Ogród ciągle w budowie 2016

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród ciągle w budowie 2016

Post »

Kasiu podziwiam twoje uporządkowanie. ;:180 Mnie zawsze zginie jakieś opakowanie posadzonej rośliny. ;:306 Tulipan Gavota cudny, ;:oj mój zjadły gryzonie. Truskawki w odmianach, :D nawet nie wiedziałam, że takie są.
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Kasiu,dobrze zrozumiałam? Ta różowa truskawka zawiązuje owoce? U siebie nigdy nie zaobserwowałam ;:185
Że padła ci hortensja pnąca też się zdziwiłam :roll: Swojej nie poświęcam wiele uwagi,wygląda zdrowo i wreszcie przyrasta,bo pierwsze lata to stała,jak zamurowana.
Tulipany w wolnej chwili i ja opiszę i już wiem,gdzie znajdę ściągę :wink: Przed końcem kwitnienia poznaczyłam kolorową nitką,bo chcę je pogrupować bardziej.W ostatniej chwili to zrobiłam,bo gubią już płatki.
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Iwonko przykro mi ale nie znam ;:185 A jest dość szczególny i liście mają też oryginalny kształt. Masz zdjecie tylko od góry zrobione?

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Aniu dziękuję :oops: ale przesadzasz :lol:

Miłko zapraszam na degustację :D Taki mam zamiar - nawet nad nimi pseudo-szklarenkę zrobię ;:108 Moje dalie w niedzielę tak wyglądały.

Małgosiu chyba nie była dobrze zadomowiona - zeszły sezon był jej drugim u mnie, pogoda ekstremalna, ona jeszcze słaba i nie dała rady. Trudno - tyle powojników na mnie czeka...

Soniu dziękuję ;:180 Znaczy, ze zrobiłam dobre wrażenie :;230 A tak naprawdę to nigdy nie mogę nic znaleźć, bo zawsze położę w jakieś dobre miejsce... Ostatnio szukałam nasion słonecznika, które poprzedniego dnia miałam w ręku, a nasion fasoli ozdobnej do dzisiaj nie znalazłam.... :evil: Tulipan Gavota faktycznie robi wrażenie, aczkolwiek w zeszłym roku kwiaty były ładniejsze. Ale i tak nieźle się trzyma, bo kilka odmian nie pokazało w tym roku ani jednego kwiatka.

Mirko tak przynajmniej było w opisie, a jak będzie w realu to niebawem się okaże :D Pierwszy rok mam te truskawki. Hortensję miałam drugi rok - może nie zdążyła sie jeszcze dobrze zadomowić. Ja tak od dwóch lat usiłuję lilie pogrupować ;:306 może w tym roku się uda.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

A niektóre tulipany dopiero zaczynają. I na dodatek będzie to niespodzianka, bo po strażackiej czerwieni, którą rąbkiem pokazały, wiem, że na pewno nie są to te, które zakupiłam... Duże irysy też lada moment zakwitną.

Obrazek Obrazek

Moja dzielna choiysa pięknie przezimowała - mrozy uszkodziły jej tylko końcówki listków. Za to jest cała w pąkach. Pąki ma też kielichowiec wonny - po raz pierwszy :tan

Obrazek Obrazek

Na kratce zapowiada się pokaz patriotyczny - biały powojnik i czerwona róża. A na koniec kolejne żółte zielsko, które rośnie nawet w betonie :D

Obrazek Obrazek
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie możesz pisać że hortensje cię nie lubią ;:306 Po prostu nie dajesz im tego co potrzebują. Podstawą uprawy bukietówek czy krzaczastych hortensji (czyli poza ogrodowymi) jest cięcie, cięcie i jeszcze raz cięcie na wiosnę. Poza tym woda bo to wiadomo hydragena, już nazwa wskazuje na jej upodobania. No i kwaśne podłoże. Ja rodzimą ziemię mieszam z podłożem do iglaków. Można wyściółkować korą sosnową. Poza tym Anabelle woli półcień ;:224 Pozostałe krzaczaste wolą słońce.
powodzenia ;:333
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Ja też mam glistnika! Czasami wyrywam, czasami nie! Nie można wszystkiego wyrywać! ;:306 Ostatnio mała chrześniaczka zapytała mnie, czemu u mnie tyle pokrzyw ;:300 ? (oni ogródek mają: trawnik + iglaki) A ja wzięłam ją i jej matkę na spacer i wycieczkę po moich wszystkich chwastach i oznajmiłam, że tym się żywią pszczoły, a te pokrzywy to jasnota, która jest ulubionym moim pożytkiem pszczelnym. Nie wiem, chyba trochę im głupio było...
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39

Post »

Powojniki ślicznie Ci rosną.
Ja w tygodniu kupię 2 szt na pergole, moje pierwsze ;:65
zbyszek50
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2009, o 15:40

Post »

Malina arktyczna, co to za cudo ?
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Jolu wody to ja im leje... w zeszłe lato po wieczornym podlewaniu dla nas już wody w studni zabrakło ;:306 Ale odkryłam dzisiaj, ze od korzenia odbija Diamond Rouge i Romance :tan

Obrazek

Miłko pojęcie chwastów jest względne - ja musze bardzo pilnować mojej mamy, bo ona uważa za zbędne w ogrodzie np. konwalie, ostróżki letnie, dziewanny... Moja jasnota zaginęła w niewyjaśnionych okolicznościach ;:224 Starzec wiosenny ma wyrok odroczony, bo akurat zakwitł w pustym zakątku i mama stwierdziła, ze póki kwitnie to niech sobie kwitnie...

Coś chyba chciało coś zrobić z moimi liliami - ale silne było skoro tak koszyczek wypchnęło.

Obrazek

Kasiu powojniki to moja druga miłość, więc polecam :D Na zachętę moje, które w tym roku jako pierwsze zakwitły.

Obrazek Obrazek

Zbyszku to taka krzewinka ze Skandynawii - ponoć słodka i pyszna. Mam dopiero pierwszy rok, ale już mnie zachwyciła swoim kwitnieniem. Na owoce jeszcze chwilę trzeba poczekać.

Obrazek Obrazek

Jakiś biały kwiatek zaczyna rozkwitać wśród bratków - coś mi przypomina, ale zupełnie nie mogę sobie uświadomić co. Może ktoś ma jakiś pomysł?

Obrazek

A tutaj moja wielka radość - hibiskus bylinowy posiany w zeszłym roku :tan

Obrazek

Figa w tym roku też zaczyna z korzenia.

Obrazek

A tyle zostało z moich trzech berberysów:

Obrazek

A skoro już jesteśmy przy "pozostałościach" to poniżej mój piekny wazon przed i po tym, jak moje dziecko zaparkowało dzisiaj w nim rowerem....

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Kasiu lilia zakwitnie, ale na pewno ma osłabione korzenie. Też posadziłam lilie w doniczkach i mam szczęście, że nic się do nich nie dobrało. Powojniki pięknie zakwitły, ;:oj Kaiser mnie kusił, ale boję się uprawy takich rarytasów. Bardzo przykro z powodu hortensji, ;:168 ale jestem zdziwiona, że tak słabo sobie poradziły. Dzieciak chyba był w większym stresie, niż ty. :)
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Ten biały wychodzący kwiatek, to chyba śniedek! Taki wędrujący gość w ogrodach. :D
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Kasiu!
Ależ piękne albumy pokazujesz. ;:63 ;:63 ;:63
Tyle śliczności u Ciebie kwitnie i zdobi ogród! ;:138 ;:138 ;:138
Trudno powiedzieć, co najbardziej przyciąga wzrok, bo wszystko!!! ;:433 ;:433 ;:433
Awatar użytkownika
Annar13
1000p
1000p
Od: 4 maja 2012, o 12:31

Post »

Przepięknie u Ciebie!
Powojniki cudowne!!!!
A ta biała roslinka to jest Śniedek baldaszkowaty (Ornithogalum umbellatum)
Jest to roślina bardzo ekspansywna, szybko namnaża cebulki przybyszowe. Przyniosłam ją z łąki, bo u mnie jest bardzo pospolita, a teraz rozprzestrzenia się w ogrodzie. Jeśli nie chcesz mieć jej wszędzie to ścinaj kwiatostany zaraz po przekwitnięciu i posadź w jakimś koszyku :)
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Kasiu koniecznie podziel się wrażeniami smakowymi maliny arktycznej :wink: Powojników zazdroszczę, moje w tym roku się nie popisały ;:222
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Oj Kasiu szkoda wazona, ładny był ;:108
Na karę dla dziecka każ wazon posklejać ;:306
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Dziś przyszła moja przesyłka z UK :tan Od razu posadziłam roślinki na paletkę, a w długi weekend pewnie powędrują do gruntu.

Obrazek Obrazek

Soniu nie miałam żadnych problemów z Kaiserem i nie słyszałam, zeby ktoś się na niego skarżył, więc wydaje mi się, ze to dość bezproblemowy powojnik. Ja tez jestem zdziwiona, ze tak słabo sobie poradziły. Nawet moja najstarsza Phantom nie chce się obudzić, a była do tej pory niezawodna. Dzieciak faktycznie się zestresował, ale od razu wymyślił calą historię jak to było - bo przecież to nie jego wina, tylko rowerka, wiatru i tajemniczej siły, która go popchnęła... ;:306

Miłko faktycznie śniedek - tylko skąd on sie wziął? :shock:

Obrazek Obrazek

Lucynko dziękuję ;:180

Obrazek Obrazek

Aniu dziękuję ;:180 Faktycznie śniedek. Nie mam pojęcia skąd się wziął, ale niech sobie będzie :D

Obrazek Obrazek

Małgosiu podzielę się ;:108 Co do powojników to mam nadzieję, ze dopiero zaczynają...

Obrazek Obrazek

Zuza dokładnie tak zrobiłam - kawałeczki leżą i czekają na klejenie ;:306

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”