Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
piortkowice
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 11:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Witaj Soniu :wit Gościa miałaś wyjątkowego :shock: Zapewne mu sie spodobało i wróci jeszcze nie raz :D A z tą werbeną rzeczywiście szalejesz :wink: Ja mam problem taki , ze rzucam wszędzie nasionka i zapominam , np w tamtym roku wrzuciłam coś do inspektu i rośnie z kapustą :;230 Zapewne kwiaty ale licho wie jakie :;230
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Soniu, jakie masz spore cleome ;:333 Moje cieńko coś piszczy. Posiałam za gęsto, potem były zimne noce a ono biedne na zewnątrz. Cóż, nie będę miała wcale, albo będzie kwitła w październiku :lol:
I sałata jaka spora. Siałaś czy sadziłaś flance? Moja połowa Twojej. Ale szpinak mam za to spory i już go sobie zjadam.
Posadziłaś już werbenę? Chyba też to muszę zrobić, bo wychodzi z doniczki.
Mrozów ani przymrozków już nie będzie :wit
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Soniu, taki gość to super ktoś ;:172 Ubawiło mnie truskawkowe towarzystwo :lol:
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu mam jeszcze kilka ostnic własnej produkcji, więc na razie one zapełnią puste miejsce przed hortensjami. Jak znam swoje zapędy do zmian, pewnie długo miejsca tam nie zagrzeją. :;230 Bażant pierwszy raz przyfrunął do ogrodu, żerują na okolicznych ugorach. Wczoraj wykopałam dla siostry dziesięć żurawek, jej się bardzo podobały, a u mnie na słońcu jakoś średnio sobie radzą. Kilkanaście jednak zostało. Z siewkami to taki problem, że nasieję zimą, a potem zastanawiam się gdzie je upchnąć, bo nie zawsze mam na nie pomysł. ;:14

Obrazek

Sabinko tyle było zachodu z werbeną, a teraz każdy ma setki. ;:306 Bażanta obserwowaliśmy przez okno, był trochę zdezorientowany, szukał dziury w płocie.

Obrazek

Anitko rozchodnik ma mieć niespotykany dotychczas lekko pomarańczowy kolor kwiatów. ;:131 Kupiłam go jednak głównie, dla wyjątkowo ciemnych liści.

Obrazek

Olu moja kleome od miesiąca stała w zimnym garażu, byłam zdziwiona, że tam rosła. :shock: Na rabacie ubiegłorocznej też już są siewki, ale bardzo małe.

Obrazek

Aniu dzięki. ;:196 Dzisiaj patrzyłam rano z góry na ogród i tyle wolnego miejsca jeszcze widzę. Tak jak ty w nowym ogrodzie, będę jeszcze długo dosadzać. U mnie tylko kosy poskubały liście czosnków, widocznie jakichś witamin potrzebowały. :)

Obrazek

Jolu mieszkam na odludziu, to sporo zwierząt widuję, chyba trochę się oswoiły z obecnością ludzi. Dziki ryją za płotem, sarny przychodzą na świeżą trawę, a ptaków widać najwięcej. Na zdjęciu z sałatą, w poprzednim poście widać werbenę w różnych fazach rozwoju. Niżej erbena patagońska w zbliżeniu.

Obrazek

Obrazek

Alu u mnie codziennie padało. Dość skromnie, ale wystarczyło, żeby wyższe warstwy gleby pomoczyć. Jednoroczne wyniosłam z garażu, gdzie miały mało światła. Hartowały się ponad tydzień, więc większość posadziłam. U mnie jaszczurki też się rozmnożyły i mam mniej pogryzione liście rododendronów. ;:215 Trochę przetrzebiły populację opuchlaków. Moje floksy szydlaste ciągle dzielone i rozsadzane, dlatego pewnie tak szybko przyrastają. ;:306

Obrazek

Małgosiu bażancich rodzin spaceruje koło mnie dwie, chyba walczą o terytorium, bo krzyki stale słychać. Na zdjęciu w poprzednim poście, pierwsze kwiaty czerwonego klona, prawdopodobnie to Crimson Sentry. Jest szczepiony na pniu, ma dość regularną kulistą koronę. Dopiero zaczyna rozwijać liście.

Obrazek

Patrycjo bażanty, to wyjątkowo piękne ptaki, stale je podglądam, ale pierwszy raz miałam okazję we własnym ogrodzie. ;:215 Ja już powoli rozpoznaję samosiejki, a sieję wyłącznie na parapetach. Dopóki krzewy i byliny się nie rozrosną, to samosiejki będą się panoszyć w wolnych miejscach. ;:223

Obrazek

Małgosiu PEPSI kleome to chyba dość żywotna roślina. Dostałam w ubiegłym roku trochę siewek z gruntu, bardzo szybko dogoniły te z parapetu. ;:108 Kwitły prawie jednocześnie. Moja werbena z parapetu to rigida. Jest niższa i ma trochę inny kolor kwiatów. Patagońskiej mam po uszy na rabatach. ;:223

Obrazek

Marlenko piękny kolorowy pan bażant, jak dostojnie kroczył. :) Truskawki takie malutkie, więc wykorzystałam miejsce na cebulę. Posadziłam trochę dymki, żeby wyrywać na bieżąco na kanapki i do sałatek. Cebuli na przechowywanie nie sadzę, nie mam gdzie przechowywać.

Obrazek

Dzisiaj babciowałam przez siedem godzin. :tan Spędzałam czas na bezproduktywnych spacerach. ;:306 Było wyjątkowo przyjemnie. Jutro już wróci wszystko do normy i trzeba popracować w ogrodzie. ;:108
Dziękuję i na jutro miłych chwil ze słońcem. :wit
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Soniu,werbeny patagońskiej i u mnie mnóstwo,tulipany masz cudowne ,i fajnie ,że tak długo są w ogrodach ,rabatki sie świetnie zapełniają i zaraz będzie morze różności ,bażanty i u mnie są przed ogrodzeniem i w środku ,ale jakoś nigdy wtedy nie mam aparatu,pozdrawiam i miłego weekendu życzę ;:196
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Soniu, ja bardzo lubię werbenę i nie pogniewałabym się, jakby i u mnie się wysiewała. Ale ona u mnie albo tego nie robi, albo ja za mocno sprzątam ;:173 Na szczęście wysiałam sobie i mam i zaraz, czyli dzisiaj będę sadziła na rabatkach.
Spacerki z Karolkiem uprawiałaś? Ja uwielbiałam ten czas, kiedy po pracy, jak Kubuś mieszkał ze mną, zabierałam go na popołudniową drzemkę do ogrodu. On sobie smacznie spał, ja robiłam przegląd rabatek, a mamusia jego się uczyła. A teraz Kubuś mieszka już z rodzicami, nie ma wspólnych popołudniowych spacerków. Ech życie ;:145
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Soniu spacerki z Karolkiem na pewno nie są bezproduktywne. Przecież podziwiasz przyrodę w około no i wnusia. Dotleniacie się, wyciszacie. No ja same plusy widzę. ;:215
Nigdzie u siebie nie mogę upolować błękitnego floksa szydlastego. Mam zamówienie w e-clem... muszę tam sprawdzić.
I doprawdy nadziwić się nie mogę jak Ty możesz ie lubić tego żarówiastego, różowego floksa. ;:oj Ja na już swojego -Twojego napatrzeć się nie mogę. Tyle energii, że szok! ;:333
U mnie Queen'y powoli zaczynają. Jednak nie są pomylone. Tak się cieszę! :tan
Weekendowe uściski. ;:168
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

Będę czekać z niecierpliwością na kwitnienie tych nowych rozchodniczków. Bardzo lubię te roślinki zawsze mi się podobały, nawet jak jeszcze nie wiedziałam co to jest za roślinka :) i co jeszcze za nimi przemawia, że szybko ruszają i nie ma pustki na rabatach.
W sumie to fajnie, że masz jeszcze sporo miejsca bo możesz kupować nowe a to zawsze przyjemna czynność ;:108
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Soniu, jestem Ci niezmiernie wdzięczna za ubiegłorocznego sadzonki werbeny, jak też za ich potomstwo liczone w tysiącach :heja . W tym roku mam siewkowe szaleństwo na rabatach. Nie było przymrozków, więc mam bodziszki, osteospermum, żółtą kokorycz, kłosowce, lawendy, pysznogłówki i sama nie wiem co jeszcze. Osobiście, wolę kiedy zarasta siewkami kwiatów, niż mniszków i innego "dobra".
Mam nadzieję, że pogoda u Ciebie sprzyja pracy w ogrodzie. U mnie taki zimny wiatr, że tylko w tunelu pracowałam.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
wisia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 18:14

Post »

Soniu, jeszcze raz dziękuję za floksy kanadyjskie, są cudowne ;:167 ;:196 .
Wiesława.
Tu jestem szczęśliwa Część II- aktualna
Ogród z zapachem róż, część I.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Martuś do werbeny nie byłam na początku przekonana. ;:131 Dopiero jak posadziłam w dużej grupie urzekła mnie zwiewnością i kolorem. Teraz gości w wielu ogrodach, świetnie się komponuje z większością roślin. Jej siewki mniej lubię. :wink:

Małgosiu werbena się z pewnością wysiewa, nie bądź taka porządnicka. :wink: Miałam Karola cały dzień, :tan nacieszyłam się za ostatnie dwa tygodnie, kiedy był na wyjeździe. Ja obiecałam raz w tygodniu zająć się maluchem, żeby synowa mogła zająć się trochę pracą zawodową.

Aniu oczywiście żartowałam, że spacery bezproduktywne. :D Babciowanie, to takie same szaleństwo, jak ogród. :;230 Już pisałam, że Queen'y fotografuję codziennie. ;:306 Mam je przy tarasie i ciągle się na nie gapię. :) Floks malinowy teraz już mi się podoba, bo ma za towarzystwo cztery inne kolory. Jak dominował na skarpie, to mnie drażnił. ;:134

Anitko kwiaty kupionego rozchodnika na pewno będą inne niż reklamowane. ;:108 Liście ma piękne. Rozchodników mam kilkadziesiąt, jakoś tylko jesienią je pokazujemy, a przecież teraz równie pięknie wyglądają. Szczególnie na rabatach z późno ruszającymi roślinami. Właśnie kolejne zakupy zrobione, bo trawy mnie zawiodły po zimie. ;:222

Aniu miło, że werbena się wysiała i nie trzeba męczyć się na parapetach. ;:108 Poczekamy ze dwa tygodnie i będzie można przesadzać. ;:215 Ja też dziś zrobiłam przegląd ogrodu i mam tego rozsianego dobra. ;:oj U mnie nawet dało się pracować, bo prawie cały czas świeciło słońce, choć wiatr trochę zimny.

Wiesiu miło, że mogę się dzielić roślinami. Niestety mam mało czasu, obdarowałabym sporą liczbę ogrodników swoimi roślinami. Floks kanadyjski trochę przerzedziłam, bo było dużo jego amatorów. :wink: Już powoli się rozrasta i znowu będę go mieć dużo.

Dzisiaj kilka godzin popracowałam i zrobiłam przegląd rabat. Pokazały się kolejne samosiejki, :;230 kłosowca, szałwii omszonej i omączonej, smagliczki nadmorskiej, firletki kwiecistej, rozwaru i kleome, o której już pisałam. Niestety dziewięć odmianowych miskantów nie daje znaku życia. Zamówiłam od razu nowe, bo tyle dziur muszę jakoś zapełnić. Najbardziej żywotny jest jednak wysoki NN i Beauty Queen. Nie przeżyło większość ostnic, wszystkie turzyce Frosted Curls, konwalniki i kilka niskich rozplenic Little Bunny. Turzycę FC wysiałam, więc takie maluchy dziś posadziłam, konwalnik zastąpiłam smagliczką białą, ;:306 bo rośnie wszędzie. Wycięłam większość tulipanów, jeszcze Elegant Lady zakwita jako ostatni. Żeby było też co do garnka włożyć posiałam fasolkę szparagową. Przykryłam włókniną, bo noce jeszcze chłodne. Oczywiście na liliach już poskrzypka się czerwieni. Jak zwykle zostałam obdarowana pomidorami. Dwa koraliki powędrowały do donic, mam nadzieję, że już będzie ciepło, bo okrywać nie mam ochoty, a ciężar za duży, żeby schować do garażu.

Proszę o pomoc, bo coś się dzieje z jeżówką.

Obrazek

Biała rabatka przerabiana po raz piąty. :roll: Spisane na straty jarzmianki wystawiły po jednym listku. Biały bodziszek od Ali Biedronki pięknie się rozrósł.

Obrazek

Kocimiętkę i floksa kanadyjskiego uwielbiam za bezproblemowość i niezawodność w kwitnieniu.

Obrazek

Pierwsze czosnki.

Obrazek

Czerwony klon szybko rozwija liście.

Obrazek

Najbardziej obfotografowane tulipany. ;:306

Obrazek

Kolejna różanka złożona z mało spektakularnych odmian. Na bardzo słabej, piaskowej glebie, zobaczymy jak sobie poradzą.

Obrazek

Przesadzone jesienią lilie, dały radę. Nawet Candidum się pokazała, choć cebula zjedzona w części.

Obrazek

Pierwszy kwiat azalii Schneeperle, z lokatorem.

Obrazek

Rozchodnik Orange Xenox w gruncie jeszcze pociemniał.

Obrazek

Jeszcze tulipany, bo już kończą pokazywać kolory.

Obrazek

Miłego świętowania w słońcu. :wit
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p
Od: 23 maja 2014, o 14:34

Post »

Soniu ,
dzięki za fotkę siewek werbeny. Będę jej wypatrywać, ale nie zdziwi mnie jej brak.
Cudnie zadbane rabatki. Szkoda,że tyle traw Ci wypadło. Na pociechę powiem, że wiele osób ma straty w trawach. Moje dwie rozplenice także nie wykazują życia. Miskanty mam tylko trzy, wydaje mi się że zaczynają się zielenić, ale słabo.
Jeżówki też mi nie powróciły po zimie.
Awatar użytkownika
beacia0088
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lis 2013, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu te ciemne tulipanki śliczne a kule bukszpanowe super ;:333
U mnie kiepsko azalie w tym roku bo mają po jednym dwa pąki kwiatowe i szału nie będzie ,w ogóle jakaś masakra ,budleje mi wszystkie chyba przemarzły ;:145
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne czerwone szyszki na iglaku :D
A te ostatnie białe tulipany... boskie ;:oj :D
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Klonik pęknie kontrastuje z zielenią :D
Tulipanki śliczne. Te czarne cudne i ja je mam i podziwiam teraz jak kwitną :)
Rozchodnik Orange Xenox piekny taki inny, ciemny ;:333
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”