Pod dębowym okapem - róże, trawy i hortensje. 16

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 21:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pod dębowym okapem - róże, trawy i hortensje. 16

Post »

A ta brzoza nie rośnie w górę, zawsze jest takiej samej wysokości. ;:65
Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
  • "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
    Helen Mirren
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Całkiem wiosennie się u Ciebie zrobiło, Wando. Masz przepięknie wysprzątane rabaty. Tulipany Purissima już sobie zanotowałam - jesienią je sobie kupię, wyglądają bardzo elegancko.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dorota71, oj, wcale tej paczki z różami nie rozrywałam w pośpiechu. Wręcz przeciwnie, delektowałam się każdym gestem, żeby przedłużyć sobie tę przyjemność otwierania. ;:173

IzabelaS, nigdy, ale to nigdy nie miałam słowika w ogrodzie. U mnie tylko te pospolite: kawki, sójki, sroki, no i kopciuszki. A takiego gościa jak Twój to tylko pozazdrościć. Podobno wygląda bardzo skromnie.

apus, właśnie takie słoneczne różyczki w tym roku kupowałam. Zupełnie inaczej niż kiedyś, gdy cieszyły mnie tylko różowe i białe.

ewelkacha, ja od zawsze uwielbiam brzozy i brzózki, ale los mnie obdarzył dębami. I co na to poradzić? Musiałam je polubić.

tencia, ta róża Gebruder Grimm to jest naprawdę mocarna sztuka. Poczekaj, na pewno wypuści z ziemi. Trzeba trochę cierpliwości. Na razie jeszcze jest czas na wypuszczanie nowych pędów. Ja prawie codziennie mam miłą niespodziankę w tym względzie.

aniap56, a jak tam się ma Twój kilogram tulipanów? Ciekawa jestem bardzo, czy wszystkie zakwitną.

JagiS, oj Jagulko droga, to wcale nie jest tak, że nie ma u mnie badyli i pustych miejsc. Są tak samo jak wszędzie. Tylko ja ich nie pokazuję. Chwalę się wyłącznie uporządkowanymi fragmentami, resztę omijam obiektywem, bo się ich wstydzę. Jeśli chodzi o te wszelkie światłocienie to faktycznie występują u mnie, owszem, owszem. To dzięki wysokim dębom. Mam też kawałki w słońcu, na nich rosną róże. No a w cieniu wiadomo, hosty, żurawki, trochę hortensji, brunnery, pierwiosnki. Nie ma tutaj żadnej tajemnicy, wszystko zwyczajnie. Ale miło mi, że podoba Ci się to moje obejście. ;:196

nifredil, jak wspominałam wcześniej jakość sadzonek jest b. dobra. Zobaczymy, jak zakwitną. Na razie pięknie wystartowały. No i rosną, rosną...

rafik, i to w tych brzózkach najbardziej lubię - ich płaczącą formę. :D Zresztą wszystkie płaczące drzewka są bardzo malownicze.

silvarerum, teraz bardzo trudno o dobrą odmianę tulipanów, bo najczęściej są tylko jednoroczne. Aż sama jestem mile zaskoczona, że te kwitną już trzeci rok.
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16

Post »

Wando, piękny ten brzozowy ażurek :D
U mnie cebulica też się wysiała, nawet na trawniku rośnie :wink:
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Wandziu jeszczd tylko powiedz, że zrobiłaś dochodzenidm i zgodność odmianowa w tej szkółce jest na naprawdę dużym poziomie, to już sobie ją zapisuję dnw ulubionych. ;:333 Sadzonki piękne!
A porządek w Twoim ogrodzie aż mnie onieśmiela.
No i cebulowe jak pięknie się spisują. Super spacerek odbyłam u Ciebie. ;:168
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Wandziu, ja również zamawiałam róże z tej szkółki. Opinie czytałam dobre, a sadzonki - sama widzisz. Przez miesiąc zadołowane w tunelu i już mają mnóstwo białych korzonków i duże, świeże przyrosty. Mam nadzieję, że nie będzie przymrozków, bo właśnie je wysadzam.
Takie urocze cebulice. Pokazałaś nam zakątki godne naśladownictwa. Obawiam się, że nigdy nie utrzymam mojej powierzchni w takim stanie, zwłaszcza, że jakoś specjalnie się nie staram.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21

Post »

No i pięknie zrobiło się u Ciebie a kolory nowych nabytków cudowne .Będzie co podziwiać latem .I znowu będzie się działo .Pozdrawiam ;:167
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Wandziu róże na pewno pięknie zakwitną, dorodne krzaki. ;:215 Młode liliowce taki śliczne, szmaragdowy kolor pokazują. Purissima cudnie w słońcu wygląda. ;:oj Szczęśliwa jesteś, że możesz nie pokazywać mniej efektownych miejsc na rabatach. :) U mnie wszędzie takie, więc nie miałabym co pokazywać. ;:306
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Też mi się wydaje,że szkoda czasu na komasację cebulicy,ona i tak będzie wędrować.Przyznaj,że wszędzie pasuje :D Tulipany Purissima mam drugi rok,rzeczywiście godne polecenia ;:215
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Bardzo dorodne krzaczki różane dostałaś. Parę razy się zastanawiałam nad zakupami w tym miejscu ale jakoś nie nie złożyło.

Tulipany Purissma mam również u siebie. Są ładne ale...myślałam że tulipan White Purissma jest biały a one takie żółtawo kremowe :(
Pięknie się u ciebie zrobiło, gęsto na rabatach. U mnie puste placki więc nawet nie chce mi się zdjęć robić.
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06

Post »

Mi tez bardzo podoba się ta cebulica rozrzucona po ogrodzie :wink: .
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Też bym nie ruszała tej cebulicy Wandziu, narobisz się, a za rok pewnie będzie to samo :wink:.

Ja tak mam z niezapominajkami, wysiewają się wszędzie, początkowo z nimi walczyłam, ale w zeszłym roku się poddałam i machnęłam ręką. Niech przyroda sama sobie radzi :wink:
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Wandziu, czy ja już chwaliłam twoje zdjęcia ? Piękne są ;:63
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Wandziu sadzonki bardzo dorodne, niech rosną zdrowo i obsypią się kwiatami od góry do dołu :)
Muszę w wolnej chwili przejrzeć ofertę z tej szkółki.
Twój wiosenny ogród piękny, pełen kolorów, soczystej zieleni - jednym słowem, urzekający ;:138
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12

Post »

Witam ;:138
Nie bardzo rozumiem dlaczego tak dawno nie było Mnie pod dębem. ;:124
Teraz jestem i nadrabiam ;:215
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)