Tymczasowy ogród Margo_margo cz. III- zaklinamy wiosnę ;)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tymczasowy ogród Margo_margo cz. III- zaklinamy wiosnę ;)

Post »

Beatko bardzo ładne masz pomidorki. ;:215 Takie krępe. ;:333 Sałaty piękne ;:138
U mnie niestety wyciągnęły się podczas tego długiego pobytu w zamknięciu. Ale nie ma co narzekać. Są zdrowe i mam nadzieję, że teraz będą już mężnieć :wink:
Obrazek

Witek maki baaaardzo lubię. A najbardziej to chyba te takie dziko rosnące na łąkach. ;:173 W tym roku nie wysiałam niestety, ale w przyszłym muszę znaleźć dla nich jakiś kącik w ogrodzie.

Też trochę u mnie popadało. Teraz słońce nieśmiało próbuje się przebić przez chmury, ale nie wiem, czy z nimi wygra Obrazek
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Taki deszczyk i jest dosyć ciepło to prawie idealne warunki do rozwoju chorób grzybowych.Oby tylko to nie trwało kilka dni.Z drugiej strony lepsze pochmurno niż by się miało wypogodzić na noce i temperatura lecieć blisko zera(odpukać).Ładnie Ci wszystko rośnie Beatko,ale jak zobaczyłem rozsadę pomidorków to szczeka mi opadła, ;:oj są pięknie wychowane. ;:333 nic tylko spieszę z czołobitnością. ;:180 Siałaś później z konieczności i powiem Ci że na tym wygrałaś. ;:108
Kasiu ładna armia Ci stoi.Jak będziesz je hartować to zmężnieją a głębsze sadzenie też zrobi dobrą robotę.U mnie leje ciurkiem i dzisiejsze działania musiałem wcześniej zakończyć.Dobra i parogodzinna namiastka weekendu.Winszuję Ci tego wyjazdu i wypoczynku.Prawdopodobnie dowiedziałem się ostatni. ;:108 W pierwszej chwili sądziłem po awatarze że jesteś w Świebodzinie ;:306 a następna myśl to że pojechałaś już zająć miejscówkę na igrzyskach. :;230
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak właśnie zrobię ;:108, posadzę je głębiej. Trochę to opóźni owocowanie, ale mi to nie przeszkadza, bo w pierwszej kolejności mam zamiar jeść z donicowych, na których już wiszą pomidorki.

W Świebodzinie jeszcze nigdy nie byłam. Człowiek tłucze się na drugą półkulę, a tu prawie na miejscu mógł sobie taki avatarek machnąć ;:124

;:306
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Dziękuję Wam za miłe słowa o moich pomidorkach . ;:180

Masz rację Witku , w moim klimacie nie ma się co spieszyć z wysiwem nasion . Dzisiaj na kilku odkryłam pączki kwiatowe .
Pomidorki do gruntu są mniejsze , ale też fikuśne . :D

Na zdjęciu , na pierwszym planie , już nie będą przesadzane do większych doniczek . Do gruntu pójdą po tym jak wysadzę szklarniowe .

Obrazek

Kasiu

Może troszkę się wciągnęły , ale niczego im nie brak . Ładne ;:215

Witku , pochwała od mistrza to jest to ;:333

Moja zasługa jakaś jest , ale pogoda ostatnio dopisała . Ciepło i słońce zobiły robotę za mnie . ;:108

Papryki też już się hartują w szklarni . Przeprowadzkę przeżyły bez szoku , bo przywiozłam je z pracy jak zrobiło się ciepło na dworzu . Na parapcie trochę mi się wyciągnęła , ale pobyła w szklarni i zmężniała .
Na kilku pojawiły się pierwsze pączki kwiatowe , poobrywałam je .

Obrazek
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przebiłaś mnie Kasiu z donicowymi i takimi już owocami.Z cała pewnością będziesz pierwsza niż ja jeść własne pomidorki. ;:333 Moje przez kwietniowe chłody mają już dwa tygodnie opóźnienia do tego co powinno być.Na tym etapie powinno mi wiązać trzecie a nie pierwsze grono.Tu ponoszę straty.Ale w końcu w tym roku wszystko co uprawiam ma sprawiać przyjemność i myślę że teraz już tak będzie pomimo początkowych kłopotów także z węgierką dąbrowicką na opryskanie której w pewnym momencie brakło mi po prostu czasu i warunków i straciła sporo zawiązków przez brunatną zgniliznę drzew pestkowych,ale zahamowałem w końcu chorobę i powiedzmy połowa z tego co kwitło wyda owoce.
Obrazek
W sadzie wczoraj zdążyłem przed deszczem wykosić trawę już dosyć sporych rozmiarów,więc jestem o ten krok do przodu z pracami.
Obrazek
Od poniedziałku wchodzę podwiązywać pomidory do sznurków bo w poziomie to one rosnąć nie będą. ;:306
Obrazek
Następnym razem jak się zamierzysz gdzieś wybrać Kasiu zapytaj mnie to Ci wybiorę miejsce. :;230
Beatko jak sama zaraz przeczytasz mistrzowi się noga powinęła w tym roku z pomidorami. ;:223 :;230
Widzę że pałąki masz nad rozsadami i w razie podobno,tak powiadają najbliższych chłodnych nocy agrowłókniną je przykrywaj koniecznie. ;:108 I jeszcze jedno Beatko,zanim zaczniesz wysadzać swoje pomidorki bacznie im się przyglądaj żebyś nie przegapiła momentu ich rozstawienia,bo ani się obejrzysz a zacznie ich wyciągać w górę a szkoda by było takiej rozsady zmarnować. ;:108
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Witku

Tak , włóknina leży pod blatem . Plus przygotowane są kawałki steropianu i kartony .
Nie pozwolę zrobić krzwdy moim sadzonkam .

Na razie na termometrze 12 C , deszcze przestał padać .

Bardziej niż zimnej Zośki boję się majowej pełni . Kilka lat temu w taką jasną majową pełnię zmarzły liście ziemniaków , dzikiego wina a , w lesie zmarzły liście na dębach i bukach . To też niestety była taka późna pełnia , pod koniec miesiąca . ;:174
Może w tym roku to nas nie spotka , u mnie jeszcze w najgorszym wypadku wszystko z blatu w szklarni wyląduje na noc w domu . Będzie trochę noszenia , ale w takiej sytuacji warto .

Sadzonki ogórków też zrobiłam niedawno . Dopiero rozłożyły liścienie , jednak i tak będą szybciej niż wysiane do gruntu .
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zgadzam się z Tobą Beatko w 100% co do pełni.Ta kwietniowa mroźna się sprawdziła i bardziej na tą najbliższą patrzę niż na zimnych ogrodników a moja truskawka wczesna Honeoye wprawdzie przekwita(ta obok tunelu)ale Roksana(na pierwszym planie) dopiero otwiera pierwsze kwiaty i martwię się o nią bo pąków ma moc.
Obrazek[/URL
[url=http://www.fotosik.pl/zdjecie/8d62ff8cf9bbff0f]Obrazek
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Faworyt pisze: Następnym razem jak się zamierzysz gdzieś wybrać Kasiu zapytaj mnie to Ci wybiorę miejsce. :;230
To jest Was już w takim razie dwóch. ;:306 Musicie to jakoś z moim eMem między sobą ustalić, bo się nie rozdwoję :;230 :;230 ;:112

Pole truskawkowe pierwsza klasa. ;:333 Ja tam jestem dobrej myśli i mam nadzieję, że jakoś się wybronimy (tzn. nasze uprawy) przed zapowiadanym ochłodzeniem.
U mnie po przymrozkach na przełomie kwietnia/maja były duże starty w brzoskwiniach. ;:145 Ocalało tylko trochę. :( A tak pięknie kwitła ....
Truskawki już częściowo u mnie zawiązane. Oby nie skończyły jako mrożonka. ;:oj
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Nie straszcie tak tym przymrozkiem, bo strach się bać. ;:oj
U mnie tak wyglądała działka dziś pod wieczór, mam nadzieję, że agrowłóknina pomoże, pod nią siedzą pomidorki.
W tunelu mam zamiar jutro pod wieczór zapalić znicze.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam Irena
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Irenko zostaniesz z nimi na noc?

;:224
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Kasiu, dziś to jeszcze nie, ale jutro to pewnie będę nocowała na działce, te zapalone znicze nie dadzą mi spokoju.
Więc jednak będę spała z pomidorkami, bo w altance nocuje kilka skrzynek rozsady. :;230

Pozdrawiam Irena
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Postaramy się dogadać Kasiu,ale uprzedź mnie o tym fakcie odpowiednio wcześniej. ;:306
Moje dwie brzoskwinie też ostatecznie straciły wszystkie owoce enty rok z rzędu.Truskawki to broń ze wszystkich sił i osłania własną piersią w ostateczności.
Irenko widzę że przygotowana jesteś na wszelką ewentualność. ;:oj Ale lepiej dmuchać na zimne.Nie wiem czy to tylko przesąd,ale dziwnym zrządzeniem losu jak zaczyna kwitnąć ten krzew deszcz zaczyna padać ciurkiem.I tak jest też w tym roku u mnie drugi dzień.
Obrazek
Z drugiej strony wolę już deszcz. ;:108
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Faworyt pisze: Ale lepiej dmuchać na zimne
Witek, nie wywołuj zimna z lasu ;:oj

Może wycięcie krzewu by powstrzymało te uporczywe deszcze? ;:224 ...........żartuję :wink: . Krzew piękny, niech rośnie w spokuju. :)

Irenko w razie W, mogę pożyczyć Ci łóżko polowe :;230
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niech lepiej pada,nie będzie.... wiesz czego.Ale o tym sza. ;:108
Oddalę się pomyśleć o przyszłości w pozycji poziomej. ;:306 ;:4
Na dobranoc.
Obrazek
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit

Wituś W sobotę oczywiście plan awaryjny został uruchomiony bo padało całą noc, rankiem i koło południa aż do nocy.
Udało mi się "postawić" pomidory, podwiązać i usunąć zniszczone przez deszcz dolne liście. Potem wsiadłam do "cepki" i znów czyściłam ściany ze starej gąbki. Korzystając z tego, że deszcz odmoczył brud umyłam obie z zewnątrz.
Dziś chłodno, słońce i chmury na zmianę ale dzięki pierzynce na niebie przy gruncie nie powinno być zbyt zimno. U mnie pokazują dwie noce po 4* ;:174

Kwiatuchy piękne ;:138 W sadzie porządek, truskawki pięknie wyplewione a śliwunie super. U mnie jeszcze nie widać za bardzo zawiązków. U mnie zgnilizna też co roku występuje a w tym nie udało mi się opryskać.
Kiedy Ty to wszystko robisz?

Beatko Bardzo się cieszę, że nadrabiasz zdjęciowe zaległości ;:138
Pomidorki i papryka pierwsza klasa i zazdraszczam sałaty. Mnie zawsze zjadają ślimaki ;:223

Kasiu Myślałam, że moje pomidory były "wyrośnięte" ale Twoje są ogromne ;:oj I piękne ;:108
Kiedy wysadzasz?

Irenko Bardzo pięknie zabezpieczyłaś swoich podopiecznych ;:108 Ja swoich nie zakrywam, bo przez tydzień nie miałabym możliwości ściągnąć nakryć. Muszą sobie radzić same ;:131
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”