Siew, rozsada,pikowanie cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
LaKamila
200p
200p
Od: 20 lut 2016, o 12:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz. 9

Post »

Nie przesadzajcie z tą ziemią. Każdy ma swoje doświadczenia i swoje zdanie. A ziemiórki można złapać od innych kwiatków w domu, ziół w doniczkach które kupujemy w marketach czy nawet zwykłych warzyw. No chyba ze ktoś sadzi na skale przemysłową, ale wtedy zimi raczej nie przywozi z Biedronki a zamawia bezpośrednio u producenta.
Na pewno warto kupić specjalne podłoże do wysiewów ale jakie i gdzie to nie ma jednej dobrej odpowiedzi.
Pabblo_Pl

Re: Podłoże do wysiewów i pikowania cz.2

Post »

kaLo pisze:Wystarczy zmieszać 1:1 z torfem odkwaszonym.Tadam . :D
Pewnie masz rację, 20l ale jak ja potrzebuje 460 litrów i do tego większość do pojemników to nie da rady:
1. ręcznie to będzie nie wymieszane
2. do pojemników za dużo torfu równa się rozrywaniu korzeni przy przesuszeniu podłoża.

A kompletny amator nie wpadnie żeby mieszać i da samą ziemię z Biedronki a wiesz co to oznacza.
Ewentualnie mieszał bym z piaskiem rzecznym i perlitem ale ręcznie takiej ilości sobie nie wyobrażam, a betoniarki brak.

A do samego siewu sam torf odkwaszony plus fertygacja
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Trochę przesadzasz. 20 litrów ziemi najczęściej mieści się w 12 litrowym wiadrze :) .Nie trzeba też kręcić w betoniarce.Wystarczy wysypywać na kupkę worek jednego i worek drugiego. Przesypać łopatą na drugą kupkę i już.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Chyba przesadzacie :D Mam przepikowane do ziemi z Biedronki kilkaset rozsad, rosną pięknie i nic im nie jest. Będą tak samo dobre jak zawsze ;:108
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może trafiłaś na lepszą partię.Niestety ziemia różni się nawet w workach z jednej palety.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A skąd o tym wiesz? Badałeś ziemię z różnych palet? Używasz tej ziemi w tym roku czy torfu i piszesz na podstawie swojego doświadczenia z torfem?
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kupiłem w biedronce do skrzynek kwiatowych. 3 worki i jeszcze 2 w odstępie kilkudniowym.Była różnica w wyglądzie i co gorsza w zapachu.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To chyba rzeczywiście mam szczęście :D użyłam już ponad 30 worków Biedronkowej ziemi, kupionej w różnych sklepach, w ciągu paru tygodni, i oprócz paru patyczków więcej lub mniej nie zauważyłam większych różnic :heja
Dorcinda
500p
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51

Post »

Aria, to już jesteśmy dwie (z tym szczęściem). Od lat kupuję ziemię z Biedronki głównie dlatego, że mam do niej (Biedronki) najbliżej, a poza tym cena jest przystępna, co nie jest bez znaczenia przy kupowaniu kilkunastu worków.
Nasionka, owszem wysiewam zazwyczaj do specjalnej ziemi do wysiewów, ale potem pikuję już do biedronkowej i oczywiście przez pewien czas podlewam tylko wodą. Swoją drogą to może pokuszę się o policzenie na ile wystarczy podlewanie samą wodą - na razie mi się nie bardzo chce. Myślę, że przyczyny niepowodzeń w ziemi biedronkowej, są bardziej złożone niż tylko ziemia, a różny zapach i konsystencja do pewnego stopnia też są do przyjęcia bo producent bazuje na produktach naturalnych.
Dorota
Pabblo_Pl

Post »

Aria, Dorcinda ja wiem jedno 1.2 kg/m3 nawozu to za dużo dla rozsady.
A wiem bo sam używałem ziemi z Biedronki w 2013 roku i wsadzałem duże rozsady z kubków 0,5 litra w donice na taras a i tak były przekarmione.
Dostały mocnych, nie naturalnie dużych liści a pierwsze grona były gorsze od następnych.
Kalo ależ ja napisałem że 20 litrów jak najbardziej, ale ja potrzebuje 460l ziemi i to takie minimum do samych cylindrów na pomidory :)
A jeszcze skrzynki na melony będą na tarasie o i tu do dyni, melonów ziemię z biedry bym użył z dodatkiem perlitu.
Każdy niech robi jak uważa, tylko potem żeby nie było że nie rośnie lub jest przekarmiona.
Pozdrawiam i bez urazy ;)
Dorcinda
500p
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51

Post »

Pabblo_Pl, nie chcę na siłę udowadniać swoich racji, bo jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach. Faktycznie sadzonki pikuję do "czystej" ziemi biedronkowej do małych pojemników ok. 200g, jak już podrosną wyjedzą co było w ziemi,a korzenie przerosną bryłę korzeniową przesadzam z całą bryłą korzeniową do większych ok.1/2 l pojemników dodając ziemię, czyli od tego momentu już wcale nie ma tyle tego nawozu. Następny krok to już wsadzanie pod folię, albo do litrowych wiaderek - to te co mają być dłużej przechowane bo idą do gruntu, albo zostają na balkonie. Do dużych donic też cała ziemia nie idzie na raz, tylko podsypuję w miarę wzrostu i nie jest to działanie przemyślane ze względu na nawożenie, ale po prostu sukcesywnie donoszę wory ziemi do domu i jak widać przypadkiem wychodzi to pomidorom na dobre. Piszę tu o pomidorach, bo inne sadzonki produkuję w ilościach symbolicznych.
Dorota
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

My też jedziemy na biedronkowej, nie wiedziałem że 1,2kg/m3 nawozu NPK 12:11:18 to za dużo dla siewek...Wszystko w niej mamy, nie tylko pomidory. Na razie nie widać żeby coś było nie tak, nawet powiedziałbym, że świetnie wszystko rośnie, a ziemia którą kupiłem jest bardzo ładna.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Samo życie :D Jedni " wiedzą" , że nawozu w ziemi jest za dużo dla siewek, więc dodają torf i codziennie fertygują dodając nawóz :lol: , drudzy " widzą" , że siewki dobrze rosną, wystarczy podlewać samą wodą ;:108 Niech każdy wybierze sobie taki sposób, jaki jest dla niego satysfakcjonujący. Ja mam za dużo rozsad i za mało czasu na zabawę ;:304
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Trafiłam w tym roku na jedno słabe podłoże, zbijało się w bryłę po podlaniu, nie było na nim słowa o zawartości mikro i makroskładników, tylko enigmatycznie, że jest "Natural" i ma 5% kompostu i niestety miałam z nim sporo kłopotów a NAJGORSZE co zrobiłam to próba ratowania zawartości tego worka i wyprażenie go, dziś resztę worka wsypałam do kompostu. Dziękuję za takie "natural" :(
Innego podłoża (z Castoramy) zużyłam już drugi worek i jest bezproblemowe. Ma nawozy mineralne, ale przy problemie ze zgorzelą siewek ktoś mi doradził, że na tym etapie ratowanie środkiem chemicznym roślin raczej im mocno nie zaszkodzi, i choć chciałabym jak najbardziej naturalnie, to mnie ten nawóz w podłożu jakoś nie boli.
Poza tym...nie wyobrażam sobie podsypania roślin na parapetach granulowanym obornikiem ;:306 M. chyba by mi spakował walizkę ;:306
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

aria pisze:Samo życie :D Jedni " wiedzą" , że nawozu w ziemi jest za dużo dla siewek, więc dodają torf i codziennie fertygują dodając nawóz :lol: , drudzy " widzą" , że siewki dobrze rosną, wystarczy podlewać samą wodą ;:108 Niech każdy wybierze sobie taki sposób, jaki jest dla niego satysfakcjonujący. Ja mam za dużo rozsad i za mało czasu na zabawę ;:304
:lol: Ja sobie posprawdzałem i nawóz który dają teraz do biedronkowej to chyba słabszy. Nie znam się ale wcześniej dodawany był 14:16:18 a teraz 12:11:18. Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, no i teraz dodają 1,2kg/m3, a przedtem chyba o połowę mniej.
My nie narzekamy, wszystko rośnie w punkt, i tak jak aria nie zawracamy sobie specjalnie głowy z braku czasu.
:wit
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”