Ogród jol_ki 2016

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród jol_ki 2016

Post »

Joluś murek ;:215 Prezentuje się dużo lepiej niż skarpa i to zdecydowanie ;:108 .
A cicho nie tylko u Ciebie... Wszyscy teraz każdą wolną chwilę poświęcają na ogrody, więc trudno się dziwić.
Mnie w przeciągu ostatnich dni, było stać na zrobienie kilkunastu zdjęć, no może trochę więcej, ale już na pisanie u siebie nie mam kompletnie siły. Wieczorem jestem tak padnięta, że nawet nie chce mi się palcem kiwnąć. A dopiero zaczyna się tak naprawdę sezon i z każdym dniem będzie nam przybywać obiektów do fotografowania.
;:196
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18

Post »

Piękne zdjęcia powojników, ciekawe, jaką konstrukcję wymyślisz dla tych w donicy?
Ja bym końce tego murku obsypał ziemią, żeby stworzyć wrażenie, że mur wychodzi z ziemi, złagodziloby to ostre zakończenia i moim zdaniem ładniej by się komponowało z otaczającym terenem.
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Piękny murek i faktycznie dużo lepiej to teraz wygląda. Gratuluję pomysłu i realizacji ;:63
Lista zakupionych powojników imponująca. Ja zamówiłam skromne dwa, ale do tego jeszcze kilka innych roślinek. :lol:
Długo masz kalinę angielską ? Jak ona ma z zimowaniem ?
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jolu,dzięki za foto opakowań tulipanów,nigdy w Lidlu nie kupowałam cebul.We wrześniu przypilnuję cebulowe w Lidlu.
Ślicznoty te twoje powojniki.
Murek pierwsza klasa.
Lawenda na przemian z okrywowymi różami fajnie by przed tym murkiem wyglądały.
Pozdrawiam Magda :)
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Dorotko murek wydaje mi się taki niedokończony i zastanawiam się nad dorobieniem mu "postumentów" jako zakończeń, tak jak jest w murkach u Moniki (Alania). Można by tam było postawić donice z jednorocznymi :wink:
Czekam na jakieś zdjęcia w Twoim wątku, mam nadzieję, że się w końcu doczekam!! ;:196

Jurku myślę o zakończeniu murku, to na zdjęciach to nie jest jeszcze wersja ostateczna :D
Dla powojników w donicy pewnie zrobię jakiś trejaż z prętów, na początek na pewno dostaną kije leszczynowe, z takiego właśnie materiału robię "sezonowe" podpory :wink:
Czy Twoje donice zagłębiasz w ziemi? Zastanawiam się, czy mi nie będą szybko wysychały, donica czarna a u mnie raczej patelnia :roll:

Wiolka kalinę angielską mam od zeszłego sezonu, zimowałam ją pod agrowłókniną, to jeszcze maluszek jest.

Magduś koniecznie zapoluj w Lidlu jesienią na cebulowe ;:215 Ja też mam tam zamiar poszaleć :D

Dziękuję wszystkim za miłe słowa :D :D :D Nie zdążyłam dziś zrobić zdjęć, po pracy lało u nas niesamowicie, aż z rynien się przelewało. Do tego spadł konkretny grad - akurat wychodziłam z pracy jak zaczął padać. Na szczęście przeszedł bokiem i nie zaliczył mojej działki. Ulewa nas jednak nie ominęła. Rowki, w których są posiane ogórki wyglądały jak fosy z wodą po brzegi, na szczęście nic nie wypłukało.
Wybrałam się dziś do mojego ulubionego ogrodnika i kupiłam lawendę - chcę dokończyć obwódkę na rabacie przed domem i korę sosnową do wysypania kwaśnej rabaty.
Poza tym dotarły do mnie zamówione przez internet jednoroczne rośliny do donic i dwa pomidory szczepione oraz dynia hokkaido :D
Znów zapowiada się pracowity weekend, ale z sadzeniem pomidorów i dyń na razie się wstrzymuję, podobno Zośka ma się dać we znaki :roll:
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Ale mam opóźnienie - Jolu, miło znów Ciebie zobaczyć, a jeszcze milej Twoje dziewczynki, ależ one już duże kobietki ;:138 Pozdrów ode mnie.

Szalejesz jak widzę nadal z zakupami, klematisy wszystkie ładnie i jak już kwitną. Moje dwa posadzone zostały poparzone przez to mocne słońce (a jeszcze dwa kolejne nowe dołączyły do kolekcji).
Cieszą nowiutkie pąki róż, dobrze, że bruzdownicy nie masz.
Rabata z murkiem faktycznie, o wiele lepiej się teraz prezentuje i lawendy będą tam pasować, tylko może je posadzić na przemian z czymś jeszcze (żeby nie było monotonnie)?
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Jolu aż mi szczena opadła. Obrazek 16 powojników?! Zazdrosnam.Obrazek
Piękny świerk Inversa z tymi swoimi tęczowymi szyszkami. No cudo zjawiskowe! Obrazek
Ceglany murek wyszedł bardzo elegancko. Zdecydowanie prosi się o coś przed nim. Lawendy, szałwie, czy kocimiętki będą się świetnie prezentować. ;:215
Najbardziej jestem zauroczona ilością przestrzeni jaką posiadasz w ogrodzie. Ach... marzy mi się...
Brawo Joluś!
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Joluś mam nadzieję że ogrodników już nie będzie. Co prawda straszą ochłodzeniem i deszczem, ale nic o przymrozkach nie słyszałam. Oby do poniedziałku.
Przed nurkiem pasowało by coś niższego bo on za wysoki nie jest. Szkoda było by zasłonić tą piękną budowlę. Ja tam widzę szałwie koniecznie fioletowe, bo ten kolor pięknie będzie podkreślony przez murek. Są niższe odmiany. Sama mam nawet zamiar kilka kupić na obwódki. No i kwitną całe lato. :D
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Alutka no nareszcie! zastanawiałam się, co tak długo Cię nie ma :roll:
Dziewczyny rosną jak na drożdżach :wink:
Szaleństw zakupowych już praktycznie koniec (mam taka nadzieję :;230 ), może jeszcze jakiś klon kupię - widziałam wczoraj ładny :D, no i cisy muszę w końcu kupić na dokończenie żywopłotu.
Co do murku, to najpierw sprawdzę, może da się tam wyrównać powierzchnię równo z trawnikiem (taki był pierwotny zamysł) i wtedy nic nie trzeba by było sadzić.

Aneczko powojniki większość maluchy, po 8zł więc żal było nie brać :D
Mam tylko nadzieję, że się ładnie u mnie przyjmą, z tym różnie bywa i niestety zawsze coś mi wypadnie.
Przestrzeń w ogrodzie jest fajna, ale z taka ilością roślin niestety się nie wyrabiam i na rabatach w tej chwili królują chwasty :evil:
Cały mój ogród ma 30 arów, więc jest gdzie poszaleć.

Wiolka ja niestety mam przeczucie, że Zocha pokaże na co ją stać :roll:
Szałwia to super pomysł ;:215 Jeśli nie uda się tam wyrównać tak, żeby trawnik mógł dochodzić do samego murku, to na pewno ją posadzę :D
Pozdrawiam Jola
jo_linki
slimak900
200p
200p
Od: 27 lut 2013, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Skarpa od razu nabrała uroku ja też wszędzie robię murki ścieżki z kamienia żeby jakoś urozmaicić ogród bo też mam 30arów więc wiem o czym mówisz strasznie dużo pracy i nasadzeń nie ma końca ciągle coś kupuję kupuję a jeszcze puste miejsca są a i też kupiłam powojnika za 8 zł tylko kartkę z nazwą chyba córcia mi gdzieś wywaliła nawet nie wiem kiedy i teraz nie wiem co mam :oops: muszę mu zrobić zdjęcie i porównać z Twoim Little Mermaid ;:65
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18

Post »

No, jak już "widziałas" ładny klon, to kwestią dni pozostaje, kiedy trafi do kolekcji ;) Ja nie wkopuję w ziemię donic z powojnikami, choć to z pewnoscią byłoby z korzyscią dla nich, staram się wykorzystywać naturalne zacienienie, jakie tworzą np. cyprysiki, przy okazji maskując donice.
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Jurku Ty chyba za dobrze mnie znasz :;230
Jutro ;:71 po klony (wymyśliłam sobie dwa po obu stronach wjazdu na posesję), ostatnio też wpadła mi w oko duża kula bukszpanowa, idealna na moja rabatę przed domem :;230 czas iść na odwyk ;:124
Mam też zamiar posadzić w końcu powojniki, oby tylko nie padało, dziś trzeci dzień z rzędu konkretna ulewa tym razem przy akompaniamencie burzy. Zbiornik na deszczówkę 3000l w mig się zapełnił.
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

No jakby nie patrzeć to zazdroszczę tej przestrzeni. Pewnie gdybym ją miała to na zmianę bym skakała z radości i płakała. ;:306
Gdzie upolowałaś powojniki po 8 zł? :shock:
Jolu moim zdaniem przed murkiem nie może być trawa. Błagam posadź tam coś niebieskiego lub fioletowego. ;:180
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Aneczko kuzyn mi upolował w Auchean. Roślinki są dość małe w porównaniu do tych kupionych po 18zł ale przecież się rozrosną. Jutro wstawię zdjęcia porównawcze.
Przed murkiem kombinuję, żeby posadzić szałwię jak doradzała Wiolka. Murek rzeczywiście nie jest zbyt wysoki i lawenda mogłaby go za bardzo przysłonić.
Kocham moją przestrzeń ale ilość prac do wykonania niestety mnie przerasta. Dwie długie rabaty i sad czekają na odchwaszczenie :roll:
Rabatę różanecznikową trzeba w końcu korą wysypać, to samo z wrzosami :roll: Ale to nic, po malutku się wszystko zrobi :D
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Joluś ja Cię doskonale rozumiem w kwestii dużego ogrodu. Mój też jest spory i uwielbiam go i nie wyobrażam sobie mieć małego, ale prace w nim mnie nie raz wykańczają. Jak padają deszcze, to chwastów ogrom i nie wyrabiam z pieleniem. Jak sucho, to trzeba podlewać i latać z ciężkimi konewkami. Do tego trawnik - pół dnia koszenia. Czasami mam naprawdę dość.
Jakie klony chcesz posadzić przy wjeździe ?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”