Marzenko postaciami leku z mniszka lekarskiego do wykonania w domu są :
- odwar z korzenia
- odwar z kwiatów
- sok ze świeżych korzeni lub kwiatów
- sok z mniszka
- przeciwkaszlowy syrop z mniszka
- wino z korzeni mniszka
- zielony napój z mniszka lekarskiego
Wykonanie nalewki (tinctury ) wg określonych zasad - spirytusowy lub eterowy wyciąg z surowców roślinnych, otrzymywany przez ekstrakcję surowca w temperaturze pokojowej.
Preparaty ziołowe z mniszka często podawane sa dzieciom więc może dlatego mniej jest spotykana.
Jeśli już chcesz coś na spirytusie zrobić to polecam prosty w wykonaniu
sok z mniszka poprawiający przemianę materii konserwowany alkoholem z myślą o dłuższym zażywaniu już po sezonie
A robi się go tak :
Trzeba umyć 20 dag świeżych liści mniszka zebranych w odpowiednim miejscu , posiekać i wycisnąć sok ( można to zrobić w sokowirówce lub w mikserze a potem odcedzić sok ).
Pić 3 razy dziennie po kieliszku ( 50 g ) przed jedzeniem.
Aby zakonserwować sok z mniszka lekarskiego na zimę należy :
5 szklanek soku zalać 1/4 litra spirytusu, wymieszać, zostawić na tydzień, przecedzić i zlać do butelek. Zakorkować i przenieść do chłodnego i ciemnego pomieszczenia.
Zażywać 2 razy dziennie po łyżce w pół szklanki wody
Robię też na zapas aby cyklicznie powtarzać zażywanie po sezonie
Sok ze świeżych korzeni lub kwiatów do bezpośredniego użycia lub na zapas konserwowany spirytusem.
Wykonanie:
20 dag opłukać przegotowaną wodą ,pokroić na miazgę i wycisnąć sok.
Pić 3 razy dziennie po kieliszku -50g soku stosuje się przeważnie przed jedzeniem jako środek żółciotwórczy.
Dodanie spirytusu do soku umożliwia dłuższe przechowywanie soku.
- 5 szklanek soku z mniszka zalewa się ? litra spirytusu i po zmieszaniu odstawia się na tydzień,następnie przecedza.
- zażywamy 2 razy dziennie po łyżce na szklankę wody.
MNISZEK LEKARSKI
Skoro poruszyłaś temat mniszka lekarskiego to przypomnę parę informacji o nim na zachętę dla tych, którzy jeszcze nie skorzystali z jego właściwości
Jak wygląda ??? myślę, że wszyscy wiedzą ...
Surowcem jest korzeń , młode liście i kwiaty.
- korzenie zbieramy wczesna wiosną (marzec) lub jesienią (październik ) po ustaniu wegetacji ,wybieramy rośliny duże których korzenie są grubsze. Zebrane korzenie po oczyszczeniu kroimy i suszymy.
- młode liście pozyskujemy wczesną wiosną przed wykształceniem kwiatów
- kwiatostany,bez szypułek ścinamy w pełnym okresie kwitnienia
Skład i działanie - kilka najważniejszych informacji
Korzenie mniszka zawierają substancje gorzkie, trójterpeny, inulinę,inozyt,cholinę,mannitol.
W soku mleczu są żywice o charakterze zbliżonym do kauczuku, liście zawierają witaminę C oa także kwas foliowy i wiele składników mineralnych (potas,mangan,żelazo,wapń i fosfor).
W kwiatach znajdują się flawonoidy i karotenoidy.
Mniszek wykazuje działanie żółciopędne,przeczyszczające,nieznacznie moczopędne i ... pobudza apetyt .
Stosować go należy :
- w zaburzeniach przewodu pokarmowego,jak brak apetytu,złe trawienie,wzdęcia
- pomocniczo w kamicy wątrobowej,słabym wydzielaniu żółci,chorobach pęcherza moczowego.
- sok wskazany jest w złej przemianie materii,niestrawności i otyłości
- pomocniczo warto go stosować w diecie cukrzycowej jako źródło inuliny
- obniża poziom cholesterolu we krwi.
- podawany jest także jako środek odtruwający organizm, witaminowy oraz remineralizujący
- pomocniczo w anemii i ogólnym osłabieniu głownie w postaci sałaty z młodych świeże liści
Po niedzieli zaczynam zbierać kwiaty na syrop z mniszka który robię od lat .
Przy robieniu nalewek z innych roślin leczniczych gdzie alkohol miesza się z miodem to połowę dawki miodu zastępuje syropem( miodkiem) z mniszka.
Osobiście do kanapek też wolę mieszany miód pszczeli z własnej roboty miodkiem z kwiatów mniszka. Bardzo nam taki mix smakuje .
Pozdrawiam i polecam takie zdrowotne mikstury.