Tymczasowy ogród Margo_margo cz. III- zaklinamy wiosnę ;)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tymczasowy ogród Margo_margo cz. III- zaklinamy wiosnę ;)

Post »

;:306 Dzięki. To może do foliaka pójść spać w związku z tą pełnią.....łóżko rozkładane mam, nawet wygodne... ;:173
Moja ziemia też jest czasem zbita, ale wystarczy parę boksów i jest jak trzeba. :roll: ;:215 :wink:
Też mam 6-klasistę, ale samozwańczą radną nie zostałam..... :;230
Ja muszę reklamację do Substrala napisać. :twisted: :twisted: :twisted:
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit
Dawno nie pisałam , jakoś tak zeszło . :oops:
Śliczne macie sadzonki , ślicznie kwitną Wasze kwiatki i drzewa . ;:209
U mnie spokojnie , wiosna już jest . Zimno trochę , ale to normalne .
Moja śliwka jeszcze nie kwitnie , kwitną za to ałycze za płotem . Dereń to nawet już przekwitł .
Kwiatki jak to kwiatki , część przekwitła , a inne zbierają się do kwitnienia .

Moje pomidory i papryki mają się dobrze . Rosną sobie powolutku . To dobrze , bo wysadzać będę je dopiero za miesiąc .
Pomidory trzymam w domu , jak wyjeżdżam do pracy to jest za zimno by je wystawiać , a jak wracam to też już jest zimno .
Papryki nadal trzymam w pracy , trochę podrosły .

Wieczorem wstawię trochę zdjęć :)
Pozdrawiam, Beata.
x - e-1

Post »

Beatko :wit ja mam pytanie o dynie od ciebie: Czy wszystkie uprawiałaś i czy są bardzo duże?
Mogę wybrać z nich tylko jedną, bo dwie inne mam już zasiane, ale chciałabym wiedzieć którą szczególnie polecasz?
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit
Dziś jest piątek, piąteczek, piątunio :heja Jutro na wieś a w niedzielę na imprezę rodzinną.

Jola Ja bym wymieszała taką ziemię. Jeśli jedna jest zbyt ścisła a druga rozsypująca to wymieszanie powinno dać niemal ideał. Ale pewnie już poszalałaś i nie zdążyłam :oops:
Ja też w tym roku mam zgryz z ziemią. Miałam pół worka Sterlux z poprzedniego sezonu i była rewelacyjna. Na wiosną kupiłam świeżą i ta sypie się jak diabli, nie mogę utrzymać wilgotności. Podlewanie nawet małymi porcjami powoduje, że woda wypływa natychmiast pod spodem więc za każdym razem muszę wszystko ściągać z regału, ustawiać na podstawce (z ociekacza na naczynia) i dopiero kilkukrotne przelanie powoduję zwilżenie podłoża. Niestety sporo wody przy tym schodzi.
Teraz kupiłam ziemię do siewu compo sana. Na razie wygląda bardzo dobrze- łatwo wsiąka woda, jest lekka, nie zbija się w "kluchę" w kubkach i ma jakieś takie drobinki białe- jakby perlit?
Mam nadzieję, że dotrwam jakoś do wysadzania.

Jola- nie podejmuj żadnych ważnych decyzji w tym stanie ;:306 (okres rozsadowy) ale bal na pewno będzie super zorganizowany ;:215

Irenko Reklamuj! To, że jest coś wyprodukowane dla T-co nie oznacza kiepskiej jakości. Hollas raczej nie pozwoli sobie na zepsucie marki. Myślę, że to jakaś kiepska partia się zdarzyła albo ktoś posprzątała halę i niechcący zapakował to do worka na ziemię ;:oj

Beatko Dobrze, że zaglądnęłaś bo już zaczęłam się o Ciebie martwić ;:168
Pewnie jesteś zabiegana- praca, rozsady, dom, wiosna, tunel, pies. Może chociaż borsuk daje Ci jeszcze spokój.
Na zdjęcia oczywiście niecierpliwie czekam ;:180
Ja jestem na etapie kiełkowania arbuzów i melonów.
Wczoraj wieczorem jeden delikwent o mało mnie nie zdeptał uciekając z pudełeczka ;:306

Obrazek

Moje papryki już zaczynają się krzaczyć i widać pierwsze pączki. Znów przyjdzie mi wysadzać z zawiązanymi owocami ;:131
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu

Nic złego się nie dzieje , tylko jakoś tak :oops:
Zimno u mnie wyjątkowo w tym roku , ale tak tu jest .
Warzywnik został już ogrodzony przed psem , jednak wysiewów nie robiłam . Najpierw chcę wysadzić cebulę i wtedy będę wiedzieć jaką ilością miejsca dysponuję .
Sałaty , rzodkiewki , szpinak , rzeżucha rosną ładnie . Im zimno nie przeszkadza . Pierwszy raz wysiałam musztardowce , ciekawa jestem ich smaku .
Zrobiłam w szklarni rozsadnik kwiatowy i powoli zaczynają pokazywać się aksamitki , cynie , astry , szarłaty i nagietki . Zapowiada się , że będzie będzie kolorowo .
Ogólnie mam wrażenie , że w tym roku jest chłodniej niż w zeszłym roku . Rok temu pomidory już cały czas siedziały w szklarni , w tym roku jeszcze tam ani razu nie nocowały .
Trochę obiecanych zdjęć .

Obrazek
Papryka

Obrazek
Pomidory

Obrazek
Czosnek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Beata.
x - e-1

Post »

Las Małgoś wszystkim. :wit
O, moja jaszczurka? ;:oj
Dziewczyny drogie i rodzynku.
Zniesmaczona tym, że nie mogę rozwinąć skrzydeł w moim warzywniczym wątku postanowiłam założyć ogólnoogrodowy. ;:173
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 27&start=0
Wątek warzywny mnie strasznie zmęczył psychicznie, bo goście mi ciągle do śmietnika uciekają.... :roll: :;230
Jeśli tylko macie ochotę to zaglądajcie. Oczywiście będę tu wpadała i czasem zaśmiecę Małgosi jej wątek swoimi fotkami ;:306
...ale nie mogę za bardzo, wiec teraz to już nie grozi.
Pozdrawiam Was wszystkich. ;:196

Małgosiu dynie na wacikach? Nie zgniją? Ja do ziemi powsadzałam już, ale tykwy to mi tak zgniły, więc z tykwami uważaj.
Beatko Też mam jeszcze takie mniejsze pomidorki, a nawet mniejsze od Twoich.(cały czas coś dosiewam ;:124 )
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witaj Droga Gospodyni Małgosiu i wszystkie odwiedzające Ogrodniczki!
Dzisiaj zimna niedziela więc postanowiłam odwiedzić wszystkie zaniedbane wątki i proszę o wybaczenie. Wiele różnych rzeczy u mnie się dzieje więc czasu mam ino tyle żeby w swoich wątkach każdemu coś odpowiedzieć i już padam, bo północ blisko.
Sezon wydaje mi się marny, padające siewki z lutego, dosiewanie w marcu wszystko sprawia, że pomidorki małe i papryka też nie większa. No niby do maja jeszcze trochę, ale zawsze w tunelu już dwa tygodnie wszystko rosło, a w tym roku boję się posadzić żeby nie zmarzło. Jak czytam na FO o śniegu i przymrozkach to nie mam odwagi. Małgosiu ja też kiełkowałam na ręczniku kuchennym ogórki i dyniowate, ale tykwy musiałam szybko do ziemi bo nie dawały nadziei na takie kiełkowanie. Natomiast świetny sposób na melony, ogórki i to nawet stare nasiona. Wiele dyń też poszło tą metodą i już siedzą w wielodoniczkach.
Moje karczochy siane w lutym w większości padły i uchowało się może 25 %, a posiane w połowie marca szybciutko dogoniły te z lutego i to samo z kilkoma kwiatkami.
Witkowi to pewnie już pomidory kwitną? zaraz muszę przynajmniej przelecieć Twój wątek żeby wiedzieć co u Was?
Irenko ja też się nacięłam na ziemie jakieś wymyślne i wróciłam do zwykłej ziemi kupowanej na moim placu Imbramowskim droższej ale niezawodnej. Wszystkie inne idą do rozluźnienia mojej gliny.
Beatko Ty też rzadko zaglądasz....taki czas wieczór mocno się skurczył!
Elu musisz sobie w podpisie umieścić swoje nowe wątki, bo tam wkradł się bałagan ;:168

Pozdrawiam Was wszystkich serdecznie ;:4
x - e-1

Post »

Marysiu, w podpisie jest kochana i działają, a w wiadomości do Ciebie rzeczywiście coś urwałam kopiując link i nie mogłaś trafić.
Przepraszam za kłopot. :oops:
Kochane dziewczyny, a zwłaszcza Witku:
już nie jesteś jedynym szczęśliwym posiadaczem mnożarki
wczoraj uświadomiłam sobie, że też mam MNOŻARKĘ ;:306 :;230 ;:138 :heja
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Elu faktycznie świerszcze są a myślałam że to pogaduchy ale tego jarzynowego nie ma jest zamknięty :D Nic się nie stało ;:168
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Marysiu, nie tylko u Ciebie różne plagi egipskie panują, u mnie z kolei robactwo się panoszy, do ziemiórek to jestem przyzwyczajona, bo w każdym sezonie się trafiają, łapię je na żółte lepy, ale z mączlikami i przędziorkiem to nie daję rady, na niektóre musiałam użyć chemii, ale nie mogę jej użyć na kilka odmian bazylii.
Już wyrzuciłam kilkanaście dużych sadzonek thumbergii i miny, jedynie kobei nic się nie czepia, to ona się czepia firanek. :;230
Ogrodniczki, może odgadniecie jakiej odmiany to sadzonka?
Swojego czasu Beatkanarzekała, że część nasionek jej spleśniała, wśród nich Amerykańska Jenny i Green Copia ponieważ miałam jeszcze nasionka, wysiałam, a do kuwetki dołożyłam kilka nasion K/178 .
Potem było małe buum i kuwetka z wysiewami spadła, pozbierałam ziemię z nasionami i wsadziłam z powrotem, oczywiście, już bez oznaczeń.
Dzisiaj pikowałam pozostałości, przypuszczam, że te trzy chude to K/178, nie wiem czy się u mnie nie rozszczepił, bo w tamtym roku były to solidne krzaki, a teraz trzy razy siałam i za każdym razem takie wypłosze, ale gdzie tu jest Green Copia i Amerykańska Jenny?

Obrazek

Pozdrawiam Irena
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Irenko bum też miałam ale nie pomogę w takiej specjalistycznej specyfikacji. Bazylie od Ciebie wszystkie wzeszły w mniejszym lub większym procencie. Bazylii będzie dużo w tym roku jak dobrze pójdzie i na razie siedzą w domu ;:215
Ziemiórki fruwające nie są takie szkodliwe jak te ukryte czyli postać larwalna ;:oj
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33

Post »

Kobee mam od 2 tygodni na działce. Szukam dla nich miejsca i tak sobie stoją w kubeczkach po śmietanie. Zimna się nie boją kompletnie a może moje to jakieś zmutowańce. Właśnie przez tą ich czepialskość wyjechały z domu. Próbowałam ukorzenić wierzchołki ale zakończyło się to niepowodzeniem. Muszą mi te 5szt wystarczyć...o ile znajdę na nie miejsce.

W Lid..są fajne odmiany mięt:tajska, czekoladowa i takie różności. Boję się przywlec to do domu właśnie przez te ziemiórki itp szkodniki. Na chwilę obecną nic po glebie nie skacze.

Nasz Rodzynek to naprawdę Rodzynek bo moi Panowie po 2h na działce ( i zjedzeniu kanapek, bananów, ciastek do kawy zakupionych na "po powrocie do domu" ;:306 ) stwierdzili, że najwyższa pora wracać. Tośmy wrócili a ja zostawiłam sałatę nie wsadzoną go gleby. Urosła mi w kompoście to chciałam ją przetransportować pod tunel. Widzicie, jacy niecierpliwcy.
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Las Małgoś :wit

Widzę, że u wszystkich wiosna ruszyła pełną parą ;:333

Beatko tym polem czosnkowym to zaszalałaś ;:215. Też mi się marzy taka ilość, ale póki co nie miałam gdzie więcej wepchnąć.

Małgosiu Twoje rodzynki zaczęły kwitnąć jak szalone. ;:138 Muszę je szybko przesadzić w większe donice, bo jakoś je zaniedbałam ostatnio przez brak czasu i małych kubeczkach siedzą. :oops: Czy te pierwsze kwiaty sie obrywa jak w paprykach? (mam nadzieję, że napiszesz, że NIE ;:173 :;230 )

Obrazek
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Irenko
Szczerze wspóczuję robactwa i bum z paletką pomidorów . Pomidorki rozpoznasz po po owocach , z tym niema zmartwienia . Gorzej z robactwem . Ja tego nie doświadczam ponieważ nie mam w domu kwiatów doniczkowych , a rozsady robię w torfie wymieszanym z perlitem . Przekładałam co prawda podkiełkowane nasiona papryk do ziemi z Pasłęka ( Sterlux ). Pikowałam do torfu . W torfie robactwa nie ma , trudność tylko taka , że roślinki trzeba fertygować .
Tak wyglądają moje papryczki dzisiaj .

Obrazek

Stoją cały czas na parapecie w pracy . Po przymrozkach pojadą do domu , do szklarni .
Dzisiaj u mnie było - 4C . Nic tylko sadzić . :D

U Was kwitną śliwki , a moja wygląda tak .

Obrazek

Zdjęcie trochę kiepskie , bo wszystko zlewa się z lasem .

Za to forsycja w pełnej krasie .
Obrazek

Mały buczek jeszcze trzyma liście i dobrze , bo jego młode listki są bardzo wrażliwe na przymrozki .
Obrazek

Kasiu z czosnkiem to samo tak wyszło . Miało go być dużo mniej , ale od arii ;:180 dostałam parenaście główek czosnku wiosenngo . Potem jeszcze sąsiadka dała pare główek i tak wyszło . Ten jakby trochę pożółknięty to Harnaś posadzony na początku listopada . Szybko wylazł z ziemi i zima trochę mu dokuczyła . Teraz jest ok , młode liście rosną zielone i zdrowe .
Pamiętasz mój eksperyment z czosnkiem pozbawionym łusek ?
Na razie jest dobrze , rośliny wyglądają normalnie , zobaczymy jakie będą główki .
Obrazek
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Pamiętam Beatko. ;:108 Sama też ten eksperyment zrobiłam. Póki co rządki posadzone w łuskach niczym się nie różnią od tych posadzonych bez łusek. Też zwrócę uwagę, czy podczas zbiorów będzie między nim jakaś różnica.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”