Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Przyjemnie mieć ogród, który można cały wypielić. Tak mi się przynajmniej wydaje, bo nie praktykowałam :D .
Przechodzę fazę cebulowego zniechęcenia. Też wolałabym sadzić bez donic, ale myśl o nakarmieniu nornic setką tulipanowych cebul jakoś mnie nie pociąga ;:222 .
Piękne masz obwódki. Jak się spisuje trzmielina w tej roli? Posadziłam kilkanaście sadzonek na obrzeżu, ale planowałam je ciąć w kulki - tylko one jakoś nie chcą współpracować. Pasowałoby mi przedłużyć tą obwódkę, żeby kwiatom ciemierników towarzyszyły jakieś liście.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

kępa z białymi tulipanami jest zjawiskowa ;:167 coś pięknego.... jaka to odmiana?
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zawsze będę chwalić kępy tulipanów, piękne ;:138
W donicach też ładnie się prezentują.
Zdjęcie wzdłuż ogrodzenia śliczne. Tak równiutko i czyściutko ;:180
slimak900
200p
200p
Od: 27 lut 2013, o 12:25

Post »

Wszystko cudne ale tak spojrzałamna twoje zdjęcie i pomyślałam jakbym chciała mieć już taki wysoki szpaler z tui szmaragdowej bo też takie mam ale mniejsze i w tym roku już 7 wykopałam bo uschły i zmarzły i tak wieczorem przeszłam i jeszcze 3 szt marnie wyglądają i zaczęłam podlewanie a i twoje obwódki bukszpanowe piękne ;:oj
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16

Post »

Faktycznie piękne te kępy tulipanów :D
Ogród masz cudowny ;:173
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Soniu już wypieliłaś cały ogród. Ja ,podobnie jak Marynia marpa nie wyrobna jestem.
Może pomożesz? To kiedy przyjeżdżasz na kawkę. :tan
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Miło, że zaglądacie i napiszecie kilka dobrych słów. ;:180

Małgosiu jakoś duże skupiska mnie cieszą, a po pięć tulipanów w doniczce niekoniecznie, choć alternatywy chyba nie ma. ;:131 Żurawki bym chętnie porozsadzała po rabatach, ale te nie dają rady w słońcu. Zaparłam się na uporządkowanie tam gdzie się dało, bo obiecałam być jeden dzień babcią od rana do dziewiętnastej. Jeden dzień wracam też dopiero po dziewiętnastej, więc tych dni do pracy w ogrodzie mniej. Dziś padało, a ja miałam miłe zajęcie. ;:167

Obrazek

Marysiu pewnie z tydzień będzie czysto, potem wszystko wróci do normy, czyli chwasty szybsze niż kwiaty. Pewnie bym znalazła czas, żeby popielić i u ciebie. :wink: Mam nadzieję, że te wreszcie okażą się QN.

Obrazek

Obrazek

Lucynko białe szaleństwo trwa u mnie od początku ogrodu. :) Trochę za dużo tych donic na schodach, ale żal było nie kupić w grudniu tulipanów, jak kusiły wyprzedaże. ;:14

Obrazek

Obrazek

Aniu tawuły dosadzam i zastanawiam się nad kolejnymi. Tak to Golden Princess. Skoro żurawki słabo sobie radzą, to czymś trzeba je zastąpić. Niestety znowu czekałaby mnie rewolucja, ;:124 bo tawuły wyższe. Tu Goldmound.

Obrazek

Obrazek

Paulinko zdjęcia nie oddają piękna floksów szydlastych. Są teraz wyjątkowo kolorowe, ale białych mam najwięcej. :)

Obrazek

Aniu ASK_anulla też miewam zniechęcenia do sadzenia tulipanów, ale trwają tylko do jesieni i pierwszych zakupów. ;:306 Trzmieliny jako obwódki są doskonałe, nie chorują, ciąć można kiedy ma się czas, nie przemarzły do tej pory. Mam pięć, trzy ładnie zagęszczone i dwie założone w ubiegłym roku. Kulki będą ładne, tylko musisz uzbroić się w cierpliwość. Też formuję cztery, ale jeszcze rozwichrzone. Postaram się pokazać, jak jutro zdążę do domu przed zmrokiem.

Obrazek

Anitko białe tulipany, to Exotic Emperor.

Obrazek

Kasiu na zdjęciu zawsze wydaje się, że ogród uładzony, szczegółów nie widać. :wink: Ta część była tworzona na samym początku, to obwódki ładnie maskują niedoskonałości wewnątrz rabat. ;:108

Obrazek

Majka ja sadziłam pięć lat temu Szmaragdy wysokie na 110-120 cm. W ubiegłym roku wyrównałam górą, bo rosły w różnym tempie. Szmaragdy raczej nie zmarzły, tylko uschły. Ja swoje podlewałam na początku nawet w zimie, jak nie było mrozu. Bukszpan lubię, ale cięcie niestety jest pracochłonne. ;:108

Obrazek

Aga jeszcze parę kępek tulipanów zakwitnie. Teraz ich czas i wątki pełne kolorowych rabatek. ;:215

Obrazek

Alu wypieliłam parę chwastów, które wyrosły w tym zimnie. Jak po deszczach zrobi się ciepło, to już nie będzie jedno wiadro chwastów, jak teraz. ;:202 Wyjątkowo mi przykro, bo czerwona rozplenica w zaprzyjaźnionej piwnicy nie przeżyła. ;:174 Wybiorę się, tylko niech się zrobi cieplej. :) Na razie deszcz i deszcz, i ziąb.

Obrazek

Cieszę się, bo bażanty powoli wracają na okoliczne ugory. Dziś jeszcze daleko były, ale słychać je już codziennie.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Soniu wnusiu już urósł. Baw babciu i rozpieszczaj maleństwo. Ja dziś grzebałam,ale nie wiele zrobiłam,bo zimno i padało. Moja rozplenicę wyniosłam na pole.Też nie widzę oznak życia.
Okey.Jak się ociepli trochę do prowadzę ogród ,bo chwastów tak może nie mam,ale w ogrodzie mchu co nie miara.Tam ciągle wilgotno i kwaśna ziemia od iglaków. :wit
slimak900
200p
200p
Od: 27 lut 2013, o 12:25

Post »

Kwiaty cudne ale maluszek cudowny zwłaszcza kiedy tak słodko śpi(od razu mi się moja córcia przypomniała choć już prawie 4 lata będzie miała,,,,,,ale ten czas ucieka,,,,,,,,)
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28

Post »

Karolek smacznie sobie śpi :D
Poduchy floksów fajnie wyglądają, moim jeszcze dużo brakuje do kwitnienia. Tawuły mają ciekawe kolorki, cały rok są takie czy tylko wiosną? Kępy tulipanów masz wypasione, tworzą wyraziste plamy koloru.
U mnie też dzisiaj padał deszcz, wczoraj grad, zimno jest i zostanie tak jeszcze tydzień.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Soniu te teraz to na pewno są Queen of the Night! Moje ukochane!
Jednak najfajniejszy śpiący kwiatuszek. Jakże ten Karolek szybko rośnie! Ani sie obejrzymy a Ty będziesz się chwalić pierwszymi Jego kroczkami. ;:167 Zdrówka Wam życzę!
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Miałam dziś bardzo stresujący dzień... ;:131 dlatego odreagowuję tak późno na FO...Miałam rację,że pomyliłaś doniczki...ale czy to takie ważne...mawiał mój szef onegdaj...Wszystkie tulipany piękne są ... ;:63
Jakoś nie jestem pewna czy o mnie chodzi ilekroć zwracasz się Soniu do mnie .. dla potrzeb forum przybrałam sentymentlne dla mnie miano Maryna i do takiego jestem tu przyzwyczajona... :) ;:196

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Sonia, i ja tu podziwiać roślinki jak takiego kwiatuszka nam na wstępie pokazujesz ;:167
Tawuły w formie kulek wyglądają rewelacyjnie ;:108
Buziaki dla Was ;:196
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Cieszę się, że jeszcze nie jestem babcią ale jak patrzę na takie maleństwo słodkie to zastanawiam się czy aby mam rację ;:306 Nie, nie, nie, jeszcze mam czas :;230 :;230
Denerwują cię siewki werbeny a są osoby zazdroszczące ci niesamowicie :wink:
No i tego wypielonego ogródka ci też zazdroszczę, bo ja kończę z jednej strony a z drugiej już mam gęsto na rabatach ;:134
Masz rację że w dużej kupie tulipany wyglądają lepiej niż po kilka. Dlatego opanowałam do perfekcji sadzenie tulipanów po 10 lub więcej do donic ;:172 wystarczy co 2-3 cm od siebie :lol:
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30

Post »

Soniu, ogródeczek bez jednego chwaścika. Bobas cudny, aż by się chciało takie mieć.. :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”