Co za okropieństwo zaatakowało moją lipę?

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
ilka19
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 lip 2013, o 18:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Co za okropieństwo zaatakowało moją lipę?

Post »

Witam. Przeszukałam dziś niemal cały internet i nie znalazłam odpowiedzi na pytanie co zaatakowało moja lipę. Tutaj jest tylu ekspertów i praktyków i mam nadzieję, że ktoś bardzo mądry wie co to jest. Kora jest zjedzona, pod nią gałąź jest porowata, krucha, co widać na zdjęciach. Po odcięciu chorej gałęzi można zrywać włókna z pozostałego pnia, tak jakby był to papier! Czy takie zarażone drzewo można czymś wyleczyć? Czy wycinać do gołej ziemi? Nieopodal rośnie ok 100 letnia, cudna lipa, która jest moją dumą i chybabym się zapłakała, gdyby trzeba było ja wyciąć!
Obcięte gałęzie są już przygotowane do spalenia, a w związku z tym, że pada deszcz maja taki czerwonawy kolor (lub wynika to z choroby?). Za każdą pomocną odpowiedź będę bardzo wdzięczna i z góry za nią dziękuję. Pozdrawiam wszystkich zapalonych ogrodników. Ola

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Co za okropieństwo zaatakowało moją lipę?

Post »

Pokaż zdjęcia pokrojowe większości rośliny, choćby samego pnia w tym wypadku. Choroba będzie na dole raczej, obejrzyj- korniki?
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2010, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Co za okropieństwo zaatakowało moją lipę?

Post »

Ale to jest gałąź z posuszu, prawda? Opisz tą gałąź. Jaki jest udział zdrowych gałęzi w koronie? Oczywiście zdiagnozuję Ci tą lipę, ale muszę widzieć całe drzewo - jego stan fizjologiczny. Przede wszystkim, czy jest więcej takich gałęzi w koronie i w jakich są one sektorach (wierzchołek, wnętrze, obrzeża)... Jak wygląda ulistnienie? Ile drzewo ma lat? Daj więcej informacji i dojdziemy do tego co się dzieje. Na tą chwilę wygląda mi to na razie na wtórny rozkład martwej gałęzi. Pytanie - dlaczego jest martwa.
Pozdrawiam. Ernest
? Ex historia arbor cognoscitur ?
Linki: Sztuka cięcia drzew Chirurgia drzew
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”