Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi

Post »

Zuza, nie przejmuj się, że połamałaś nowe przyrosty na różach..U mnie co roku to standard. Żebym nie wiem jak była ostrożna, to zawsze coś uszkodzę. Też już rozgarnęłam kopczyki i najbardziej narozrabiałam przy Rosengrafin Marie Henriette ;:223 Większość tych maleńkich kiełków połamałam :( Ona ma tak dziwnie na boki porozkładane te pędy, że odkrywając nawet mimochodem poodpadały. Trudno, odbiją z uśpionych. Dzisiaj rozpoczynam wielkie cięcie...Nareszcie :D
Nawet nie patrzyłam czy u sąsiadów zakwitła forsycja. Jest taka pogoda, że nie ma co czekać, tylko brać sekator w rękę i działać Obrazek
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Ja też połamałam przyrosty. Trudno. Dadzą sobie radę. Biżuteria przefajna.
U mnie wylazła jedna korona. Druga nie pokazała się. Podejrzewam że już nie wylezie.
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Dorotko, z ciężkim sercem ale będę musiała Tobie odmówić, bo w moim trawniku zainstalowały się dosłownie trzy stokrotki, a marzy mi się taka łączka stokrotkowa na wiosnę ;:170
Więc niestety ale jeśli uda mi się jakieś nasionka z nich pozyskać, zostaną z namaszczeniem rozsypane na moim własnym trawniku ;:131 Ale zwróć się może do naszej Karolci, ona to ma mooorze stokrotkowe Obrazek
Aniu-Annes 77, ja miałam kiedyś już korony i w drugim sezonie w ogóle nie wylazły Obrazek Te były sadzone jesienią, zobaczę w przyszłym roku czy łaskawie się pokażą ;:155 Też lubię białe hiacynty, ale ja to w ogóle wszystko białe lubię najbardziej Obrazek
Iwonko, a co, ogród można upiększać na wiele sposobów ;:333
Miłka, no widziałam że i w Twoim ogródku kolorki się pokazały ;:108 Ale ja i tak u Ciebie najbardziej to czekam na spektakl daliowy ;:215
Lucynko, czyżbyś miała na ogródku jakiegoś amatora podziemnych cebulek hiacyntowych ;:202 Nie zazdroszczę ;:185 Pogoda w weekend była cudowna, teraz też widzę piękne słońce ;:3
Ania, moje endorfiny też szaleją, za to plecy tak dawały się w nocy we znaki, że aż nie mogłam się doczekać jak już wstanę do pracy ;:306
Tulap, myślisz że to skrzaty pokryjomu stokrotki mi wysiewają... hmmm... no może... :;230
Ewelina, korony mają to do siebie, że jak wcześniej kupisz, to na pewno o nich nie zapomnisz żeby posadzić. Nie można ich też zgubić, cebule po zapaszku zawsze dadzą o sobie znać ;:306 Jak wyrosną nic na lepsze się nie zmienia, korony podziwia się... z daleka ;:190
Małgoś, a wiesz że ja hiacynty w ogródku lubię, bo właśnie ich zapach nie bardzo mi pasuje ;:oj Tam przynajmniej tak ich nie czuję, bo w domu to czasami na taras wynoszę ;:131
Beata, mi podobnie jak Tobie, z jednej cebuli wyszły dwie korony, oby nam obie zakwitły ;:170 Za to po zimie kiedyś mi nie wylazły wcale, ciekawe jak będzie z tymi ;:173
Kasia, dzięki Obrazek
Dorotko, ja ciachałam róże w zeszłym tygodniu. Jak piszesz że i Ty połamałaś pędy to już mi lepiej ;:131 Jak taka doświadczona różanka połamała to znaczy że nic lepiej nie mogłam zrobić choćbym nie wiem jak chciała. Uffff... Obrazek
Madzia, no właśnie tak z tymi koronami jest że nie zawsze wylezą po zimie. Moje poprzednie też nie wylazły. Teraz kupiłam znów, zobaczymy w przyszłym roku ;:224 Jak nie wyjdą to więcej już nie kupię.
---------------------------
No i mamy pełną wiosnę wraz z odpowiednią do niej pogodą ;:215 Słońce świeci aż miło a że dzień mamy dłuższy to nawet po pracy można coś w ogrodzie porobić.
Wczoraj rośliny dostały swoje porcje nawozów, nastąpiła reorganizacja miejscówki dla rodka, bo coś bladzioch zaczął się robić, wszelakie donice i korytka zostały wyszorowane i przygotowane do sezonu, taras wysprzątany i reszta roślin poodkrywana z korowych kopczyków. Nie widzę w ogóle poza tymi w donicy na tarasie odbijających powojników, czyżby wszystkie wymarły Obrazek Obejrzałam moje siewki, ale one późne więc do pikowania jeszcze się nie nadają. Dosiałam pomidorki z tych odmian które nie wylazły i ogólnie rozkoszowałam się przyjemnym dniem Obrazek

No i jedna z lepszych wiadomości - zaczyna się: tadam Obrazek kwitnie magnolia pierwszy raz od czasu posadzenia kilka lat temu.
Jak się rozwinie będziemy zgadywać odmianę, już wiem że nie będzie biała jak myślałam. Dobrze że na sklerozę się nie umiera Obrazek

Obrazek

Obrazek

I inne wiosenne

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kto wie cóż to? Jakiś zawilec może? Ale ja bym kupiła żółty Obrazek

Obrazek

Tak wyglądają w tym roku tulipany z cebulek przybyszowych trzy lata niewykopywanych

Obrazek

Hiacynty coraz bardziej

Obrazek

A tak na razie wyglądają te hiacynty pełne, co na wyprzedaży za grosze upolowałam Obrazek

Obrazek

Róże z jesiennego sadzenia, ale nie wszystkie mam takie wyrywne

Obrazek

Obrazek

Kaiser jako jedyny ratuje honor swojej rodziny Obrazek

Obrazek

Jaśminowiec wonny wariegata, na razie monokolorowy Obrazek

Obrazek

Wygrzewam się na słonku

Obrazek

A ten co się tak modli Obrazek

Obrazek

No i na koniec moje kapersowo-doniczkowe przedszkole

Obrazek

Buziole dla wszystkich zaglądających Obrazek
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Zuza, brawa dla magnolii ;:138 Zapowiada się piękny kolorek. Warto było czekać te kilka lat.
Kwiatek z drugiego zdjęcia cudny. Czy to ciemiernik? Wiesz, ze mnie taki znawca, że wstyd się przyznać ;:306 U mnie hiacynty mocno spóźnione. Nawet jeszcze nie widać kwiatostanów. Może je za głęboko posadziłam? ;:218
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Zuzka, żaden problem. ;:196 Niech się te Twoje stokrotki rozrastają dla Ciebie. Ja już nalazłam miejsce gdzie rosną, to tylko pójdę nasionka zebrać. Obym nie zapomniała. Będziemy miały obie piękne łany stokrotek. ;:138
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Zuzia, zdecydowanie muszę pogadać z moimi roślinami bo te u Ciebie to już mocno się starają. Ta magnolka ciemna to mnie zaciekawiła, ciemiernik bosssskiiii , a to biało-żółte to zawilec majowy. On będzie biały. Zuzia, sprawdź sobie w tych młodych przyrostach róż, czy nie masz mszyc bo u mnie są. W jeden dzień były cudne przyrosty a na drugi dzień powiędnięte i jak je rozchyliłam to się za głowę złapałam ile w nich było mszyc, już im zapodałam czarną polewkę :tan
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zuziu magnolia piękna będzie ;:oj A ta ślicznota pod nią to ciemiernik?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ciemierniki piękne, ten różowy jest cudny. Nie przepadam za magnoliami, ale domyślam się jak się cieszysz na kwiaty - jestem ciekawa co z nich się rozwinie.

Kurczę, przeglądam wątki na forum i widzę, że muszę przyśpieszyć z pracami, bo znowu pomidory będę siała w maju, a dalie wsadzała w czerwcu :roll:
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

No i fajnie ;:138 ;:138 ;:138 , a moja magnolia dziś na moich oczach się rozwijała :tan
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Dobra,wszyscy się wzięli za magnolię i ciemiernika,to ja się biorę za resztę ;:173
Puszkinia super wpasowała się w szafirki,chociaż się nie lubią-jak możesz zauważyć,trzymają ją w kajdanach,rozsadź ją potem ;:108
Zawilec,jeśli to to,wygląda jak dostojny łabędź i raczej będzie biały ;:108
Masz super liście tulipanowe,mój ulubiony rozmiar i prawie że kolor też ;:108
A owadzik,nie wiem już co to,bąk czy pszczoła,jest rozczulający,popatrz głęboko w te oczka ;:167 Można przyrównać do zapachu mojej korony cesarskiej ;:167
A żuczek,ten to się wystroił,delikatny fiolet na brzegu sprawia wrażenie brzegów płaszcza,i te różki takie symetryczne ;:97
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Zuza . Piękna wiosna u Ciebie ;:138 . Widzę, że sporo pracowałeś, pogoda sprzyja ;:3 . Pozdrawiam i dalszych słonecznych dni życzę :wit.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Zuza trzy dni ciepła i rośliny się obudziły. Magnolii nie mam, ale podziwiam kwiaty u innych. Twoja wreszcie ucieszy cię kwiatami, nieważne jaki kolor. ;:215 Ciemierniki i hiacynty pięknie kwitną, ;:oj a przedszkolaki już ładnie podrośnięte. :) Powojniki pewnie dopiero się budzą, moje też stały jak zaklęte, dopiero dziś widać rozwinięte pierwsze liście.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Zuza ;:138 dodajesz energii swoimi fotkami ;:180 Wszystko fantastyczne. Gratuluję magnolii, nie ważne jaka, ważne że ucieszy kwiatami. Ale ja też mam ten syndrom że lubię wiedzieć co mam ;:306
To trzymam kciuki jeszcze za powojniki ;:333
Fajnie się ciebie czyta, szkoda ,że mam na to mało czasu ostatnio.
:wit
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16

Post »

Zuziu, trochę Ci zazdroszczę tej kwitnącej magnolii...
Moja czteroletnia jeszcze nie kwitła.
Ma być fioletowa ale z każdego koloru bym się cieszyła :D
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Zuza, śmiech minie bierze na widok twojego przedszkola, bo dokładnie wczoraj pozbyłam się mojego ;:306 I nagle schody do kotłownie zrobiły się taaakie szerokie i przestrzenne :;230
Wszystkie rośliny ruszyły ze zdwojoną siłą i jeśli nie odwiedzi nas jakiś przymrozek to w tym roku będziemy się cieszyć wcześniejszymi kwitnieniami.. :heja
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”