Pod dębowym okapem - róże, trawy i hortensje. 16

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pod dębowym okapem - róże, trawy i hortensje. 16

Post »

Ogród zmienia się z tygodnia na tydzień! Tulipany z narcyzami pięknie się komponują! Jak ja lubię ten czas!
Pisałaś o trwałości tulipanów. to chyba teraz jest ruletka. Jedne zaskakują i kwitną kilka lat, nawet dzielą cebule i robią się kępy kwiatów. Inne kwitną raz i puszczają w kolejnym sezonie tylko liście. Chyba to genetycznie uwarunkowane dla odmiany.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Wcięło mi wszystkie odpowiedzi, a już byłam prawie przy końcu. A obiecałam sobie, że będę odpowiadać na raty. No nie mam pojęcia, co ja wciskam, że nagle wszystko szlag trafia. ;:223 ;:223 ;:223 I nie można cofnąć do poprzedniej strony. Wrrrr....
Witch, aneczka, ASK-anulla, pela11, cyma, Miriam, April, Edyta1, silvarerum, Pashmina, Dorotka350, semper, takasobie - wybaczcie, ale już nie mam siły odpisywać od początku. Dziękuję Wam za odwiedziny i za sympatyczne wpisy. I idę się wywściekać do ogrodu, bo słońce cudnie świeci, choć już wieczór się zbliża.
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Wandziu w ogrodzie wszystko Ci przejdzie. Trzymaj się kochana.
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
slimak900
200p
200p
Od: 27 lut 2013, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Róże piękne nabyłaś ;:138 a tulipany Purissima cudne A pisałaś o edence, że najlepiej zaciszne miejsce już gdzieś wcześniej to czytałam i tak się znów zastanawiam czy swojej nie przesadzić bo moja na takim słonecznym szczerym polu Posadziłam jej tej wiosny i nie wiem czy zmienić czy zobaczyć jak da radę?
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Dorota71, dzięki ;:196
slimak, ja myślę, że na patelni i wygwizdowie to Edence raczej się nie spodoba. Jeśli sadziłaś ją wiosną, to chyba byłoby lepiej ją póki czas przesadzić do bardziej osłoniętego miejsca. Jeśli weźmiesz razem z bryłą ziemi, to róża nawet tego nie zauważy.

-----------------
Ogród zrobił się bardziej kolorowy. Wszystko powoli rośnie, ale zaczynam się niepokoić, bo jest strasznie sucho, a wiosną rośliny szczególnie potrzebują deszczu. Dopiero kwiecień, a ja już włączyłam dwa razy podlewanie. Przymierzam się do założenia trawnika w sobotę, więc będziemy musieli porządnie podlać ziemię przed wysiewem, żeby trawa w ogóle wzeszła.
Obrazek

Kwitną tulipany "Orange Breeze". Też już trzeci sezon pod rząd w tym samym miejscu.
Obrazek

Nadal kwitną narcyzy.
Obrazek

Odmiana "Orangery". Trudno im zrobić zdjęcie, bo duże falbaniaste trąbki mają skierowane do dołu. Pachną :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dołączyła kolejna odmiana - "Changing Colors". Prawie biała z ciut podżółconym środkiem, który nie jest długą trąbką, lecz jakby rozetką.
Obrazek

Obrazek

Są bardzo delikatne i ślicznie wyglądają w popołudniowym słońcu. Po prostu nie mogę się na nie napatrzyć. Wiem, że za rok ich już nie będzie. Takie mam niestety warunki glebowe, że narcyzy kwitną tylko raz po zakupie.
Obrazek

Obrazek

A nazwy tych z ciemnopomarańczowym oczkiem nie pamiętam. One już kończą kwitnienie.
Obrazek

Moja ulubiona trawa - trzcinnik "Overdam". Wcześnie startuje i szczególnie teraz wygląda pięknie. Między kępkami trzcinnika wysiała się bordowa prymulka.
Obrazek

A tutaj druga spośród ulubionych - trzęślica variegata. Zobaczcie, jakie równiutkie są te świeże wychodzące rzędem kępeczki. Za nimi startują od ziemi wielkokwiatowe róże Ascot.
Obrazek

Obok są żurawki "Blackberry Jam". Doskonała odmiana. Mam ją w kilku miejscach i wszędzie wygląda po zimie b. dobrze.
Obrazek

I inne żurawki "Peach Crisp". Też mają już spore kępki.
Obrazek

Kwitnie terminatorka bergenia.
Obrazek

Róże obrastają codziennie w nowe listeczki.
Obrazek

I na koniec spaceru moja nowa różanka, na której nic nie widać, ale ja ją widzę oczyma wyobraźni i nie mogę się doczekać czerwca :D
Obrazek
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Oj ja też widzę już tę burzę kwiatów na różance. ;:138
Awatar użytkownika
Saskja
200p
200p
Od: 8 lut 2011, o 15:01
Kontakt:

Post »

Ale się będzie działo na tej rabacie różanej!

Narcyzy z kremowym środkiem też mnie zauroczyły. ;:167
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Wandziu a może jednorazowemu kwitnieniu Twoich narcyzów jest winna mucha narcyzowa a nie gleba?
Właśnie miałam pytać Cię o trzcinnika Overdam. :D Bo mój też już piękne źdźbła puścił. Ino kępa mikroskopijna w porównaniu do Twojej. :wink:
Ja też nie mam problemu z zobaczeniem tej słonecznej różanej rabaty. ;:215
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Dorota, Saskja, Aneczka - oby to była burza kwiatów.! Na razie to wszystko młodziaki, więc nie liczę na obfitość zapierającą dech, ale może za dwa, trzy lata... Aniu, ty mnie nie strasz, że narcyzy też dorobiły się własnych szkodników! Ale u mnie to chyba nie ta przyczyna, tylko za sucho one mają w ogólności.

Taki fajny dzwonek mi kwitnie od paru lat, ale nazwa mi gdzieś umknęła.
Obrazek
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Wandziu, masz wspaniałe żurawki, ja swoje w tym roku przesadziłam, wyglądają po zimie strasznie! Praktycznie same suchoty. Nie wiem czy to wina, że rosły w zbyt suchym miejscu? Poszły w nowe miejsce, kilka jako "wypełniacz do róż", mam nadzieję, że odbiją, bo bardzo lubię żuraweczki, mam ich ok. 14 sztuk.

Nowa rabata różankowa bajka! ;:3 ;:3 ;:3 Widzę, to kwietne morze...
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Wandziu, ale fajna rabata Ci się szykuje, taka słoneczna. A te roślinki z tyłu, to co to jest?

Ten dzwoneczek to chyba fiołek, czy mnie oczy mylą? :wink:
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Też wydaje mi się, że to fiołek.
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 21:07

Post »

Twoje rabaty są takie przemyślane, wszystko ze sobą gra - zawsze będę je podziwiał. ;:108
Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
  • "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
    Helen Mirren
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Wandziu, ależ piękne masz te narcyzy ;:180 "Changing Colors" boski ;:167 Jakoś nie trafiłam na tę odmianę, ale nic to, nadrobię jesienią...
Podobno nowe odmiany narcyzów szybko się wyradzają, a te starsze trwają i się mnożą (powtarzam za znawcami tematu). Może więc chociaż Orangery wytrwa u Ciebie dłużej? To też bardzo piękna odmiana.
Bardzo mnie ucieszyła Twoja opinia nt. tulipanów White Purissima :D Mam ich cały szpaler więc bardzo mnie cieszy, że nie będę musiała ich wykopywać :wink: Jak tam Twoje tulipany Aquila? Wyrosły w tym roku czy zginęły?
Rabatka różana zapowiada się naprawdę obiecująco ;:215 Będzie pięknie i to już całkiem niedługo ;:170
A z tym dzwonkiem to taka podpucha? Toż to bankowo fiołek wonny - bardzo wdzięczna roślinka i nieziemsko pachnie ;:333
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Pięknie wyglądają te świeże trawy! ;:173 Taki łan narcyzów też miałam mieć, ale został tylko jeden ;:306
Jak zwykle wszystkie zdjęcia obłędne!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”