Słoneczne rabaty 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Słoneczne rabaty 3

Post »

Sabinko, ale miałaś widowisko ;:138 cała armia boćków stawiła się na wezwanie rządu, żeby skonsumować 500+. ;:306 ;:86
Milusie sasaneczki, uroczy śnieżnik a ciemiernik pełny po prostu miodzio. ;:215 ;:215
Jak widać nauka nie poszła w las i podwoiła się Twoja pakowność nasadzeń ogrodowych. ;:111
Gratuluję całej plejady nowych królewien , niech no tylko zakwitną a zapach przeniknie nawet do zwiedzających. ;:1
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sabinko a słyszałaś klekot bocianów? Nad moim niebem chyba jeszcze ich nie widziałam.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Sabinko, ale miałaś wczoraj szczęście do pracy. ;:215 Ja nie miałam czasu, a dziś tak zimno, że nie dało się nic robić. ;:222 Skoro dieta bananowa i rogowo-obornikowa może być dla róż, to dla ludzi pewnie też. ;:306 Tyle róż posadzić w jeden dzień, jesteś supermenka. ;:63 Sasanki z tym puchem są tak piękne. ;:oj Mnie też własnoręcznie wysiane bardziej cieszą niż kupione. Siewki od ciebie przeżyły, ;:215 ale marniutkie, raczej nie zakwitną. Śnieżnik śliczny, czy kapryśny. :?: Gdybym ja od stycznia układała plany, to w marcu sadziłabym już bez planu. :;230
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Kolejna roslinka do dokupienia.
Sasanki. Mam tylko 2 i muszę koniecznie to zmienić
Nie chce Cie martwić, ale te siewki nie wyglądają mi na werbenowe.
Werbena wschodzi dopiero w maju. W dodatku do złudzenia przypomina szałwię
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Margo2 pisze:Kolejna roslinka do dokupienia.
Sasanki. Mam tylko 2 i muszę koniecznie to zmienić
Nie chce Cie martwić, ale te siewki nie wyglądają mi na werbenowe.
Werbena wschodzi dopiero w maju. W dodatku do złudzenia przypomina szałwię
Gosiu, pocieszylas mnie, bo już się martwilam, że nie mam ani jednej siewki, a tak liczę na te własne werbeny w końcu. Gorzej, bo już cześć rabat przekopalam czyszcząc od chwastów i mogłam zniszczyć zalążki siewek ;:218
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

:wit
Gosiu i mnie spadł kamień z serca !
Mówisz, że dopiero w maju ? To jak tu odchwaścić rabatki, zarosną całkiem do tej pory ;:218
Sasanki cudne, otulone w futerko. Bardzo je lubię :D
Masz szczęście, że boćki tak gremialnie przelatują nad Twoim niebem. Ja widuję tylko nieliczne.
Lista różyczek imponująca, ja w tym roku spasowałam.
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Sabinko kępki sasanek cudne ;:167 bardzo lubię sasanki są takie wdzięczne w tych swoich puchatych kubraczkach.U ciebie różyczki już posadzone a moje utknęły gdzieś na sortowni ;:223
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Sabinko, przegapiłam wielkie otwarcie ;:oj Ale zaraz nadrobię, obiecuję, tylko muszę się przenieść na telefon bo jak zwykle na kompie nie widzę fotek a szkoda sobie odpuścić ;:215 Doczytałam tylko że posadziłaś jednego dnia stado róż ;:306 Zawstydzasz mnie pracowitością ;:180
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Dziewczyny ja nigdy do tej pory nie miałam problemu z siewkami.
Mimo, że tez przecież odchwaszczam
Tylko może ja ąz tak dokładnie tego nie robię ;:173
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Kochani witajcie :wit
Im cieplej w ogrodzie tym ciężej znaleźć czas na komputer. Może to i dobrze, ale nadrobić "stracony" czas na forum graniczy później z cudem. A pogoda nas rozpieszcza, w ciągu kilku dni wszystkie rośliny podskoczyły o kilka centymetrów i czasem nie mogę wyjść z podziwu jak to wszystko pędzi. Czas wrzucić do szafy polary i długie spodnie. Wczoraj urzędowaliśmy w podkoszulkach i krótkich spodenkach. Nawet wieczory nie są już tak zimne. Wczoraj przyszła paczka z Bylinowego Raju z floksami. Znalazłam im miejsca i już nie mogę się doczekać kwitnień.. Przyszły naprawdę ładne i duże sadzonki, o pakowaniu nie muszę wspominać, bo kto chociaż raz u nich zamawiał ten wie jak to wygląda - czysta perfekcja ;:108 Byłam też po pozostałe róże. Niestety nie było Mrs John Laing ani James Galway, mam sprawdzić bliżej maja-czerwca. Może nie są to jakieś ogromne krzaki w porównaniu do tego co dostałam z Foribundy, ale za 15 zł można się skusić na róże, które są zgodne odmianowo i w ciągu roku ładnie przyrosną
W chwili wolnego czasu oporządziłam dwa niewielkie rządki truskawek, posadziłam lilie które zaczęły się zadomawiać w kubeczkach i podsypałam nawozu pod róże. Duma w sercu.. wszystko idzie jak w zegarku. Od jutra znowu utknę kuchni- mam do zrobienia dwa torty na weekend, więc korzystam ile się da :D

Annes, mam wrażenie, że te białe sasanki są genetycznie jakieś słabsze.Gdzie nie poczytasz tam opinie o tym jak szybko giną czy to przez suszę czy mrozy.. Miałam w tym roku kolejny raz kupować, ale zwyczajnie skoda mi było pieniędzy na taką jednoroczną roślinkę. Niech sobie rosną fioletowe i czerwone.
Monika, śnieżnika dostałam kiedyś z lilypolu w pakiecie cebul. Nie miałam pojęcia co to za cebulki i jak duże wyrosną. Okazały się bardzo uroczymi roślinkami. Widziałam w innych wątkach, że mogą mieć różne kolory od białego przez różowy i niebieski.
Aneczka, te nasze małe ogródki jeszcze nie raz zadziwią nas pakownością ;:306 Chociaż zauważyłam, że czas przyznać się przed samą sobą, postawić się przed faktem dokonanym - zapełniłam wolne miejsca. Póki coś nie wypadnie nie wcisnę żadnej byliny czy cebuli w rabaty.. no może krokusy i tulipany, bo będę dosadzała w pustych placach tam gdzie coś wypadło ;:224
Dorotka, takie pomysły faktycznie lepiej szeptać do mężowskiego ucha niż przepychać siłą albo postawić przed gotowym postanowieniem. Już przekonałam się, że to co postanowimy razem.. czyli moja sugestia odpowiednio podana i doprawiona pytaniem, a co ty sądzisz, co byś w tym zmienił, co dodał? (celowo unikam pytania: możemy tak zrobić??) i ostatecznie mój plan wchodzi w życie. Musisz zasiać pomysł i zobaczymy co z tego wyjdzie. A różany ogród w oknie jadalni ;:oj jednym słowem to co już masz zostaw, a twórz podwaliny pod kolejne nasadzenia :D
Zuza, boćki mają nad moim domem trasę przelotową. Już kolejny rok oglądamy ciągnące się w zmiennym szyku stada. trwa to kilka dni. Potem spokój aż do kolejnej wiosny. Z białej sasanki zrezygnowałam ;:222

Hiacynty.. jeden grubasek, a reszta to jakieś oskubane koguciki..

Obrazek

Obrazek

Ewelina, ty nie bądź taka skromniacha.. widziałam ile róż do ciebie przyjechało ;:183 Będziemy podziwiać i zapisywać do zeszytów kolejne odmiany..
Tulap, z tego co pamiętam Lavender była mistrzynią utrzymywania kwiatów w najgorsze upały. Chwalono ją praktycznie we wszystkich wątkach różanych więc stwierdziłam, że skuszę się i ja.
Czy ty też masz Pomponellę? jesteś z niej zadowolony?
Stasiu, w tym roku będą miały boćki noszenia :;230 chyba sporo rodzin zechciało powiększyć swoją liczebność , bo na każdym kroku widzę panie z brzuszkami. Ciekawe czy to faktycznie 500+ czy może zew wiosny ;:306
Kochana, choćbym nie wiem jak upychała rośliny nigdy nie przebiję pakowności twojej Zielonej Oazy. a każdym razem jak wstawiasz większą ilość zdjęć to głowię się jak to wszystko mieścisz i nie wygląda na bardzo ściśnięte...
Ala, te lecące bociany nie klekocą, one tak jakby krzyczały. Klekocą tylko w okresie godowym ;:183

Moja córka jest miłośniczką bratków. Najbardziej lubi te miniaturki. W ubiegłym roku przyniosła wydłubane z trawnika przed bramką siewki, w tym roku uprosiła tatę o nowe sadzonki.

Obrazek

Obrazek

Sonia, z różami udało mi się jak ślepej kurze ziarnko. Miałam już obiad gotowy, dzieci wróciły ze szkoły i jak wyszłam do sadzenia tak kopałam i kopałam aż wsadziłam.. Sama nie wierzyłam że tak mi poszło. W tamtym roku na wiosnę sadziłam na dwa rzuty. Siewki zakwitną ci w przyszłym roku (patrz zdjęcia poniżej) a śnieżnik póki co nie kaprysił. Gdzie go wsadziłam tam ładnie rośnie.. niestety nie rozrasta się jakoś szybko, a szkoda..
Gosia, gdyby to była szałwia to skakałabym pod niebo.. Przypatrzyłam się pierwszym listkom właściwym. Moja radość była przedwczesna, bo werbena nagle okazała się być kocimiętką. Mam hektary wysianej kocimiętki ;:306 Od dzisiaj nie plewię. Czekam na siewki ;:306

Koniec końców zakwitła wreszcie moja forsycja. Przesadzona w bardziej widoczne miejsce. Wybaczcie widok pseudo trawnika. Jesienią przy okazji tworzenia nowej rabaty próbowaliśmy trochę wyrównać teren i póki co wygląda to jak wygląda.. Mieliśmy siać trawę, nawet kupiliśmy nasiona i tak leżą w domu i czekają na właściwy moment :;230

Obrazek

No tak.. brakło buziek ;:223 Może udałoby się wprowadzić jakiś rozsądniejszy limit.. Ktoś, coś ;:204
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jest i ciąg dalszy..

Mufka, obawiam się, że to moje ostatnie tak duże zamówienie różane.. Mam totalny busz i nie wcisnę już nic. Jest jeszcze nieśmiała opcja donicowania, ale jakoś nie widzę tych róż po kilku dniach suszy. Chyba musiałabym podlewać 3-4 razy dziennie. Na siewki werbeny czekam i ja. mam nadzieję, że nie poniszczyłam ich przy plewieniu..
Tolinka, różyczki pewnie już u ciebie ;:108 ja dzisiaj wsadziłam cztery ostatnie.. no chyba, że dowiozą mi jakimś cudem Jamesa Galway i Panią Laing. Sasanki mają to do siebie, że jak trafią na leniwą gospodynię co to nie lubi dużo plewić to ładnie się rozsiewają. W tym roku kwitną mi dwie maleńkie sieweczki i wypatrzyłam już trzy kolejne, które zakwitną może za rok ;:oj
Jola, witaj :wit Ostatnio nawet zerkałam czy masz nowy wątek, a tam nadal pozamykane na cztery spusty..Nie ładnie, wiesz że my wszyscy czekamy na twój niesamowity ogród pod leśnym parasolem ;:108 Nadal nie wiem co może być nie tak z tymi zdjęciami, że ich u ciebie nie widać...

Dać miodunce palec.. zeżre połowę rabaty!

Obrazek

Guernsey Cream.. nadal w doniczce. Mąż zabronił tworzenia kolejnych sznurkowych prowizorek. Kupił stal, mam mieć ogromną 5 metrową kratkę wzdłuż muru.. Czekam ;:224

Obrazek

Kocimiętka już zapączkowana, a do połowy rabaty pełno jej siewek.

Obrazek

Louise Odier

Obrazek

Już niedługo będę podziwiała kwitnącą nektarynkę. To jej trzeci rok. Owocu jeszcze nie zjedliśmy, ale została w ogrodzie jako ozdobne wiosenne drzewko :;230

Obrazek

Omieg, zemdlony od upału

Obrazek

Łąkowe pierwiosnki

Obrazek

Pierwsze

Obrazek

zaczynamy tulipkowanie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Oraz "przytulaśne" sasanki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Samosiejki. Giganty ;:306

Obrazek

Obrazek

Nowo zakupione róże
Heritage, English Garden, Charles Austin, Winchester Cathedral

Obrazek
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Sabinko,moje róże jeszcze nie wszystkie wsadzone,jutro dokończę ,bo teraz narabiam z wysyłkami ,ale róż też nie mogę zniszczyć ,brakuje dnia i rąk do pracy ,sasanki masz urocze,chyba wszyscy je uwielbiają,miodunka też się tak u mnie panoszy ,ale chyba ją w tym roku wywalę ,a posadzę coś piękniejszego ,a miodunki zostawię troszeczkę i będę ją pilnować,pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Sabinko. Masz zupełną rację, że na forum bardzo szybko można zrobić sobie zaległości a potem ciężko nadrobić . Z limitem buziek też się zgadzam, jest za mały stanowczo ;:222 . A co do Twojego ogrodu to jest już cudownie ;:138 . Rośliny kwitną i rosną, super. Róże wybrałaś ciekawe i czekam razem z Tobą na kwitnienie ;:108 . Miodunki nie mam ale z chęcią dałabym Jej ten palec ;:306 . Trawnik mam miejscami taki sam więc nie przejmuj się , wszystko w swoim czasie ;:168 . A co do tortów - szacun ;:180 , ja do wypieków mam dwie lewe ręce a żeby jeszcze torty ?? Fju ,fju podziwiam ;:224 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martuś, miodunka jest gdzie jest tylko dlatego, że jeszcze nie wymyśliłam co tam wsadzę ;:224 Jak ją przyniosłam do ogrodu to była dwoma listeczkami i jedną łodyżką z kwiatem. To było dwa lata temu. Teraz jest jakimś potworem :shock:
Ewelina, jak będę się zegnała z miodunką to ci wyślę ;:183 Co ty na to? Nie wiem jak teraz przeżyłaby podróż, ale po kwitnieniu wyrastają jej wielkie liściory więc łatwiej będzie wykopać ;:173
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

O matulu, nigdy nie wiem od czego tu zacząć więc piszę 1/4 tego co bym chciał :;230
Pomponelli nie mam (i mieć nie będę), o tym rozprzestrzeniu to Lavedner Iceberg mówiłem ;:108
Tyle że ja ją za kolor ubóstwiam :;230
Hiacynty wszędzie widzę małe, mniej boli ;:224
Forsycję to ty masz niezwykłą ;:oj
Miodunki byś się nie czepiała, ona super jest ;:170
Ładne tulipanki ;:108 Chociaż mam lekką podlamkę, że u mnie coś stopnowo a nie na raz (a by na raz rozkwitły to bym jęczał że szybko przekwitną, wiadomo...)
U mnie sasanki nie wypalaja, więc ich nie lubię więc Twoich też nie pochwalę :lol:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”