Pod bocianim...... ogród 2015

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pod bocianim...... ogród 2015

Post »

Fajnie będzie. Tylko daj czas roślinkom. Urosną, zasłonią co nieco i będzie cudnie.
Podagrycznik podobno chwast nie do wytępienia, a ja mam w ogrodzie taką odmianę variengata i rośnie to sobie spokojnie, pozwalam troszkę na wzrost, ale kontroluję, ładnie kwitnie i nie mam z nim problemu. Fakt, rośnie w takim miejscu, że nie zagraża nikomu, nie zjada nic fajnego, a sam w sobie jest ozdobą.
S się zapisał na bieg w maju, więc jest szansa na spotkanie w lesie :D
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Witaj Dorotko!
Wiosna nareszcie ruszyła trochę mocniej i każda nowo rozkwitnięta roślinka cieszy. A i u Ciebie z każdym sezonem robi się coraz bardziej kolorowo.
Oczko już ładnie wygląda, jak popada deszcz, to stan wody uzupełni się i folia będzie niewidoczna, co się martwisz :wink: A i kolejne ptaki przylecą do wody. Ale miło, że Was latający towarzysze co roku wracają, ja chciałam przywołać kaczki w tym roku (rok temu u sąsiada założyły chyba gniazdo, ale facet podkradł im złożone już jajka :twisted: ), w tym roku ta sama chyba para znowu przechadzała się po naszej okolicy. A mniejsze ptaki niestety odstraszane są przez szwendające się po działkach koty.
A jak u Was z suszą w tym roku, też już daje pierwsze oznaki?
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu :wit mam nadzieję, że fajnie to wyjdzie, jeszcze dużo pracy przy oczku. Szczęśliwie udało mi się domówić jeszcze rogatka, także natlenienie będzie. Zliczyłam pozostałe kamienie , zostało 7 także na okrąg powinno starczyć, a reszta będzie kombinowana.

Grażynko udało mi się pojechać w sobotę popłudniu, także co miałam zrobić za tydzień, zrobiłam od 17-19 , warzywniak założony. Reszta za tydzień i sukcesywnie do 15 maja. Wyrobiłam się . Za tydzień jak nie będzie padać, będzie pierwsze koszenie, już czuję ten zapach trawy :lol: . Dziękuję za podpowiedź odnośnie mułu z oczka, cenna rada, niestety na przyszłość, za późno przeczytane ;:306 .

Andrzeju , o tak i kolejny kawałek do roboty, ale baby już tak mają, zawsze coś sobie dorzucą do pracy :wink: , jakbym mało miała w grządkach ;:306 . Roślinki już jadą, mam nadzieję, że wyjdzie wszystko i nie skończy się na wylęgarni komarów. ROD nie
ROD ale jak pięknie zagospodarowany , a i mniej miejsca, mniej pracy :;230 . Wróble u nas w nieskończonej elewacji drugi rok buszują, w styropianie zrobiły sobie gniazda. Jak wracałam dziś , widziałam lecącego dudka, także jest szansa, że zagości i w tym roku. ;:224

Gosiu, super. A co do chwastów, to u mnie są chwasty, które rosną na terenach suchych i te co rosną na mokrych i te z kwaśnej gleby i zasadowej, także możemy się licytować na mnogość chwastów. Niektóre fajnie wyglądają więc nie ma co walczyć. Ja uwielbiam stokrotki, które zalegają na trawie, a wiesz jak się rozprzestrzeniają.

Aluś, u mnie w tym roku mało kolorowo, dużo roślin ucierpiało, zginęło po zeszłym sezonie, cebulowe to porażka, oprócz sadzonych jesienią.
Sąsiada masz okropnego, jak można jajka podkraść :twisted: . Moje gołębie też straciły jajo , przy silnym wietrze, albo jakiś ptak wyrzucił, a może same, jak było coś nie tak z nim. W każdym razie ja już to przeżywałam, czasami to myślę, że trochę nienormalna jestem, ubolewam nad ptasim jajem :) . Tak susza już jest, trzeba lać, szczególnie tam gdzie rośliny pod drzewami, niestety linie kroplujące, mogę zapomnieć i w tym sezonie, choć naprawdę byłyby pomocne. U mnie koty też buszują i co chwilę jakieś resztki ptaków sprzątam ;:145 .
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak pisałam wyżej udało mi się pojechać w sobotę popołudniu. Dojechałam na 17 i do 19 skopałam warzywniak wsiałam to i owo. W niedzielę wysadziłam róże, przesadziłam dwa iglaki i o 13 musiałam wracać. Aż żal bo pogoda piękna, w cieniu 20 stopni, ale i tak jestem zadowolona z pracy w tak krótkim czasie. Zdjęcia też cyknęłam, niestety telefonem.
Grządki skopane i posiane ;:138 .
Obrazek Obrazek

Rozkwitły nowe narcyzy.
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek

Tulipany to jakieś miniaturki porosły, ledwo z ziemi wyszły a kwitną. Tu na przykład tak zakwitł barwinek ;:306
Obrazek

i takie niskie
Obrazek i niższe Obrazek i całkiem mikro ObrazekObrazek

Tulipany botaniczne rozkwitły na moich oczach
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Trochę zażółciłam , więc może trochę bieli?. Zdjęcia, które robię co roku w naszym lesie , wtedy widzę jak moje dzieci rosną. :;230 Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Miłego oglądania.
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Fajna kępa zawilców ;:108
A te narcyze jakie wielgachne ;:oj
Tulipany oryginalne ;:108
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Te czerwone z białym tulipany też botaniczne więc może mają być takie niskie?
Jakie wysokie gniazdo mają Twoje boćki! :shock: Uświadamiam sobie, jak dobrymi konstruktorami muszą być te ptaki, że taka piramida gałązek jest stabilna ;:180
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mati dzięki , tak narcyze super, jestem z nich zadowolona.

Jacku te tulipany nie są botaniczne :;230 , w zeszłych latach były normalne ;:306 . Gniazda osiągają wagę 80-250 kg, a rekordowe chyba w Niemczech ma tonę ;:202 , więc konstrukcja musi być stabilna. Ludzie którzy zajmują się zdejmowaniem , za dużych gniazd ( tj. części) ciachają siekierami, bo te gałązki są tak zlepione, że trudno zwalić część.

Trochę jeszcze fotek z weekendu
Obrazek Obrazek ObrazekObrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

-- 20 kwi 2016, o 08:55 --

I jeszcze moje parapety :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Dorotko boćki są, żurawie są. Wszystko buchnęło zielenią! Wiosna! Ach uwielbiam! Dorotko wzorowo przekopany warzywnik. Ta wielka kępa zawilców zrobiła na mnie wrażenie. ;:oj I śliczna córa też. ;:215
A teraz idę guglować podagrycznika. ;:131
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Co tam rośnie na parapetach, rozpoznałam tylko bazylię, i pomidory :?:
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aneczko dziękuję, a tam dwie córy :;230 druga też śliczna :;230 . Zawilce i mnie rozwalają na łopatki, taka piękna ta kępa, niby takie nic, zwykły leśny kwiat, a ile radości.

Aniu tak na parapetach bazylia, pomidory . Te wielkie donice to moje dalie ;:223 , przysłali mi za wcześnie, pędy puściły przez folię. Radą Marty wsadziłam do doniczek, żeby je później( chyba to się robi po 15 maja) wysadzić do gruntu, ale one rosną jak szalone, nie wiem czy przetrzymam je tyle. Co tam jeszcze rośnie seler, por, papryka, bakłażan, brokuł i padające kapusta, kalafior, jakieś tam kwiatki i astry.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Dorota palę się ze wstydu... :oops: Tak mnie zauroczyły zawilce, że skupiłam się jak widać aż nad to na nich... :oops: Oczywiście obie są śliczne. ;:215
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Dorotko, co Ty mówisz, że nie ma kolorów w Waszym ogrodzie, rozejrzyj się na spokojnie jak ładnie zakwitły wiosenne rośliny. A cebulowe i u mnie zawiodły w tym roku, narcyzy kwitną słabo jak nigdy,susza je załatwiła i potem te styczniowe mrozy (kiedy grudzień-styczeń większość roślin ruszyła z wegetacją), w ogóle dużo strat po zimie :(
Warzywa maja piękną miejscówkę, ładnie skopałaś grządki :wink: znam ten ból, ja nasz grunt też musiałam przekopać.
A odnośnie zwierzątek mniejszych i większych, uspokajam, że jesteś jak najbardziej normalna, my w rodzinie też tak mamy, też żałujemy i litujemy się nad każą istotą, no chyba, ze wszyscy mamy coś nie tak :wink:
Przepiękne hiacynty.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ja wyrzucam fiołki ze swojego ogrodu. Mam dosyć ich ekspansywności
A jakie mają korzeniska :roll:
Warzywniczek pierwsza klasa ;:63
Zdążyłaś w tak krótkim czasie go skopać?
Zdolniacha i jeszcze tytan pracy :D
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Czy ty tam hiacynty okrywasz ;:oj
Czy to po prostu choinka rośnie? ;:306
Te parapety masz niezłe,będzie co ucztować ;:215
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Masz bardzo ładne parapety ;:108 Ja też bym takie miała, ba, nawet miewałam, ale mam szklarenkę i sobie stoi na tarasie, a ja mam luz na parapetach. Obecnie szklarenka opatulona ciepłym kocem, bo w nocy jakieś poniżej zera temperatury mają być ;:223
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”