Drzewko truskawkowe (Arbutus unedo)
Re: Arbutus unedo ( drzewko truskawkowe )
tyska89 jak twoje drzewko?Z moimi niestety było tak samo, pięknie rosło aż tu nagle listki zaczęły robić się czarne, odpadły wszystkie.Roslinka nie przeżyła.Dodam że następnej wiosny kupiłam kolejne drzewka i niestety historia się powtórzyła z nadejsciem jesieni zaczęły pojawiac sie czarne plamy na listkach.Choć robiłam wszystko by roślinki ocalić i tym razem się nie udało.
Witam, czy komuś zaowocowała ta roślina ? Jestem bardzo ciekaw jakie ma owoce ta roślina.
Witam , jestem tutaj nowa . Mam do was pytanie odnośnie tego drzewka , widzę że wasze pięknie rosną a moje ma ok roku i jest takie mizerne ze nie wiem czy coś z niego będzie , dlatego wysiałam kolejne nasionka ... Jakie mogą być przyczyny tak słabego wzrostu . ?
Zdjęcie niedostępne/Adm.
Zdjęcie niedostępne/Adm.
- kocica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 wrz 2007, o 16:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Aby pojawiły się owoce trzeba mieć dwa egzemplarze drzewka. "Aby zapewnić sobie 100% zapylenie warto mieć dwie rośliny posadzone blisko siebie." Najlepsza temperatura do przechowywania zimą to 5-10 stopni, u mnie zimuje w ogrzewanym domku letnim, ale w przedsionku gdzie jest chłodno.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 24 kwie 2016, o 09:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Drzewko truskawkowe
Mam nasiona drzewka truskawkowego i aby mieć owoce trzeba mieć dwa drzewka różnej płci. Poczym poznać płeć po nasionie ???
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Drzewko truskawkowe (Arbutus unedo)
Nie. Jeżeli już to po kwiatach. Ale w tej roślinie potrzebne jest zapylenie pyłkiem kwiatowym z drugiej rośliny tego samego gatunku. Czyli roślina jest jednopienna ale obcopylna. OK??
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
Czy ktoś próbował nawozić drzewko jakimiś gnojówkami np. z pokrzyw, albo ze skrzypu ?
Moje drzewko truskawkowe w tym roku zimuje w mieszkaniu - miałam do wyboru albo ciepłe, jasne mieszkanie, albo ciemny garaż z temp. 10-15 st. Stwierdziłam, że ważniejsze jest światło niż odpowiednia temperatura. Na razie jest w dobrej formie - niewielka część liści zżółkła i opadła, ale ma też mnóstwo nowych pączków z liśćmi.
Odpowiadając na pytanie w powyższym poście - od czasu do czasu, gdy roślina stała na zewnątrz na tarasie, podlewałam rozcieńczoną (1:10) gnojówką z pokrzyw, nawet ładnie rosły pędy, nawet były kwiaty. Tylko niestety moje pieski uwielbiają takie gnojówkowe klimaty (zapach? smak?) i chętniej wyjadały ziemię z donicy jak z tacy
Moje drzewko w poprzednim sezonie kwitło, oczywiście nie miało owoców, bo nie ma partnera
mimo, że próbowałam oszukać naturę - palcem próbowałam przenosić "to i owo" z kwiatka na kwiatek, nic to nie dało.. najprawdopodobniej jest to okaz żeński, widziałam słupek, ale jak porównuję ze zdjęciami kwiatów w internecie, to coś mi nie pasuje, może macie z bliska zdjęcie kwiatu męskiego i żeńskiego? U mnie kwiatki miały zaledwie kilka mm średnicy, w kolorze zielonkawo-żółtym.
Odpowiadając na pytanie w powyższym poście - od czasu do czasu, gdy roślina stała na zewnątrz na tarasie, podlewałam rozcieńczoną (1:10) gnojówką z pokrzyw, nawet ładnie rosły pędy, nawet były kwiaty. Tylko niestety moje pieski uwielbiają takie gnojówkowe klimaty (zapach? smak?) i chętniej wyjadały ziemię z donicy jak z tacy

Moje drzewko w poprzednim sezonie kwitło, oczywiście nie miało owoców, bo nie ma partnera

Drzewko truskawkowe - insekty
Dzień dobry,
chciałabym proprosić o radę. Kupiłam drzewko truskawkowe, błędnie wystawiłam je od razu na balkon i drzewko dostało poparzenia. Wróciłam z drzewkiem do domu. Teraz jest OK, powoli wraca do zdrowia. Niestety zauwazyłam ostatnio ze po ziemi w doniczce i drzewku chodzi wiele muszek. Wiem, że nie zawsze insekty są złe, ale troche mnie to martwi. Załączam fim i zdjęcia.
Bardzo gorąco proszę o pomoc, czy powinnam jakoś przeciwdziałać?
Dziękuję
Załączam film: https://www.youtube.com/watch?v=ZURv5TZG7Y8
oraz zdjęcia

chciałabym proprosić o radę. Kupiłam drzewko truskawkowe, błędnie wystawiłam je od razu na balkon i drzewko dostało poparzenia. Wróciłam z drzewkiem do domu. Teraz jest OK, powoli wraca do zdrowia. Niestety zauwazyłam ostatnio ze po ziemi w doniczce i drzewku chodzi wiele muszek. Wiem, że nie zawsze insekty są złe, ale troche mnie to martwi. Załączam fim i zdjęcia.
Bardzo gorąco proszę o pomoc, czy powinnam jakoś przeciwdziałać?
Dziękuję

Załączam film: https://www.youtube.com/watch?v=ZURv5TZG7Y8
oraz zdjęcia

- Foxowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kupiłam sobie nasiona i szukam info o stratyfikacji, a Wy tu takie przerażajace rzeczy piszecie że się boję siać.
A poważnie to ile trzeba je trzymać w lodówce żeby coś osiągnąć?
A poważnie to ile trzeba je trzymać w lodówce żeby coś osiągnąć?
Drzewko truskawkowe - Czerwone liście
Witajcie,
Dzisiaj przyjechało do mnie już moje drugie drzewko truskawkowe. I jak przy pierwszym nie miałam żadnych problemów, tak nie wiem co z tym począć. Ma czerwone liście, lub przebarwiające się. I nie wiem czy to zaniedbanie rośliny czy grzyb. Dodaję zdjęcia do wglądu i bardzo proszę o pomoc, bo nie wiem co z nim zrobić.

Dzisiaj przyjechało do mnie już moje drugie drzewko truskawkowe. I jak przy pierwszym nie miałam żadnych problemów, tak nie wiem co z tym począć. Ma czerwone liście, lub przebarwiające się. I nie wiem czy to zaniedbanie rośliny czy grzyb. Dodaję zdjęcia do wglądu i bardzo proszę o pomoc, bo nie wiem co z nim zrobić.