "wchodziły mu w drogę" :lol: Ciekawe czy mój Asao zakwitnie choć jednym kwiatkiem...
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przepięknie kwitną Twoje wszystkie roślinki, Soniu ;:63 ;:63
Nowe trawki będą cieszyły Twoje oczy. ;:333
Moja fasolka szparagowa też wychodzi w kratkę, ale u mnie kret narozrabiał. ;:134
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj. Powojniki z biegiem czasu na pewno zmężnieją i będą cieszyły Twoje i nasze oczy ;:333 . Trawy masz świetne a zakupy bardzo udane, z pewnością będą pięknie ozdabiały Twój ogród. Obwódka z trzmieliny i tawuły masz świetne, to na prawdę genialne rośliny ;:108 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Aniu ta duża hosta to prawdopodobnie Big Dady. ;:218 Dostałam kawałek od przyjaciółki, ale u niej była NN. Największa hakone teraz rośnie trzeci rok. Te trzy przy świerkach na pniu posadziłam ubiegłej jesieni.

Obrazek

Agnieszko pokrzywy zalewałam w zbiorniku i przez tydzień codziennie mieszałam, bardzo fermentują w cieple. Po dziesięciu dniach zlewałam i w rozcieńczeniu około 1:8-10 podlewałam rośliny. Podlewałam przede wszystkim warzywnik, a potem cały ogród. Robiłam to tylko raz, bo z 60 litrowej beczki około 1/4 to rozłożone pokrzywy, które wrzucałam do kompostownika. Myślę, że jak zrobisz następną miksturę, to minie dwa tygodnie i z pewnością można po raz drugi zasilać rośliny. Nie ma tam tak dużo azotu, jak w nawozach mineralnych, więc roślin raczej nie spali. Tylko pryskanie profilaktczne po liściach musi być ostrożniejsze. Ja tylko podlewałam.

Obrazek

Małgosiu u nas elewacja była robiona po roku mieszkania, więc nie było posadzonych wiele roślin przy domu. Tylko szef ekipy znał się na roślinach, oddałam mu kilka, które mi się nie podobały, a on był nimi zachwycony. Robotnicy budujący dom w pobliżu, tylko z politowaniem patrzą, jak robię zdjęcia. ;:306 Trzymam kciuki za twojego Asao, niech cię uraczy kwiatami. :)

Obrazek

Lucynko teraz rododendrony są wyjątkowo obsypane kwiatami, ale mam wszystkie trzy jednakowe, więc nie chcę nimi zanudzić. Zrobiło się cieplej, to już będzie więcej różnorodnych kwiatów. ;:65

Obrazek

Ewelinko narobię obwódek i mam spokój, bo nie widać pustych rabat za nimi. :;230 Z czasem się wypełnią, ale ciągłe zmiany powodują, że często gleba jest tłem dla wielu zdjęć. :oops:

Obrazek

Obrazek

Dzisiaj bardzo słoneczny, ciepły dzień. Niestety spędziłam go zawodowo, a nie w ogrodzie. Tylko wieczorem posadziłam parę turzyc z siewu, bo rozpychają doniczkę. ;:306 Udało mi się zrobić kawałek kantów przy dwu rabatach. Pozaglądałam do róż, na szczęście żadnej plagi jeszcze nie ma. Każda róża ma pąki, tylko pnąca rośnie w górę, ale tylko na zielono. Wczoraj udało mi się zrobić kilka zdjęć skowronkom, walczyły o dżdżownice na trawniku. Są tak ruchliwe, że zdjęcia mało ostre.

Obrazek

Obrazek

Cieszymy się kolorami, ale zieleń też jest kolorowa. Młode przyrosty rzadko pokazujemy, a moim zdaniem warto.

Cisy

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Świerki kłujące

Obrazek

Obrazek

Świerki serbskie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Świerk czarny

Obrazek

Sosna

Obrazek

Żywotniki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Choina kanadyjska

Obrazek

Miłego świętowania, słońca i wypoczynku w ogrodzie lub innym ciekawym miejscu. ;:136
Aga2016
50p
50p
Od: 17 kwie 2016, o 19:41

Post »

Dziękuję, ;:196 pokrzywy już zalane ;:108 miłej niedzieli życzę :wit
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Soniu, to nie są skowronki, raczej kwiczoły lub inne drozdowate.
Popikowałam siewki ostnicy na właściwe miejsce, ale dałam po kilka razam. Podobno za dużo. Zostawić, czy rozsadzać :?:
Awatar użytkownika
wisia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 18:14

Post »

Soniu, uwielbiam iglaki wiosną ,właśnie ze względu na te przepiękne przyrosty . Twoje orliki są pełne , może ich kwiatki są cięższe i dlatego mają główki na dół.
Wiesława.
Tu jestem szczęśliwa Część II- aktualna
Ogród z zapachem róż, część I.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Soniu, ja też uwielbiam przyrosty iglaków o tej porze. Ponieważ jedną sosnę od kilku lat pozbawiam przyrostów, mam przepyszną nalewkę sosnową na zimowe wieczorki z kaszlem w tle :D Sosna zyskuje, bo nie rośnie za duża, a jest gęstsza. My też mamy z tego przyjemność ;:108
Z traw posiałam dmuszek jajowaty, mam go już w gruncie. To śmieszna trawka. Miałam też drżączkę, ale posiałam i nie widzę ;:222
Ptaszki fajnie wyglądają, jak scena z filmu. Tylko odpowiednie chmurki jeszcze dialogowe :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”