Ogród na wichrowym cz.10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród na wichrowym cz.10

Post »

PEPSI pisze:Widzę Monia, że sezon w pełni rozpoczęty. Pięknie posprzątane rabaty, ławeczki i leżaczki zapraszają do odpoczynku. Jakoś nie miałam potrzeby posiadania leżanki w ogrodzie, a od kilku tygodni sprawdzam oferty ;:224 Tylko, czy ja znajdę czas na leżenie w ogrodzie?
Ja również nie mam czasu na leżaki, ale w niedziele owszem, chętnie korzystam. Bywają też dni, że po ciężkim dniu w pracy chętnie korzystam z relaksu na leżaku lub z ławeczki :D

Filemon24 pisze:Bardzo uroczy kącik z ławeczką ;:167 Hiacyntów sarenki chyba też nie lubią ;:173
Anitko, na szczęście hiacynty zostały ;:215 W ubiegłym roku wyrzuciłam cześć nieładnych hiacyntów, które miały marne kwiaty. Zostawiłam tylko te stare, dobre odmiany, które co roku kwitną niezawodnie dając pokaz wielkich kwiatów. W tym roku jestem z nich zadowolona.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jolcia1212 pisze::wit
O matko Moniko, Twoja magnolia już zakwitła. Jaka piękna. Moje jeszcze śpią.
Ciekawa jestem co tam zakupiłaś z nowych roślinek. Ja dałam czadu jesienią, teraz czekam tylko na pergole od kowala. Miały być wczoraj, ale wyszło jak zwykle.
Jolu, to wczesne odmiany. Inne jeszcze w pąkach. Czekam właśnie na kwitnienie Aleksandriny :D
U Ciebie poczytałam - zaszalałas z zakupami roślin. Ja kupiłam w tym roku dużo irysów, parę odmian piwonii i liliowców. Róże skromnie - tylko 3szt. w Fl...dzie jak co roku :wink: Nie kupuje juz dużo róż, bo nie mam na to już miejsca.

Pashmina pisze:Monika, uśmiałam się z Twoich tulipanów i z siebie samej. Najpierw zastanawiałam się co to za odmiana tulipanów z takimi nieregularnymi płatkami a potem doczytałam o sarenkach. Gapcia ze mnie ;:306 Monia, robisz cudne zdjęcia i pracowita z Ciebie kobietka ;:196
;:196 ja też się pośmiałam z tego, co napisałaś :;230
Niestety w tym roku takie skromne u mnie tulipany ;:306
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonka1 pisze:
Pashmina pisze: pracowita z Ciebie kobietka ;:196
No i jak tu siąść koło takiej mróweczki na ławeczce? Toż to wstyd :oops: a ja tak lubię sobie posiedzieć. To już teraz wiem, dlaczego nie mam takiego ogrodu jak Ty. I Twoja magnolia już kwitnie. Jest piękna ;:oj Mojej niestety chyba wszystkie pąki kwiatowe zmarzły
Moje dwie magnolie w tym roku nie kwitną. Jedna to nawet nie wiem, czy żyje - przenoszone były latem, w czasie upałów i bardzo to źle zniosły. Jedna - Susan puszcza, ale same listki, a druga- Georg Henry Kern nadal sucha stoi. Kwitną tylko 3 magnolie - Wild Cat, Alba Lennei i niebawem pokaże kwiaty Aleksandrina.
A Tobie jaka ucierpiała?

pela11 pisze:Widzę że masz młode nasadzenia w sadzie .Ciekawa jestem jakie drzewa owocowe już posadziłas i czy będą tam tylko drzewa bo może znajdziesz też trochę miejsca na krzewy owocowe .Zeszyt załuż koniecznie , ułatwia życie i działa jak przypominajka .Ponadto mam w nim wszystkie ważne informacje o których należy pamiętać np.szczegółowe zestawienie róż z podziałem tych do cięcia i tych ,których nie muszę ciąć lub np.informacje o borówkach ,pielęgnacji ,zasilaniu ,odmianach które już mam a które jeszcze powinnam kupić .Jak wybieram się po rośliny ,to zeszyt zabieram ze sobą ,dzięki temu mogę na miejscu w sklepie sprawdzić czy np. roślina którą chcę kupić jest już u mnie w ogrodzie ,w jakiej ilości i w jakich odmianach .To bardzo ułatwia życie .Polecam ;:167
Mój sad ma już kilka lat, ale drzewka marnie rosną, bo sarenki je objadają, a korzenie nie mają się jak rozrastac, bo tam jest bardzo dużo kamieni aż do głębi.
Zeszyt będzie w tym roku. Juz zaczęłam robić wstępne spisy irysów. Uzbieral się niezły inwentarz ;:oj

misia pisze:Piękna magnolia Alba Lennei, drugi czy trzeci rok u Ciebie :?: Ognisko bardzo fajne :wit
Alba rośnie u mnie dwa lata, ale kupiona była już spora ;:333
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fabi 12 pisze:Nowa ławeczka :D ?
Mogę zapytać skąd masz cebulki hiacyntów , bardzo ładny kolor, taki lila-róż ;:oj
Oj, to stare odmiany, jeszcze ze starego ogrodu. Były zniszczone podczas pielenia rabat i częściowo przez gryzonie, słabo kwitły, ale juz odżyły i w tym roku pięknie kwitną.
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W takich warunkach bardzo dobrze sobie radzą wiśnie łutówki . One lubią gruzowiska ,nawet po budowie .Jedyne co im trzeba to po owocowaniu ciąć .Są wyjątkowo niewymagające , zdrowe . Bardzo polecam , sama je przetestowałam . ;:167
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

pela11 pisze:W takich warunkach bardzo dobrze sobie radzą wiśnie łutówki . One lubią gruzowiska ,nawet po budowie .Jedyne co im trzeba to po owocowaniu ciąć .Są wyjątkowo niewymagające , zdrowe . Bardzo polecam , sama je przetestowałam . ;:167
Cięcie gratis zapewniają sarenki ;:306
Dziękuję za poradę ;:196
Dzisiaj niestety połamały mi całą młoda magnolie Aleksandrinę. Miała tyle pięknych gałęzi pełnych paków ;:145
rikkuu
200p
200p
Od: 26 gru 2013, o 16:23

Post »

Monika, one chyba zbyt pewnie się u ciebie czują. Gdybym była na twoim miejscu wściekłabym się okropnie :evil: Uwielbiam przyrodę i zwierzęta, ale wszystko ma swoje granice. U mnie sprawę załatwia Szena, ale to owczarek, więc wszystkiego pilnuje i jestem jej za to wdzięczna. W zeszłym sezonie wyłapała kilka nornic. Mam nadzieję, że w tym sezonie reszta się utopiła. Jeśli nie, to wypróbuję twój sposób :wit
Ula
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj. Kurczę - magnolię ?? No wiesz, jak one mogły ;:145 . Bardzo mi przykro ;:168 . Przyznam szczerze, że ja tego bym już nie wytrzymała. Sarenki ,sarenkami ale to Twój ogród, Twój czas, pieniądze ....
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Lubię sarny. Ale nie zazdroszczę Ci że masz je w ogrodzie. Nie zdzierżyłabym takich szkód i obawiam się, że przestałabym je lubić.
Szkoda tej magnolii.
Awatar użytkownika
Violka33
200p
200p
Od: 18 lut 2013, o 20:31

Post »

Oj sarenki cudne bo cudne ale rozpanoszyły się za bardzo u Ciebie i traktują Twój ogród jak stołówkę :twisted: .Szkoda pracy i pieniędzy oj.Monia może warto ogrodzić na razie siatką leśną jeśli w najbliższym czasie nie przewidujecie innego ogrodzenia.
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Chyba jednak powinniście przede wszystkim się ogrodzić. Mimo kosztów, w tej chwili to chyba jedyne wyjście. Tych szkód jest już zbyt wiele. Sarny zbytnio się rozpanoszyły na nie swoim terenie. Przychodzą po łatwe do zdobycia i smaczne jedzonko. Bardzo szkoda magnolii, tak na nie czekałaś
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Monika, najbardziej zachwyciły mnie twoje brateczkowe siewki ;:167 Wyglądają jak namalowane akwarelami ;:oj
Piszesz, że będziecie podnosić trawnik po ławeczką? Nie łatwiej byłoby ściągnąć kawałek darni i wkopać te płyty, chyba że podniesienie trawnika będzie miało jakieś większe plusy, czy może chodzi o ogólne wyrównanie terenu.
Napuszczasz olejem meble ogrodowe? Dobrze zrozumiałam? ;:218
Awatar użytkownika
jolcia1212
500p
500p
Od: 8 gru 2009, o 21:45

Post »

No nie...naprawdę chyba bym je udusiła... ;:223 mimo całej sympatii dla tych stworzonek. Mogłyby poszukać jedzonka za płotem.
Dobrze że masz całe mnóstwo pięknych roslin, jest się czym pocieszyć ;:196
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Moni a może póki co ogrodzenie z siatki, takie budowlane i dopiero potem po odcinku ogrodzenia właściwego? Rozumiem, że na tylu metrach koszty będą ogromne. jednak pomyśl ile strat teraz ponosisz. Ja rozumiem Twą miłość do obcowania z naturą, możność podziwiania tych zwierząt z dość bliska ale jednak jakie nakłady finansowe ponosisz na rośliny ich właściwe utrzymanie i czasu na pielęgnację..? Nie lepiej jednak podziwiać sarenki zza płotu? :oops:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit :wit :wit ;:4
Ula, Ewelinko, Iwonko, Aniu, Violu, Madziu, Jolu, Sabinko
Dziękuję Wam za odwiedziny i słowa pocieszenia. Niestety nie wygląda to dobrze, bo kilkuletnie pędy, które z mozołem magnolia budowała zostały połamane. Dzisiaj kolejna gałąź
Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”