Ogród jol_ki 2016

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród jol_ki 2016

Post »

Alutka u nas bieda jeśli chodzi o wybór ziemi, króluje Substral. U mnie wszystkie nowo sadzone rośliny muszą dostać domieszkę lepszej ziemi, więc niestety kupuję co jest dostępne. Ostatnio w Brico pojawiło się podłoże z firmy Target, kupiłam i zobaczymy jakiej jest jakości.
Co do wody... patrząc na ilość wiosennych opadów - a raczej ich brak - w moim regionie, niestety obawiam się że znów czeka nas suche lato :?

Magda ja z kolei stosuję z Atheny korę przekompostowaną do wrzosów i różaneczników. Jestem z niej bardzo zadowolona, szkoda tylko, że nie jest dostępna na lokalnym rynku - muszę jeździć po nią co najmniej 60km do Torunia. Wszyscy znajomi, którzy bywają częściej ode mnie w większych miastach zawsze zwożą mi te kore - ile tylko im wejdzie do bagażnika :wink:
Powojnik i róża zostawione, może coś wypuszczą, zobaczymy.

Gabi co racja to racja, podłoże to podstawa. U mnie niestety marny wybór, zawsze muszę przez internet zamawiać.

Wiolka to prawda, ubiegły sezon mocno dał się różom we znaki. Oby ten był lepszy.

Wczoraj po pracy udało mi się trochę podziałać w ogrodzie. Przycięłam wszystkie małe wrzosy i zaczęłam je obsypywać korą przekompostowaną - zostało mi 3,5 worka z ubiegłego sezonu. Niestety to kropla w morzu potrzeb, muszę jeszcze dokupić jakieś 15 worków :roll:
Dziś mam urlopik, ale niestety w ogrodzie nie podziałam. Starsza córka debiutuje dziś na deskach teatralnych - z całą grupą przedszkolną biorą udział w przeglądzie teatralnym w Grudziądzu, zaraz tam ruszam 8-)
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Joluś, sadzonki od Kamili ;:333 Niech rosną na potęgę i cieszą nasze oczy w sezonie ;:108

Jak patrzę na Twoją wiosnę w ogrodzie, to wydaje mi się, że u mnie nic się nie dzieje. Dopiero wczoraj rozwinęły kwiaty pierwsze narcyzy, zaczynają prymule, a poza tym reszta gramoli się bardzo powoli. Hiacynty też jakieś zapóźnione. A tulipany, których posadziłam ponad 400 cebul - połowa z nich, to same liściory. Chyba dopadło mnie jakieś przesilenie wiosenne, bo nic mnie nie cieszy i brak powera do działania :( Od trzech dni nic nie zrobiłam i powiem, że nawet nie mam ochoty wychodzić na ogród. Od tygodnia czekają na posadzenie cztery tuje szmaragdowe, dwie hortensje, cała kupa dalii, że o innych pracach nie wspomnę. To chyba wszystko przez tę pogodę.
Mój wątek też jakiś niemrawy się zrobił...Ech, czekam na tę prawdziwą, ciepłą i słoneczną wiosnę. Tylko kiedy ona wreszcie przyjdzie?
;:196
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Dorotko, przegoń szybko smutki i ruszaj do ogrodu! Jeśli nie masz siły, to z doświadczenia powiem, że dużo powera daje sport - nawet zwykły spacer szybkim tempem czy nordic walking. Też czasem nie mam już siły na ten mój ogród, szczególnie, że jak piszesz nie zawsze wszystko cieszy - u mnie choćby narcyzy, które już n-ty sezon z rzędu maja same liście :roll: Żal wyrzucić, bo to z babcinego ogrodu, ale co to za radość liście oglądać zamiast kwiatów?? Ale jak tak się wyżyję na kijach czy rolkach przez godzinę, to od razu nabieram chęci na prace w ogrodzie kolejnego dnia. W końcu nikt za nas tego nie zrobi... Ja mam 30 arów i czasem mamę do pomocy i tatę, który ogarnie trawnik, zwykle w niedzielę. Reszta na moich barkach.

Też czekam na ciepłą wiosnę, oby przyszła jak najszybciej.

Sadzisz już dalie? Ja zawsze się boję, że za szybko wypuszczą i przymarzną z początkiem maja i zwlekam z ich sadzeniem :roll: W tym roku też planuję co najwyżej w ostatni weekend kwietnia się za nie zabrać...

U nas dziś delikatnie popadało. Oczywiście w centrum miasta była ulewa, zmokłam niesamowicie a u nas, na peryferiach tylko leciutko popadało.

Dziś przyszły róże z Rosa Ćwik, zdjęcia będą jak się zgrają :wink: Jutro sadzenie :D
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czyli to już ostatnia partia różana Jolu?
Ty się cieszysz z kilku kropel deszczu a ja się cieszę z kilku promieni słońca.Obiecująca prognoza na jutro,może w końcu zacznę hartować pomidory.
Dzisiaj kupiłam z przeznaczeniem na tras Grahama Tomka i to już ostatni zakup różany w tym roku ;:138 Koniec,koniec,koniec.
Dokupiłam 16 szt jednorocznych na taras do donic.Kompozycje zrobione,teraz tylko niech słonko świeci,to pięknie zakwitną :heja
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Joluś, jak tam minął dzień. Córcia chyba dała powód do dumy :D
U mnie z pogodą podobnie jak u Magdy. Od jutra podobna ma być cieplej, ale burzowo - jak nie urok to .... :lol:
Co do dalii, to ja jedną posadziłam w donicy i trzymam w szklarni. Wystawiła już kiełki ;:173
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Dalie sadzę zawsze w połowie kwietnia i jak dotąd nigdy jeszcze nie zmarzły. Zanim wyjdą z ziemi, to miną zimne noce. Przynajmniej taką mam nadzieję.

Masz rację, że trzeba się wziąć w garść i nie dać smutkom. Na lepszy humor kupiłam dwa rododendrony, fiołki afrykańskie, pelargonie w trzech kolorach i ozdobny termometr zewnętrzny :D Już mi lepiej i nawet zdążyłam posadzić te cztery nieszczęsne szmaragdy :wink:
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Magduś co do róż, to jest przed-przed ostatnia partia :roll: dziś powinnam dostać róże z F a na początku czerwca brakującą Rose de Tolbiac z RĆ (mają mieć je wtedy dostępne w donicach). I to by było na tyle. Najpóźniej w piątek mam zamiar skończyć z sadzeniem bieżących róż.
Teraz czas się brać za zamawianie powojników :;230
Dalii też już dokupiłam mnóstwo, nawet nie liczę ile.
Mówisz, że już jednoroczne kupiłaś? A co ciekawego?

Wiolka jestem bardzo dumna z mojej Gosi ;:167

Dorotko w takim razie jak tylko ogarnę się z różami zabiorę się za sadzenie dalii :)
Cieszę się, że już ok - zakupy to jednak najlepsze lekarstwo :;230
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jolu,prawie 60szt jednorocznych zakupiłam,wszystko na taras.Beczka i donice w ogrodzie muszą poczekać,dopiero po pełni je obsadzę.
Zawsze było u mnie tak przykładnie w jednej tonacji, to teraz postanowiłam na bogato :;230 ,pstrokato :;230 Zobaczymy jaki będzie efekt...
Donice wiszące 8szt obsadziłam pelargoniami bluszczolistnymi w kolorze różu i czerwieni z dodatkiem bacopy.Stojące donice to miks różnych kombinacji.
1.Biała surfinia i różowa angielska peloargonia
2.Kastra 40l ma 5 surfinii: 2 różowe,2 żyłkowane fioletowe(urzekły mnie w zeszłym roku,bo wcześniej byłam ich przeciwnikiem) i 1 białą.
3.Kompozycja bacopy z 2szt million bells(4 kolory million bells kupiłam,bo mnie Wiola do nich przekonała) i angielska różowa pelargonia.
4.3szt million bells i angielska czerwona.
5.Donica z samymi żyłkowanymi surfiniami.
6.Różnokolorowe Milion bells w połączeniu z białymi bluszczolistnymi pelargoniami.
7.Róże na pniu w donicach i G.Tomek też wylądował w donicy na tarasie.
Zostały mi jeszcze zeszłoroczne różowe pelargonie w donicach,które ładnie się przechowały i obecnie mają już pączki.
Zobaczymy jak to wszystko zakwitnie :;230

Jolu,po ile szt.pelargonii bluszczolistnej sadziłaś do donic wiszących i jaki był efekt?
Potrzebuję stworzyć duże kopy... :;230
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Jolu, takie zakupy to zakupy... nie to co ja... kilka sztuk na jesień i to wszystko...
Ale gdybym miała tyle pola co Ty, też bym kupowała... kupowała... kupo..... dopóki by mi emerytury starczyło... ;:306

Madzia, a Ty lepiej nie pisz co kupiłaś, tylko zakładaj wątek i pokazuj... ;:304
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18

Post »

Nowe zakupy powojnikowe? Na jakie odmiany zagięłaś parol?
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Magda no to zaszalałaś z tymi jednorocznymi - prawie 60 sztuk ;:oj no jestem pod wrażeniem!
Pelargonie zwisające zazwyczaj sadziłam w skrzynki na parapet - po dwie sztuki plus bakopa, albo jakieś inne ozdobne liście w środek. Ile w końcu postanowiłaś posadzić u siebie?
Załóż w końcu ten wątek kobieto i pokaż to wszystko!!

Gabi no zaszalałam faktycznie, ale usprawiedliwia mnie to, że wiosną ubiegłego roku skromnie kilka sztuk kupiłam a na jesieni to już kompletnie nic :lol:

Jurku lista powojników jest jeszcze do weryfikacji, ale na razie przedstawia się ona następująco:
wielkokwiatowe: Cloudburst, Asao, Bagatelle (Dorothy Walton), Blue Explosion, Duchess of Edinburgh, Matka Siedliska, Multiblue (miałam kiedyś ale mi zmarzł..) i Piilu.
Z włoskich chcę dokupić Polonez, Mazurek, Emilię Plater i Tentel.
Może mi coś doradzisz/ odradzisz?? Co z włoskich masz u siebie?

Podglądałam piwonię drzewiastą z każdej możliwej strony i pączków nie widzę, więc pewnie w tym roku się nie dowiem jaki ma kolor.

Jest też dobra wiadomość - Abraham ma dwa noski, może będzie żył. I powojnik Le Coultre coś tam pomału puszcza, może nie padł do końca :tan

We wtorek przyszły róże od Ćwika - oto one. Na zdjęciu jest sześć sztuk. Posadzone w środę.

Obrazek

W środę zaś przyszła ostatnia kwietniowa dostawa róż, tym razem z Floribundy. Tak się prezentowały:

Obrazek

Część posadziłam wczoraj, resztę dziś - skończyłam przed 21wszą. Jestem wykończona, ale bardzo zadowolona, że udało się je już posadzić i jutro - jeśli pogoda dopisze, bo widziałam, że deszcz zapowiadają - będę sadzić liatry. 300 sztuk mam do wysadzenia :roll:
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Jolu... nie pomyliłaś się ??? 300 sztuk liatrii... ??? ;:202
No... różyce jak się patrzy, ale nie widzę jakie kupiłaś... ;:224
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Gabi Ty u mnie a ja u Ciebie buszuję :D

Co do liatr... to aż poszłam do garażu sprawdzić :;230 czy aby się nie pomyliłam, ale jak byk 5 paczek po 60 sztuk czeka na wysadzenie :roll:
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18

Post »

jeśli nie posiadasz jeszcze powojnika włoskiego M-me Julia Correvon to jest on obowiązkową wręcz pozycją w kolekcji.
Emilię Plater mam - odrobinę ciemniejsza barwa kwiatów i mniej pofałdowane płatki kwiatów niż Błękitny Anioł, bardzo żywotna odmiana.
Tentel kupiłem, ale otrzymałem sadzonkę 2 kategorii, co nie powinno mieć miejsca, zwłaszcza, gdy promuje się znanego w Polsce producenta.Zakwitła w ubiegłym roku kilkoma kwiatami, na razie trudno cos o niej powiedzieć.
Z wielkokwiatowych byłabys zadowolona z odmiany Vino - ogromne kwiaty w ładnym kolorze.
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Gabriela pisze:
No... różyce jak się patrzy, ale nie widzę jakie kupiłaś... ;:224
Dopiero teraz doczytałam :;230 łatwiej chyba napisać, czego nie kupiłam :;230

Ale tak na serio, to z RĆ przyjechały:
Souvenir de Baden Baden
Madame Anisette
Rosengrafin Marie Henriette
Alexandra Princess de Luxembourg
Novalis
Larissa

A z F. takie piękności:
Glamis Castle
Boscobel
Lady Salisbury
Susan Williams- Ellis
St. Switchun
Geoff Hamilton
Paul Bocuse
Garden of Roses
Princess Anne
Schone Maid
Gartentraume
Gertrude Jekyll
Cream Abundance

Jurku nad Julią Correvon się zastanawiałam, ale jeśli piszesz, że to pozycja obowiązkowa to już dopisuję do listy.
Vino, o którym piszesz rzeczywiście ciekawy jest ;:108 Dzięki za cenne porady (jak zwykle zresztą) ;:196
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”