Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wiosenne..cz2
Re: Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wiosenne..cz2
Vanilia
Jakie jest pochodzenie tego kompostu, bo ten piach to wygląda, jakby ktoś to wysypał, to był jakiś śmietnik, czy tylko odpadki organiczne?
Jakie jest pochodzenie tego kompostu, bo ten piach to wygląda, jakby ktoś to wysypał, to był jakiś śmietnik, czy tylko odpadki organiczne?
- dotii
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2012, o 07:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Na jesień sypnęłam wapno z mikroelementami, przekopałam i to musi wystarczyć .
Mój zielony raj.
Zapraszam do mojej cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=72247" onclick="window.open(this.href);return false;
Wymienię/Kupię/Sprzedam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 53&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zapraszam do mojej cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=72247" onclick="window.open(this.href);return false;
Wymienię/Kupię/Sprzedam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 53&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy analizę powinno się robić co roku?Ja robiłam na wiosnę ubiegłego roku i uzupełniłam brakujące składniki ,teraz tylko chciałam dać obornik rzędowo pod ogórki ,pomidory i jeszcze w dołki jak będę sadziła seler ,cukinie .
Pozdrawiam Teresa
Pozdrawiam Teresa

-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Na początek nawet 2x, wiosną i jesienią.Jak już opanujesz i wyrównasz wszystkie nadmiary i niedobory, nauczysz się nawozić,jednym słowem ustabilizujesz swój kawałek poletka, można rzadziej.
-
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kalo ja zrobiłam dwa lata temu na jesień a potem na wiosnę ubiegłego roku ,fakt jest taki ,że nigdy nie miałam takich warzyw
Pozdrawiam Teresa
Pozdrawiam Teresa

-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:

pH 7,8
zasolenie 0,2
azot 17
fosfor 432
potas 241
wapń 4490
magnez 302
chlor 19
Niski poziom azotu i wysokie pH

Rozsypałam siarczan amonu, żeby dostarczyć azotu i zakwasić glebę, przemieszałam ,przegrabiłam i czekam tydzień ,dwa żeby posiać swoje warzywa.

Warto zainwestować ,żeby widzieć na czym się stoi.
-
Widać teraz jak na dłoni,że nawozy "naturalne" też mogą być zabójcze.Wszystkim orędownikom "ekologicznego" nawożenia daję to pod rozwagę.Przez ponad 20 lat woziłem obornik ze wsi.Dzięki forum dowiedziałem się o czymś takim jak analiza gleby i to jej wyniki otworzyły mi oczy.
Pelasia a tam zaraz w szoku
Wysiałabyś w tym roku po całości buraki cukrowe i w przyszłym roku bilans wyszedłby na zero
Kalo z 20 letnim doświadczeniem to trójpolówka nie powinna być Ci obca

Kalo z 20 letnim doświadczeniem to trójpolówka nie powinna być Ci obca

-
Jasne,zrób trójpolówkę na 150 m2. 

Co drugi rok leżakujesz i pifkujesz na peluszce
żartuję trochę..

- Margo_margo
- Od: 27 lip 2014, o 13:08

W tym roku zdecydowałam się wykonać badanie gleby. Poprzedni sezon pomidorowy otwarłam z wielkimi niedoborami magnezu i zbyt wysokim azotem (za dużo suszonego kurzeńca pod nóżki przy wysadzaniu)
Co radzicie zrobić z taką glebą?

Dostałam zalecenia nawozowe ale chciałabym zapytać o Waszą diagnozę.
Szkoda, że nie podali optymalnych wartości

- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Nie robiłam nigdy badania gleby, ale to się robi pod konkretną uprawę? Bo jak nie, to chyba nie dałoby się wyznaczyć żadnego optimum?
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
- Margo_margo
Można ogólnie albo pod konkretną uprawę. Ja zaznaczyłam, że chodzi o pomidory i papryki. Wymagania mają raczej podobne i teraz nie wiem do czego mam się odnosić.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
W tym roku wynika, że brakuje obornika kurzego. Inaczej powinno postąpić z uzupełnieniem braków składników, gdy uprawiamy pod folią, a w ogródku.
Ogólnie brakuje wapnia, powinno być w granicach 1500 mg/l, można go uzupełnić gipsem budowlanym, żeby nie podnosić pH.
Nadal dosyć mocno brakuje azotu, a to teraz zależy od uprawianej rośliny, bo jeśli pomidory, to mniej na początku potrzebują, jak ogórki.
Z fosforem na start, to powinno być nieco więcej, bo wiosną jest chłodniej i jest gorsze go pobieranie, to można nieco przekroczyć optymalną dawkę.
Może tyle, bo zależy, czy masz obornik, czy chcesz nawozić nawozami mineralnymi.
Ogólnie brakuje wapnia, powinno być w granicach 1500 mg/l, można go uzupełnić gipsem budowlanym, żeby nie podnosić pH.
Nadal dosyć mocno brakuje azotu, a to teraz zależy od uprawianej rośliny, bo jeśli pomidory, to mniej na początku potrzebują, jak ogórki.
Z fosforem na start, to powinno być nieco więcej, bo wiosną jest chłodniej i jest gorsze go pobieranie, to można nieco przekroczyć optymalną dawkę.
Może tyle, bo zależy, czy masz obornik, czy chcesz nawozić nawozami mineralnymi.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- Margo_margo
Ludwiku, mam obornik kurzy i bydlęcy ale suszony (nie granulowany). Pewnie wolałabym nawozić naturalnie ale przy mineralnych chyba bardziej można przeliczyć ile i czego.
Ja mam wszystko pod gołym niebem, 95% to pomidory, 3% papryki i pewnie zagości cebula i jakiś melon. Ale pomidor jest najważniejszy. Mam ziemię gliniastą z tendencją do zlewania. Teraz dałam kompost ale z pewnością to nie wystarczy.
Co radzisz? Sypnąć teraz tego kurzaka?
A ten gips jeszcze teraz dać czy raczej jesienią? I chyba coś kojarzę, że obornik i wapnowanie nie idą w parze ale gips?
Pewnie i tak będę musiała cały sezon dokarmiać dolistnie i kropić OW bo część pomidorów będzie długich i w zeszłym roku miałam zgniliznę wierzchołkową. Po kilku opryskach OW opanowałam ale starty jednak były.
Stacja dała takie zalecenia

Ja mam wszystko pod gołym niebem, 95% to pomidory, 3% papryki i pewnie zagości cebula i jakiś melon. Ale pomidor jest najważniejszy. Mam ziemię gliniastą z tendencją do zlewania. Teraz dałam kompost ale z pewnością to nie wystarczy.
Co radzisz? Sypnąć teraz tego kurzaka?
A ten gips jeszcze teraz dać czy raczej jesienią? I chyba coś kojarzę, że obornik i wapnowanie nie idą w parze ale gips?

Pewnie i tak będę musiała cały sezon dokarmiać dolistnie i kropić OW bo część pomidorów będzie długich i w zeszłym roku miałam zgniliznę wierzchołkową. Po kilku opryskach OW opanowałam ale starty jednak były.
Stacja dała takie zalecenia