Pomidory i krzyżówki MORANGO

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Morango- Warzywna pasja MORANGO czyli nie tylko pomidory i papryka.

Post »

Piesio! :D Ale u mnie po opuchlakach wyglądają niewiele lepiej :wink:

Dziękuję serdecznie za wyjaśnienie kwestii nawozowej. :)
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
LaKamila
200p
200p
Od: 20 lut 2016, o 12:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Cześć, piszę u Ciebie pierwszy raz ale regularnie zaglądam i się inspiruję. Mam do Ciebie pytanie o tą gnojówkę z żywokostu. Czytałam gdzieś że gnojówka z pokrzyw jest przydatne tylko przez jakiś czas po przefermentowaniu a potem traci właściwości. Miałam taką zeszłoroczną i podlewałam je pomidory przez ok 2 tygodnie. Teraz mam świeżą ale zastanawiam się czy jeżeli Twoja żywokostowa jest dobra po roku to może ta moja też była dobra ?
Awatar użytkownika
borowa
200p
200p
Od: 3 lis 2015, o 14:22

Post »

Morango podziwiam Twoje pomidory i papryki. Nawet dotarla do mnie paczuszka Twoich nasion Harzefuera :wit . A ja chciałabym zapytać o sam żywokost czy to ten ze zdjecia pierwszego czy drugiego? Wyszukiwarka pokazuje mi i ten i ten jako zywokost ale z obu mozna zrobić gnojówkę o tych samych właściwościach?

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam!
Jagoda
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

U mnie jest pełno bagien, rzek, strumyków a żywokostu nie znalazłem :( Trzeba będzie kupić sadzonki :roll:
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Kontakt:

Post »

Groszek, tak już wcześniej napisałam został objedzony przez gołębia, który się przechadzał i został złapany na gorącym uczynku, usłyszał ode mnie kilka mocnych słów i poleciał, ale za chwilę przyleciał do oczka wodnego nic nie robiąc sobie z moich krzyków popić sobie skonsumowany obiad ;:306 , z doświadczenie z zeszłego roku wiem że lubuje się w kalarepie, tak więc kalarepa jest zabezpieczona, ale widocznie słodki groszek też mu posmakował, grządkę z groszku zabezpieczyłam włókniną przypinając do patyków klamerkami, mam nadzieję, że już nie dorwie się do groszku i groszek odrośnie sobie spokojnie ;:108

BobejGS- u mnie nie padało, więc pozostaje mi podlewanie bo teraz rośliny najwięcej potrzebują wody :) ale warzywka rzeczywiście rosną, jestem tylko zawiedziona pietruszką naciową, która mi nie wykiełkowała ;:145 cukrowa rośnie pięknie, a naciowa ;:222

LaKamila- witam Ciebie w moich skromnych progach Kamilo :wit odpowiadając na Twoje pytanie- pierwsze słyszę aby gnojówka traciła właściwości, jeśli jest przetrzymywana w odpowiednich warunkach, - beczka nie ma prawa nic stracić na swoich właściwościach. Moja była przetrzymywana w beczkach zamkniętych, po wybraniu łodyg został sam koncentrat. Pokrzywy też robiłam, ale do pomidorów znacznie lepszy jest żywokost, tak wiec całkowicie przerzuciłam się na niego :)

borowa- Witaj :D o jak przyjemnie, że i nasionka moje do Ciebie dotarły ;:333 na pierwszym zdjęciu jest młody żywokost, ja zbieram taki jak na drugim zdjęciu pokazałaś, najlepszy jest właśnie wtedy kiedy zaczyna kwitnąć, tak wiec ja zbieram go w okolicach sierpnia, a gnojówkę przygotowuję z myślą na następny sezon. Tak już sobie opracowałam, że jak się konczy w sierpniu gnojówka zaraz jadę z sierpem i robie żywokosy ;:306 Możesz zrobić też gnojówkę z młodego ale wówczas trzeba się nazbierać, zresztą z samych liści gnojówka może mieć mniejsze właściwości. Robiona z roślin w pełni wyrośniętych zawiera więcej potasu, co dla pomidorków jest najbardziej wskazane :) ale teraz nie możliwe jest znaleźć kwitnący, tak więc możesz i takiego zrobić. No i co mogę jeszcze dodać łatwiej kwitnący znaleźć, za takim w fazie rozety trzeba się naganiać i wyszukiwać jak grzyby w lesie ;:306 życzę powodzenia w produkcji własnego nawozu ;:108 :D

seba1999- to jak masz problem ze znalezieniem, przypomnij się w sierpniu, jak będę jechać na zbiory mogę pobrać kilka sadzonek ;:108

kama_80- Moja Babcina malinówka jak by jej tak pozwolić rosnąć to chyba z 10 gron by wytworzyła, brakuje mi szklarni bo wówczas puściła bym ją na więcej gron, u mnie tworzy max 5 gron, potem krzak ogławiam, bo nie zdąży wykarmić pozostałych owoców na gronach, tak wiec jeśli mogę to polecam prowadzić ją max na 5 gron (wówczas owoce są duże i smaczne) czekam z niecierpliwością na relację i może jakąs faotkę, będzie mi przyjemnie obserwować mojego najstarszego pomidora, którego notabene odkopałam 3 lata temu z lamusa ( swego czasu byłam tak oczarowana odmianami holenderskimi, że babciny pomidor poszedł na odstawkę) teraz jest u mnie na 1 miejscu, bo przypomina mi dzieciństwo no i oczywiście moją Babcię ;:167 Z tego co wiem, jeśli się już tak rozpisałam o tej malinówce, Babcia moja kupiła pomidora na bazarku jeszcze w latach 60, a że kiedyś nie było takiego wyboru nasion w sklepach, wydłubała nasionka i tak odkąd pamiętam zawsze te malinówki na ogródku rosły, przez wiele lat pod niebem w gruncie, nie pamiętam by chorowały, potem gdy przyszedł czas na tunel uprawiana była w foliaku i efekty dawała jeszcze lepsze, wrócił ten pomidor do moich łask, planuję w tym roku go krzyżować zobaczymy może uda mi się ulepszyć go albo wyjdzie jakaś fajna krzyżówka :)

A tak się mają sprawy na warzywniaku, kalarepa, pory i selery wysadzone :heja wszysto ładnie rośnie tylko pietruszka naciowa nie wykiełkowała ;:145

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
LaKamila
200p
200p
Od: 20 lut 2016, o 12:24
Kontakt:

Post »

dziękuję Morango za odpowiedź. Też tak czułam że gnojówka przy przechowywaniu nie powinna nic tracić. Moja była w zamkniętym plastikowym pudełku. Stała na balkoie ale nie zamarzła. Dlatego podlewałam nią na początku - w większym rozcieńczeniu na początek.
Zywokostu trochę udało mi się zebrać więc nastawię ze 3 litry. Na balkon na początek starczy ;:138
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Zawsze byłem przekonany, że jednak do dwóch miesięcy. Pytanie czy te składniki się uwalniają w powietrze czy jak. :roll:

Z drugiej strony, nie wiem czy jest to gdzieś zapisane.

Możliwe że zamknięty w pojemnikach wytrzyma dłużej ze swoimi właściwościami, bo mówimy tu o pełnycg właściwościach odżywczych dla rośliny.

Ale to już temat na wątek o gnojówce. :wink:
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ależ ziemia u Ciebie Kasiu czarna. ;:oj
Grządeczki równiusieńkie.
Ja wczoraj sadziłam cebulkę i starałam się równo, ale tak nie wyszło. ;:306 :roll:
vanilia
200p
200p
Od: 5 lut 2016, o 10:30

Post »

Kasiu kiedy dajesz papryki slodkie do gruntu? Zastanawiam sie czy moge jutro razem z pomidorkami wysadzic ?
Jak może być jeszcze lepiej??? :D
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33

Post »

vanilia, poczekaj te parę dni na wysadzenie pomidorów i papryk-zimne noce nadchodzą. :(
Ja czekam jeszcze kilka dni, dziś jeszcze moje pomidory nocują pod gołym niebem, bo ma być u mnie 12C w nocy, a jutro nawet 13, ale od soboty przez kilka nocy będzie coraz zimniej, a w poniedziałek 5C tylko i wrócą do namiotu ogrzewanego.
Nie mam i tak jeszcze palików, więc wcześniej ich nie wysadzę, paliki dopiero będą w przyszłym tygodniu. :roll:
vanilia
200p
200p
Od: 5 lut 2016, o 10:30

Post »

Ojjj, to nie dobrez, u mnie wszystko gotowe a boję się że się poduszą te pomidorki już są takie duże! Widziałam że sporo osób na działkach już wysadziło pomidorki ale faktycznie u mnie ma być w nocy w poniedziałek 3 stopnie :shock: Ile są w stanie znieść pomidory w ogóle?
Jak może być jeszcze lepiej??? :D
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Nocą temperatura nie powinna spadać poniżej 10*C.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Dzisiaj dotarły do mnie obiecane nasionka ;:196 Już wiem, że groszek jest pnący (zobaczymy co sądzą o nim lubartowskie gołębie). O rzodkwi "Pusa Gulabi" mam skąpe informacje. Na zdjęciach jest troszeczkę podobna do naszej Agaty. (pomijam kolor). Czy ona jest wrażliwa na długość dnia? Kiedy najlepiej wysiać nasiona? (sierpień?) Jakie osiąga rozmiary? (Uprawiać na redlinie czy da radę w gruncie?). Bardzo dziękuję za nagrodę i będę się starał na bieżąco informować o dalszych losach nasion.
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Kasiu serdecznie dziękuję ;:168 Czytam o tych odmianach i naprawdę jestem zachwycona (torebeczkami też :D ) ;:167 Nie mogę się doczekać przyszłego roku, a niektóre cuda na pewno gdzieś zmieszczę jeszcze w tym sezonie.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
Kasia1007
500p
500p
Od: 19 maja 2012, o 13:06

Post »

Witaj Kasiu :wit
Ależ u Ciebie na działeczce wszystko ładnie rośnie. Wszystkie grządki grządki równiutkie, wyplewione i pod foliaczkiem tak ładnie... ;:138
Jak patrzę na Twoje zdjęcia, to aż mi wstyd... :oops:
O gnojówce żywokostowej gdzieś słyszałam, ale sama stosuję tylko z pokrzywy. Z żywokostu robię jedynie maść na bóle kości i stawów. Ostatnio będąc w Krakowie przejazdem widziałam kwitnące żywokosty. Myślę, że gdzieś w cieplejszych częściach naszego kraju można już spotkać kwitnące.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”