Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Dziękuję wszystkim za miłe komentarze. ;:196

Ewuś żeby nie zwariować od spraw zawodowych, trzeba się udzielać na forum. Lubię długo wieczór siedzieć, więc buszuję po cudzych i swoim wątku. Karol zawojował nas oboje, w święta był na obiedzie. :) Czarnuszkę od dawna używam do chleba, który sama piekę.

Zuza iryski kupiłam w grudniu na wyprzedaży w sklepie internetowym, chyba po 40 gr. Tylko Katarzynki i Harmony mam od ubiegłego roku. Granatowe na zdjęciu są bardziej fioletowe, tylko mój aparat nie pokazuje ich koloru. ;:222

Jolu na razie kolory niziutko przy ziemi, ale tak posadzone, że widzę z okien. ;:215 Karola jako jedynego wnuka już rozpuszczamy. W święta M i ja nie spuszczaliśmy go z rąk. :D

Sabinko krokusy musiałam przesadzić jesienią i chyba to im nie posłużyło. Irysy u mnie też w piasku, dostały tylko trochę kompostu do dołka.

Małgosiu irysy Harmony już przekwitają, ale mam jeszcze jedną kępkę posadzoną w styczniu i one jeszcze nie wyszły z ziemi. ;:306 Może jeszcze zakwitną. ;:131 Barwinek, po którym depczemy chodząc do kompostownika też kwitnie.

Obrazek

Małgosiu PEPSI może masz mikołajka, też był w kapersach w B. Ma zupełnie inne liście.

Obrazek

Lucynko cieszą te maluchy kolorami, ale ja najbardziej czekam na tulipany. Twoje inspiracje też się pokazały. Druga różowa begonia ma małego kiełka. :tan

Obrazek

Obrazek

Alu jesteś wyjątkową ogrodniczką i wspaniałym człowiekiem. ;:196 Odległych terminów nie planuję, wiesz jak to ze mną jest. ;:131 Na Podpromie się wybiorę, umówimy się.
Cięłam już ostnicę, większość dużych żyje. Na przedzie, ładnie rozrasta się bodziszek od ciebie. ;:180

Obrazek

Ewelinko nareszcie doczekaliśmy się trochę słońca. Od razu przyjemniej się pracuje w ogrodzie. Teraz pewnie więcej kolorów będziemy podziwiać. Kup jesienią choć kilkanaście irysów, są tanie, a pierwsze zakwitają. ;:215

Małgosiu megi1402 im mniejsza roślina, tym więcej ją sadzę. :) Czosnki główkowate zajmują tak mało miejsca, że można je zawsze upchnąć. Czarnuszka chyba przeżyje, bo jednak się zieleni. Moje Angelique posadziłam z Claudią, ciekawa jestem czy zakwitną wspólnie. Donice z tulipanami stoją od trzech tygodni przy południowej ścianie garażu. Jak zapowiadali sześć stopni przymrozku to je raz okryłam na noc. Jak zakwitną to je zidentyfikuję, bo zapisałam nazwę, tylko zapomniałam dwu donic oznaczyć i nie pamiętam które, w której posadzone. ;:124

Obrazek

Wczoraj pracowałam trzy godziny. Trochę wiało, ale słońce koło południa ładnie świeciło. Rozgarnęłam kopczyki różom, przycięłam końcówki posadzonym jesienią i niestety musiałam trzy przesadzić, bo ziemia na skarpie po zimie zapadła się i miejsce szczepienia było 10 cm poniżej gruntu. ;:223 Przycięłam lawendę, część ostnic i wyrzuciłam część żurawek. W korzeniach było kilkanaście larw opuchlaków. Zaglądanie do reszty mnie przeraża. Posadziłam w ich miejsce rozchodniki, które świetnie sobie u mnie radzą. Rano przepikowałam pomidory, 8 sztuk. ;:306 Posiałam też parę cynii, żeby szybciej kwitły.

Obrazek

Turzyca ptasie łapki źle zniosła bezśnieżną zimę, ogolona mocno.

Obrazek

Przy Aspirin Rose posadziłam w grudniu tulipany Exotic.

Obrazek

Lubczyk i cebula siedmiolatka będą niedługo gościć na stole.

Obrazek

Obrazek

Miałam gościa pod oknem, wcale się nie bał fotografowania.

Obrazek

Prośba do doświadczonych różomaniaczek. Odgarnęłam kopczyki i niektóre róże mają bardzo jasne młode pędy, czy je okrywać przed słońcem.

Obrazek

Pozdrawiam ciepło. ;:3
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Soniu, no właśnie mam takie liście, czyli mój to mikołajek :D Dziękuję ;:196
Też mam takie powyciągane pączki na różach, nic z nimi nie robię.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Soniu, ja tych jasnych pędów nie okrywam. One z czasem zzielenieją same. To właśnie z braku słońca są takie bledziutkie.
Moje turzyce ptasie łapki przezimowały w odróżnieniu od Twoich znakomicie. Są w ogóle nietknięte. Gorzej z Frosted Curls. Chyba niektóre zginęły, wątpię czy odbiją.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cieszę się, Soniu, że tak ładnie wystartowały Ci begonie bulwiaste. :tan
Wkrótce będą cieszyły oczy pięknymi kwiatami ;:215 aż do późnej jesieni. Będziesz zadowolona. ;:108
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Soniu czy te tulipany w donicach są posadzone w tamtym roku, czy dłużej tam rosną? Sprzątasz je na zimę?
Ptaszek urodzony model :wink:
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mój lubczyk jeszcze się nie wychyla, a Twój już taki duży :D
Takich gości jak Twój lubię najbardziej ;:173
chmielakowo
200p
200p
Od: 11 mar 2015, o 20:32

Post »

Oj szkoda turzycy :(
Co do róż, to moje dwie marketowe są właśnie takie jasne i myślę, że to od stania w sklepie, gdzie ani słońca, ani normalnego powierza, ale ja mam o różach zerowe pojęcie , więc to tylko domysły ;:306
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj. Masz rację, w końcu doczekałyśmy się trochę słoneczka :tan . Tulipany w donicach rosną jak szalone, będzie co podziwiać jak zakwitną. Rozchodniki u mnie też całkiem dobrze sobie radzą i są właściwie niezawodne ;:333 . Z pomidorami zaszalałaś ;:306 ale ja wcale nie będę miała dużo więcej. Siałam jakieś takie niskie, karłowe i będę uprawiała w dużych donicach. A irysy kupię koniecznie ;:215 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Soniu i u mnie niektóre pędy róż takie blade...
Siedziały pod ziemią , bez dostępu do słonka a silnie pchały się na powierzchnię.
Tylko że kopce dosyć duże.... ;:306 to porosły długie a bez koloru.
Teraz odkryte , raz dwa to nadrobią.... :uszy
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu mikołajek też jest ładny, ma tylko drobniejsze kwiaty, ale za to dużo więcej. :) Mam ich kilka i już się cieszę, że w tym roku ładniej zakwitną. Róże zostawię w spokoju, niech nabierają właściwej zieloności.

Wandziu dziękuję, ;:196 bałam się czy słońce ich nie przypali, bo zapowiedzieli u nas piękną pogodę. U ciebie trochę zaciszniej, to turzyce lepiej sobie radzą. ;:215 Frosted Curls jeszcze nie obejrzane, ale też niektóre chyba do wyrzucenia. Na szczęście wysiałam i wzeszły gęsto. ;:108

Lucynko begonie mają być półpełne, mam nadzieję, że się nie rozczaruję. :)

Małgosiu tulipany do donic sadzę w grudniu i trzymam w zimnym garażu. Po przekwitnięciu i zaschnięciu liści wybieram z donic i wsadzam jesienią do gruntu. Co roku do donic kupuję nowe, mają trudniejsze warunki, więc żeby ładnie kwitły muszą być duże cebulki. ;:108

Aga mam dwa lubczyki, rosną od pięciu lat w tym samym miejscu i co roku robię zapasy na zimę i na bieżąco zużywam. ;:215 Rosną w bardzo słonecznym miejscu. W święta obserwowaliśmy ptaki walczące o budki lęgowe, szpaki z kosami i sikorki z wróblami. ;:224

Paulinko róże były przysypane ziemią, ale bałam się czy słońce po odkryciu im nie zaszkodzi. Już mnie uspokoiłyście. ;:180

Ewelinko ja mam miejsce tylko na cztery pomidory. Donice zajęte przez tulipany. ;:173 Resztę pomidorów posadzę między kwiatami. :;230

Olu dotąd nie okrywałam róż kopczykami, więc mam marne pojęcie o ich wrażliwości na słońce. Jak dziś przeżyły, to pewnie nic im nie będzie. ;:131

Dobrej nocy wszystkim. :wit
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

To ja takich nie mam, bo nie kopcowałam w tym roku
Za to będzie cięcie prawie do ziemi niektórych róż
Szczególnie wielkokwiatowych
Widać, że ostnica pięknie Ci przezimowała
U mnie jest cała żółta
Jeszcze czekam, bo u Ciebie jest mimo wszystko przyspieszona wegetacja w stosunku do mojego regionu
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu to jesienne sadzonki róż tak wysoko okopczykowałam. Bałam się, że słabo ukorzenione mogą nie przetrwać, ale zima była dla nich łaskawa. ;:215 Małe siewki ostnic nie przetrwały 18 stopniowych mrozów bez śniegu. Te dobrze zakorzenione żyją.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Sonia, u mnie też są takie bladawce spod kopczyków ;:108 Dzisiaj pierwszy raz wystawiły nosy na słońce. Nic im nie powinno być.
Chyba zbyt cieszyłam się, że nie mam nornic. Na nowej rabacie nie wyszło połowę tulipanów.. Nie wiem co innego mogłoby się z nimi stać ;:218
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Soniu rozgościła się wiosna u Ciebie na całego i juz tyle kolorów az miło się spaceruje. Brak śniegu zimą negatywnie wpłynął na wiele bylin i traw .
Tak rudych kęp zawciągu nadmorskiego nigdy nie miałam ... sporo czasu minie zanim się zazieleni. Musze chyba odnowić ale to sporo pracy bo w wielu miejscach rośnie.
Ostnice przycięłaś a ja turzyce bo takie lichoty poszarpane były.
Dobry sposób na tulipany w doniczkach - będę zaglądać aby nie przeoczyć ich kwitnienia.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sabinko u mnie na rabacie przy garażu gryzonie zjadły ponad pięćdziesiąt tulipanów, jeden liść się pojawił. ;:223 Natomiast sadzone jesienią w donicach, siatce i koszykach na razie rosną. ;:131 Mam też rabatę z trzech stron ograniczoną kostką i do niej się nie dobrały, wszystkie kępki ładnie się zielenią. ;:215

Krysiu powyżej napisałam o moich tulipanach. Lubię je, więc sadzę, ale dużo pracy z wkopywaniem osłon. Donice z cebulkami w garażu najpewniejsze. ;:108 Niestety mrozy bez śniegu poczyniły sporo szkód. Nie pokazało się kilka bylin, lilia candidum chyba też przepadła. ;:145 Dwie borówki amerykańskie całe czarne. Pewnie jeszcze parę strat zauważę po dokładnym sprzątaniu rabat.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”