Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Jaśnie Pan Karol rośnie jak na drożdżach. Jejku, ten czas to leci. Niedawno Kubuś był taki tyci tyci, a dzisiaj to chłopisko siłuje się i siada, jak się dobrze zaczepi :D
Czy ja dobrze dojrzałam zaczynające kwitnienie irysy? Już?? ;:202
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wnuczek śliczny, roślinki zresztą też!
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

jak tu do takiej ogrodniczki z pknym ogrodem nie zaglądać.... no nie da się ;:167
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Soniu takie słodkie zajęcie ,na brzydką pogodę w sam raz... ;:173
Mały słodziak szybko rośnie a dopiero co się urodził...
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Soniu, jeżeli te dwa inne tulipany są od początku i nic z nimi się nie dzieje, to pewnie pomylone. Moje miały również zmiany na liściach.
Siewek werbeny nadal brak. :(
Ostnice nie dają oznak życia. ;:145
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Pozwolę sobie złożyć podziękowania zbiorowo. ;:cm

Alu nawet chwasty nie rosną w taką zimnicę. Wyszłam dziś, że coś poprzesadzam, ale uciekłam po zrobieniu paru zdjęć i podlaniu donic. Wiatr wyjątkowo zimny. Karol już skończył dwa miesiące i poleciał w świat. :) W samolocie nawet nie zapłakał, choć inne dzieci płakały przy starcie i lądowaniu. Biała firletka pięknie przyrasta. ;:196

Obrazek

Majka bycie babcią, to dużo fajniejsze uczucie niż bycie mamą. :D White Dream zaczyna.

Obrazek

Małgosiu Karol uwielbia spać na brzuchu i tak najczęściej jest kładziony. Tawuła Golden Princess jest żółta cały rok, natomiast Goldmound ma mniej czerwonego latem, raczej jest pomarańczowa. Kolejne tulipany zakwitają. Miały być Spring Green. ;:218

Obrazek

Obrazek

Aneczko Karol już świat zwiedza. :) Dopiero po majówce go zobaczę. Mam Q N w trzech miejscach, mam nadzieję, że wreszcie go pooglądam. Na razie White Wingsy :?: w różnym wybarwieniu, na początku żółty, potem biały.

Obrazek

Obrazek

Maryno nie chciała mi klawiatura pisać takiego imienia. :wink: Jakoś mi się nie komponuje z taką osobą, jak ty. Mam wyjątkowo niemiłe skojarzenia z takim brzmieniem imienia. ;:131 Jakoś też nie mogę się wyżyć w ogrodzie, bo zimno, a muszę unikać infekcji. Dla ciebie malinowy floks, który odradza się jak feniks z popiołów, w najmniej oczekiwanych miejscach.

Obrazek

Zuza rośliny podziwiamy codziennie, a Karolka raz w miesiącu. :) Tawuły pomarańczowe chyba przytnę na niski żywopłot, bo posadziłam za nimi różę i kulki jakoś tam nie pasują. ;:218 Artemis ładnie się obudziły.

Obrazek

Jolu w mojej rodzinie jakoś dzieci późno się rodzą, więc i wnuk tuż przed emeryturą. Chyba jednak młodszą babcią łatwiej być, bo zanim pójdzie do szkoły, to ja będę mieć... ;:202 Do werbeny miej cierpliwość, jak nie wzejdzie, to na pewno dotrze. :) Zdominowała nawet marchewkę, choć przekopałam głęboko i już raz wypieliłam.

Obrazek

Martuś jeszcze zdążysz być babcią, na razie ciesz się, że dzieciaki już duże. ;:108 Chwasty nie rosną, bo zimno. Pojedyncze wyrywam, jak robię zdjęcia, lub coś przesadzam. Curly Sue zaczyna pokazywać falbankę.

Obrazek

Małgosiu cieszymy się naszymi chłopakami wyjątkowo, niech tylko zdrowo rosną. ;:167 Irysy fioletowe już niedługo zakwitną, natomiast białe przesadziłam latem i nie widać żadnego pąka. Na cześć Karola zawitał klon palmowy Inaba Shidare. Na razie będzie mieszkał w donicy, a zimą w garażu, bo wiatry raczej mu nie służą.

Obrazek

Kasiu brakuje nam tylko ciepła, żeby cieszyć się ogrodem. W ubiegłym roku siewki już w majówkę sadziłam, a teraz chyba się nie da.

Obrazek

Anitko miło mi. ;:196 Zdrowiej, bo nadwyrężasz rękę pisząc. Zrób sobie przerwę w bieganiu po wątkach. ;:108 Floksy kanadyjskie dla ciebie.

Obrazek

Olu Karol spędził dziewięć godzin ze mną, ale już czuje, że nie jest z rodzicami. Jak tylko usłyszał ich głosy, od razu się zachowywał spokojniej, mimo że nadal był u mnie na rękach. :shock:

Obrazek

Aniu mam nadzieję, że tulipany nie chore, bo pozaglądałam dokładnie. Nie chce mi się ich wykopywać, bo bardzo blisko rosną hosty i później całkowicie zasłaniają żółknące liście. Jeszcze czekaj na siewki, jest zimno, a gleby cięższe trudniej się nagrzewają.

Obrazek

Dla Ani ASK_anulla obwódki z trzmieliny i początki kulek. Wszystkie z własnych sadzonek.

Najstarsza, czteroletnia, tnę ją radykalnie, ma 17-18 cm.

Obrazek

Dwie dwuletnie. Pierwsza przycięta w tym roku na 10 cm wysokości, jeszcze krzywe, ale w czerwcu przytnę.

Obrazek

Obrazek

Posadzona wiosną ubiegłego roku, dopiero w czerwcu będą ją ciąć na właściwy kształt.

Obrazek

Kulka z trzech dwuletnich trzmielin. W marcu bardzo radykalnie przycięłam, żeby się zagęściła. Dopiero w przyszłym roku będzie widać kształt.

Obrazek

Las z siewek czosnkowych. ;:306

Obrazek

Skarpa za garażem, ma swoje pięć minut.

Obrazek

Już się ucieszyłam, że rododendron zakwitnie, a tu liście.

Obrazek
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Świetna obwódka z trzmieliny. MNie się jakoś nie udaje utrzymać jej w ryzach. Bukszpany lepiej mi się udają.
Klonik wspaniały. Bardzo je lubię. Niestety moje oczko w głowie, klon Orange Dream bardzo ucierpiał tej zimy. Pierwszy raz od 10 lat tak go wzięło. Ale te młodsze jakoś ok. Będziesz uprawiać w donicy czy posadzisz do gruntu?
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Bardzo mi się podobają te Twoje obwódki
Może ja powinnam u siebie takie zrobić?
Tylko, że ja mam posadzone z przodu niskie roślinki, pewnie nie byłoby ich widać zza obwódki
Czy masz siewki ostnic? Wyobraź soebie, że mam tylko 3 ostnice z siewek, stare wszystkie padły.
A u mnie przecież było ich masę.
I na razie nie widać nowych, czym bardzo się martwię
Natomiast mam werbenę :D
Wcale nie uważam, że jest zbyt ekspansywna
Pielenie nie przysparza trudności. Posiałam kosmosy, naparstnice i ostróżki jednoroczne i jak na razie nic nie widać.
Chyba jest za zimno. W dodatku nie mam pojęcia jak wyglądają siewki oprócz naparstnicowych.
Teraz musze hodować wszystko, żeby nie wypielić kwiatów razem z chwastami
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Soniu milusią rozrywkę zapewniły ci dzieci :wink: Pocieszę cię, że ja dzisiaj tylko wyszłam na schody, żeby rozpakować zakupione roślinki, bo dalej już padało, a ja średnio lubię bawić się w zmokłą kurę :lol:
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Soniu, poduchy floksów przepięknie wyglądają, zwłaszcza na skarpie. Moje nie przetrwały zimy, no może jeden, ale jeszcze nie kwitnie. Zmiana miejsca ewidentnie im zaszkodziła.
Mam taki sam las siewek czosnkowych ;:306 odmiany Hair.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandziu bukszpan zdecydowanie szlachetniejszy i łatwiej go utrzymać w ryzach. Jednak trzmieliny nie chorują i nie wymagają tyle zachodu. Klon na pewno pierwsze lata będzie w donicy, na moim odludziu raczej nie wytrzyma zimnych wiatrów.

Gosiu cieszę się, że masz siewki, lepiej w glebie niż na parapecie. Ostnice też u mnie w mniejszej liczbie odżyły, niż pierwotnie przewidywałam. ;:222 Mam kilka na parapecie, ale wcale nie rosną. Muszę jedną wyjąć, może jakieś pasożyty się dobrały do korzeni. ;:202 Ja za obwódką mam żurawki, ale widać je, jak się stoi blisko i jak kwitną.

Małgosiu rozrywka wyjątkowo kochana, będzie raz w tygodniu ze mną. ;:167 Po południu trochę wiatr ustał, to zrobiłam przegląd rabatek, może jutro uda mi się coś zrobić. ;:131

Aniu floksy jakoś lubią skarpę, bo rozrastają się szybko, choć warunki dość ekstremalne. Skarpa ma kąt nachylenia około 45 stopni. Wczoraj spacerująca pani przyszła z prośbą o podarowanie, bo widać kolory z daleka. Oczywiście z każdego koloru jej ukopałam. :) Czosnki trochę M kosiarką uszkodził, ale i tak rosną. Mam nadzieję, że doczekam ich kwitnienia, choć parę lat, to chyba nie wytrzymam. ;:306

Moje ślimaki dostały dziś towarzystwo, węże się wprowadziły.

Obrazek
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Soniu piękne trzmieliny. Jakoś coraz łaskawiej na nie spoglądam. Mam nawet w planach posadzić je pod płotem, by troszkę siatkę zarosły. :)
Spring Green czy cokolwiek z nich wyrosło, są obłędne. ;:oj Cudowne, kremowe muśnięte zielenią. No miodzio!
A najbardziej to zazdroszczę Karolkowi, że ma możliwość wygrzewać brzuszek w ciepłych klimatach a nie marznąć tak ja my tutaj. Trzymaj się Babciu, za pewne już niedługo go wytulisz w swych ramionach. ;:168
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu wybierz tylko trzmielinę, która pnie się dobrze. Posadziłam za płotem dla zakrycia kompostownika, ale jakoś bardziej się płoży niż idzie do góry, może ją podwiążę. ;:131 Limonkowy tulipan bardzo mi się też podoba, tylko czy nie będzie docelowo biały, zobaczymy. ;:218 Młodzi odpoczywają, ale krótko, bo wiadomo, że jak się nie pracuje na etacie, to urlopu nie ma. ;:108
Awatar użytkownika
beacia0088
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lis 2013, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu kochana jestem i u ciebie.Mam straszne tyły w twoim wątku i z resztą nie tylko w twoim.Mam nadzieję,że mi wybaczysz a ja już tyle fajnych zdjęć pooglądałam,nadrobiłam ,ale najbardziej urzekły mnie zdjęcia wnusia Karolka.Cudeńko ;:167 Ogród piękny i wiosenny,pełen cudnych kwiatów a największym i najcudowniejszym kwiatem jaki posiadasz to wnunio :)Teraz masz dwie miłości ,miłość do ogrodu i miłość do Karolka ;:168
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Te limonkowe tulipany sa przepiękne :D
I strzępiaste. Zaczynają coraz bardziej mi się podobać.
Trochę ich mam ale nie za duuzo. Chyba na jesień nastawię się na strzępiaste :)
Jszcze raz wielkie dzięki- dobra kobieto, za trawki ;:cm
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”