SEZON 2016 rozpoczęty
Re: SEZON 2016 rozpoczęty
W takich wypadkach chyba najlepiej wymienić podłoże, a korzenie mocno wypłukać/ wymoczyć w czystej wodzie.
-
- 500p
- Od: 20 mar 2014, o 19:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wydawało mi się że u mnie sezon 2016 zaczął się całkiem spokojnie, nie przetrwała tylko jedna róża z jesiennego sadzenia. Niestety wypadła kolejna
, można powiedzieć że to i tak niewiele ale najbardziej mi jej szkoda''McCartney" była najładniejsza i najzdrowsza z moich róż. Po przycięciu jak inne wypuszczała młode listki ale po jakimś czasie owiędły i zeschły, przycięłam jeszcze raz, coś zaczęło wybijać i znów klapnęło i uschło. Stoi łysa a gałązki zaczynają się obkurczać, schnie, widać że nie ma dla niej nadzieji.

Pozdrawiam
Joanna Anastazja
Joanna Anastazja
- apus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A ta młoda róża? Mocno podlewaj (duuuuużo), może uda się wypłukać...
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Basiu dzięki apus mam tą róże drugi rok jest to róża na pniu po kwietniowych przymrozkach zmarzła. Dostała na liście magicznej siły, a następnie właśnie tej nieszczęsnej gnojówki żeby się szybko zrekonwalensensowała. Okazuje się że co za dużo to nie zdrowo wczoraj chwaliłam się pączkami na Chopenie a dziś patrze a tu jeden mały pączuś zasycha i na kilku innych również nie mam pojęcia co się dzieje. Podlewam je dość obficie ale ta pogoda echhhhhhhh parzące słońce i bardzo silny wiatr 

Ewa
-
- Od: 29 sty 2012, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie rzeczywiście sezon różany się zaczął.
Róża gęstokolczasta

obsypana pąkami - jak zwykle

Bardzo wiele krzewów mi umarło. Ale nie kupuję szczepionych i nie spieszę się z wykopywaniem - zawsze coś odbije z korzeni.
Róża gęstokolczasta

obsypana pąkami - jak zwykle

Bardzo wiele krzewów mi umarło. Ale nie kupuję szczepionych i nie spieszę się z wykopywaniem - zawsze coś odbije z korzeni.
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Pozdrawiam....... Emilia
-
- 200p
- Od: 4 lis 2015, o 15:42
A moja na pniu nie chce się rozruszać. Jest to Mr Lincoln.Wypuściła kły, trochę rozwinęły się i tak stoi.......Pani na targu która handluje różami doradziła mi żeby podsypać nawozu fosforowo-potasowego. Co Wy mi powiecie?
-
- Od: 13 lis 2011, o 21:02
Mój Chopin na pniu długo wyglądał jak martwy. Od mniej więcej tygodnia ruszył jak szalony- mnóstwo pąków i rosną w oczach. Ale nie ma się co dziwić bo pogada na Pomorzu tragiczna. Najpierw co noc przymrozki, a teraz sucho okrutnie.
Podlałabym Twojego Lincolna solidnie i o ile dostał nawóz na start to dałabym mu jeszcze czas.
Podlałabym Twojego Lincolna solidnie i o ile dostał nawóz na start to dałabym mu jeszcze czas.
Pozdrawiam. Sławka
-
- 500p
- Od: 20 mar 2014, o 19:59
A ja się dziś bardzo ucieszyłam bo na jednej Variegata di B. jest już spory pączek, nie spodziewałam się żadnych kwiatów w tym sezonie bo to nasadzenie z jesieni a podobno ona kwitnie na pędach zeszłorocznych. Druga pączków na razie niema (kto wie) ale za to jeden pęd musiałam ciachnąc bo wpakowała się bruzdownica, zresztą inne róże też już nawiedza.
Pozdrawiam
Joanna Anastazja
Joanna Anastazja
- apus
Kochani macie może zdjęcie jak wygląda róża po ataku bruzdownicy? Jakie są objawy?
Pozdrawiam, Basia.
- Karolcia
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 paź 2007, o 15:46
Basiu,nie mam zdjęć bruzdownicy w różach,jednak objawy są łatwo zauważalne.Ona atakuje pąki róż,więc z zawiązków,pąków wydobywają się czarne odchody i to jest już po zawodach,bo jak zerwiesz tego pąka to zobaczysz dziurkę u nasady pąka,w środku robala i odchody umieszczone na wierzchołku.U mnie na tą chwilę spokój,zrobiłam profilaktyczny oprysk ale chodzę i podglądam.
Pozdrawiam Magda 

- apus
Dziękuję Madziu! Mam nadzieję, że mój ogródek ona ominie, póki co sporo róż mi zapączkowało,są ładne...
chodzę i doglądam je... jest dobrze.
chodzę i doglądam je... jest dobrze.
Pozdrawiam, Basia.
-
- 200p
- Od: 4 lis 2015, o 15:42
A jaki to nawóz na start?Dałem hydrocomplex i to chyba dobrze.....
-
- Od: 29 sty 2012, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Pozdrawiam....... Emilia
Pozdrawiam....... Emilia
- Karolcia
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 paź 2007, o 15:46
Emilio,to bardziej efekt pracy Ogrodnicy niszczylistki albo podobnego badziewia które wpinkala pyszne i słodziutkie płatki róż.Człowiek walczy w różnymi gadami i cieszy się że już zakwitnie a tu rankiem coś wpinkala kwiaty.U mnie uwielbiają Maigold,dosłownie tabuny ich obsiada tą różę i zżera do cna.
Pozdrawiam Magda