Słoneczne rabaty 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Słoneczne rabaty 3

Post »

Sabinko! Śniegu to bym nie chciała, ale deszczu bardzo.
Mnóstwo u Ciebie kwitnie i taka prawdziwa wiosna.
Co do zaczynania kolejnych prac ogrodowych...ach, brak słów...
Idę szukać siewek werbeny... choć pewnie będę musiała kupić kolejny raz roślinkę, o jakoś nie mam do niej ręki. ;:131
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Matko jedyna czy ja widzę śnieg?! ;:202
A fuj!
Koniecznie poproszę nazwy tych dwóch tulipanów nad siewkami werbeny. Są zjawiskowe!!!
Piękne kolorki mimo tej białej kołderki. ;:333
Ściskam.
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sabino,
u mnie śniegu nie było.
Za to przymrozki, nie powiem, całkiem konkretne.
Jednak strat praktycznie nie - ma.
Na szczęście wegetacja jeszcze była w początkowej fazie, więc nic wielkiego się nie stało.
O roślinki się nie martw - dojdą do siebie.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Jakoś przymrozki mnie ominęły.
Prawdopodobnie to była przyspieszona zimna Zośka
Także spokojnie można wysadzać dalie i mieczyki
Ja jak Renatka czekam na deszcz.
Powoli zaczynam się załamywac
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Sabinko, fajnie, że wróciłaś, pusto było na FO bez Ciebie ;:168
Współczuję śniegu :( U nas też poprószyło, ale na szczęście topniał od razu. Zimno i mokro, nowe kwiaty nie chcą się rozwijać, a z powodu mrozu straciłam niecierpki. Kilka lilii też podmarzło i świeci od dołu brązowymi liśćmi. Wysyp poskrzypki liliowej zaczął się jak tylko pojawiło się słonko :evil: Ubiłam ile się dało, ale mam wrażenie, że i tak za mało i cała rzesza czai się by wylęgnąć znowu. Dorosłe poskrzypki to pikuś, najgorsze to to, że pewnie zdążyły już złożyć jaja :twisted: Tałatajstwo jedne!
Tulipany i inne wiosenne kwiaty pięknie się prezentują w Twoim ogrodzie, nawet... w śnieżnej szacie ;:215
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

śnieg ;:202 nie, oczom nie wierzę :shock: A ja się nawet dziś opalałam przez chwilę ;:3
Mam jednak nadzieję że zimno za nami. Posadziłam dziś trawę Vertigo a ona nie znosi zimna...
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

No, szczerze mówiąc to nie pamiętam kiedy ostatni raz z końcem kwietnia widziałam śnieg? ;:202
Oby to byli wcześniejsi zimni ogrodnicy, a maj już objawiał nam się tylko ciepełkiem i dużą ilością słońca ;:108
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Sabina, Ty miałaś krótkotrwały śnieg, ja za to poranne prawie tygodniowe mrozy. Załatwiły mi miłorzęba na cacy :evil: Wszystkie liście zmarzły. Nie wiem co teraz.
Inne roślinki też ucierpiały ale nie tak jak on ;:218
Śmieszna ta Twoja lilia w ubranku :lol: A widziałaś moją rozwichrzoną ;:oj Cóż te lilie w tym roku nie wymyślą ;:306
Ja w tym roku werbenę siałam pierwszy raz i na razie celebruję siewki ;:170
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Witam :wit
Nie bijcie, ale znowu zamarudziłam kilka dni. Wszystko przez pogodę. Spodziewałam się zimna i deszczu, tymczasem było pięknie, ciepło, a deszcz podlewał jedynie w nocy ;:oj Zrobiliśmy trejaż, ale zdjęć nie wstawię dopóki go nie pomaluję w całości.. co śmieszne linki na tył muru nadal leżą w składziku i nie są przypięte :;230 Kolejność powstawania elementów małej architektury w moim ogrodzie jest dla mnie nieodgadniona ;:306
Nie przedłużam, bo czasu mam jak na lekarstwo..

Monika, na różach jeszcze nie zauważyłam żadnej biedy, ale lilie są atakowane nalotami dywanowymi. Rankiem są aż czerwone od robactwa ;:202

Górskie Zawody Balonowe w Krośnie.. jak zawsze w długi weekend majowy. Start balonów dwa razy dziennie rankiem przed 6 rano i wieczorem około 18.. Trzy dni niesamowitych widoków ;:108

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aga/Witch, niestety mam wrażenie, ze te żółte żonkile są przewidziane jedynie na kilka lat. Tam, gdzie były sadzone dwa- trzy lata temu nie ma ani sztuki. Kwitną jedynie tam gdzie wsadziłam jesienią.. Szkoda, bo wyglądają zjawiskowo.

Tradycyjny biały bez.. zapach pobija wszystko..

Obrazek

Kasia, kusiło mnie żeby zostawić lilię w tej "obróżce" :;230 Blue Spike przyrasta bardzo powoli odwrotnie proporcjonalnie do liczby chętnych ;:306 jak tylko będę miała jakieś nadwyżki to dam znać ;:108

Pierwsze iryski

Obrazek

Sylwia, kilka tygodni temu dowiedzieliśmy się, że na tym placu sanepidu wydzielono działkę i będą tam budować żłobek. Ciekawa jestem czy zostawią ten brzozowy zagajnik. Osobiście zostawiłabym, bo stanowi dobrą barierę między instytucją a domem prywatnym czyli nami, ale kto wie.. może będą chcieli zrobić tam parking ;:222

Jabłonie.. jeden z najpiękniejszych momentów w naszym ogrodzie

Obrazek

Obrazek

Beata, mam nadzieję, że to były już ostatnie pogodowe zawirowania. Zapowiadają ocieplenie i temperatury ponad 20 stopni. Póki co czekamy ;:224 Brzózki są naprawdę piękne o tej porze roku. Jeśli faktycznie okaże się, że będą je usuwać to pewnie stanę na głowie i znajdę gdzieś miejsce na chociażby jedną..

Kocimiętka panuje nad wszystkim..

Obrazek

Sonia, nie strasz mnie z tą liczbą pierogów.. boję się, że właśnie taka przyszłość mnie czeka :shock: Mój eM i tak bardzo się uczłowieczył i z tego co widzę coraz bardziej zależy mu żeby coś pomóc przy ogólnym planie ogrodu. Szkoda tylko że odbywa się to w takiej a nie innej kolejności, wszystko według jego prywatnych myśli i postanowień :;230

Pierwsze pączki różane. Constance Spry, Louse Odier, Mary Rose, Abraham Darby, Arthur Bell, Cornelia.. całe w pączkch :heja

Obrazek

Ewelina, mój sierściuch nie rozumie jak się mu woła "psik".. Nie potrafi ogarnąć, że ktoś może go chcieć przegonić ;:306 Przecież jest taki słodki..

Pierwiosnek.. niestety w końcówce swojej świetności..

Obrazek
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ach ta ograniczona ilość buziek..

Stasiu, co dziwne rośliny praktycznie nie odczuły tego chłodu. Rankiem wyglądały koszmarnie, całe przygniecione, ale podniosły się i jakby nigdy nic rosły i kwitły dalej. Może tylko nam się wydaje, że rośliny są takie delikatne i wiotkie..

Tulipanowo.. kto powiedział, że żółcielki są nieatrakcyjne.. ;:167

Obrazek

Ewka, do nas nikt nie przyszedł skarżyć się na wycie. Opinie urażonych dochodziły do nas drogą okrężną np od znajomej pani pracującej w pobliskim warzywniaku. A najgorsze to były bochenki chleba czy kości, porcje rosołowe wrzucane przez dobrotliwych ludzi, bo piesek jest głodny. Pamiętam jak szwagier musiał to wszystko sprzątać, bo pies nie chciał tego jeść, a wiadomo takie mięso szybko łapie smrodek (to było surowe mięcho)
Słyszałam, że brzozowy sok to przysmak, ale żeby aż tak posmakował szerszeniom. Przyznam, że nie spotkałam się z czymś takim. Szkoda drzewa..

Obrazek

Renia, i jak tam twoja werbena? Wyszła już? Deszczu mamy aż nadto. Jest naprawdę mokro, ale pamiętając o ubiegłorocznej suszy nie narzekam. Wolę brodzić po mokrej trawie niż kursować z konewką.

Obrazek

Aneczka, zastrzel mnie, ale z nazwami tulipanów jest u mnie naprawdę ciężko.. Może jakaś specjalistka znajdzie odpowiednią nazwę.. Elwi?? ;:218

Obrazek

Magda, wiesz co, jak już mam wybierać to pewnie wybrałabym śnieg. Przymrozków nie zazdroszczę. Czasami okazuje się że takie "spóźnione" rejony Polski wychodzą lepiej niż te, w których wegetacja buchnęła nagle i intensywnie, a potem przychodzi mróz. Miejmy nadzieję, że maj będzie już ciepły i Zimni Ogrodnicy przejdą bez uszczerbku wśród roślin.

Obrazek

Małgoś, Moje Dalie chyba jakieś nie ten teges.. Wsadzone już z dwa tygodnie temu nadal nie dają znaku życia.. Może je zbyt głęboko wsadziłam.. Dziwne..
Dzisiaj zapowiadali deszcz w całej Polsce. Dotarło do ciebie?

Obrazek

Elwi, wiesz jak to jest z tym czasem. obowiązki domowe i rodzinne, teraz jeszcze doszedł ogród i nagle doba kurczy się przeraźliwie i nie wiadomo gdzie uciekły te wszystkie godziny. Widzę, że nie tylko ja walczę z poskrzypką. Już zaczynam się poddawać.. ale tak to jest jak ja zbieram a sąsiedzi mający lilie i szwagierka wszystko olewa.. czy nie ma na nią (poskrzypkę nie szwagierkę) jakiegoś oprysku?

Obrazek

Jola, pierwsze opalanie mam już a sobą. W dzień przygrzewa jak szalone, a wieczorem zaczyna padać deszcz. No żyć nie umierać. Wszytko pięknie zarasta i aż miło popatrzeć na pierwsze pączki różane i ostróżkowe. Wszelkie informacje o możliwych przymrozkach nawet do połowy maja wypieram ;:306

Obrazek

Dorotka, nawet nie wiedziałam, ze w nocy sypał śnieg. Szwagier przybiegł po coś do eMa i tak mimochodem syknął, że pewnie już po moich kwiatkach, bo wszystko w śniegu i żebym sobie popatrzyła zanim się roztopi.. nic tak nie rozbudza z rana jak takie info :evil:

Obrazek

Zuza, twoją lilię widziałam i nawet miałam pytać czy to nie aby tygrysia? One czasem zachowują się w tak roztrzepany sposób. Myślę, że ten mój śnieg to pikuś przy mocniejszych przymrozkach.. współczuję strat ;:168
Za rok dołączysz do grona zszokowanych ilością samosiejek z werbeny

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Omniommniom.. porzeczki czerwone jeszcze zielone :;230

Obrazek
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Sabinko cieszę się, że pogoda dopisuje. W końcu i u nas również. ;:138 A i piękne dni przed nami. :tan
Co do brzózki to masz absolutną rację. Też na nią choruję i obmyślam plan, gdzie posadzić małą szczepioną Youngi. ;:224
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochana, specjalnie wygooglowałam sobie tą małą brzózkę i niestety czuję się zawiedziona, bo już już myślałam, że znalazłaś lek na moją tęsknotę do tych drzew. Jednak taka wersja ma się nijak do moich wyobrażeń.. zbyt jest.. hmn.. jak to ująć.. ugrzeczniona ;:218 . Brak jej dzikości naturalnie rosnącego drzewa.
Dzisiaj właśnie rozmawiałam z eMem co to będzie jak nam wytną brzózki i doszliśmy do wniosku, że wytniemy jedną, najbardziej schorowaną jabłoń i w tamtych okolicach pozwolimy sobie na brzozę z prawdziwego zdarzenia.. A co, nie chcieli u siebie to będą mieć tuż za miedzą :;230
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Ja też bardzo lubię żółte tulipany, a najbardziej tę starą odmianę o jasnożółtych, pojedynczych płatkach..
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Sabinko żółte tulipany w ogrodzie nawet jak ponuro to świecą jak słoneczka :-)
Brzoza Youngi potrafi być bardzo niegrzeczna wierz mi ;:306 ale takie tradycyjne brzozy są cudne takie wyniosłe i podobno bardzo przyjazne drzewa i warto mieć je w ogrodzie jeżeli tylko miejsce na to pozwala ;:108 wycinaj tą jabłoń i sadź brzózkę ;:215
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Sabinko,Twoje rabaty takie już upchane roślinkami ,aż sie wylewa, jak ja takie lubię ,wszystko tam można znaleźć ,a tulipany wiodą prym cudowny jest Twój ogródek, :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”