Winorośle i winogrona Dolnoslonzoka - część 1
- Dolnoslonzok
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Re: Winorośle i winogrona Dolnoslonzoka
Wczoraj wykonałem cięcie na sztobry i formujące. Pąki winorośli są już u niektórych krzewów w fazie wełnistej. Zdjęcia wkrótce, ponieważ jest mały problem z ich wgraniem.
- Dolnoslonzok
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
- Dolnoslonzok
- Dolnoslonzok
A w ogrodzie w Kościerzycach krzewy budzą się do życia, przechodząc w fazę wełnistego pąka. Chardonnay ( trzyletnia sadzonka pochodząca od sześcioletniego krzewu ) wypuściła już czerwone liście ( podobnie jak Riesling w Oldrzyszowicach ). Lokalne bleuery i weissery mają najbardziej zaawansowany rozwój pąków :

Tauberschwarz ( przedwojenny ze Starego Kisielina ) i Cab. Sauv. ( trzyletnia sadzonka ) prowadzone na głowę wirtemberską również przechodzą w fazę poprzedzającą otwieranie się pąków :

Wiosna :

Tauberschwarz ( przedwojenny ze Starego Kisielina ) i Cab. Sauv. ( trzyletnia sadzonka ) prowadzone na głowę wirtemberską również przechodzą w fazę poprzedzającą otwieranie się pąków :

Wiosna :

- Dolnoslonzok
A tu, wykopane sadzonki robinii akacjowych , które posadzę w Oldrzyszowicach, gdzie mam już w ogrodzie jedną akacje. Drzewa te traktowane są u nas jako "chwasty" i wycinane, gdy rosną np. w pobliżu rowów melioracyjnych. Teraz w beczce z wodą czekają na posadzenie wraz z przedwojenną węgierką, której sześć sztuk mam w ogrodzie w Kościerzycach. Robinie posłużą jako ozdoba i materiał na kołki do winorośli

- Dolnoslonzok
Winorośle budzą się do życia. Jednym, jak u Rieslinga zaczynają nabrzmiewać pąki, inne jak Weissburgunder już przechodzą z fazy pąka wełnistego, a najszybciej startują lokalne weissery ( domniemane Chrupki ) i blauery :

.
Veltliner i Tauberschwarz również nie zostają w tyle :

W Oldrzyszowicach stara biała odmiana również otwiera już pąki :

Veltliner i Tauberschwarz również nie zostają w tyle :

W Oldrzyszowicach stara biała odmiana również otwiera już pąki :

- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Czy nie masz za dużo zielska koło krzaczków?
Jeśli byłby przygruntowy przymrozek, może być kiepsko.
Rośliny zatrzymują chłód.
Jeśli byłby przygruntowy przymrozek, może być kiepsko.
Rośliny zatrzymują chłód.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- Dolnoslonzok
Tak, właśnie przymierzam się do ścięcia tych zarośli i chwastów. W domku narzędziowym ustawiłem przesadzone do doniczek sadzonki, m.in. 30 własnych Chardonnay ( potrzebuję jedynie jedną, ponieważ w Kościerzycach rosną już dwie - z 2010 r i 2014 r., zatem robię już zapisy na nie, a ponadto Chasselas Napoleon, Chasselas Musque, Musque d'Saumur, czyli Musque d'Eisenstadt, no i lokalny blauer, oraz zielona z Lasok, Gelber Muskateller, Heunisch Weiss. W garażu natomiast ukorzeniają się w ukorzeniarce Riesling, Elbling, Weissburgunder i Silvaner jako materiał do winnicy przerobowej, jednak u nich dopiero powoli otwierają się pąki. Rezerwa, czyli ukorzeniane w doniczkach z ziemią sztobry Riesling i Weissburgunder startują w piwnicy. Nie mogę doczekać się pełni sezonu.

Tu, najmniejsza sadzonka Chardonnay posadzona wczoraj jako eksperyment. Drugie zdjęcie to dzisiejszy poranek.

Tu, najmniejsza sadzonka Chardonnay posadzona wczoraj jako eksperyment. Drugie zdjęcie to dzisiejszy poranek.

- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Zacieniłabym tą sadzonkę. Bardzo dobrze zdaje egzamin wbicie kilku gałązek, choćby brzozowych.
Oczywiście jakby miał być przymrozek to chyba tylko karton od góry.
Oczywiście jakby miał być przymrozek to chyba tylko karton od góry.
- Dolnoslonzok
Chciałbym sprawdzić, jak sobie poradzi w naturze bez mojej pomocy, stąd nie planuję żadnych zabiegów.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
Wiesz, miałam na myśli ochronę posadzonej młodziutkiej sadzonki.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 lut 2015, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W środę 13 kwietnia br. w sali kolumnowej Sejmu RP w Warszawie rozpoczęła swą działalność Polska Federacja Producentów Wina.
Spotkanie zainaugurował minister rolnictwa Krzysztof Jurgiel, który jednak zaraz musiał udać się na obrady Senatu. W dalszej części uczestniczył wiceminister rolnictwa Ryszard Zarudzki, który odpowiadał na pytania przedstawicieli środowiska winiarskiego. Na jego ręce Rafał Stec (lider PFPW) w imieniu Federacji Winiarzy złożył petycję z 5 głównymi postulatami, które są zamieszczone tutaj: http://pfpw.pl/postulaty-polskich-winiarzy/
Uczestnikami spotkania byli m.in.: prof. Małgorzata Korbin (dyrektor Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach), Monika Bielka-Vescovi (prezes Stowarzyszenia Kobiety i Wino), poseł Barbara Bubula (felietonistka Radia Maryja), prof. Wojciech Włodarczyk (b. szef URM w rządzie Olszewskiego), prof. Karol Myśliwiec (znany archeolog), poseł Michał Wojtkiewicz, poseł Bogdan Rzońca, Marek Nowicki (lider winiarzy podkarpackich), Jan Kula (prezes Małopolskiego Stowarzyszenia Winiarzy), Wiktor Szpak (znany winiarz z okolic Jasła), Mariusz Chryk (znany winiarz z okolic Zakliczyna) i inni.
Jeszcze przed oficjalnym rozpoczęciem konferencji w kuluarach pojawił się Paweł Kukiz. Znany muzyk i polityk a zarazem właściciel winnicy prowadził rozmowy z zaprzyjaźnionymi winiarzami.
W spotkaniu nie uczestniczyli jednak członkowie elitarnego Polskiego Instytutu Winorośli i Wina w Krakowie (na czele z Romanem Myśliwcem) oraz winiarze lubuscy.
Dyrektor Instytutu Ogrodnictwa prof. Małgorzata Korbin w swoim wystąpieniu zadeklarowała chęć współpracy z nową Federacją, która jest pierwszą ogólnopolską organizacją winiarzy. Winiarze zabierający potem głos w dyskusji zarysowali też nieśmiałe postulaty pod adresem Instytutu Ogrodnictwa: pomoc w walce z wirusami i patogenami oraz prace nad nowymi klonami i odmianami winorośli.
Jednym z najciekawszych było wystąpienie prof. Wojciecha Włodarczyka, lidera winiarzy z okolic Kazimierza Dolnego, który wspomniał o winiarzach posiadających małe kilku i kilkunastoarowe winniczki (takie osoby są też w jego stowarzyszeniu). Postulował, aby rządzący uwzględnili specyfikę tych małych winiarni. Mówił o walorach wina, które powstaje w takim małym gospodarstwie. Jest ono często produktem znakomitym, które nie ma nic wspólnego z winami "przemysłowymi". Prof. Włodarczyk postulował ograniczenie kontroli takich winiarni do minimum. Stwierdził, że powinna powstać tylko jedna instytucja uprawniona do kontroli winiarni. Ustawa "trzeźwościowa" z czasów stanu wojennego jest szkodliwa. Polityka akcyzowa też jest błędna, bo podwyższa się ten podatek od win a obniża od piwa. Istnieją też bariery prawne związane ze sprzedażą win krajowych w lokalach gastronomicznych i na festynach winiarskich (takich jak np. w zamku w Janowcu).
W trakcie debaty jej uczestnicy wyrażali nadzieję, że obowiązujące dziś prawo winiarskie zostanie udoskonalone z korzyścią dla całego środowiska producentów win gronowych.
Po zakończeniu części oficjalnej w restauracji domu poselskiego odbyła się degustacja polskich win gronowych. Uczestniczyło w niej liczne grono posłów i senatorów ( m.in. Anna Maria Anders, Mieczysław Golba). Swoje wyroby zaprezentowali: Wiktor Szpak (winnica "Jasiel" w Jareniówce), Marek Górski (winnica "Krokoszówka Górska" w Smardzowicach), Barbara i Marcin Płochoccy (winnica w Darominie), Sylwia i Mateusz Paciura (winnica "Nad Jarem" w Złotej k. Sandomierza) i kilka innych winiarni.
Tutaj jest relacja napisana przez dziennikarza z ul. Czerskiej: http://NAZWA-przez-oprogramowanie-wykluczona/1,91446,19914829,pol ... rects=true
A tu merytoryczne refleksje prawnika Radosława Fronia, które warto przeczytać: http://paragrafwkieliszku.pl/
Dostępna jest też relacja z tej konferencji na oficjalnej stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi: http://www.minrol.gov.pl/Ministerstwo/B ... entow-Wina
Spotkanie zainaugurował minister rolnictwa Krzysztof Jurgiel, który jednak zaraz musiał udać się na obrady Senatu. W dalszej części uczestniczył wiceminister rolnictwa Ryszard Zarudzki, który odpowiadał na pytania przedstawicieli środowiska winiarskiego. Na jego ręce Rafał Stec (lider PFPW) w imieniu Federacji Winiarzy złożył petycję z 5 głównymi postulatami, które są zamieszczone tutaj: http://pfpw.pl/postulaty-polskich-winiarzy/
Uczestnikami spotkania byli m.in.: prof. Małgorzata Korbin (dyrektor Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach), Monika Bielka-Vescovi (prezes Stowarzyszenia Kobiety i Wino), poseł Barbara Bubula (felietonistka Radia Maryja), prof. Wojciech Włodarczyk (b. szef URM w rządzie Olszewskiego), prof. Karol Myśliwiec (znany archeolog), poseł Michał Wojtkiewicz, poseł Bogdan Rzońca, Marek Nowicki (lider winiarzy podkarpackich), Jan Kula (prezes Małopolskiego Stowarzyszenia Winiarzy), Wiktor Szpak (znany winiarz z okolic Jasła), Mariusz Chryk (znany winiarz z okolic Zakliczyna) i inni.
Jeszcze przed oficjalnym rozpoczęciem konferencji w kuluarach pojawił się Paweł Kukiz. Znany muzyk i polityk a zarazem właściciel winnicy prowadził rozmowy z zaprzyjaźnionymi winiarzami.
W spotkaniu nie uczestniczyli jednak członkowie elitarnego Polskiego Instytutu Winorośli i Wina w Krakowie (na czele z Romanem Myśliwcem) oraz winiarze lubuscy.
Dyrektor Instytutu Ogrodnictwa prof. Małgorzata Korbin w swoim wystąpieniu zadeklarowała chęć współpracy z nową Federacją, która jest pierwszą ogólnopolską organizacją winiarzy. Winiarze zabierający potem głos w dyskusji zarysowali też nieśmiałe postulaty pod adresem Instytutu Ogrodnictwa: pomoc w walce z wirusami i patogenami oraz prace nad nowymi klonami i odmianami winorośli.
Jednym z najciekawszych było wystąpienie prof. Wojciecha Włodarczyka, lidera winiarzy z okolic Kazimierza Dolnego, który wspomniał o winiarzach posiadających małe kilku i kilkunastoarowe winniczki (takie osoby są też w jego stowarzyszeniu). Postulował, aby rządzący uwzględnili specyfikę tych małych winiarni. Mówił o walorach wina, które powstaje w takim małym gospodarstwie. Jest ono często produktem znakomitym, które nie ma nic wspólnego z winami "przemysłowymi". Prof. Włodarczyk postulował ograniczenie kontroli takich winiarni do minimum. Stwierdził, że powinna powstać tylko jedna instytucja uprawniona do kontroli winiarni. Ustawa "trzeźwościowa" z czasów stanu wojennego jest szkodliwa. Polityka akcyzowa też jest błędna, bo podwyższa się ten podatek od win a obniża od piwa. Istnieją też bariery prawne związane ze sprzedażą win krajowych w lokalach gastronomicznych i na festynach winiarskich (takich jak np. w zamku w Janowcu).
W trakcie debaty jej uczestnicy wyrażali nadzieję, że obowiązujące dziś prawo winiarskie zostanie udoskonalone z korzyścią dla całego środowiska producentów win gronowych.
Po zakończeniu części oficjalnej w restauracji domu poselskiego odbyła się degustacja polskich win gronowych. Uczestniczyło w niej liczne grono posłów i senatorów ( m.in. Anna Maria Anders, Mieczysław Golba). Swoje wyroby zaprezentowali: Wiktor Szpak (winnica "Jasiel" w Jareniówce), Marek Górski (winnica "Krokoszówka Górska" w Smardzowicach), Barbara i Marcin Płochoccy (winnica w Darominie), Sylwia i Mateusz Paciura (winnica "Nad Jarem" w Złotej k. Sandomierza) i kilka innych winiarni.
Tutaj jest relacja napisana przez dziennikarza z ul. Czerskiej: http://NAZWA-przez-oprogramowanie-wykluczona/1,91446,19914829,pol ... rects=true
A tu merytoryczne refleksje prawnika Radosława Fronia, które warto przeczytać: http://paragrafwkieliszku.pl/
Dostępna jest też relacja z tej konferencji na oficjalnej stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi: http://www.minrol.gov.pl/Ministerstwo/B ... entow-Wina
-
- 200p
- Od: 26 mar 2015, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Panie Dolnoslonzok, jak się nazywa to coś czym mierzyłeś poziom cukru w jagodach winorośli co jest na poprzednich stronach. Jak się to nazywa i ewentualnie gdzie to można dostać
- Dolnoslonzok
I właśnie o niej pisałem. Testuję jej wytrzymałość. Mam jeszcze 19 sadzonek tej odmiany, czyli Chardonnay, a dla siebie potrzebuję jedynie jedną, by dosadzić do dwóch już posiadanych.jokaer pisze:Wiesz, miałam na myśli ochronę posadzonej młodziutkiej sadzonki.
węglowy, ten przyrząd to refraktrometr, dostępny w internecie w sklepach z wyposażeniem winiarskim.
To, co opisał Grzegorz, jest - miejmy nadzieję - dobrym prognostykiem dla małych winiarzy. P. Kukiz, posiadając w naszym Łosiowie winnicę, widać nadal zainteresowany winiarstwem. Polskie przepisy powinny pozwolić małym winiarzom sprzedawać ich wyroby, by enoturystyka kwitła jak w ościennych krajach : Czechach, Austrii, czy Niemczech. Jest to nadal niewykorzystany potencjał. Oby tylko nie podrzucono tu kłody pod nogi, uderzając solidnym podatkiem, widząc w podatku od drobnych winiarzy kolejny przychód dla państwa, wszak szukają oszczędności na swoje plany.
PS
Wczoraj zauważyłem w ogrodzie, że u ubiegłorocznych sadzonek Elbling i Silvaner, które dają początek mojej przerobowej winnicy w Oldrzyszowicach, pojawiły się otwarte pąki, wypuszczają zielone. Ubiegłoroczne Rieslingi mają już małe liście. Podobnie startuje też ubiegłoroczne ( domniemane ) Wczesne Lipskie i ( domniemany ) Oberlin Noir.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
To powiem Ci, że nie bardzo to rozumiem.I właśnie o niej pisałem. Testuję jej wytrzymałość. Mam jeszcze 19 sadzonek tej odmiany, czyli Chardonnay, a dla siebie potrzebuję jedynie jedną, by dosadzić do dwóch już posiadanych.
Roślina zielna jaką w tym momencie jest sadzonka, jak może być wytrzymała na przymrozek?