Taki - sobie ogród cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.5

Post »

Sylwia! Gwiazdnicę chyba ochrzczę chwastem wszechczasów! Ponoć można ją ... jeść! Tak na masełko z czosnkiem sola i pieprzem. Coś a'la szpinak. Nie wiem, czy Jola u mnie właśnie o tym nie mówiła! Może trzeba zacząć ją ... uprawiać, a wtedy na pewno przestanie rosnąć! ;:306

Zuza! No tak! Zgadzam się z Tobą! Właśnie napisałam Sylwii powyżej nt gwiazdnicy. Jakoś tylko do pokrzyw nie mogę się przekonać. Ale mam zamiast trawnika łąkę i tam to dopiero rośnie! Cały atlas roślin dzikich!

Kasia! To są odmieńcy ;:306 A odmieńcy są przez naturę tępione i dlatego mają krótki i nieciekawy żywot! ;:306 No chyba, że ktoś weźmie je pod opiekę!

Marzena! Oj nie! Nie przytargałabym tego do domu! U mnie samo z ugorów przyszło. Rośnie sobie pod bzem, potem nasiona jedzą ptaki (nie zdążę na suche bukiety zerwać).

Dorotko! Zeszły rok był dla kwasolubów bardzo ciężki! One oprócz kwasu lubią wilgoć i w ziemi i w powietrzu. Letnie upały wykończyły wiele rodków. Ja wzięłam pod opiekę jednego rh od koleżanki. Rośnie pod drzewem więc trochę ma konkurencję co do wilgoci. Ale 2 sezony rósł dobrze, kwitł i miał zielone liście. teraz przedstawia obraz nędzy i rozpaczy. W zasadzie powinnam go wyrwać z korzeniami i wyrzucić do ze złością za płot :evil: Ale dam mu szansę! Teraz jest wilgotno, dałam mu fusy i dołożyłam kwaśnego torfu. Pogmerałam w podłożu i powinno być ok.

Iwona! Ja nawet nie wiedziałam, że takie będą. Mam je wiele lat, a pierwszy raz widzę, ze kwitną! Teraz z roku na rok powinno być lepiej.

Ewa! A jakie są podstawowe? ;:306 Myślałam właśnie, że moje to podstawowe. Musze jakieś białe wykombinować i takie żółte!

Mati! Zawilce się znajdą, na pewno. U mnie nie było jakiś czas, bo sie wysiały i zanim były zdolne zakwitnąć, minęły z 2 lata.

Dorotko 71! Nie dam rady ścigać się z ptakami! Zjadają mi te nasiona i zostawiają podzióbane paletki! ;:306

Aga! Dziękuję w imieniu zawilców! nie wiedziałam, że wzbudzę nimi czyjąś ciekawość ;:173

Zimnawo się zrobiło. Chciałam popołudniami sadzić dalie partiami, ale jak wracam, wieje i marzną mi ręce więc odpuściłam. Może dziś się uda, bo zaplanowałam już pewne miejsca.
Powoli, jedna po drugiej wychodzą byliny, niektóre mają się ku kwitnieniu.
Wysłałam ostatnia paczkę z daliami. Teraz, jak mi coś w ręce zostanie, rozdam z odbiorem osobistym. Czekam tez na ostatnia paczkę zza oceanu. Będzie kilka nowości :tan Pokażę latem :wink:

fenuł w drugim roku zaczyna przypominać fenkuła :wink:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Fusy z kawy lejesz pod różaneczniki? Kurcze a ja tyle fusów wywalam. Błąd. Ale można naprawić. ;:333
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne te różowe tulipany, wystrojone i trochę sztywne jak dzewczęta przed pierwszym balem :D
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

O popatrz, a ja wylewam fusy gdzie popadnie, pod rośliny, różne, a pod różaneczniki akurat nie wylewałam, a widzę, że warto ;:215
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Wow,no to się postarał,z fenuła w fenkuła ;:oj
Ale ozdobna ta pietruszka ;:108
Śmieszne masz te narcyziki :)
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Nie mogę się doczekać fotek z nowościami ;:136
A do czego fusy rodkom? Zakwaszają? Nie wiem, podpowiedz mi, to nauczę się pić taką kawę po turecku. Moje rodki jako tako, ale chyba muszę im żelazem psiknąć.
Fenkuł ;:333
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu! Trochę chłodno się zrobiło i jakby wszystko stanęło ;:131 Więc nie mam na zdjęciach jakichś nowości. Fusy zakwaszają, dostarczają potasu, fosforu i bardzo powoli uwalniają azot.
Swoją drogą jestem ciekawa, czy fenkuł wyrośnie przyzwoicie. Na pewno nie tak jak ten ze sklepu, ale spróbuję!

Mati! Czepiasz się! ;:301 Ale przyznaję, że ładnie wygląda ta zielenina na pustym jeszcze poletku.

Iwona! Zawsze warto resztki organiczne zwrócić naturze! Ja mam fusy z ekspresów w biurze więc wiadrami wynoszę. Nadmiar rzucam na kompost, a z reguły wsypuję pod rośliny i mieszam z ziemią.

Aga! bardzo je lubię, rosną od wielu lat, zawsze niezawodne. To z tych, które nie grymaszą!

Dorota! Koniecznie się popraw! ;:215

Wczoraj posadziłam z mężem kolejną porcję dalii. Muszę nadal się oszczędzać więc poprosiłam o dołki :-) Do posadzenia zostało mi zaledwie 90 sztuk :lol: W sobotę muszę nadgonić z pracami. Muszę też poszukać dołkowego! Jeszcze trochę mieczyków muszę posadzić i tygrysówki. Chwasty wychodzą koncertowo! Zwłaszcza podagrycznik. ;:223

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16

Post »

Miłko te pełne narcyzy są śliczne, ale powiedz mi czy one pachną.
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Ja już mam wszelkie dalie zadołowane, oprócz tej którą dałam najwcześniej do donicy i urosła już taka na 20cm. Trzymam ją na dworze ale pod dachem, do ziemi wysadzę w maju. No ale ja miałam ich zaledwie kilkanaście, więc u mnie poszło migiem :) Teraz ciekawa jestem jak się będą chowały. Po zeszłorocznej klapie jestem sceptycznie nastawiona :?
Narcyzy masz śliczne te pełne ;:333 Muszę sobie ich kupić więcej na przyszły sezon, bardzo długo cieszą kwitnieniem ;:108
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

MIŁKA a ja swoje fusy wylewam pod róże, mam do nich najbliżej, nie muszę kapci zdejmować bo rosną przy tarasie ale okazuje się, że dokarmiam nie to co powinnam ;:306 niech im będzie, teraz będę pod rh będę wylewała - ale u mnie tylko z filiżanek bądż szklanek ;:108 ;:108
U mnie dzisiaj też wietrznie i zimno ale pod wieczór ruszam z pierwszymi daliami do gruntu.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Kochana co to jest na piątym zdjęciu?
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No właśnie i mnie zaciekawiły te kwiatki, co to jest?
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Miłko uprawa niższych dalii w skrzyni jest dobrym pomysłem.
Ja swoje te niższe od kilku lat sadzę w takiej ogromnej oponie ( z lekka przystosowanej do tej roli).
Przy sadzeniu zwracam uwagę na wysokość danej odmiany aby nie zasłaniały się .
Jestem z tego zadowolona bo te niższe trudno czasami wyeksponować - jedynie zmieniłam system podlewania bo taki z góry do kłączowych nie zdała egzaminu.
Drobiazgów wiosennych mnóstwo kwitnie u Ciebie więc wiosna kolorami stoi ;:138
Jak przeżyła piwonia majowa ode mnie 'Rubra Plena' - czy ma pąki kwiatowe ?
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu! Pamiętam Twoją oponę! Wtedy od Ciebie dostałam kannę Yellow King Humbert wykopaną własnie z tej opony. :D Ja też się staram, żeby jedna dalia nie zasłoniła innej, ale w praktyce różnie to bywa. Oglądałam kiedyś jakiś program o angielskim ogrodzie, gdzie facet przekonywał, że wcale nie trzeba wysadzać wg wysokości, bo jak z tyłu posadzisz coś niższego, to będzie Cię to prowokować, żeby zajrzeć do tyłu ;:306
Kolorów coraz więcej, bo powoli rozkwitają tulipany. Po listopadowej wizycie dzików mam ich nieco mniej. ;:131
Piwonia pięknie rośnie, ale pąków nie ma. Reszta roślin (parzydełko, złocień, jarzmianka) też pięknie przezimowała i ładnie rośnie.

Iwona! Dorota! To saruma Henriego! Taka ciekawostka! Krewna kokornaka :wink:

Krysiu! Fusami można praktycznie zasilać wszystko, co nie musi mieć zasadowej gleby. Więc dobrze, że chluśniesz różyczkom! Ja daję im w nogi podczas sadzenia!

Zuza! Ja posadziłam już około czterdziestu. Jestem z siebie dumna! Jutro zamierzam też nieco posadzić, w niedzielę również. No jest chłodno i mam nadzieję, że to chłód już taki ostatni i że zimni ogrodnicy będą dla nas łaskawi! A zeszły rok byl nieciekawy przez tą suszę. Zadbać teraz o nie trzeba od początku, bo jak się rozhulają do lata, to przetrwają wszystko, no może oprócz tornada! ;:306 Dziękuję w imieniu narcyzów. Musimy sobie zatem przypomnieć wzajemnie jesienią, że musimy dokupić cebulowych ;:333

Aga! Muszę sprawdzić, bo dziś nie zdążyłam. Tak chłodno było, jak zaszło za drzewa słońce, że uciekłam z ogrodu. Ale wątpię... :wink:

Dziś tylko na chwilę wleciałam do ogródka. Już musiałam niebieskości posypać w szklarni, bo coś mi podżarło cynie. Wsciekłam się i obiecałam sobie, że nie daruję :evil: Przygotowałam też kolejny kawałek poletka dla dalii i wkopałam kolejne cztery sztuki. Jeszcze popieliłam w szklarni i zobaczyłam, że moja roszponka to całkiem ładnie rośnie i lada dzień będę ją konsumować.

Rabarbar kwitnie, nie wiem, czy to dobrze, bo ja w kwestii rabarbaru to zielona jestem ;:306
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Melisa wygląda pięknie, już można parzyć!
Obrazek

Kwitną śliwy
Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O tak, melisę z miętą już zaparzam, pycha ;:215 a ten kwiatek, to ciekawostka, rzadka ciekawostka, już u wujka wygogliłam go sobie ;:215
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”