Minibotanik Jacka cz.10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Minibotanik Jacka cz.10

Post »

Grażynko, niebieski to sztandarowy kolor kosaćców, a że jest go najmniej w ogrodzie - podoba się najbardziej :idea: Róże, liliowce, tulipany czy moje dalie nie mają niebieskiego w swojej palecie, a wśród kosaćców jest go pod dostatkiem 8-)
Kocham kosaćce i nie przejdę obojętnie koło żadnej nawet najskromniejszej odmiany ;:223
Nie razie brak nowych kosaćców niebieskich ale mam nadzieję, że nie obrazisz się dedykacją wspaniałej odmiany POLSKIEJ z 1983roku (Marcinkowski). Przy okazji odkryłem w necie, dlaczego ta odmiana kwitnie wcześniej niż pozostałe TB. Otóż wywodzi się od iris florentina, którego prezentowałem wcześniej, więc ma to w genach :idea:
Obrazek

Halinko, ja dopiero teraz nadrabiam zaniedbania w temacie iris SDB i z chęcią rozszerzam ich kolekcję.
Co do kosaćca 'Janus' to nic więcej nie umiem napisać. Tyle tylko, że dostałem z wiarygodnego źródła od osoby, która rzetelnie podchodzi do nazewnictwa, dlatego ufam, że nazwa jest poprawna pomimo braku jej w necie.
Brakuje mi też nazwy do tego SDBeściaka :wink:
Obrazek

Miłko super! Na maluszki łatwiej znaleźć miejsce 8-)
Te subtelne przejścia kolorów - boskie!
Obrazek

Beatko, cieszę się że hortensja dobrze rośnie. A że irysków wszystkich nie masz - można nadrobić :lol:
Obrazek

Małgosiu, więcej mam problemów z rozróżnianiem dalii czy liliowców, bo tam różnice bywają naprawdę minimalne. Kosaćce to pełna paleta kolorów, do tego wiele rozróżniających szczegółów więc łatwiej je rozróżnić.
Wcale bym się nie zdziwił, gdyby u Ciebie w ogrodzie znalazł się jakiś wyjątkowy, unikatowy irys, bo to dość często się zdarza. Ja poluję na takie rarytaski ;:65
Obrazek

Bejko, dzięki za czujność ;:333 Sąsiadujące z sobą kosaćce miały pomylone tabliczki. Już poprawiłem.
Pomimo słabej pogody rozkwitają kosaćce historyczne:
Obrazek
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Jacku, masz jak w banku, że obfocę Ci je wszystkie i jak znajdziesz wśród nich perełkę to masz ją ode mnie w prezencie ;:304
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

A co tam. Nieważne czy zarejestrowany, czy nie. Kocham te maluchy i żadnej odmiany się nie pozbędę.
Ten niezidentyfikowany to może być MDB 'Bee Wings'.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sezon irysowy się zaczął masz cudne odmiany tak jak Marysia. Ja jednak pozostanę przy tych które mam .Niestety u mnie irysy mają zbyt mokro a nie mam tak suchego miejsca.Wszystkie moje irysy wysadziłam na rabatki przed domem i tam czują się świetnie zdane tylko na opady deszczu
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
becia123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 wrz 2012, o 18:21

Post »

Jacku iryski pierwsza klasa.ask alma , jazz mataz ,pinch me,a whididi bije wszystkie na głowę takich nie mam
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Coś mi się w tym roku jednak na kwiaty u Dracunculusa nie zanosi. Same liście. Podobnie było w pierwszym roku uprawy. Za to w zeszłym roku pięknie kwitł...

Cudne masz te irysy.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko, w ubiegłorocznych nasadzeniach mam straty wśród kosaćców ale na szczęście iris lactea ma już 2 lata więc dzielnie zniósł suszę i to jego najlepsze kwitnienie. Podobnie 'Blue Eyed Blond' - nie pamiętam, by kiedyś tak obficie kwitł więc pozwolę go sobie powtórzyć, skoro Ci się spodobał:
Obrazek

Sylwio, syberyjskie też są świetne i jak ma ktoś dla nich dobre warunki (dużo wilgoci) to warto się ich trzymać. U mnie zakwitł pierwszy syberyjski, który i na suchym stanowisku nieźle sobie radzi:
Obrazek

a skoro 'variegata' to trzeba pokazać jego liść:
Obrazek

Małgosiu, bardzo się cieszę :tan A skoro o takich nieznanych (nieuświadomionych) perełkach z naszych ogrodów - zakwitła taka podarowana przez Vimen ( ;:196 ). Kosaciec historyczny ewidentnie ale dla mnie piękny i wyjątkowy!:
Obrazek

Halinko, dzięki za podpowiedź; to rzeczywiście może być 'Bee Wings' ale jeszcze go poobserwuję. Ja też nie pozbędę się żadnego kosaćca nawet najstarszego, który w ogóle znany jest w historii odmian kosaćców (1813rok!):
Obrazek

Jadziu, całkowicie Cię popieram - trzeba sadzić to, co u nas się sprawdza, co mamy wypraktykowane :idea: Ale skoro masz dużo wilgoci - świetnie by rosły gatunki wilgociolubne, które też mają wiele odmian.
U mnie jednak królują kosaćce preferujące suche stanowiska. Kolejny "staruszek" z 1920 roku:
Obrazek

Beciu, dziękuję ;:173 A może załapie się na listę kosaćców, których nie masz taki? Moim zdaniem wart grzechu :wink: Niestety póki co bez nazwy (grupa IB):
Obrazek

Loki, tak bywa. U mnie też wiele kosaćców ma tylko liście, a w przeciwieństwie do dracunculusa to słaba z nich dekoracja :lol: Więc kolejny niezawodny (Lapham 1937):
Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Historyczny kosaciec przecudnej urody taki delikatny klejnocik ;:167 Inne też są ładne lecz ten jest wyjatkowy. Jacku co Łanochy Ci uszkodziły, bo jestem ciekawa bo ja jak na razie niczego nie zauważyłam .Kruszczyca też czasem przyfrunie lecz ona też nic nie broi :wink: chyba ,ze jakiś listek sobie upatrzy
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Co jeden to piękniejszy irysek , moje w tym roku z wysokich mają mało pąków .. Chyba im susza zaszkodziła .. Podobają mi się te dwa ostatnie .. Jak będą w sprzedaży to się na nie piszę [ bo później zapomnę ]..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Ja w sumie mam jednego Iris sibirica i jednego Iris chrysographes, które odkąd je posadziłem w 2013. roku bodajże, mają tylko liście i nie zakwitły ani razu. :-P

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Jacku masz ogromna kolekcję irysów ;:180
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Jacku zastanawiałam się czy ten irys to nie Snow Flurry, ale pewności nie mam. A powiedz mi co ja mogę mieć od Ciebie za irysa: bardzo wysoki, ciemny atramentowy.

Blue Eyed Blond śliczny ;:215
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu, łanocha wchodziła w pąki piwonii, niszcząc kwiat przed rozwinięciem. Nie wiem, czy nie żerowała też na kosaćcach, ale jest jeszcze drugi mniejszy robaczek - szkodnik tych kwiatów, więc nie mam pewności. W tym roku przyuważę.
Kosaciec historyczny - masz na myśli 'Flavescens'? Tak, jest delikatny i w kolorze, i w budowie, zwiewności. Podczas deszczu kwiaty natychmiast się niszczą. Ale u mnie to klejnot :!: To następny historyczny (1938), bo tych u mnie nie brakuje:
Obrazek

Janko, u mnie też kilka z powodu suszy padło ale tylko ubiegłoroczne nasadzenia. Starsze radzą sobie bardzo dobrze. Nie kwitną tylko wszystkie przesadzane w poprzednim sezonie.
Mogę Cię powiadomić, jak będzie oferta kosaćców, to sobie wybierzesz, co będzie Ci się podobało ;:173
Przy ceglanym murze kwitną już wszystkie. Wiadomo - najcieplej i to na południowej ścianie ;:3
Obrazek

Loki, aż musiałem sprawdzić w necie iris chrysographes, bo nie znam. Piękny on! Są kosaćce, które kwitną od razu ale są też takie, na które muszę czekać kilka lat. Ale warto!
Obrazek

Geniu, dziękuję 8-) Masz w tym swój udział, bo przygarniałem Twoje "burki", które kocham. Ale i pięknie kwitną nowsze odmiany od Ciebie:
Obrazek
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Powtarzaj, dziękuję, ale te Twoje perełki( Vimen) i klejnoty(Great Lakes) też cudowne, czekam na rozmnożenie , już możesz mnie wpisać :D .
Winter
200p
200p
Od: 24 lut 2015, o 09:34

Post »

Jestem zachwycona po wirtualnym spacerze po Twoim ogrodzie.
Kolekcja irysów ogromna!
Pozdrawiam Paulina
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”