Biotit- Ostre Papryki, dżdżownice i zioła z Domowej Fabryki
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Biotit- Ostre Papryki, dżdżownice i zioła z Domowej Fabryki
Dorota, na pewno słyszałaś i chyba nie są Ci obce GP, właśnie tą drogą dostaję od znajomych w/w nawozy.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Tak w ogóle to wcale nie trzeba tak daleko szukać, bo takie nawozy oczywiście, że są znane, a w Polsce produkuje je firma Intermag (myślę, że reklamy nie robię).MORANGO pisze:http://hefefertilizer.com/products/npk- ... l-20-20-20
To są prawdopodobnie te nawozy, ale nie znalazłam tam takiego stężenia jak 60/20/20.
Ja sama kupuję je od paru lat.
Żeby było śmieszniej Polska jest jednym z większych producentów nawozów, szczególnie azotowych, więc nie muszę jeździć do Hiszpanii.

Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- Biotit
A kto pisze, że trzeba jeździć? 

-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja pracuję w takiej firmie, ale o 60% azotu nikomu się nie śni, oczywiście bez potasu i fosforu.
- Biotit
Nawóz , który stosowałem to był 6: 20 :20, moja wina , źle zapisałem. Za pomyłkę przepraszam. 

OK. Dziękuję, że rozwiałeś wątpliwości. W Wielką sobotę ,grzechem byłoby Ci nie wybaczyć
.Jednak warto było podyskutować, chociażby dla zasady. Bezkrytyczni są tylko Ci ,co się nie znają.

- Biotit
- Biotit
2 tura papryk słodkich przepikowana do cylindrów:

Za cale 3 zł kupiłem taką mini szklarnię na balkon, b.szybko temp dochodzi do 40 C jak jest słońce, poza tym temp ma taką samą jak zew. termometr, marny szpinak w niej odżył i po 48 h dogonił ten, który jest bez przykrycia, ale ma b.ładnie rozwiniętą pierwszą parę liści właściwych.

Za cale 3 zł kupiłem taką mini szklarnię na balkon, b.szybko temp dochodzi do 40 C jak jest słońce, poza tym temp ma taką samą jak zew. termometr, marny szpinak w niej odżył i po 48 h dogonił ten, który jest bez przykrycia, ale ma b.ładnie rozwiniętą pierwszą parę liści właściwych.

- MORANGO
- Od: 4 sie 2011, o 00:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Piotrze - 40 stopni dla szpinaku - uchyl mu trochę, bo się zaparzy, po drugie szpinak nie lubi tak wysokiej temperatury - grozi to tym, że nici z plonu, bo pójdzie w kwiaty!
- Biotit
Kasiu, dobre oczka masz, ale 40 C to była chwilka, szpinak już w ziemi, najstarsze mają już 2 parę liści właściwych. Zmierzyłem bób, największy ma 20 cm wysokości, roślinki są silne i stabilne, zresztą oceńcie sami:

Do tego przekopałem 5 m2 ziemi, która leżała odłogiem kilka lat, wg zaleceń książkowych przygotowałem ją pod ogórki, zakopałem obornik koński. Za parę dni przykryję agrotkaniną i chętnie bym się dowiedział, jak prowadzić na agrotkaninie ogórki:

Z trzech stron będzie go osłaniał bób.

Do tego przekopałem 5 m2 ziemi, która leżała odłogiem kilka lat, wg zaleceń książkowych przygotowałem ją pod ogórki, zakopałem obornik koński. Za parę dni przykryję agrotkaniną i chętnie bym się dowiedział, jak prowadzić na agrotkaninie ogórki:

Z trzech stron będzie go osłaniał bób.

-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Jaką masz odmianę tych ogórków? Czy planujesz uprawę na płask czy na podporach (jaka jest szerokość grządki pod ogórki)? Rozumiem, że przygotujesz sobie rozsadę ogórków w pierścieniach. 

- Biotit
Szer.agrotkaniny jest 1,1 m , po 10-20 pójdzie na zakładki, czyli zostanie ok 90-80 cm x 5 m.
Ogórków mam kilka rodzajów: od Jarka - Octopus i Atomic, a z zaszłego roku został mi Szeryf, wczesna b. smaczna odmiana zarówno do małosolnych, jak do konserwowania po żydowsku.
Ogórki będę prowadził poziomo.
Mam zamiar rozsady wstawić w pierścieniach 10 x 10. Podobno ogórki na agrotkaninie mogą nie wyjść, jeśli będzie mokry sezon.
Ogórków mam kilka rodzajów: od Jarka - Octopus i Atomic, a z zaszłego roku został mi Szeryf, wczesna b. smaczna odmiana zarówno do małosolnych, jak do konserwowania po żydowsku.
Ogórki będę prowadził poziomo.
Mam zamiar rozsady wstawić w pierścieniach 10 x 10. Podobno ogórki na agrotkaninie mogą nie wyjść, jeśli będzie mokry sezon.
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Do gruntu wysadza się roślinę o 3-4 liściach, a taką roślinę uzyskasz po 3-4 tygodniach. Pierścień o średnicy 10 cm napełnij do połowy wysokości podłożem o temperaturze pokojowej. Najlepiej nasiona podkiełkować na wacikach w temp. 26-30*C. Ziemię w pierścieniu uzupełnia się w miarę wzrostu roślin (nie stosuj tego sposobu przy melonach, bo łodygi mogą zgnić).
Jak masz jeszcze wolną jakąś grządkę, to zachęcam do uprawy skorzonery (ciężko kupić korzenie tej rośliny, a warto ją jeść!).
Jak masz jeszcze wolną jakąś grządkę, to zachęcam do uprawy skorzonery (ciężko kupić korzenie tej rośliny, a warto ją jeść!).
- Biotit
Znam i jadam, siałem nieraz.