Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi

Post »

Zgadzam się z Iwonką. ;:108 Deszczyk wiosenny to dobry deszczyk. ;:333
Tym bardziej, że jest dosyć ciepło. ;:333
Wkrótce zaświeci słoneczko, mam nadzieję, a wówczas jak ruszymy na nasze rabaty, to nic nas od nich nie oderwie. :tan
Chyba tylko ciemna noc..... ;:7 ;:7
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zuza, no właśnie od dwóch lat kwitną tylko białe. W tym roku kupiłam pełnego i skoro te podstawowe nie chcą się siać to o pełnym ani nie marzę :roll:
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

I u nas w końcu popadało, chociaż pod drzewami nadal pozostaje sucho. Całe szczęście, bo wczoraj już podłączyłam linię kroplującą. Dopiero teraz rośliny ruszą. Natomiast po tym deszczu wylazło u mnie mnóstwo ślimaków. Zima je oszczędziła, więc walka będzie z nimi konieczna. Już pewnie czekają aż hosty z ziemi wyjdą.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Na tym nawozie, co ja kupiłam pisało, że posypać ziemię i przemieszać. Pewnie też by popaliło ;:131 Niby długodziałający, ale żrący ;:202
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Zuza z nawozem zawsze trzeba uważać, też sobie przypaliłam parę tulipanów. ;:223
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

U mnie wczoraj słoneczko piękne ale od wieczora leje do teraz. :oops:
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Ja mam ciemierniki dopiero od zeszłego roku. Też mam jednego ciemnego ale koło niego siewek brak. Mam też jakiegoś zielonego i też bez siewek. Oczywiście większość NN :;230
A zasilałaś może róże Osmocote 6 miesięcznym? Ja poszłam w tym roku na łatwiznę i właśnie tym zasilam. Nie daję rady więcej niż raz w sezonie zasilić ponad 100 róż :;230 Drogie to to ale może się sprawdzi. Zaoszczędzony czas i energię skieruję na powojniki bo jak nie....to się z nimi żegnam. Poza Summer Snow, pozostałe przedstawiają stan nędzy i rozpaczy.
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Sylwia, ciekawa jestem i twojej opinii, inni piszą same plusy na temat tego specyfiku ;:108
Tulap, ja wiem że deszcz potrzebny, ale dlaczego dziś od samego rańca znów u mnie leje Obrazek Słońce podeślij mi na weekend bo dostanę depressssji Obrazek
Aniu, no dzięki kochana za info ;:196 , już dokonałam zakupu ;:215
Ewelina, wczoraj miałam cud słoneczko a dziś znów deszcz ;:222 Za to roślinki rosną w oczach, one jednak to lubią ;:108
Iwona-Iwonka1, no to zabierz ten deszcz ode mnie, u mnie pada już tydzień prawie non stop Obrazek
Iwona-iwona0042, a u mnie było ciepełko przez dwa dni a teraz znów chłodniej, taka jesienna pogoda. Dobrze że choć dni teraz dłuższe i jasno jest ;:333
Lucynko, deszczyk jest dobry, ale ja mam ulewę już któryś dzień Obrazek Czekam z wytęsknieniem na to słoneczko, wczoraj miałam namiastkę przez kilka godzin a dziś znów leje Obrazek
Sabina, a to dziwne że białe Tobie kwitną a nasion nie dają Obrazek U mnie po kwitnieniu kwiaty zamieniają się w takie jakby zielone gwiazdy i tam rosną sobie i dojrzewają nasiona. Potem te gwiazdy pękają i nasionka wysypują się w korę. A może Tobie się sypią, tylko nie kiełkują? Patrzyłaś czy masz torebki nasienne u nich?
Wandziu, tfu tfu tfu, u mnie nie ma ślimaków i wolałabym żeby tak pozostało. Dosyć się naczytałam jak te szkodniki mogą dać popalić ;:222 Czasami tylko wypatrzę winniczka w skorupce, dostaje wtedy darmowy przelot na pole za płot. Ale to i tak sporadycznie się zdarza ;:333
Miłka, na moim też tak pisało, ale wiesz, jak kępa ścisła to ani tak posypać, ani przemieszać z ziemią nie łatwo ;:192 Następnym razem to chyba pęsetą będę do ziemi wpychać ;:198
Soniu, no właśnie, a ja przyzwyczajona do obornika i humusu, że nigdy niczemu szkody nie wyrządziły. Jednak ta chemia mineralna nie jest tak łagodna jak naturalne specyfiki, trzeba uważać ;:108
Kasia, no to tak jak u mnie, wczoraj deszcz dał trochę wytchnienia a dziś przywalił z podwójną siłą :twisted:
Jolu, Osmocote nie używałam ale bardzo będę ciekawa twojej opinii o nim. Ja też raczej nie należę do tych systematycznych, więc każdego takiego udogodnienia jestem bardzo ciekawa ;:oj Kupiłam za to pierwszy raz Asahi i też bardzo ciekawa jestem efektów. Na razie czekam aż przyślą. Powojniki to u mnie też klapa ;:222 Jakoś nie mam już sentymentu do tej grupy roślin Obrazek
-------------------------

Byłam wczoraj w B i na wejściu zaatakowała mnie porzeczka czarna. Hmmm, co tak będzie się tam ta bidula męczyć, wezmę ją ze sobą do domku. No i wzięłam. Korzystając z wczorajszego słońca posadziłam w ogrodzie i od wczoraj jestem szczęśliwą posiadaczką czarnej porzeczki szczepionej na pniu :tan Były jeszcze czerwone i białe, ale ja najbardziej lubię czarne. W ogóle to były jabłka, śliwy, wiśnie, czereśnie, grusze, agresty i nie wiem co tam jeszcze. Wybór spory, ceny przystępne. U mnie miejsca na drzewa mało, ale porzeczka na pieńku się zmieści Obrazek

Jako że słonko dało o sobie znać obudziła się też uśpiona magnolia

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zauważyłam że sasanki rosnące w cieniu kwitną słabiej i później

Obrazek

od tych rosnących na słonku

Obrazek

Kończą powoli hiacynty

Obrazek

a zaczynają zawciągi

Obrazek

Przeżyła malutka, różowa Annabellka, a już myślałam że te badylki są martwe

Obrazek

Natomiast pnąca już całkiem obudzona i zawiązuje pąki kwiatowe :tan

Obrazek

Niedługo będę cieszyć się zapachem jaśminowca... ;:167

Obrazek

Moje niewykopywane tulipanki jednak nie będą takie malutkie, dziarsko rosną w siłę :heja

Obrazek

Korony u mnie zazwyczaj jednoroczne, bo w kolejnym roku nie wyłażą. Jak w przyszłym to się powtórzy to już nie kupię :evil:

Obrazek

Serduszka tuż tuż

Obrazek

Kochani, życzę Wam i sobie pięknego, słonecznego weekendu ;:3

Obrazek
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Zuza dzięki za fotoreportaż,ale masz schludnie i czysto ;:333 Wszystko rośnie w siłę.Magnolia to bliźniacza siostra mojej Galaxy.
Ja do powojników nie mam już siły,nie będę kupowała,a jeśli już to bylinowe albo tanguckie,które zarosną mój płot ;:124
Nie są wcale tanie...najpierw się nimi zachwycałam,no wiadomo,że jak coś ładnie rośnie to szał,ale po tej zimie to jakiś pogrom.
Na balkonie suche badyle,szt 4 i chyba nic się już nie pojawi ;:222 Anabelki mam dwie i co roku startują od zera pięknie,stawiam na nie ;:333
Wczoraj miałam piękną pogodę,pojechałam pielić,końca nie było...dziś pada deszcz od rana tak jak u Ciebie ;:224

Miłego,słonecznego weekendu ;:108
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Pięknie kwitnie Ci ta magnolia. No cudna jest po prostu. Takie eleganckie kwiaty ma.
Ja bardzo ubolewam, w moim mieście nie mogę znaleźć nigdzie sasanek. No wkurza mnie już to. Korony u mnie dwuletnie. Co prawda wylazła teraz jedna ale nie będzie kwitła.
Zastanawiam się, czy nie wsadzić ich jesienią w donice. Może wtedy nie zgniją. Bo nie podejrzewam że coś je zżarło. Wszystko obok wylazło.
Moje nie wszystkie hortensje wyhodowane z patyczków w zeszłym roku, żyją. Myślałam że wszystkie ale chyba jednak nie. Niektóre mają już zielone pąki a inne wyglądają na całkiem uschnięte. Ja mam od Ewci Mewci Strong Annabel. Nie mogę się doczekać jej kwitnienia.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Ostanie zdjatko- piękniusie!!
Magnolia cudna już z tym intensywnym kolorkiem :)
duże te twoje kępy sasanek.Moja biała, kwitnie pojedynczymi kwiatuszkami.może kiedyś się rozrośnie :)
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Zuziu jak pięknie u ciebie ;:173 Ty też kusisz magnolią ;:oj Sliczna. Czy ta biała roślinka na ostatnim zdjęciu to zawilec? Znasz może jej odmianę, bo mam chyba taką samą...
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Przed magnolią jeszcze się bronię ;:306
Ale te zawilce przy sasankach wyglądają fantastycznie. Jaki to rodzaj?
Generalnie twoje fotki są takie, że trudno oderwać oczy ;:167 Gdybym tak umiała robić zdjęcia to już dawno otworzyłabym wątek :;230
Awatar użytkownika
zara
500p
500p
Od: 6 maja 2015, o 12:06

Post »

Zuza patrząc na Twój ogród wydaje mi się że mieszkasz w innej szerokości geograficznej ;:oj
Jakież to wszystko u Ciebie okazałe i dorodne. Rozkwit pełen - no piękne widoki :)
Moje roślinki przy twoich to jakby "orzeczenie o niepełnosprawności" miały.
Ale liczę że po wczorajszych deszczach i u mnie podgonią na wyglądzie i kwitnieniu.
Całusy z północy Polski przesyłam ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zuziu, podziwiam Twój uporządkowany ogród pełen cudnych wiosennych kwiatów. ;:63 ;:63 ;:63
Szczególnie moje serce ujęła śliczna magnolia. ;:138 Zastanawiam się, czy sobie choć jednej nie zafundować... Tylko że to jest tak, że na jednej mogłoby się nie skończyć. ;:306
Kępy sasanek zaiste śliczne, z taką burzą kwiatów. ;:215 ;:215
Słonecznego dzionka Ci życzę. ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”