Biotit- Ostre Papryki, dżdżownice i zioła z Domowej Fabryki

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Biotit- Ostre Papryki, dżdżownice i zioła z Domowej Fabryki

Post »

Ale z Nano czy bez :D
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bez Nano, z temperaturą 27 st. Pierwsze kiełki poszły do ziemi już w poniedziałek.
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Kontakt:

Post »

Biotit :arrow: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p5517067

Piotrze nie zgadzam się z Tobą absolutnie, że jest to "ostatni dzwonek" :!: :!: :!: ;:202 Skorzonera wysiewamy na przełomie kwietnia i maja. Wcześniejszy siew nie jest wskazany, ponieważ siewki są wrażliwe na zimno, a wiosenne przymrozki mogą powodować silne, przedwczesne wybijanie roślin w pędy kwiatostanowe :!: może to także prowadzić do rozwidlania się korzeni, a chyba nie o to chodzi w uprawie skorzonery, zależy nam na pięknych i dorodnych korzeniach. Istnieje też możliwość wysiewu skorzonery w sierpniu, wówczas zbiór przeprowadza się jesienią następnego roku - taki siew można stosować tylko na glebach lekkich, ale ja nie polecam tego terminu ze względu na to, że rośliny mogą szybko przechodzić jaryzację i wybijać w pędy kwiatostanowe. Tak że wstrzymaj się z siewem przynajmniej do końca kwietnia. Co do odmian polecam holenderską odmianę Lange Jan, nie wiem tylko czy jest dostępna u nas. Tworzy ona korzenie bardzo długie, średniej grubości, tępo zakończone. U mnie ta odmiana najlepiej się sprawowała. Nie wysiewam już od jakiegoś czasu tego warzywa ze względu na brak miejsca, ale wszystkim polecam uprawę. Co do skorzonery jeszcze, jest możliwość jedzenia liści, które w sierpniu nakrywa się czarną włókniną w celu bielenia, polecam są bardzo smaczne na jarzynę i zawierają też cenne witaminy i mikroelementy.

P.S. Co to za książka? Jakiego autora? Sprawdź, bo być może jest to książka tłumaczona zagranicznego autora, który pisze o siewie w warunkach innego klimatu na przykład USA itd., co do naszych warunków ma się nijak.

Pozdrawiam
lucioperca
100p
100p
Od: 2 kwie 2015, o 23:21

Post »

Przecież nic się nie stanie, jak rozłupiesz granulkę na połowę. To nie jest jakiś żywy organizm. Pomidory wysiane do wielodoniczek w niedziele bez kiełkowania już wczoraj wieczorem wyszły z ziemi, wiec chyba działa. Zazwyczaj zajmuje im ok. tygodnia. Zaryzykuję jednak z paprykami. Nie powinno być problemu z zapewnieniem im tych warunków. Jak zrobić roztwór z rumianku? Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam Rafal
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

W dobrych warunkach to raczej normalny termin wschodów bez czarów.
lucioperca
100p
100p

Post »

Pomidormen, uważasz że stosowanie Nano-gro jest bez sensu. Czy miałeś jakieś porównanie?
Pozdrawiam Rafal
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

A Ty masz porównanie? Wysiałeś te same odmiany "bez namaczania"?
lucioperca
100p
100p

Post »

Kalo, dzisiaj wysiewam pomidory, na których będę prowadził obserwacje wzrostu ze stymulatorem i bez. Za dwa tygodnie zobaczę jak (magia) działa. Zamieszczę zdjęcia poglądowe.
Pozdrawiam Rafal
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

MORANGO pisze:Biotit :arrow: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p5517067
Piotrze nie zgadzam się z Tobą absolutnie, że jest to "ostatni dzwonek"
Kasiu, książka nie jest zza wielkiej wody, okładkę pokazałem wcześniej , Przemek również: ma młodsze wydanie, ale jest to b.dobra książka jak uprawiać warzywa w ogródku. Ty jej nie znasz ;:oj Minusem jest "O" o ostrych paprykach. Co do skorzonery się z Tobą nie zgodzę, siałem ją po raz pierwszy w pierwszych dniach maja na Mazurach i korzenie wyszły kiepskie, podobnie było u mnie na działce, może Ty w Szczecinie masz super warunki pogodowe i dajesz radę.
Ja generalnie proponuję za autorem książki sianie od końca lutego do początków kwietnia. :D
lucioperca pisze:Przecież nic się nie stanie, jak rozłupiesz granulkę na połowę. To nie jest jakiś żywy organizm. Pomidory wysiane do wielodoniczek w niedziele bez kiełkowania już wczoraj wieczorem wyszły z ziemi, wiec chyba działa. Zazwyczaj zajmuje im ok. tygodnia. Zaryzykuję jednak z paprykami. Nie powinno być problemu z zapewnieniem im tych warunków. Jak zrobić roztwór z rumianku? Dzięki za pomoc.
O to chodzi, że problem może być i dlatego za głosem producenta piszę, że nie powinno się rozdzielać granulki na części, dlaczego? Raz może wyjść, a innym nie. Wg mnie cena 1 granulki nie jest wysoka, a 1 l roztworu spokojnie zabezpieczy inne rośliny. A że Nano Gro działa przekonałem się nie raz, inni również, więc dyskusje w tej materii w moim wątku są zbędne.

Jeśli chodzi o rumianek, to powinien być roztwór 0,1%, czyli 1 g w 1 l wody. Ja mam b,dokładną wagę i 0,25 g zalewam 250 ml wrzątku i przykrywam. Po ostudzeniu i przecedzeniu zalewam nasionka na 12 h, potem płuczę w wodzie, zalewam Nano Gro na kilkanaście sekund i pęsetą przekładam do ziemi.

A tak wyglądała moja "10 gigantów", 2 dzień mieszkają na balkonie, reszta wygrzewa się w growboxie:

Obrazek

Obrazek
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Kontakt:

Post »

Jeśli korzystałeś z tej książki "600 rad z warzywnictwa", to znam ją, nie jest to pozycja wysoko punktowana, jeśli chodzi o literaturę ogrodniczą, choć zawiera wiele praktycznych rad, nie wszystkie sprawdzają się w naszych warunkach, masz prawo uprawiać, jak chcesz skorzonerę i cokolwiek chcesz, daję Ci po prostu radę doświadczonego ogrodnika, z której nie musisz korzystać, ale przyznam się szczerze, że nie spotkałam się by ktoś wysiewał skorzonerę w lutym ;:202
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Masz piękne papryki :D Te lepy to na ziemiórki? Problem z nimi udało się definitywnie usunąć?
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To jest profilaktyka, wg starego powiedzenia: Strzeżonego i Bóg strzeże.
Na szczęście ziemiórek i innego robactwa nie mam i oby tak dalej.
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bób ładnie rośnie, na szpinak tez nie mogę narzekać :

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek
Moje wątki
Festina Lente
Propolis
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 sty 2016, o 20:35

Post »

Pochwalę się i ja swoimi paprczkami, pomidorami i cyklanterą z nasion od Piotra które pierwszy raz w życiu siałem.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zbyszek, pierwsze koty za płoty, przyszły rok będzie lepszy i nie spiesz się z wysianiem cyklantery przed 1 V. Życzę Ci wspaniałych i dużych plonów.
:D
Moje wątki
Festina Lente
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”