Dereń jadalny - odmiany, inne dyskusje (cz.II)

Drzewa owocowe
Zablokowany
for tinctures
50p
50p
Od: 26 paź 2012, o 08:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dereń jadalny - odmiany (cz.II)

Post »

Nie wiem czy można na forum, dlatego napisz do mnie e-mail'a... ;:108
lamia68
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 3 lis 2011, o 08:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kupiłam właśnie derenia jadalnego. Nie widzę pączków kwiatowych.
Czy można posadzić derenia jako pojedynczy krzew, czy musi mieć towarzystwo innego derenia ?
for tinctures
50p
50p

Post »

Może jeszcze za młody na pączki kwiatowe...?
Posadzić zawsze można, ale gorzej wtedy z owocowaniem, chyba.
Tu: http://www.szmit.pl//index.php?option=c ... -Dirndl%27 wyczytałem, że: "Odmiana obcopylna, a więc musimy posadzić, co najmniej dwa krzewy (niekoniecznie tej samej odmiany), aby uzyskać dobre owocowanie."
Nie wiem, czy to odnosi się do wszystkich odmian. :wink:
zaorla
200p
200p
Od: 3 paź 2012, o 22:04
Kontakt:

Post »

Jeśli kupiłaś derenia nieodmianowego to raczej będziesz musiała poczekać kilka lat na pierwsze owoce. Czasami w szkółkach można spotkać kilkuletnie derenie, które potrafią szybko zaowocować. Ale znam przypadek posadzonej plantacji posadzonych z siewek 8 lat temu i dopiero teraz pojawiają się pierwsze owoce.
Dereń jest generalnie obcopylny i jeśli ktoś z sąsiadów nie ma derenia jadalnego! to będziesz miała problem z owocowaniem.
Dla porównania moja sadzonka jednoroczna z pierwszymi kwiatkami.
Obrazek
Dereń jadalny(cornus mas)
for tinctures
50p
50p

Post »

zaorla pisze:/.../Dla porównania moja sadzonka jednoroczna z pierwszymi kwiatkami.
Obrazek
No, tak... pisałeś 1 kwietnia - w 'prima aprilis', to żarty Ci się trzymają... ;) przecież ona już moja jest...
Awatar użytkownika
Shyva
100p
100p
Od: 26 mar 2015, o 13:30

Post »

W październiku bądź listopadzie wsadziłam go gruntu sadzonkę nieodmianową z gołymi gorzeniami - okulant z ok. 8 bocznymi pędami. Ładna, żywozielona kora, żywe korzenie. Okopana na zimę, zasadzona na względnie słonecznym stanowisku ale niestety jeszcze nie daje żadnego znaku początku wegetacji :( kora nadal żywozielona po stronie ocienionej ale ani jeden pączek nie ruszył z miejsca. Mam powody do zmartwień czy jeszcze troszkę poczekać?
for tinctures
50p
50p

Post »

Może on jeszcze młody jest i jesienią nie zawiązał pączków kwiatowych. Dereń najpierw kwitnie, dopiero później listki wypuszcza...
Trza jeszcze poczekać... tak myślę. U mnie dopiero kwiatki się rozwijają... :wink:
Rysiek T
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 kwie 2016, o 23:56

Derenie

Post »

Proszę o pomoc w doborze najlepszego gatunku derenia na nalewkę - pozdrawiam Rysiek
vader2
100p
100p
Od: 12 lis 2012, o 21:34

Post »

To zależy jakie nalewki preferujesz; czy wytrawne o wyrazistym , ostrym smaku, czy bardziej słodkie, likierowe.
Jeśli chcesz zrobić nalewkę tradycyjną, staropolską, wytrawną, to najlepsze są derenie bezodmianowe, dzikie lub pozyskane z przyklasztornych stanowisk i ogrodów lub dawnych dworków szlacheckich.
. Wiadomo przecież, że braciszkowie zakonni najlepiej się na tym znali. Ja swoje derenie na nalewki wytrawne pozyskałem i przeszczepiłem metodą okulizacji z dwóch źródeł; jeden pochodzi z wiekowego derenia rosnącego w ogrodzie klasztornym Cystersów w Szczyrzycu , a drugi z Ogrodu Botanicznego w Krakowie, gdzie rosną dwa ponad dwustuletnie derenie sadzone osobiście przez Jędrzeja Śniadeckiego. Nalewki z tych dereni wykonane według staropolskich receptur są najbardziej zbliżone smakiem i wyglądem z tymi , które drzewiej robiono. Oczywiście z użyciem miodu lipowego, nie cukru.
Na te słodsze nalewki dobre będą takie odmiany jak Szafer, Dublany, czy Słowianin z Bolestraszyc.
Awatar użytkownika
Shyva
100p
100p
Od: 26 mar 2015, o 13:30

Post »

Uprzejmie melduję że mój dereń dziś się obudził :D pojawiają się pierwsze liście? kwiaty? z pąków
for tinctures
50p
50p

Post »

I dobrze! ;:138 Jeszcze parę dni i zobaczysz, czy to kwiatki, czy listeczki... ;:108
Awatar użytkownika
corazonbianco
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 11:22

Post »

Pąki kwiatowe mają bardzo charakterystyczny, okrągły kształt. Łatwo je odróżnić od spiczastych pąków liściowych.
Derenie w okresie kwitnienia wyglądają pięknie. Gdybym miała tego świadomość przed posadzeniem, umiejscowiłabym krzew w bardziej reprezentacyjnej części ogrodu. Wygląda znacznie lepiej od forsycji - krzew ma ładny pokrój, nie tak rozwichrzony i nieregularny jak u forsycji, kwiatostany mają atrakcyjny, kulisty kształt, a ich kolor nie razi wściekłym neonowym odcieniem żółtego.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
dago
100p
100p
Od: 25 kwie 2011, o 16:57

Post »

Gdzie mogę kupić w dobrej jakości i cenie dereń typ Szafer (Cornus mas Szafer).
Chodzi mi o tego typu owocniki:
Obrazek
for tinctures
50p
50p

Post »

Najlepiej u źródła... tam gdzie go wyhodowano - w Bolestraszycach.
twiel
50p
50p
Od: 14 kwie 2013, o 23:31

Post »

Witam
W jednym ze sklepów sprzedano mi kilka dereni odmianowych. Jak je otrzymałem okazało się że brak śladów szczepienia.
Do tego derenie bez kwitów, wysokość roślin ok 70 cm. Na moje pytanie odpowiedziano mi były rozmnażane wegetatywnie. Czy jest to możliwe?
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”