Mały ogródek

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mały ogródek

Post »

Jola to normalne znęcanie się ;:oj Niedawno pisałam u siebie że hot dog z musztardą to moje marzenie a tu proszę pani już go ma :D Z irysów Kasperka mam tylko dwie odmiany i muszę ci powiedzieć że jest w tych cętkach i maziajach jakiś urok ,choć sam kwiat nie należy do wypasionych o szerokich falbaniastych płatkach.W tamtym roku dostałam od koleżanki kłącze odmiany Gnus Flash ,ale od razu uprzedziła mnie że rośnie jak kamień a na pierwszy kwiat przyjdzie mi poczekać :roll: Ale co zrobić jak miłość ślepa jest :D ipewnie znów mi przybędzie jakiś dziwak do kolekcji :D
Odpisałam ci na pw ;:196
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p
Od: 23 maja 2014, o 14:34

Post »

Bejko 1970 - Beatko,
irys nie musi nie wiem jak być wypasiony, aby go pokochać.
Tajemnica uroku tkwi w wielu subtelnych szczegółach.
Zachwycają mnie takie niuanse, jak np wdzięczne pochylenie kwiatu, na wzór ukłonu zgrabniutkiej baletnicy po występie.
Dolne płatki ułożone w poziomie, równolegle do podłoża, też mi się bardziej podobają, od tych wychylonych do dołu.
Dlaczego akurat ten, a nie tamten nam się podoba, do końca nie da się zrozumieć, a tym bardziej wytłumaczyć.

Mój Faworytek, o "wyszukanej" nazwie 'Hotdogs And Mustard', też za bardzo się nie rozrósł. Oby przetrwał kilkudniowe roztopy i zakwitł w tym roku.
Irysom wystarczy krótki okres podtopienia aby kłącza zgniły. Miałam już kilka bolesnych strat.
Możemy dokonać małej wymiany wybranych sadzonek pod koniec lipca.
Wczoraj zerknęłam na niektóre kłącza. Rewelacji nie ma, ocena słaba raczej się im należy.

Mam na oku kilka nowych odmian, ale to plany na sierpień, więc jest jeszcze trochę czasu na zabawę w wybieranie.

Jadziu, JAKUCH,
witaj, dawno się nie odzywałaś. Pewnie wnusia i robótki szydełkowe zajmują ci ciekawie czas.
Wiosna się bardzo ociąga u mnie. Jest mokro, ciągle coś siapi z nieba, słonka mało, jest beeeee :?

Lisico i Jagis
Pioruny Sycylijskie także mnie się przydarzają.
W 07/ 2012, na wycieczce do Wrocławia i okolic, miałam okazję zwiedzać Aboretum w Wojsławicach - Ogród Botaniczny Uniwersytetu Wrocławskiego.
Niekończące się wstęgi kolorowych liliowców powaliły mnie na kolana. Piorun Sycylijski grzmotnął we mnie liliowcem i to zdrowo.
Efekt obecnie jest taki, że pół ogrodu zajmują mi teraz liliowce, różnej urody, takie jakie udało mi się zdobyć.
Na szczęście taka miłość co szybko przyszła, szybko odeszła, ale niechciane dzieci zostały ;:145 . ;:306
To chyba nie była prawdziwa miłość tylko chwilowe zauroczenie. ;:306
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu nie odzywałam się gdyż mnie nie było ;:108 .Byłam 3 tygodnie u mamy.Prawdziwe wielkie miłości nigdy nie odchodzą tylko się umacniają i nie można się z nich wyleczyć :wink:
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Jolu dziękuję, ;:196 mam dwa irysy biały i mocno fioletowy, niestety NN. Dostałam od sąsiadki, a ona od innej, itd. ;:306 Twoje to prawdziwe rarytasy. ;:108 Synowej pomagałam dwa tygodnie, bo miała cesarkę, ciężko jej było.
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p

Post »

Wiosna nie nadchodzi. Ciągle jest zimno. A tak by się chciało trochę słonka i ciepełka.
Zaczynają nieśmiało kwitnąć pierwsze kwiatuszki, krokusy, przebiśniegi.

krokus 'Flower Record'
Obrazek

'Ruby Gigant' crocus
Obrazek

' Large Yellow' crocus
Obrazek

'Pickwick' crocus
Obrazek

irys 'Katharine Hodgkin"
Obrazek

narcyzy już mają pąki
Obrazek

galanthusy
Obrazek
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 21:07

Post »

No teraz to dałaś po oczach tymi zdjęciami. ;:oj Chociaż mogę sobie popatrzeć bo u mnie to na razie tylko ranniki kwitną. ;:65
Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
  • "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
    Helen Mirren
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p

Post »

.Rafiku,
ranniki to też bardzo ładne wiosenne maluchy. Nie mam tych kwiatuszków i żałuję. Muszę sie o nie postarać
Awatar użytkownika
IzabelaS
500p
500p
Od: 15 cze 2010, o 23:21

Post »

Mój Mały Ogródek jest dla mnie Niekończącą się Fascynacją i Wielką Przygodą.
Uwielbiam w Nim i z Nim przebywać i poświęcać mu swoje myśli, czas oraz siły.

To zdanie zachęciło mnie do zajrzenia w Twoje progi i sprawdzenia, kto też myśli tak, jak ja, kto i co "ma", tak jak mam ja. Witaj więc w Twoim OGRODZIE i przyjmij wyrazy szacunku, bo na razie nic innego nie przychodzi mi do głowy.
Jolu, to, co stworzyłaś i nadal tworzysz, przechodzi moje ludzkie pojęcie. Pomijam fakt ilości, pomieszczenia tego wszystkiego na niewielkim obszarze, urozmaicenia - największe wrażenie zrobiła na mnie Twoja ogromna miłość do tych roślin. Miłość,znajomość rzeczy, nazywanie ich po imieniu - nazwami sypiesz jak z rękawa, widać fascynację. Oglądam , podziwiam, i wzbudzam w sobie zazdrość, taką pozytywną, bo ja także miałam fazę na dalie i gladiole, jednak wszystko zdominowały róże. Zapraszam do mojego tajemnego ogrodu, może Ci się spodoba.
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Piękne kwiaty. I już czuje się wiosnę od razu. ;:215
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Już sporo kolorów pojawiło się w Twoim ogrodzie, nie to co u mnie - szarość, burość i nic więcej. Krokusy Pickwick należą do moich ulubionych, niestety jakoś z biegiem czasu mam ich coraz mniej zamiast więcej.
Śnieżyce urocze, pierwsze iryski (które u mnie po trzech latach pięknego kwitnięcia nagle w tym roku zniknęły jak za dotknięciem róźdźki). No i tę obfite kępki narcyzów. Zapowiada się przepięknie :D
Awatar użytkownika
IzabelaS
500p
500p

Post »

Jolu, jest niedziela rano, a ja znów w Twoim ogrodzie buszuję Nie będę chwalić pięknych kwiatów, bo już inni to zrobili, mnie po prostu bark słów. Nadal jestem pod wrażeniem Twojego serca do tego ogródka. To jest coś, co daje siłę, radość, odsuwa smutki i pozytywnie nastraja. Twój ogród jest wzorem dal mnie, a powinien być i dla tych, którzy uważają,, że się nie znają, że się boją, że nie wiedzą, że chcieliby, ale... Wiadomo, ma się to "coś", albo nie, jednak ogród , nawet malutki, jest dobrą sprawą. Tu po prostu coś się tworzy.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj. Cudowne kwiaty u Ciebie. Mimo chłodu rośliny i tak szaleją ;:333 . Pięknie. Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Jolu bujnie wyrosły krokusy i radują Twoje i nasze oczy .Masz je wszystkie oznaczone, moje tylko niektóre są oznaczone Cream Beauty, Pickwick i Prins Claus. Reszta to takie hybrydy pokotasiły się ze sobą :wink:
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Przemekt23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2013, o 19:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne dorodne krokusy ;:215
Awatar użytkownika
IzabelaS
500p
500p

Post »

Hej, Jolu, jestem u Ciebie dziś po raz enty i nie mogę wyjść z podziwu. Te róże można łyżką jeść...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”