Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Soniu, mamy prawie takie same ptaki, tylko u nie nie ma wróbli. Za to przyleciał już rudzik. Czekam jeszcze na kopciuszka i pleszkę.
Moje ostnice chyba padły ;:145
slimak900
200p
200p
Od: 27 lut 2013, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne Twoje tulipany ;:138 uwielbiam je i co roku dosadzam ale muszę na jesieni kupić takie co wczesniej kwitną :tan a Twoje czosnki już takie ładne ja swoje podglądałam to same liście mają paków jeszcze nie widzę ;:185
Awatar użytkownika
fiskomp
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 wrz 2010, o 21:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

slimak900 pisze: a Twoje czosnki już takie ładne
A moje już mają przyżóknięte końcówki. Tulipany śliczne u mnie wyłacznie w donicach zadołowane, bo norniki szaleją na całego....
Jak nazywa się ta odmiana z kolorowym brzegiem liścia?
Zieloni podopieczni u Fiskomp'a
Pozdrawiam - Baśka :)
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Soniu byłam.Pooglądałam .Twoją wiosnę.Tulipanki,sasanki,szafirki ;:215
U mnie po deszczu zrobiło się zimno i wszystko stanęło. A to co kwitło to skuliło się z zimna. ;:222

Dziewczyny ja sasanki wysiewam do doniczek zaraz po zbiorze. Wschodzą bardzo ładnie. Nasiona muszą być świeże i a te ze sklepu już nie są.Dlatego nie wschodzą. Czasami też się same wysiewają. Sasanki też nie lubią przesadzania , bo mają palowy korzeń Mogą zaginąć.Tak ,że trzeba je posadzić już docelowo. Życzę powodzenia w ich siewie. Z resztą Sonia Wam podpowie jak je wysiewała ;:108 .
Jak chcecie to nasion będzie sporo. :wit
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Ja to się chętnie piszę na nasiona sasanek, jakby co to pamiętajcie o mnie... ;:196
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Martuś sasanki od trzech dni śpią, pada i wyjątkowo zimno. :shock: Moje szafirki przesadzone na skarpę jesienią, jeszcze mają miejsce na rozmnażanie. Rosną na nowej różance.

Obrazek

Jolu ja mam coś z kota. :;230 Kocham ciepło i stale chodzę swoimi ścieżkami. ;:108 Praktykuję też na ogrzewaniu podłogowym, nasiona mają bardziej wyrównaną temperaturę. Jak posieję i przykryję folią, to nie podlewam, aż wzejdą, a młode siewki przeważnie dwa razy w tygodniu. Posiałam mix traw, teraz będę eksperymentować, bo rozpoznać, co jest czym, nie umiem. ;:14

Obrazek

Ewelinko sasanki siałam do doniczki, zaraz po zbiorze nasion, w lipcu. We wrześniu już sadziłam do gruntu. Te na zdjęciu są z 2014 roku. Ubiegłoroczne zakwitną w przyszłym. Tulipany czekają na słońce. Moje bergenie rosną w cieniu i słońcu, wszędzie wyglądają równie mało atrakcyjnie. ;:222

Obrazek

Marlenko Karol już ma prawie dwa miesiące i jest słodki. ;:167 Kwitnie niewiele tulipanów, ale wszystkie zapączkowane, tylko słońca brakuje. ;:174 Dudka złapałam na pobliskiej budowie, ale był za daleko, żeby zrobić ostre zdjęcie moim aparatem.

Obrazek

Lucynko dłużej się pocieszymy tulipanami, najpierw u mnie, a jak przekwitną, będę zaglądać do ciebie. ;:215

Obrazek

Olu sasanki z ubiegłego roku, to moim aparatem trudno sfotografować. ;:306 Kwitną z poprzedniego roku. Udało mi się nawet je opielić, ale od trzech dni pada i zimno, więc nie pokazują kwiatów. ;:222 Kocimiętce, terminatorce zimno nie straszne.

Obrazek

Aniu zimno zahamowało wegetację, słońca brak, szaro buro, nie lubię takiej pogody. ;:222 Trawy ruszyły, :tan pierwsza turzyca palmowa.

Obrazek

Anitko ogród już tworzysz piękny, a skończony nie będzie nigdy. Ja taką filozofię wyznaję. :wink: Cebulki tulipanów kupiłam w grudniu w sklepie internetowym. Nazwa na pw. Dla ciebie bratki, które ususzyłam, ale ożyły.

Obrazek

Małgosiu nasiona sasanek szybko tracą zdolność kiełkowania, ze sklepowych trudno doczekać się siewek. Podeślę ci, jeśli chcesz mieć takie zwykłe jak ja. Odmianowe raczej tylko ze szkółki. ;:108

Obrazek

Aniu ASK_anulla moje róże wszystkie z liśćmi, najbardziej zaawansowana Alba Rose Meiflopan. Posadzona ubiegłego roku jako ucięty szpadlem, kawałek korzenia z jednym pędem. Przycięłam ją teraz nisko. O sasankach napisałam powyżej. :)

Obrazek
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu, piękny ten różowy tulipan :D
Moje jeszcze wszystkie w pąkach.
Awatar użytkownika
andzia458
500p
500p
Od: 19 sty 2014, o 18:20

Post »

Soniu, ja w tym roku będę ryzykowała z kupnymi nasionami sasanek. Kupiłam je jeszcze w styczniu i zobaczymy, czy mi coś urośnie ;:224
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie :)
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 15:01

Post »

Ach jak pięknie Soniu kolorowo..tulipany tak już mocno Ci kwitną..moje dopiero pąki mają :( sasanki jestem pełna podziwu ja jakoś siewek się doczekać nie umie.. ;:222 bergenie i moje takie kapryśne..czasem mam ochotę je wywalić..fajna ta skarpa się szykuje będzie pęknie jak róże zakwitną. ;:138 ..szybko czas leci czytałam że Karolek już dwa miesiące ma..ja teraz czekam na Maksa...ma w maju na parę dni przylecieć..już się zanim stęskniłam..nadrabiam z Robercikiem ;:7 U mnie tez zimnica się zrobiła i deszczu dużo,czekam na pogodne niebo aby znowu wpaść w wir prac ogrodowych..
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Podzieliłam, bo zawsze uśmieszków mi braknie. :)

Aneczko jak bym chciała pokazywać kolorowy ogród, a dziś osiem stopni. ;:202 Im mniej się przejmuję roślinami, tym lepiej rosną. ;:306 Orlikom tylko kilka dni ciepła wystarczy i zakwitną. Tylko, że prognozy na ten tydzień przewidują u nas 6-9 stopni.

Obrazek

Zuza zimno odesłałaś do mnie. :wink: Jak zaczniesz ciąć w nietypowy kształt, to niestety potem trzeba go utrzymać. Chyba, że zlecisz firmie i co roku będą przycinać. ;:131 Czekam na kwiaty tej kępy.

Obrazek

Aniu Annes 77 donice z tulipanami powędrują na schody, gdy się mocniej rozwiną, bo to północna strona. Zapraszam, posiedzimy na schodach. :D Werbena patagońska w tym roku wyjątkowo wcześnie pokazuje się w gruncie, niestety jeszcze mikro.

Obrazek

Marysiu zamawiałam Whirlwind i pod taką nazwą dostałam. Dopiero ty mnie zmotywowałaś do sprawdzenia. ;:180 Może pomylili i inna będzie tą właściwą, bo zamawiałam sześć sztuk. Żeby nie było ci smutno, to pokażę, jak moje gryzonie zjadły siatkę i 14 tulipanów, jeden zostawiły, żeby pokazać, jak są wspaniałomyślne. ;:223

Obrazek

Aniu ptaków koło mnie pełno, nawet bocian szykuje gniazdo dla swej pani. Nie mam jednak dobrego aparatu, żeby z daleka robić zdjęcia. Ostnicami się nie martw, u mnie parę się znajdzie. Werbena od ciebie, ;:196 jedna czwarta popikowanej. :)

Obrazek

slimak900 tulipany widzę z okien, a takie kwiaty lubię najbardziej. ;:215 U mnie kwitną wcześniej posadzone na nasłonecznionej skarpie, niezależnie od odmiany. Wszystkie czosnki, których nie wykopywałam jesienią mają pąki.

Obrazek

Basiu czerwony tulipan to Praestans Unicum, kwitnie bardzo wcześnie, jest niziutki, 20-25 cm. Jeden z czosnków już paskudny, czekam, żeby rozplenice zakryły te liście. Może trochę je podetnę, jak przestanie padać. ;:218

Obrazek

Alu dzięki za instrukcje. ;:196 Nasiona sasanek od ciebie i Sabinki wzeszły latem w takiej ilości, że nie miałam komu wcisnąć. Dziś wyszłam zrobić parę zdjęć, ale szybko uciekłam do domu. Zimno i kwiaty stulone. ;:174 Różankę pod oknem udało mi się trochę posprzątać.

Obrazek

Olu wpisałam na listę. :) Pinki Vinki ukorzeniana sposobem Ewy mewy żyje, jeszcze w donicy, bo miejscówka nie zaklepana. ;:306

Obrazek

Aga to Angelique, ale potrzebuje słońca, żeby się rozwinąć, a u mnie zimno i pada. Pierwsze babcine narcyzy zakwitły. ;:215

Obrazek

Andziu eksperymenty z nasionami niewiele kosztują. :) Ja ciągle coś niekonwencjonalnego robię w ogrodzie i nie przejmuję się niepowodzeniami. Czasem można uzyskać ciekawe rezultaty. Pokazałam powyżej ukorzenioną hortensję bukietową, mam nadzieję, że w gruncie sobie poradzi, choć odcięłam ją od rośliny matecznej za wcześnie. Moje niektóre sasanki tak dziś wyglądają. ;:173

Obrazek

Reniu miło mieć podobne radości. ;:168 Prognozy się posypały i zimno nas nie cieszy, ale deszcz u mnie już był potrzebny, bo sucho. Jak przesadzałam byliny, to lałam wodę do dołków. Jeszcze taka kępa tulipanów się nastraja.

Obrazek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Soniu. Widzę, że u Ciebie też dzisiaj był dudek ;:oj . Ja niestety też nie mogłam zrobić ostrego zdjęcia ale dobre i takie ;:138 . Spróbuję wysiać sasanki , może coś z tego będzie. Jakie Ty masz spore kępy tulipanów i te szafirki na skarpie genialne ;:215 . Hortensje też rozmnażania w zeszłym roku ale z patyczkow i mam kilka maluchów ;:224. Szkoda , że pogoda na ten tydzień jest taka nieciekawa ;:222 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Soniu taką siatką to tylko zachęciłaś nornice do stołówki bo miały wszystko jak na dłoni ! Był czas ,że mi przegryzały grubą kratkę w koszyczkach bez problemowo. Taka siatka powinna być drobna ale metalowa ;:108
Jak wyciągałam swoje donice/ takie po chryzantemach/ wyjedzone przez dziki to na dnie dołków były korytarze po nornicach ale żadna nie była uszkodzona.Najlepsze są donice takie z dziurkami a nie z siatką w dnie . U mnie zdają egzamin ale teraz wtryniły się inne stwory...Nornicowych dziur prawie nie mam znalazłam 2-3 ...jakoś jakby odpuściły po trzech latach intensywnego żerowania i szkód.Ale nie chwalę dnia przed zachodem słońca... :D

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
juni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 wrz 2009, o 10:43

Post »

Dwa ciepłe dni i wszyscy ruszyli, a potem nagle zimno. Kwiecień -plecień.
Niby postanowiłam, że tej wiosny żadnego narzekania nie będzie.
Cebulki zjedzone - trudno, pieris obmarzł-urośnie itd...
Będę oglądać u ciebie. :wit
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

Tym ostatnim zdjęciem to przesadziłaś ;:306 takie cuda pokazywać ;:oj Wiadomo, że zawsze coś można zrobić lepiej coś udoskonalić i w zasadzie tworzyć ogród w nieskończoność, ale mi chodzi chociaż o osiągnięcie efektu w połowie mnie zadowalającego :? a póki co to tylko tyram w ogrodzie a efekty średnie..... w dodatku teraz się nabawiłam kontuzji ręki masakra jakaś tak boli że spać nie mogę :(
Soniu, moja ekspertko od traw, kiedy ruszają turzyce amazing mist i frosted curls, tak patrzę na nie i jakoś mam wrażenie, że padły tak samo zresztą jest z rozplenicą.....
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Soniu, ależ ja nie zbieram odmianowych, te zwykłe są najpiękniejsze. A mam sasankę, nawet kwitnie więc może bym zebrała nasionka sama? A swoją drogą, po co w takim razie sprzedają nasionka ? To będzie , a raczej jest moja trzecia torebeczka z nasionkami sasanek.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”