Pomidory w donicach cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory w donicach cz.3

Post »

Moje pomidorki w donicach dostają pod nóżki po 2 garście kurzeńca, potem już tylko woda i słoneczko ;:3
Awatar użytkownika
Bomblica
50p
50p
Od: 14 sty 2012, o 12:47

Post »

Moja Maskotka chyba nie jest zadowolona z donicy.. Pobladła i dolne liście się dziwnie pozwijały ku górze (tylko brzegi liści), ale wypuszcza wilki i już kwitnie, to może coś jednak z niej będzie :wink: Obok w donicy Aztek i Venus mają się wyśmienicie, piękne, zielone, kwitnące, a obok taki kłapciok :P
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46

Post »

Jak to miło popatrzeć na pierwsze pomidorasy ;:138 Gratuluję :heja
Ja jeszcze muszę poczekać.Na tą chwilę tylko małe zawiązki pączków ale widać że codziennie rosną w siłę ;:215

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
Mania
500p
500p
Od: 18 lut 2008, o 22:35

Post »

Moje na razie kiepściutkie, ale siedzą w skrzyni dopiero od tygodnia. No i najważniejsze - to moje pierwsze pomidory :wit

Obrazek
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Mania,z której strony one są kiepściutkie?
Pomidorki z pięknymi zielonymi liśćmi,jak na połowę maja to przecież pomidorki w sam raz.
Niech pięknie rosną i owocują,bo to sprawia wiele radochy :heja
Awatar użytkownika
Mania
500p
500p

Post »

Ano z tej, że jak patrzę na forumowe, to juz jakieś zaczątki kwiecia,owoców widać. U mnie na razie wszystko w zieleń idzie, hehe. Ale spoko, zobaczymy, jak przetrwaja następne dni, bo ochłodzenie idzie i w nocy może być dość chłodno. Mam nadzieję, że pomidorom to nie zaszkodzi (pisze to Mania, prawdziwy laik pomidorowy). :lol:
Awatar użytkownika
Magda_sara
50p
50p
Od: 13 kwie 2016, o 12:28

Post »

Karolcia jak one ślicznie wyglądają w sąsiedztwie tych kwiatków ;:oj mi w tym roku coś kwiaty nie chcą rosnąć. Te co posiałam to nie wyrosły a niedawno jedną kupną sadzonke mi ukradła wiewiórka :shock: chyba jej nie smakowało, bo reszty na szczęście nic nie rusza. To będzie pomidorowy rok mam nadzieję :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Mania,ja się właśnie obawiam,bo u mnie zapowiadają nawet spadek do 3*C a to już zdecydowanie jest zbyt niska temperatura dla pomidorów.Z tymi na tarasie(2,5m wysokość tarasu) w donicach to mniejszy problem,bo przystawię je do ściany i nałożę agro.Gorzej z tymi w ogrodzie posadzonymi do ziemi.Mam już w pogotowi duże donice i koce.Dostaną czapki z donic i nakryję je kocami na noc.Muszą przetrwać.Dwa lata temu też tak okrywałam pomidory w ogrodzie a było -1*C i przetrwały.Sprawdzaj prognozy u siebie i w razie draki okryj je,bo nawet jak nie przemarzną,to może to się odbić na późniejszej kondycji sadzonki,kwitnieniu i plonowaniu.

Magda, tak "po dziewczyńsku" udekorowałam zwisającymi kwiatami te donice pierwszy raz.Zobaczymy jak to się sprawdzi.
Awatar użytkownika
Magda_sara
50p
50p

Post »

Mania jak myślisz że twoje są kiepściutkie to zobacz na moje
Obrazek
A ten jest największy
Obrazek
Kiedy swoje siałaś? Moje są z 3 kwietnia
Awatar użytkownika
Mania
500p
500p

Post »

Ja siałam koktajlowe jakoś w marcu (w połowie chyba). Pierwszy raz. I wzeszły, o zgrozo - prawie wszystkie. Częśc przesadziłam do kubków po jogurtach, część jeszcze siedzi w wielodoniczkach (tak w razie W., jakby te ze skrzyni szlag trafił - wysadzę te z parapetu domowego, jak nie - to obdaruję nimi znajomych). Klęska urodzaju początkuącego pomidornika :uszy
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Do donic jeszcze nie sadziłam, nadal siedzą w kubkach.
Kolejne 2 noce mają miec 3-4 *C i łatwiej będzie przesunąć kartony z pomidorami niż donice.
Myślę, że jeszcze ten tydzień dadzą radę.
Awatar użytkownika
Mania
500p
500p

Post »

No ja usadowiłam w donicach jakieś 5x 80 l. ziemi z worków + dosypałam ze 100 litrów mixa (nie licząc drenażu). Nie ma opcji, że przesunę (albo przeniosę) skrzynię...jedynie razem z własną przepukliną chyba, więc pozostaje mi ...palic w kominku i "podgrzewać atmosferę" z romantycznej na pragmatyczną ;-)
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moje na dworze, na razie tylko kilka,a po Zosi idą kolejne :D

Obrazek
Awatar użytkownika
Magda_sara
50p
50p

Post »

U mnie od poniedziałku ma być w nocy co najmniej 7 stopni to jednego koktajlowego (razem z fasolą do towarzystwa :wink:) zacznę wystawiać na noc na balkon, bo reszta jest chyba jeszcze za mała. Dziś zmieniłam im ziemię, bo sama kokosowa mi nie pasowała, niby wyglądała że chcą więcej wody a jak dziś je wyjmowałam z doniczek to na spodzie było strasznie wilgotno (zdecydowanie za wilgotno) a na wierzchu sucho. Do docelowych doniczek dosypię trochę tej ziemi ale nie za dużo :wink: tylko muszę jeszcze chłopaka wysłać do sklepu po zwykłą ziemię,bo roślinek wyszło więcej niż z początku planowałam :D
Mania to ja posiałam 16 nasion, z czego dwa były sklejone ze sobą to myślałam że tylko jeden z nich wyrośnie więc liczyłam jako łącznie posianych 15. A uwaga wyrosło 17 :shock: I szkoda mi było się ich pozbywać, to sobie wszystkie rosną
Awatar użytkownika
bologno
200p
200p
Od: 30 sie 2013, o 17:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzięki wszystkim za podpowiedzi odnoście uprawy w donicach. Dzisiaj powędrowało 12 sztuk do donic. Zastanawiam się tylko nad pewną kwestią... Mianowicie donice z pomidorami będą stać na dworze i podczas ciągłych obfitych opadów czy przypadkiem donice nie namokną za bardzo i pomidory zaczną gnić z wilgoci? Należy jakoś wówczas zabezpieczyć (okryć) donice od góry? Ma Ktoś jakiś patent na to?
Pozdrawiam Janek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”