Moje małe zielone co nieco -cz. II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje małe zielone co nieco -cz. II

Post »

Ola, u mnie też pada. Nawet nie wiesz jak mi ciśnienie podniosło... wczoraj ręce swędziały żeby róże przycinać, ale myślę sobie niee, jutro będzie czas na spokojnie, a nie w święta z sekatorem biegać.. a tu deszcz :evil: ;:223
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Sabinko dmucham w twoją stronę aby chmury deszczowe przegnać...a precz!
U mnie jak na razie ( z naciskiem na razie ) piękne ;:3 .
Oby się nie zmieniło jak będę miała przyjść do domu.
Dziś pracuję do 12 tej to jeszcze tylko ciut, ciut. :heja
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hurra,już pierwsza minuta wolności Oli :;230
To już jeden pęd róży ścięty ;:215
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Mati wolność nadeszła, a jakże...ale nic jeszcze nie zrobiłam a już jest 15ta.
Przyszłam do domu , mialam godzinę na ogarnięcie obiadu i wyszła ciemna chmura .
Parę kropel z niej spadło,ale juz dostałam cisnienia. Teraz odwiozłam z emem auto do mechanika i zaraz wracam do domu.
I teraz jest pytanie...zabierać się za to cięcie róż, czy nie?
Nie pada, ale czarne chmury nad nami wiszą...
Chyba się pochlastam. ;:223 Grzmi z daleka. ;:145
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zmienić nastawienie z ,,Nie mogę przyciąć róż bo leje" na ,,Hurra,dzięki deszczu moje róże będą lepiej rosły!"
To cięcie to jest chwila,gorzej jak trzeba inne prace przełożyć :wink:
A to że jesteś zdenerwowana to dzisiaj ogólnie tak jest ;:124
Awatar użytkownika
carterka
500p
500p
Od: 29 sie 2008, o 13:01
Kontakt:

Post »

Ja dostałam ostrzeżenie z gminy, że burze mają być. Co prawda burz brak, ale wieeeeeje, że trudno coś porobić na ogrodzie :(
Pozdrawiam Agata
mój wątek - Moja zieleń
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Olka, a ja poproszę o deszcz. Może to dziwnie zabrzmi, ale u nas jest sucho. Nie było dużo śniegu, opady też mizerne. Dzisiaj coś pokropiło, ale to krople w morzu potrzeb. Wczoraj pracowałam w ogrodzie, to widziałam jaka jest gleba, a nie mam uwierz mi suchej. :roll:
Cleome posadź osobno siewki, bo one spore rosną. Ja sieję ( już powinnam :shock: ) do takiej dużej, okrągłej i dość płaskiej donicy. Jakiś czas mam w domu, ale potem wystawiam na taras z włókniną w razie czego pod ręką.Jest mi potem wygodniej, bezpośrednio z tej donicy sadzić do gruntu. I tak samo z kosmosem i aksamitką i astrami robię. :wit
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Olu co zdecydowałaś? U mnie zimno i też chmura nadeszła, więc poza zdjęciami nie zrobiłam w ogrodzie nic :lol:
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Moi drodzy jestem szczęśliwa bo plecki bolą....jednak zabrałam się za robotę. :uszy
Poszłam rozgarnąć kopczyki i chciałam chociaż między róże lilie wsadzić, które już dobre 3 tyg. w piwnicy siedziały... Pędy już takie duże dostały , jeszcze trochę i by mi tam padły...a tego bym sobie nie darowała. ;:185
W międzyczasie chmury się rozeszły i wyszło piękne słonko... no to sekator poszedł w ruch.
Różyczki obcięte i jedna większa rabata ogarnięta... ;:108
Jutro o ile pogoda pozwoli chciałabym wyskoczyć na 2 godz. jak dzieci pójdą do szkoły.
Do pracy mam na 12tą to do 10 tej coś bym mogła znów popchnąć.A jak okaże się że pada, to muszę w końcu zabrać się za pikowanie siewek.Tak czy siak , jest co robić... ;:219

Mati ja wiem że cięcie to chwila i świat się nie zawali jakbym musiała zrobić to kilka dni później.
Tylko tak mnie wkurza to , że jak już trochę wolnego mam i coś sobie zaplanuję, to zawsze coś mi plany zepsuje...A jak się pracuje , to tego czasu nie ma za dużo.Niestety... ;:131

Agatko u mnie też tak wiało okropnie.
Burzę było słychać gdzieś daleko ale na szczęście przeszła obok.

Małgosiu jest sucho, u mnie także to widać... Niby coś tam padało niedawno , ale dosyć słońce grzeje i wiatr do tego wszystko osusza...Teraz przy tym cieple , jakby trochę popadało to wiesz jak to wszystko ruszy , jak się zacznie zielenić.... ;:138 Jeszcze co do cleome... to mam pojedyncze te siewki sadzić do doniczek? One takie długie ale cieniutkie... Po kilka to może bym dała radę ale pojedynczo to coś tego nie widzę.

Gosiu Clem , coś tam podziałałam. Dwie godzinki popracowałam...
Ale już myślałam że nic z tego nie będzie. W porównaniu do ciebie , u mnie dziś zdjątek brak....
Pędzę więc do ciebie zobaczyć czy coś tam wrzuciłaś... ;:168
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

U nas podobno błyskało się i zagrzmiało ,ja nie widziałam,róże też przycięte ,niektóre nieciekawie wyglądają
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

U mnie lało i gradem waliło ;:202 I tyle miałam z pracy ogrodowej po pracy zarobkowej ;:198
Za to róże pociachałam i odkopczykowałam przed świętami. Lilie też udało mi się wtedy posadzić, więc teraz mam spokojną głowę :uszy
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witajcie kochani.... :wit

Dorotko wczoraj u mnie tylko postraszyło deszczem... Cieszyłam się że mogę troszkę popracować... ;:138
U mnie również dwie róże z jesiennych nasadzeń mnie martwią. I to takie na których mi najbardziej zależy...Czarne patyczki ma Eden Rose i chyba Chopin.... ;:145
Ale cały czas w nie wierzę....

Zuzka no to u mnie nie było aż tak źle. Pracować się dało tylko straszny wiatr wiał.Ale ja robiłam na rabatach za domem , to tam miałam troszkę spokojniej. Moje lilie już w ziemi siedzą i z tego się cieszę najbardziej, bo ile je można trzymać w woreczkach i męczyć...

Dzisiaj z samego rana , gdy tylko wyprawiłam młodzież do szkoły, szybciutko uporałam się z domostwem i nawet przed pracą udało mi się na 1,5 godzinki wyskoczyć do ogrodu...
Dokończyłam wczorajszą zaczętą rabatę , wygrabiłam ,popieliłam , wycięłam i wyrzuciłam suche patyki z rozchodników i jeżówek... Uzbierały się dwa worki ogrodowych śmieciorów. Tak w ogóle, to jak gmina zbiera worki z BIO to pod moim domem jest ich najwięcej ;:306 Ale bym miała kompostu,....., jakbym miała oczywiście gdzie pojemnik ustawić....
Roślinki na tejże rabacie, zostały dziś zasilone obornikiem granulowanym.
Niechże zdrowo rosną...Przy okazji zauważyłam że szafirki mało gdzie pokazują pączki , wszędzie samo zielone... ;:222
A potem....poszłam zarabiać ....na roślinki oczywiście ;:306 i ......rozpadało się.
Mati , dziś się cieszę że pada. Ogród podlany , roślinność się napiła a mnie nic w moich planach nie przeszkodziło. I żebym tak mogła dziennie chociaż tak z dwie godzinki popracować na dworze, to raz dwa bym się wyrobiła.

Na parapecie roślinki coraz większe. Tunbergia pnie się coraz wyżej...
Uszczykuję jej końcówki aby się bardziej zagęściła...

Obrazek

Tak samo jest z daliami miniaturowymi...

Obrazek

Posiałam passiflorę , długo nic nie wychodziło. Ukazała się jedna siewka i długo , długo nic....
A wczoraj , jest - wychodzą jeszcze trzy!!!!

Obrazek

Ostróżka...

Obrazek

A tak wyglądają niektóre patyczki hortensji....

Obrazek

Obrazek

Na parapecie z zewnątrz....

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

.......i w wewnątrz. ;:173 ;:173

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Olu trawy ruszają późno, dopiero w maju je widać na rabatach. Kleome pikuję głęboko, ale pojedynczo, szybko wyrastają na wysokość. Siewki miały mało słońca, to długie i wiotkie. ;:108 Patyki świetnie sobie radzą, już niedługo będą korzonki. ;:215
Awatar użytkownika
zara
500p
500p
Od: 6 maja 2015, o 12:06

Post »

Oleńko Twoja tunbergia to już dorastająca "młodzież" ;:224 U mnie dopiero w zeszłym tygodniu wzeszła ;:173
Radości było co nie miara, bo jak czytam tu na FO jak cienko ona wschodzi to mogę być dumna z 24 nasionek wzeszło 16 sztuk ;:138
Pięknie nabierają i idą w moc- przyznam że szybka jest. Rośnie w oczach od zeszłego tygodnia dostała już po 2 listki właściwe ;:63
Na taki stan hortensjowo -patyczkowy też czekam - mam dwa patyczki od Ani i bacznie im się przyglądam ;:204
Siewki na prawdę udane, patyczki ambitne, a parapetowce piękne - cóż mogę rzec, tylko jedno ;:433
Awatar użytkownika
carterka
500p
500p
Od: 29 sie 2008, o 13:01
Kontakt:

Post »

Olu u mnie dwa kompostowniki, wczoraj robiłam ognisko...a odpadów zielonych została jeszcze cała masa :uszy . Niestety u nas gmina odbiera zielone tylko raz w miesiącu ;:124
Pozdrawiam Agata
mój wątek - Moja zieleń
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”