Doniczkowe Barbry13
Re: Doniczkowe Barbry13
Te rośliny na zdjęciu pochodzą z mojego siewu, są już dosyć stare, nie potrafię określić dokładnie ile mają lat. Jeżeli przeżyły( bo na razie nie jest to takie oczywiste), to nie będę wysiewać nowych, już za bardzo obrosłam we wszelką zieleninę , a pokusy czyhają na każdym kroku 

- ewa321
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lip 2014, o 17:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Basiu - pięknie, pięknie, pięknie
Przy tych Twoich kwitnieniach cała moja elokwencja wysiada,
po prostu siedzę i gapię się w monitor
Ale jak dla mnie gwiazdą jest cudne maleństwo z drugiego planu, czyli obłędny patyczak
Tylko nie jestem pewna co to jest - jakiś rypsalis czy hatiora ?
No i wzdycham do jednej z Twoich sansewierii, której oczywiście jeszcze nie mam
Sansewierie trzymasz tylko na parapecie ?

Przy tych Twoich kwitnieniach cała moja elokwencja wysiada,
po prostu siedzę i gapię się w monitor

Ale jak dla mnie gwiazdą jest cudne maleństwo z drugiego planu, czyli obłędny patyczak

Tylko nie jestem pewna co to jest - jakiś rypsalis czy hatiora ?
No i wzdycham do jednej z Twoich sansewierii, której oczywiście jeszcze nie mam

Sansewierie trzymasz tylko na parapecie ?
Pozdrawiam i zapraszam
- Kasiula17
- Od: 18 lis 2013, o 22:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Basiu podziwiam granaty, mój mały jeszcze ale żyje moze się doczekam takiego cuda kwitnącego jak u Ciebie. 

Ewa, dziękuję
, aż musiałam poszukać, o jaką gwiazdę drugiego planu chodzi. To Rhipsalis cereuscula, tak mi się przynajmniej wydaje

Mam jeszcze dwa inne patyczaki, którym ciągle coś dolega i muszę odmładzać.
Rhipsalis cassutha, a właściwie jego resztka

I Rhipsalis pilocarpa

Sansewierie mam na południowym parapecie, chociaż teraz dostały eksmisję na zachodni z powodu pomidorków
Kasiula, jeżeli Twój granat jest karłowy, to na pewno szybko zakwitnie, a jeżeli nie , to nie wiem kiedy, sama mam posiane też z marketowych owoców. Na kwiaty nie liczę, wysiałam z ciekawości.

Mam jeszcze dwa inne patyczaki, którym ciągle coś dolega i muszę odmładzać.
Rhipsalis cassutha, a właściwie jego resztka

I Rhipsalis pilocarpa

Sansewierie mam na południowym parapecie, chociaż teraz dostały eksmisję na zachodni z powodu pomidorków

Kasiula, jeżeli Twój granat jest karłowy, to na pewno szybko zakwitnie, a jeżeli nie , to nie wiem kiedy, sama mam posiane też z marketowych owoców. Na kwiaty nie liczę, wysiałam z ciekawości.
Pięknie rozrośnięte rhipsalisy 

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Przeczytałem/obejrzałem Twój wątek z dużym zainteresowaniem. Pośród pięknych zielonych które masz u siebie mnie z racji zainteresowań najbardziej spodobały się sukulenty: haworcje, gasterie, adenia i oczywiście - niestety występujące często trochę jako tło - kaktusy.
A już kwitnący cereus(!!) - jest zachwycający. To naprawdę rzadki widok, szczególnie na parapecie.
No i Eriocactus leninghausii niewiele mu ustępuje. Widzę zresztą, że Tobie również musi się bardzo podobać skoro załapał się do avatara.
Super mammillarie, jakże okazałe astrofyta (
)euforbie, aleosy no i hoje które lubię szczególnie i sam hoduję - naprawdę jest na czym oko zatrzymać.
Tak w ogóle to kaktusów jest tutaj zdecydowanie za mało. Postuluję o więcej!!
Nie może mnie w takim wątku zabraknąć, stąd moja obecność i wpis.

A już kwitnący cereus(!!) - jest zachwycający. To naprawdę rzadki widok, szczególnie na parapecie.

No i Eriocactus leninghausii niewiele mu ustępuje. Widzę zresztą, że Tobie również musi się bardzo podobać skoro załapał się do avatara.

Super mammillarie, jakże okazałe astrofyta (

Tak w ogóle to kaktusów jest tutaj zdecydowanie za mało. Postuluję o więcej!!

Nie może mnie w takim wątku zabraknąć, stąd moja obecność i wpis.

Pati, dziękuję. Rhipsalis cassutha muszę stale odmładzać, bo coś mu nie pasuje. Chyba spróbuję teraz w keramzycie.
Heniu, również dziękuję, chyba nie zasłużyłam na tyle pochwał
. Kaktusy były ze mną od zawsze, ale nie zawsze miały ze mną lekko
. Ten w awatarze, to staruszek, chociaż nie wygląda, chyba kwitnie z desperacji. Spełniam postulat, choć w małym procencie i obiecuję poprawę, bo sukulenty są u mnie na pierwszym miejscu.
Kupiony kilka lat temu jako Echinopsis -ostatnie letnie kwitnienie

Gymnocalycium, teraz już wygląda inaczej, powiedziałabym, że komicznie, też zdjęcie z lata

I już aktualne maluchy

Heniu, również dziękuję, chyba nie zasłużyłam na tyle pochwał

Kupiony kilka lat temu jako Echinopsis -ostatnie letnie kwitnienie

Gymnocalycium, teraz już wygląda inaczej, powiedziałabym, że komicznie, też zdjęcie z lata

I już aktualne maluchy

-
- Od: 23 sie 2010, o 11:08
Piękne sztuki
Echinocereus ma piękne kwiaty, bardzo go lubię, nie mogę się doczekać, aż pokaże u mnie i u Ciebie kwiaty 

Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
-
- 500p
- Od: 3 gru 2014, o 11:29
Basiu zbioróweczka w pełnym słoneczku po prostu świetna.
Super masz tą rękę do kaktusów
i nie tylko oczywiście 
Super masz tą rękę do kaktusów

Dzięki Moniko, tych kwiatów życzę Tobie i sobie
.
Kasiu, dziękuję, to taka odskocznia od codzienności.

Kasiu, dziękuję, to taka odskocznia od codzienności.
- ewa321
- Od: 5 lip 2014, o 17:13
Basiu - uwielbiam rhipsalisy, a Twoje są piękne !!
Nabyłam sobie jednego ale boję się, że go ukatrupię ...
Trudne są w obsłudze ?
Nabyłam sobie jednego ale boję się, że go ukatrupię ...
Trudne są w obsłudze ?
Pozdrawiam i zapraszam

- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Zgadzam się, że R.. cassutha stale się od dołu podsusza i nijak nie wiem dlaczego. u mnie też. I co przyrośnie, to się ucina. Ale zdjęcia zrobiłaś Basiu śliczne, roslinki też jak malowane! Jak fajnie do Was zajrzeć po przerwie, kiedy wiosnę czuć na każdym kroku!
I też jak Henryk postuluję o większą ilośc kaktusów i innych sukulentów, chociaż którąkolwiek roślinkę pokażesz, to w Twoich rękach jest śliczna 

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opłaciło się o kaktusy poprosić - bo spełniłaś życzenie. Dziękuję Ci za to.
Ale... To w Twoim interesie jest takie rośliny i takie kwiaty pokazywać!! Jakże doskonale uzupełniają Twoją kolekcję zielonych.
Kwiat echinopsisa... zjawiskowy.
Mam i ja ich kilkadziesiąt ale na razie żaden tak intensywnym kolorem kwiatu się nie pochwalił. Ale moje wciąż młode...
Wypada też pochwalić - zasłużenie - Twoje zdjęcia. Są doskonałe technicznie, widać szczegóły, kolory, wszystko jest super. Gratuluję talentu i... sprzętu.

Ale... To w Twoim interesie jest takie rośliny i takie kwiaty pokazywać!! Jakże doskonale uzupełniają Twoją kolekcję zielonych.
Kwiat echinopsisa... zjawiskowy.

Mam i ja ich kilkadziesiąt ale na razie żaden tak intensywnym kolorem kwiatu się nie pochwalił. Ale moje wciąż młode...
Wypada też pochwalić - zasłużenie - Twoje zdjęcia. Są doskonałe technicznie, widać szczegóły, kolory, wszystko jest super. Gratuluję talentu i... sprzętu.

Żanetko, Heniu , dziękuję Wam bardzo, aż się czuję nieswojo. Moim roślinom do Waszych bardzo daleko. Chciałabym robić lepsze zdjęcia, ale z przyczyn techniczno-ogólnych to niewykonalne. Cieszę się, że mimo wszystko fotki się podobają .