Minibotanik Jacka cz.10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Minibotanik Jacka cz.10

Post »

Witaj Jacku :wit

Miesiącznica śliczna ;:138 Jeżeli można, uśmiechnę się o nasionka, bo chętnie ją posadzę w stepach ;:173
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tulipany mnie urzekły, a co to za klasyka tulipanowa, wytrzymała. Patrz ja swoje wykopałam zgodnie z radą( no może trochę za wcześnie) , wsadziłam w nowe miejsca i widziałeś jakie mizernoty, albo same liście.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Zainspirowałeś mnie... Dzisiaj podczas obchodu ogrodu i robienia fotek w ogóle nie zaglądnąłem w kąt, gdzie mam groszek wiosenny od naszej forumowej Kogry... Wiem, że już ma liście, bo oglądałem go w ostatni weekend, ale może nawet kwitnie, a ja nic o tym nie wiem? Będę musiał popędzić w celu sprawdzenia.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Grażynko, Loki by się pewnie nie obraził, gdybym mu zadedykował śmierdzącą pałczychę, bo jest jej pasjonatem tak samo jak ja :twisted:
Gęsiówka różowa osiągnęła chyba szczyt swojej urody, bo z czasem zaczyna łysieć. Ładnie "rozlała się" aż na ścieżkę. Podobnie rozlewają się teraz płomyki szydlaste:
Obrazek

Krysiu, dziękuję za wskazówkę. Sprawdziłem i porównałem z pięciornikiem poziomkowatym. Mój jest dużo niższy (10cm) i liście ma całkowicie pokryte kutnerem więc są srebrne. Więc to nie ten :(
Ale skoro taka nazwa się pojawiła - chyba po raz pierwszy pokażę bardzo skromną roślinkę z rodziny poziomkowatych:
Obrazek

Marysiu, zamiast nasionek dostaniesz siewki miesiącznicy trwałej. Żal wyrzucić, a zaczynają przeszkadzać.
Tej rośliny nawet nie brałem pod uwagę, że zakwitnie u mnie ale z grzeczności wziąłem i posadziłem podarowane cebulki. I totalne zaskoczenie - jest!!!
Obrazek

Dorotko z tego, co pamiętam, to wsadzałaś jakieś nowsze odmiany niż moje historyczne 'Apeldoorny' a wiesz, jak to jest z obecnymi w handlu cebulkami "made in Holland". Zresztą coś innego mogło zaszkodzić, bo u mnie też cała skrzynka cebulek się zmarnowała z niewiadomego powodu. Ale pozostałe dobrze rosną, gdy są wykopywane co roku i tego się trzymam.
Jedyny pełny tulipan, jaki się u mnie pojawił "niewiadomoskąd" i tak sobie rośnie solo od kilku lat:
Obrazek

Loki, no popędź sprawdzić groszek, bo u mnie już przekwitł więc tym bardziej u Ciebie ;:65 A pałczychy Ci jednak nie pokażę, bo kartę, na której było to zdjęcie, szlag trafił. Ale kolejnym barwinkiem pewnie nie pogardzisz, choć trochę ubłocony po deszczu :wink: :
Obrazek
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Jacku wszystkie skromne roślinki są piękne ;:138
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Pięknie Ci wszystko kwitnie Jacku - najbardziej z ostatnich zdjęć przypadła mi do gustu urocza gęsiówka i skromna miesięcznica. A na pomysł zmiksowania na rabacie dalii z tulipanami też wpadłam w tym roku, zobaczymy co z tego będzie.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Biały barwinek ładnie wygląda ,mam tylko niebieski , Tulipany już przekwitają a czerwony podobny do moich ,mam kilka czerwonych pełnych ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Mogłeś opłukać tego barwinka!!! ;:306 Ja naliczyłam, że mam 9 odmian. Zawsze jak spotkam w szkółce, albo sklepie - nabywam!
Ja już też mam wszystkie posadzone! Przedwczoraj wsadziłam ostatnie. Mam jeszcze 3 szt w donicach w szklarni, ale dwie nie rokują, a trzecia to już duża zielona! Udało mi się kupić Honkę Surprise. Tylko, czy to będzie ona?
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Ten "niewiadomoskąd" też piękny ;:306 . A skąd wiedzieć które to "holendry" a które nie ;:14 . Mahonia i u mnie kwitnie już drugi rok, tylko strasznie powoli rośnie, za wolno. W niedzielę byłam w parku w Urle. Tj. przy kościele, który mieści się w lesie, zrobili park , plac zabaw dla dzieci i mini zoo. Jacku jakie tam olbrzymie mahonie rosną, jaki zapach. I cudowne magnolie i Rh. Jest pięknie, tylko tam cały czas ktoś przy tym chodzi.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Ano uwielbiam śmierdziele wszelakie, tak jak piszesz... Obecnie trzymam kciuki, żeby mi Dracunculus zakwitł ? listowie ma bardzo bujne, zdrowe i zielone, mam nadzieję, że na listowiu mi się nie skończy... Kilkudziesięciocentymetrowe kwiaty są piękne, nawet jeśli intensywnie pachną kubłem na śmieci... ;-)

Dzięki za barwinka... Śliczny jest... Mojego białego mniejszego gdzieś wcięło...

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Wiem Jacku, też kiedyś ją miałam, ale ten smrodek był nie do wytrzymania, nie mówiąc już o przywabionych muchach. :twisted:
Cudowne te poduchy, szkoda że u mnie nie chcą rosnąć te rozchodnikowce, za mokra dla nich moja ziemia zimą.
Perskiej też się u mnie nie podoba, marnieje z każdym rokiem, mimo zmiany stanowiska. :cry:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Fritillaria persica u Ciebie dobrze kwitnie ? co rok u mnie tylko raz zakwitła i jeden rok miała liście a potem zniknęła .
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Marysiu, zwłaszcza, gdy są nie tylko skromne ale i bezobsługowe i niekłopotliwe (nie zachwaszczające ogródka) :lol: Tak samo jest z tym jaskrem:
Obrazek

Dzięki Sylwio. Miesiącznica wcale nie taka skromna. Może to zdjęcie nie pokazuje w pełni jej walorów ale w tej chwili jest cała w lawendowych kwiatach.
Dalie i tulipany bardzo dobrze rosną po sobie i praktykuję następstwo tych roślin od kilku lat. Tym bardziej, że obydwie rośliny wykopywane :idea: A skoro o tulipanach mowa:
Obrazek

Janko, barwinki są w różnych kolorach i odcieniach bieli, niebieskiego i fioletu. A tulipany jedne przekwitają, a inne dopiero zaczynają kwitnąć 8-) :
Obrazek

Miłko, deszcze płukał barwinki, że takie są tego efekty :;230
To jesteś lepsza w sadzeniu dalii, bo ja dostałem właśnie nowe więc będę jeszcze dosadzał. Ale to już tylko uzupełnianie tych, które nie wyszły.
Po ogrodzie roznosi się piękny zapach kaliny:
Obrazek
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Co roku sobie obiecuję zakup kaliny i znów klops. Wiem jak pięknie pachnie, więc już Ci zazdroszczę że ją masz. :D
Nie rozumiem tylko sympatii do tych "inaczej" pachnących roślin. Wiem, rozumiem, że są wyjątkowe i po prostu inne niż inne,,,,ale one po prostu brzydko pachną. Ech, no cóż nie polemizuję, bo o gustach się nie dyskutuje.
A perska szachownica piękna. Ta mi się podoba. Fajnie by wyglądała z białymi tulipanami.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Jacku niezbyt gustuję w niskich bylinach ale floksy tworzące poduchy toleruję u siebie jednak ... pod warunkiem ,że są w niebieskim kolorze .
Za propozycję w temacie tulipanów 'Apeldoorn' dziękuję i chętnie skorzystam.
Odnośnie tego pięciornika pisałam do znajomej z innego forum bo od niej go miałam aby zerknęła i rzekła co o nim myśli ... :wink:
Miłego weekendu
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”